Цветанов се извини на българите, че не са получили обещаната от ГЕРБ политика (допълнена)

Цветанов се извини на българите, че не са получили обещаната от ГЕРБ политика (допълнена)

© Красимир ЮскеселиевНа финала на 41-ия парламента вицепремиерът в оставка Цветан Цветанов се извини на българите, че не са получили обещаната от ГЕРБ политика и се оправда за това с всички предишни управляващи досега от началото на прехода.


В емоционално 44-минутно изказване, определено от ДПС като "логореята на едно за щастие вече отминало политическо време", Цветанов се впусна да обяснява постиженията на кабинета Борисов – предимно в борбата с организираната престъпност и инфраструктурата, и в ретроспекция на прехода досега прехвърли отговорността върху политическите си опоненти.


След края на изказването на Цветанов, депутатите от ГЕРБ го изпратиха с бурни аплодисменти, към които след това се присъединиха и представителите на ДПС, като скандираха:"Още, още!"
По-късно председателят на ДПС Лютви Местан коментира, че след още две такива изказвания и на опозицията няма да се налага да прави предизборна кампания.


Левицата обвини ГЕРБ, че води страната към гражданска война. Мая Манолова призова да не падат дотам да организират платена подкрепа за управлението с риск за гражданския мир. Тя съобщи, че в Дупница се плащало на роми и българи, за да бъдат докарани в София на контрамитинг пред парламента.


Маските падат. Това е жалък край на едно жалко управление, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Той попита дали организираните протести в подкрепа на правителството и логореята на Цветанов са част от сценария за безредици и сблъсъци. Това е ваша отговорност, предупреди той и съобщи за подготвяна демонстрация следобед пред сградата на БСП на "Позитано" 20.


В продължилия близо пет часа дебат по оставката на правителството най-остри нападки си размениха Цветанов и представителите на БСП и ДПС.


Зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров напомни, че през 2009 г. като кмет на София Бойко Борисов е получил призовка от окръжния съд в Белград да се яви на очна ставка със сочения за сръбски бос Сретен Йосич. Той не се яви тогава, защото стана премиер и можеше да откаже, но сега с указа на президента за разпускане на Народното събрание, той ще е гражданинът Бойко Борисов и ще трябва да отиде. Но може да не е сам, ще бъдете двамата като братя Галеви, като братята от ГЕРБ, обърна се Бисеров към Цветанов.


Румен Петков от БСП, който беше споменат от Цветанов като министъра с един фонтан и срещата с братя Галеви, му отговори с какво пък той ще остане в историята. На първо място като министъра с шест апартамента, като човека, който осигури осъдени български граждани да избягат от държавата, като човека, който провали членството в "Шенген". Ще останете в историята като министъра, който покровителства контрабандата на цигари и като човека, който подложи да бъде застрелян Златомир Иванов Баретата, за да не даде показания в съда, каза още Петков.


Преди това Цветанов изреди връзки на Станишев с шефа на информационно обслужване по негово време Азер Меликов, договора с австрийския лобист Петер Хохегер, обвърза семейството на Христо Бисеров с рекламата на ЧЕЗ, обвини Мая Манолова в ходатайство да не бъе сменян митничаря Фози. Това не е борба с политическия противник, а ефективна борба с организираната престъпност и срастването й с политическата класа, обобщи Цветанов.


В хода на дебатите се чуха много исканията за свикване на Велико народно събрание и пълна промяна на политическата система. Сред подкрепящите идеята са Стоян Иванов и Кирил Гумнеров от Коалиция "Не на Евросъюза": Съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов изказа опасение, че дори и да се свика Велико народно събрание, има опасност то да не приеме никакви поправки в Конституцията. Костов настоя президентът Плевнелиев да започне широки консултации и да покани протестиращите граждани и заяви, че премиерът в оставка Борисов е бил подведен за възможността цените на тока да бъдат намалени. 


Нужен е консенсус, за да започне битка срещу монополите и злоупотребите, заяви съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов. Според него трябват и широки консултации, за да се чуе гласът на протестиращите. Веднъж българите бяха излъгани през 1990 г. – вместо смяна на системата, всички се втурнаха да правят Конституция, която генерира периодично напрежение. Трети път свалят управляващи. Вече се научиха – един път принудиха Петър Младенов, след това Жан Виденов, сега правителство с голямо мнозинство, припомни Костов. 


Получихте цялата власт в държавата, съставихте правителство, цялата власт беше във вас. Като ви слуша човек, всичко ви е наред. Защо протестират хората? Не се справихте, не виждате гредата във вашето око, а виждате прашинките в другите. Това заяви съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров. "Видяхте грешките само на другите. Вие не сте готов да поправите нищо, не разбирате, че не се справихте, не разбирате проблемите на полицейското насилие, че не извадихте България от кризата, не разбирате, че се провалихте и не може да прехвърлите провала на друг. Това е лично ваш провал", добави Димитров и заключи, че ГЕРБ не може да се коригира. "Каквото е правил досега Цветанов, това ще прави оттук нататък", смята Мартин Димитров.


В света се говори вече за регулирана пазарна икономика. Ние не искаме връщане на комунизма. Това каза по време на дебатите лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Според него растеж може да има единствено когато ресурсите се върнат в български ръце.


"Проблемите са безработицата и ниските доходи. Колко пъти казах от тази трибуна – дайте да увеличим минималната работна заплата? Тогава всички ми се смееха, все едно искам заплатата на онзи чех. Иван Костов беше министър на финансите, когато бяха обрани доходите на българите – 400% инфлация. Той излязъл сега да ми говори за народното недоволство и Велико народно събрание. От тогава нищо не се е променило. Цветан Цветанов сигурно е бил 20-годишен младеж, полицай, който сигурно ме е бил на протестите през 1991 г. Нищо не се е променило от тогава, освен че побелях, допълни Сидеров и уточни, че не настоява за връщане на комунизма, а за регулирана икономика.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK