Борисов: Доган е поръчал атентат срещу мен (допълнена)

Веднага след изказването си, премиерът Борисов напусна пленарната зала, но по пътя размени реплики с Христо Бисеров, които не се чуха в ефир от зрителите на прякото предаване. След това Бисеров взе думата за "лично обяснение" и съобщи за папка "Лале", в която пишело "Бойко взе парите".

© Красимир Юскеселиев

Веднага след изказването си, премиерът Борисов напусна пленарната зала, но по пътя размени реплики с Христо Бисеров, които не се чуха в ефир от зрителите на прякото предаване. След това Бисеров взе думата за "лично обяснение" и съобщи за папка "Лале", в която пишело "Бойко взе парите".Премиерът Бойко Борисов обяви от парламентарната трибуна, че вече почетният лидер на ДПС Ахмед Доган е поръчал атентат срещу него, защото е накърнил интересите на международната организирана престъпност. От думите му стана ясно, че говори за периода точно преди парламентарните избори 2009г.


Той помоли в дните, които остават на парламента, депутатите да направят комисия, да извикат директора на разузнаването и да видят какъв материал е постъпил от партньорска разузнавателна централа. Според Борисов в официалния документ се съдържала информация, че се подготвя атентат срещу него. Премиерът назова конкретно за поръчител на атентата Доган и посочи като причина за това, че е накърнил "сериозни интереси на международната организирана престъпност".


Борисов се появи изненадващо
(преди това депутатите отхвърлиха изрично искане на БСП премиерът да дойде) в пленарна зала точно преди да бъде гласувана оставката на правителството. Веднага след като това се случи, той взе думата, първо благодари за приетата оставка, спомена протестите и провокациите (вижте карето вляво) и стана ясно защо всъщност е дошъл в парламента: "искам да се обърна към г-н Бисеров. Досега съм си мълчал", подчерта премиерът.
 


"Надявам се всякакви спекулации да приключат. Ние сме били винаги хората на реда и всеки, който от тук насетне започне да прави каквото и да било свързано с обществения ред няма да го приемам за наш симпатизант.  Всякакви приказки да се ходи на Позитано и до други партийни централи, това е долна провокация и по никакъв начин не трябва да се допусне. Сега ще излезна, ще кажа и на хората, ще помоля да си разотидат...Тези, които вие платихте с камъните и качулките аз не ви обвиних. А вие знаете, че вашете хора от ДАНС ги пратиха...Прекрасно знаете", заяви Борисов от парламентарната трибуна веднага след приемането на оставката.

Той явно визираше изказването на депутата от ДПС Христо Бисеров по-рано в залата, че Борисов не се е явил на очна ставка сочения за сръбски криминален бос Сретен Йосич. Той не се яви тогава, защото стана премиер и можеше да откаже, но сега, с указа на президента за разпускане на Народното събрание, той ще е гражданинът Бойко Борисов и ще трябва да отиде. Но може да не е сам, ще бъдете двамата като братя Галеви, като братята от ГЕРБ, обърна се Бисеров към Цветанов.


"Понеже


вие минахте границите, искам да знаят хората


и там в този документ се казва, че заради борбата, заради това, че накърних много сериозни интереси на международната организирана престъпност, се подготвя атентат и поръчител е Ахмед Доган", каза още Борисов (вижте цялото му изказване в края на текста).Фотогалерия: Скандалът в парламента при гласуването на оставката на кабинета "Борисов" >


По тази причина той призова именно настоящият лидер на ДПС Лютви Местан, когото уважавал, да формира комисията.


"Г-н Местан, моля ви, защото към вас имаме уважение като политик, излъчете вие комисия, отидете, проверете автентичността на този документ в нашата разузнавателна служба. Това е по време на вашето управление, точно между изборите, в тези два месеца", заяви премиерът в оставка.


"Досега си мълчах, но след като Бисеров си позволява такива клевети по мой адрес, когато съм заложил здравето и живота си да ги изловя и да ги екстрадирам,


да ми прехвърляш такава глупост - няма жал


подчерта още той. "Аз не съм страшен, страшни са тия, които ме поръчвате. Тези са страшни", допълни той.


"И вярвайте, че са много страшни. Затова никой четири години не смееше да ги залови и екстрадира. И за мене действително е заплаха това. Но там е написано. Да не си губим времето. Г-н Местан, моля ви, лично вие определете една комисия и отидете и го прочетете", настоя Бойко Борисов.


След изказването си, той напусна залата, като по пътя към изхода размени реплики с Бисеров, които не се чуха.


Споменатият от Бисеров Сретен Йосич има славата на един от големите сръбски мафиоти, сочен е и за цар на кокаина на Балканите. Осъден е в Холандия през 1993г., заради убийство, но избягва от затвора и се укрива. През лятото на 2002 г. той беше арестуван в София. По това време имаше обвинение, че се подготвя убийството на холандски прокурор, но не бяха събрани достатъчно доказателства, след което Йоца Амстердама, както е прякорът му, беше върнат в Сърбия, където срещу него се води друго дело, припомни capital.bg.
Операцията по залавянето и екстрадирането на Йосич за Холандия се ръководеше от Бойко Борисов, който тогава беше главен секретар на МВР. Когато сърбинът беше освободен под гаранция от белградски съд, Борисов вече беше кмет на София и започна да се движи със засилена охрана, защото се заговори, че Йосич е заплашвал с отмъщение.

Депутатът от ДПС веднага взе думата в т.нар. по правилник "лично обяснение". Бисеров заяви: Нека Бойко Борисов поиска от МВР да бъде разсекретена папка "Лале", в която да се види как един подземен бос, разстрелян преди няколко години, казва:" Бойко взе парите".


Всичко това се предаваше пряко в ефира на националната телевизия, като част от директното излъчване на гласуването на оставката на кабинета "Борисов".


В кулоарите на парламента депутати коментираха неофициално, че папка "Лале" била посветена на отношенията между един от някогашните босове на групировка СИК Милчо Бонев, известен с прякора Бай Миле, и сочения за сръбски наркобос Сретен Йосич. По думите им репликата "Бойко взе парите" била изречена от Бай Миле. Той беше разстрелян на 30 юли 2004г. в ресторанта на хотел "Славия" в София.


В миналия парламента Христо Бисеров беше председател на създадената през април 2009г. временна анкетна парламентарна комисия, която трябваше да разследва т.н. случай "Йосич". Тя беше формирана по инициатива на БСП, след като Йосич заяви пред сръбския съд, че докато е пребивавал в България, е бил покровителстван от българското разузнаване и от Бойко Борисов, който по това време беше главен секретар на МВР и оръжейният търговец Николай Гигов. Тогава МВР и ДАНС излязоха със становища, че проверките им не са установили връзки между Йосич и Борисов.


Борисов научил кой е поръчителя преди 15 дни


Борисов коментира малко по-късно пред "Фокус", че огласява информацията за заплахите, защото правителството вече е в оставка. 


"Преди 15-ина дни новият началник на разузнаването ме запозна с документ, който съдържа информация за заплахите, отправени към мен. По времето, когато сигналът е получен в разузнаването, към Националната служба за охрана (НСО) е предаден сигнал, че има заплахи, но на НСО не е предоставена втората част от информацията, където става въпрос за поръчители. Едва преди 15 дни, успях да се запозная с тази част на материала и сега я огласих, защото правителството вече е в оставка. Затова не случайно предложих на Лютви Местан да отиде лично да го прочете, и да се запознае със съдържанието на информацията", казва пред агенцията Борисов.


Предишният ръководител на сектор "Убийства" в СДВР, а сега зам.-директор на службата Ивайло Спиридонов заявява, че за първи път чува информация за атентат, съобщи capital.bg. Не зная за подобно досъдебно производство, коментира пред медиата и зам.-градският прокурор на София Роман Василев, който ръководи отдела за борба срещу организираната престъпност. "Капитал" се позовава и на високопоставен източник в държавното обвинение, според който информация за атентат не е пристигалаБорисов от трибуната за атентата: Аз не съм страшен, страшни са тия, които ме поръчват (едно към едно): 


...Искам да се обърна към г-н Бисеров. Досега съм си мълчал, но моля в дните, които остават на парламента да направите една комисия, да извикате директора на разузнаването, да видите какъв материал е постъпил официално от партньорска разунавателна централа, в която те уведовямат, точно когато вие тука правихте една комисия, че се подготнвя атентат по мен. Официален документ. Разбира се не за размножаване, не за разпространяване.


Понеже вие минахте границите, искам да знаят хората и там в този документ се казва, че заради борбата, заради това, че накърни много сериозни интереси на международната организирана престъпност се подготвя анентат и поръчител е Ахмед Доган.


В официалия документ, в официалния документ. Г-н Местан, моля ви, защото към вас имам уважение като политик, излъчете вие комисия, отидете, проверете автентичността на този документ в нашата разузнавателна служба. Това е по време на вашето управление точно между изборите в тези два месеца. Досега си мълчах, но след като Бисеров си позволява такива клевети по мой адрес, когато си заложил здравето и живота си да ги излова и да ги екстрадирам да ми прехвърляш такава глупост - няма жал.


Затова вие излъчете депутати и отидете - и ако там не пише така, ако там не пише така...(гласове от залата)...Аз не съм страшен, страшни са тия дето ме поръчват. Тези са страшни. И вярвайте, че са много страшни. Затова никой 4 години не смееше да ги залови и екстрадира. И за мене действително е заплаха това. Но там е написано. Да не си губим времето.


Г-н Местан, моля ви лично вие определете една комисия и отидете и го прочетете. Благодаря на всички, които са ни подкрепяли и на тези, които не са ни подкрепяли...И ви моля всички да опитаме да запазим и гражданския мир и нормалната работа на държавата през  двета-трита месеца или колкото решите там. Аз лично вас не искам да ви слушам.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK