Плевнелиев обеща да действа бързо за излъчване на нов кабинет

Росен Плевнелиев

© Цветелина Белутова, Капитал

Росен ПлевнелиевВ изявление за вътрешнополитическата обстановка в страната ден след като правителството подаде оставка, президентът Росен Плевнелиев заяви, че започва от утре конституционната процедура за излъчване на нов  кабинет. Той пое ангажимент това да стане бързо и прозрачно, за да не се стига до блокиране институциите и дестабилизиране на държавата. 


Държавният глава даде да се разбере, че не одобрява решението за оставка на премиера Борисов, и предупреди, че отказът на основните парламентарни сили да поемат ангажимент за формиране на нов Министерски съвет и запазване на Народното събрание ще лиши България от работещ парламент, който да се справя с проблемите на гражданите. Призова към запазване на спокойствието и обществения ред в страната и поиска политиците да запазят трезв разум и да не се взимат прибързани решения.Правителството си тръгва, проблемите остават
"Правителството си тръгва, проблемите за решаване остават. От протестите на хората срещу високите сметки за ток и монополите до искания за промяна в конституцията", заяви президентът. Хората трябва да знаят, че Конституцията на България не пречи да се елиминират монополите и че сметките за ток не зависят от конституцията, а от правилни или погрешни решения в икономиката, добави той.


Плевнелиев повтори тезата си, че след като в целия Европейски съюз гражданите имат право на избор на доставчик на ток и са въведени пазарни, а не монополни цени, това може спокойно да се случи и в България.


"Мерките срещу монополите изцяло зависят от Народното събрание и от правителството, а не от конституцията. Реалното увеличение на доходите, активните политики срещу бедността и за премахване на монополите могат да се водят само от едно легитимно, избрано от народа правителство", подчерта държавният глава. 


Партиите да не абдикират от отговорността си


Росен Плевнелиев заяви, че отговорната позиция на правителството е била да довърши мандата си, и посочи, че е бил изненадан от подадената от премиера Бойко Борисов оставка. "Призовах кабинета и партиите преди няколко дни да престанат с лозунгите и да предложат конкретни решения за намаляване на сметките на гражданите, за което те протестират, срещу монополите и за повишаване на прозрачността и ефективността в енергетиката.... Очаквах и призовах за дебат в парламента. Такъв дебат не се състоя, само лозунгите се умножиха", констатира Плевнелиев.  


Той обяви, че настоява парламентарните партии не абдикират от отговорността си към гражданите и да продължат своята работа в парламента до приключване на конституционната процедура. "Знам, че този парламент е изчерпал в голяма степен обществената си подкрепа, но във време на трудности трябва да спазим законите, да запазим трезви умовете си и да търсим тези пътища, които ни водят към по-добро, а не към задълбочаване на кризата", каза държавният глава.


Плевнелиев  допълни, че до момента основните политически играчи са заявили нежелание да поемат ангажимент за сформиране на ново правителство и допълни: "Нуждаем се обаче от работещ парламент." Той припомни, че евентуално служебно правителство ще работи без Народно събрание и всичко, което изисква законодателни инициативи, не може да бъде осъществено. "Разпускането на Народното събрание означава да отложим решението на голяма част от проблемите, които извадиха българския народ на улицата", предупреди президентът.


Конституционната процедура: бързо и ясно


Предвидената в конституцията процедура около формирането на нов кабинет ще бъде извървяна бързо и прозрачно, увери президентът.
 


След края на изявлението, преди да напусне залата, Плевнелиев се обърна към представителите на медиите с обещанието: "Ще знаете всичко, гарантирам максимална публичност."

Той съобщи, че още утре свиква консултации с всички парламентарни групи. Разговорите ще се водят заедно, а не поотделно с всяка партия, за да няма "и капчица съмнение за тайни коалиции, договорени в президентството". По думите му в тях ще бъде уточнено с партийните лидери изчерпан ли е лимитът на парламента и ако да - какво спешно има за вършене в държавата до разпускането му. 


Плевнелиев очерта следващите си стъпки така: "В понеделник връчвам мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ. Ако те го върнат, следват вторият и третият – бързо и ясно, няма да се бавим. Без пазарлъци, търся яснота и ефективност на процеса - това е изцяло в интерес на гражданите и на стабилността в държавата."Служебният кабинет заедно с обществен съвет


Държавният глава заяви, че при изчерпването на конституционната процедура настоява предсрочните избори да бъдат организирани на най-ранната възможна дата (по конституция срокът за насрочване на вота е до два месеца след разпускането на парламента - бел. ред)


Той изяви готовност, ако това е нужно, да състави служебно правителство, но изрично предупреди, че не може да се очаква то да извърши радикални  промени, защото има "тясно ограничен по време и по обем мандат и най-важното - не може да променя закони".    


Срокът за служебния кабинет, който Плевнелиев си дава, също е кратък, защото "България се нуждае от стабилност, от работещи институции с ясен мандат".


Плевнелиев подчерта, че задачите, които ще възложи на съставения от него Министерски съвет, ще бъдат обявени предварително и най-важната от тях е да се гарантира провеждането на предстоящите парламентарни избори по един демократичен начин.


"Поемам ангажимент към служебното правителство да заработи обществен съвет, в който да участват легитимни представители на протестиращите граждани, синдикати, работодатели и други граждански организации. Заедно ще зададем дневния ред на работата на служебното правителство и на държавата в тази тежка политическа и социална криза, в която се намираме", каза президентът. 


Най-често употребяваните в изявлението на президента думи

© Дневник

Най-често употребяваните в изявлението на президента думи


Най-важното сега е да запазим правовата държава


"Най-важното сега е да не застрашаваме гражданския мир, правовата държава и демократичното устройство", заяви президентът и подчерта, че ако това не стане, ще загубят всички българи.


Той поиска от политическите партии да призоват публично своите симпатизанти да избягват провокации и да се придържат към обществения ред. Нека всички работим за намаляване, а не за увеличаване на напрежението, апелира държавният глава.


Той посочи, че "няма нищо страшно" в падането на едно правителство, ако останалите институции работят стабилно, и даде за пример Белгия, която изкара близо две години без изпълнителна власт. "Да покажем уважение към институциите и законите - те не са перфектни, но ще ни помогнат да преминем през турбуленциите до избиране на легитимно правителство", настоя Росен Плевнелиев.


Без прибързани решения за Велико народно събрание


В изявлението си президентът посочи, че в последните дни усилено са се чули множество призиви за свикване на Велико народно събрание, и предупреди, че недобре подготвено решение за това може да предизвика още по-тежка икономическа и политическа криза и да породи хаос в държавата.


Свикването на Велико народно събрание трябва да се подготви добре, да е кристално ясно какви промени в управлението на държавата се искат и как ще се постигнат те, като по тези промени се постигне предварително широк обществен консенсус, заяви позицията си президентът. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4714 Неутрално

  защо ще връчи мандата на ГЕРБ чак в понеделник !?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "запазване на Народното събрание, ще лиши България от работещ парламент, който да се справя с проблемите на гражданите"
  ===========================
  Проблемите на хората не са от вчера!
  Този парламент доказа, че проблемите на хората са си проблеми на хората.
  Последното доказателство е от вчера - приемането на закона ЦЕКО МИНЕВ!

  "We're not gonna take it! Anymore."
 3. 3 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Картинката с "Най-често употребяваните в изявлението на президента думи".
  Това са думи, лишени от смисъл.

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 4. 4 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Не ми харесва,че президента му се иска ГЕРБ да управляват на всяка цена,а точно така звучи изявлението,че правителството е трябвало да изкара мандата си.

 5. 5 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Четири години не се интересуваха от проблемите на хората, сега изведнъж им стана важно да ЗАКОНОТВОРЯТ.
  Късно е либе за китка.
  Впрягайте прасетата и говедата и се пробвайте на изборите.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 6. 6 Профил на vanessa_a
  vanessa_a
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Всичко трябва вече да се реши на изборите,но за съжаление и ГЕРБ се провалиха с управлението,е поне вкараха нови лица в парламента което пък хич не е лошо,че се нагледахме на старите мутри.

 7. 7 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  добре се изказа президента, но по-важно е какви ще ги свърши
  1. какъв премиер и кабинет ще назначи (който може да управлява много повече от 3 месеца)
  2. как ще спомогне за граждански контрол върху политиците и политическите решения (заявка за което даде в изявлението)

  Истината ни прави свободни.
 8. 8 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#1:"КМЕТ В СЯНКА"]защо ще връчи мандата на ГЕРБ чак в понеделник !? [/quote]
  Възможно е менажерията навън да убеди Бойко да продължи.

 9. 9 Профил на robbie_williams
  robbie_williams
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Ще действа той! Ще слуша каквото му казва тиквоча и плътно ще изпълянва всяко негово нареждане, нали ни е кукличка на конци )) какво да прави, това е положението! Жална ни майка!

  Ти виждаш нещата и питаш защо? А Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам - защо не?
 10. 10 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Бързайте бавно, господин Президент, че знаете какво казва поговорката: бързата кучка -срам за майстора

 11. 11 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 506 Весело

  Излъчване на кабинет!?!? Излъчват се лъчи/вълни, а кабинет се СЪСТАВЯ! Ма къде ти, важно е да предъвкваме едни и същи глупости, но не и да вложим малко мисъл
  Много се забавлявам с политическите безумни клишета!

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  Тоя си преписа домашното в последен опит да изглежда адекватен и като че ли би шута на Бойко.
  Преписвач.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Президента да бърза и а да внимава кого предлага за служебен премиер, че каруцата тръгна по надолнището:
  "Цената на застраховките срещу фалит на България скочиха рязко в днешната търговия, показват данните на “Блумбърг”. Това означава, че инвеститорите намират риска от неблагоприятно развитие на обстановката в страната за повишен. По данни на агенцията котировките на CDS-ите се покачват с 12.417 пункта или 10.41% до 131.667 пункта. В сряда Credit Default Swaps завърши на ниво от 119.250 пункта."

 14. 14 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 450 Неутрално

  НОВА конституция и ПРЕЗИДЕНТСКА република и това е чао БСП-ДПС

 15. 15 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 450 Неутрално

  на мен ми хареса речта, дано и делата дето ги говори да ги действа бързо и компетентно.

 16. 16 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 687 Неутрално

  ...тъжното е, че се действа бързо към...старото положение! Вместо да се търси алтернатива..И резултатът ще е плачевен! Цялото недоволство е насочено към системата, а резултатът ще бъде пак същата система! Или да перефразирам ще се лекуваме от паразити като се почесваме, а не като ги премахнем. ТЪЖНО...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 17. 17 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#14] от "gotze":
  Президентска република не означава такава без партии, парламент и др. институции. За справка Франция, САЩ...
  Махането на комунягите и сателитите им (вкл. ГЕРБ) е работа на гласоподавателите - просто спрете да има гласувате.

 18. 18 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Айде Росене, назначавай Ренета Инджова, поне да знаем с кого си имаме работа.. А и нещата ще бъдат свършени по-най добрия начин.

 19. 19 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Очаквах Плевнелиев тихо и кротко да си изпълнява протоколните функции при този и следващия кабинет на ГЕРБ, а то какво стана...
  Сега ще видим става ли този човек или не!

  Цензуриран от "Икономедиа"
 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#19] от "1951":

  Просто Росенчо като нищо ще си намери друго шефче. Това няма да означава, че е станал човек.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Има и друг вариант - Яне за Премиер; Костоваки за мин. на финансите; Стефчо Данаилов - мин. на кулурата; синчето му - мин на образованието и Ебем Ебем - за мин на аварите и далаверите..; Азис - мин на икономиката .. но най-важния пост - мин на строителството запази за Валяка..

 22. 22 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Аз съм за Президентска Република, и така се харчат пари за избори а не носи отговорност и има само представителни функции.

 23. 23 Профил на boart
  boart
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Козелът от Анадолско, Ага Местан, Р.Овч. и СерГЕЙ чакат на нисък старт да захапят кокала.

  Чакат ни едни високи заплати, пенсии, майчински, разцвет на икономиката, безплатен ток, и въобще България ще бъде рай.

 24. 24 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  много важно е решението на президента за служебен кабинет, който нищо чудно да управлява повече от 3 месеца - следващият парламент едва ли ще може да избере кабинет.
  мислеше Плевнелиев да си я кара протоколно 5 години и кротко да си чака края на мандата, а каква стана тя - сега ще трябва де факто да управлява държавата. ама така е, като не слуша жена си...

  Истината ни прави свободни.
 25. 25 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#19] от "1951":
  Днеска един по радиото го нарече "парцал" (след забележка от водещата: "е, добре, айде да не е парцал, плазмодий" по повод сервилното му поведение спрямо ББ и особено чембера, който получи от последния нощта, в която беше избран.
  Та да видим става ли... Дано ама надали, аз лично имам сериозни резерви спрямо интелектуалния му капацитет.

 26. 26 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Трудно ще се състави служебен кабинет. В тази разсипана икономика никой няма да се хване

 27. 27 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Много силна позиция. Както и очаквах "женчото" се оказа повече мъж от "мъжагата".

 28. 28 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Трябва да гледаме какво казва, а не какво ще направи.

 29. 29 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#14] от "gotze":

  Не можах да намеря да прочета. Какво точно да се промени в конституцията?

 30. 30 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  интересно кой ще бъде служебен премиер? досега няма споменати имена. според мен ще е или Кристалина Георгиева или някой неизвестен професор/интелектуалец. не че съм й почитател, но май по-добре първия вариант - някой с поне малко опит в политиката. няма време някой да се учи на място.

  Истината ни прави свободни.
 31. 31 Профил на xbadxapple
  xbadxapple
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Следих му цялата реч на живо.
  Ами, страхотно се държа и страхотно говори. Напипа най-нужния тон и послания за такава изострена ситуация. Точен, по-хладен и разумен тон, призоваващ за спокойствие и поемане на отговорност от всички за нещата, които идват.
  Надмина очакванията ми.

 32. 32 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#14] от "gotze":


  [quote#14:"gotze"]НОВА конституция и ПРЕЗИДЕНТСКА република и това е чао БСП-ДПС[/quote]
  ----------------
  За какво ни е Президентска република.
  Буда ни демонстрира Премиерска такава.
  Каква ще е разликата?

  "We're not gonna take it! Anymore."
 33. 33 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#30] от "Forrest Gump":
  И да напусне сладката комисарска работа? Едва ли. Така или иначе изборът е важен и трябва добре да се обмисли. За мен по- важно е фигурата да има обществен авторитет и да не е директно обвързан с една или друга партия, в противен случай обстановката може само да се нагнети допълнително.

 34. 34 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#32] от "widowmaker":

  Има монархии, конституционни монархии, социалистически народни републики, републики, президентски републики и какво ли не. Много от тях, въпреки различни имена си приличат други въпреки еднакви имена са много различни.
  Пример: Англия и САЩ са различни по име и устройство но повече си приличат от Русия и САЩ които са президентски републики.
  Няма никакво значение формалното име. Всичко зависи от устройството и политическата култура.

 35. 35 Профил на Swan_
  Swan_
  Рейтинг: 805 Разстроено

  Общи приказки и желание за запазване на статуквото. И тоя е като ония!

  https://swansphotography.com/
 36. 36 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1867 Неутрално


  До коментар [#29] от "dissident":

  Не можах да намеря да прочета. Какво точно да се промени в конституцията?

  Е как какво .Член първи.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 37. 37 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Плевнелиев ще свърши работа, спокойно. (Честно казано, не вярвам и да е толкова трудно, щом пешо коня се справи навремето. )

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 38. 38 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Днес му беше лесно - ден на обещания. От утре започва трудното за Плевнелиев!

 39. 39 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 672 Весело

  [quote#1:"КМЕТ В СЯНКА"]защо ще връчи мандата на ГЕРБ чак в понеделник !?[/quote]
  Не е решил какъв костюм да облече за връчването! Дали да е на райе или без и си дава почти 4 дни за размисъл.

 40. 40 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#30] от "Forrest Gump":

  К. Георгиева е хабене на ресурс. Тя е по-скоро за премиер на следващото правителство, ако герб успеят да спечелят изборите.

  От споменатите кандидатури най ми харесва К. Пенчев (омбудсман-а). Солиден и общоприемлив.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 41. 41 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Президентът пак не посмя да се откачи от каишката

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 42. 42 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 672 Весело

  [quote#1:"КМЕТ В СЯНКА"]защо ще връчи мандата на ГЕРБ чак в понеделник !?[/quote]

  Е как? Утре е ден на майстора.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 43. 43 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 565 Весело

  До коментар [#32] от "widowmaker":
  В Двукамарния парламент. Убедено считай, че без тази Промяна, няма да има Промяна...

 44. 44 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 506 Неутрално

  някои предложиха директни решения на проблема, но няма кой да слуша...

 45. 45 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 727 Весело

  Не е директно по темата, а е по-общо, имам няколко въпроса:
  - Защо след като Боконий е "достоен" "държавен мъж" привържениците му се държат недостойно, като водят офце, крави и свине, и се държат като оплаквачки - достойните люде се държат достойно и в победа, и в загуба, и в мир ?
  - Защо след като сте такава ербап "дясна" и "прогресивна" партия от "заможни" хора се налага да ви возят с автобуси и под строй ?

  ЗАЩО бе, герберони

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 46. 46 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Не трябва да се бърза, а трябва нещата да се размотават максимално - като в Белгия или както беше при мадридския измамник. Това е най-малкото зло.

 47. 47 Профил на Alexx
  Alexx
  Рейтинг: 506 Неутрално

  И какво като бързо сформира новото служебно правителство. На хората са им ясно какви са вариантите, но нито един от тях не е приемлив. Да не стане накрая пак да имаме дежа вю.

 48. 48 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 561 Гневно

  Ма ние не искаме никв служебен кабинет бе, Росене!! Ти телевизия не гледаш ли? Мажоритарна система с граждански контрол навсякъде - това искаме! И съд за уродите, дето лапаха от нашето 24 години, та и за тия преди това!

  "Сметките за ток не зависят от конституцията"

  Защо и ти да не ползваш на Тошо Велики похватите? Аман бе!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 49. 49 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#20] от "Тони!":

  Абе има ли някакъв ход Плевнелиев, който да има минимален шанс да получи твойто одобрение? Какво трябваше да каже/направи според теб?

  Отговора - да назначи Костов за служебен премиер не го приемаме за сериозен.

 50. 50 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Абе това нахиленото не разбра ли, че не мОе да си разреши проблемите дОма с опърничавата му булка ... та е тръгнал тука на мъж да се прави. Сега повече от всякога ще вика : "слушам и изпълнявам !" на Бащицата.

 51. 51 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#48] от "forum_terrorist":

  Защо си мислиш, че мажоритарния вот е панацея. Ето ти няколкото "кандидатури" които одма влизат мажоритарно във всеки парламент:

  1. Бойко Борисов.
  2. Георги Първанов.
  3. Ахмед Доган.
  4. Слави Бинев.
  5. Волен Сидеров.

  Имаш ли си идея как работи мажоритарна система в условията на прост избирател?

  Не е проблем дали е мажоритарна или пропорционална. Не е проблем дали е парламентарна или президентска. Факт е, че по света има доста държави където всяка от тези системи работи. Има и доста кочини като нашата, където системата няма особенно значение, защото е кофти фундамента и каквото и да насадиш отгоре му, то винаги рухва след време.

 52. 52 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#36] от "deepblue":
  Чл. 1.
  (1) България е република с парламентарно управление.
  (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.
  (3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

  Освен нескопосоната формулировка в (3), нищо лошо не виждам.
  Имаше член 1 в конституцията на Т Живков, който беше недопустим.

 53. 53 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  А иначе още навремето ГЕРБ допуснаха фундаментална грешка. Трябваше Бибитко да стане президент, а Плевнелиев премиер. Бибитко щеше да си реже лентички и да ходи по приеми, а Плевнелиев да работи... а то и двамата се хванаха с работа дето не им е работа

 54. 54 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#48] от "forum_terrorist":

  Кой точно иска мажоритарна система? Като искаш мажоритарна, можеш ли да назовеш някой от избраните мажоритарно депутати? Мажоритарната система ще вкара в парламента Азис, Слави Трифонов и всякакви подобни отрепки, и ще гарантира пълна нестабилност на управлението.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 55. 55 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#52:"dissident"](1) България е република с парламентарно управление.[/quote]
  Най-демократичните държави в света имат парламентарно управление. Интересното е, че повечето от тях са монархии. Като: Швеция, Дания, Норвегия, Холандия, Англия.

 56. 56 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#49] от "niakoi_si":

  Човек, който замита гаф, за който носи отговорност и се извинява с подчинените си няма как да има моето уважение.
  Колкото до самото му изказване бъркаш - то е прекрасно. Но, ако забелажзваш, то е изкопирано 1:1 от вчерашната позиция на Костов. Проблемът при теб е, че казано от Костов не те кефи, а казано от Плевньо изведнъж става хубаво изказване. Но това е гербавата съдба. Ти от своя страна, свиквай да мразиш Плевньо, щото той напуска кораба и го прави с лакти.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 57. 57 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  [quote#3:"Iron Maiden"]Картинката с "Най-често употребяваните в изявлението на президента думи".
  Това са думи, лишени от смисъл.[/quote]

  Просто когато се прави такава диаграма трябва да се вадят думите, които са предопределени да са там от контекста. Иначе изглежда, че темата е говорене за това каква е самата тема.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 58. 58 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#51:"niakoi_si"]я. Ето ти няколкото "кандидатури" които одма влизат мажоритарно във всеки парламент:

  1. Бойко Борисов.
  2. Георги Първанов.
  3. Ахмед Доган.
  4. Слави Бинев.
  5. Волен Сидеров. [/quote]
  Точно мажоритарно - нема как да влезат.. Особено ако ги изправиш един срещу друг..

  А Слави и Волен- пък са аут.. тотално

 59. 59 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#56] от "Тони!":

  Ти не можа ли да схванеш, че ми пука за ГЕРБ и Борисов, точно колкото ми пука за всички други политически утрепки в БГ?

  Това което каза Костов вчера в прав текст е, че трябва да има правителство в рамките на този кабинет, защото следващото редовно правителство ще е на ДПС+БСП. Нещо което аз обяснявам в този форум от доста време, ама вие не го вярвате(вярвахте).

  Плевнелиев просто каза, че ще кара по конституционния ред и това е. И мисля, че точно това трябва да каже и направи един президент. А ако ти намираш общо в двете неща - хубаво. Няма проблем да препишеш думите на Костов, не ми дреме кой ги е казал, важното е какво прави президента. Костов е в позиция да дърдори каквото си иска, от него АБСОЛЮТНО нищо не зависи, за разлика от Плевнелиев, който в случая носи огромна отговорност на гърба си. Друг е въпроса как ще се справи с нея.

 60. 60 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Пардон, в рамките на този парламент имах предвид, не кабинет.

 61. 61 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#58] от "bestbuy":

  Точно мажоритарно ще влязат. Защото няма да се изправят един срещу друг

 62. 62 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#51] от "niakoi_si":


  До коментар [#54] от "Тони!":

  Айде разберете се, кого точно ще избираме с мажоритарен вот. След отварянето на досиетата и разсекретяването на приватизационните сделки, бая сган от изброената от вас ще отпадне. Освен това, въпросния вот се прави на 2 години и е по райони. Къде е точно тоя район, дето ще изберат Слави Трифонов примерно, ако не се окаже, че е снасял на ДС?

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 63. 63 Профил на bobi_rz
  bobi_rz
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Преди минути по бтв Стефан Гамизов каза, че плевньо е подлял водата на Бойко!!!!
  Кръгът "Капитал" в правителството си замитало следите за злоупотребите в енергетиката. Явно не хубавеца от Банкя държи Плевнелиев, а точно обратното.
  Боже, какви престъпници сме избрали да ни управляват!
  Отделно, че ГЕРБ и ДПС са водили разговори как ще станат предсрочните избори.
  Борисов, Цветанов, Плевнелиев, Дянков, Иво Прокопиев и съдружниците му на съд!!!

 64. 64 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Като че повечето от партиите са обезумели. Като лешояди, дето са подушили мърша. Общо взето, на тоя фон, президента говори разумни неща. Даже ме изненада, как категорично заяви, че Бойко е постъпил безотговорно. Може би сега е моментът Плевнелиев да покаже дали наистина има качествата на президент на България, а не на ГЕРБ. Пожелавам му да го стори.

 65. 65 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 825 Любопитно

  [quote#54:"Тони!"]Мажоритарната система ще вкара в парламента Азис, Слави Трифонов и всякакви подобни отрепки, и ще гарантира пълна нестабилност на управлението. [/quote]

  -Вярно! И сега много избиратели гласуват заради един или друг вожд на партия,т.е. пак "мажоритарно",макар и псевдомажоритарно.. Те не се интересуват от партийни програми и предложения за политики в една или друга област,а главно защото харесват/нехаресват съответния партиен лидер.Това е резултат от емоционално-хормонална мотивация.При чисто мажоритарен вот нещата ще бъдат още по-зле.Инак разумно е гласуването,чрез партийните листи да дават възможност за пренареждане,поне на част от кандидатите.Може първите места в тях,да са "бетонирани" за безспорните/желаните- от гледна точка на ръководствата на партиите,кандидати.А останалите по-малко познати лица да бъдат "пре-подбирани" от избирателите им,чрез тяхно преподреждане на местата им в листите.

 66. 66 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Много стойностна реч и адекватно поведение от страна на държавния глава. Единственото, което не ми хареса, е намерението му да връчи мандат на ГЕРБ в понеделник. Това е загуба на време, още повече, че ГЕРБ ще върнат мандата.

 67. 67 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#66] от "omniam":
  Той е длъжен да го направи по конституция.

 68. 68 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#62] от "forum_terrorist":

  Ами избираш тия дето се кандидатират. Доган като е доказан ДС-ар, мислиш ли, че има проблем да бъде избран?

  Мислиш ли, че на червените изкуфелници им дреме дали спуснатите кандидати са ДС-ари? Напротив, те даже ги уважават, работели били за родината...

  На Боко половината му партия се оказаха ДС-ари. И какво, от това не му мръдна рейтинга на милиметър, просто каза - аз гарантирам за тях и това е.

  Абе масовия БГ избирател се впечатлява от ДС, колкото ти се впечатляваш от номера на обувките на кандидата.

 69. 69 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#17] от "pavtaf":


  До коментар [#29] от "dissident":

  Вие май наистина си мислите , че може без партии-луди ли сте това да не е комунизъм или друга диктатура. Трябва форма , която да ограничи мафията и да изгради силни институции , които да се борят с нея. Спораед мен президентска република има повече шанс отколкото парламентарна. Най-малко отговорноста се фокусира основно върху 1 човек той назначава шефове на институции агенции ....и т.н. и това би могла да бъде промяната в конституцията (пак има парламент разбира се ) и пак казавам БСП-ДПС са ЧАО

 70. 70 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тоя смешен Боклук ,си показа истинското си лице.Гаранция ,че няма да си изкара мандата!По думите на Кръстьо Петков,протестиращите трябва да бъдат подкрепени от Синдикатите-Мисля ,че тогава политическата класа е загубена.Подкрепям напълно протестиращите,с смешни педали ,не бих си цапал ръцете!

 71. 71 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1279 Весело

  До коментар [#63] от "bobi_rz":

  И аз гледах интервюто с Гамизов. Скандал след скандал тресат държавата..

 72. 72 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 565 Весело

  Късно ти иде хобещанието, Президент Плевнелиев,
  Протестът е Политически и изключва днешната ни Политическа класа. Един възрастен Човек го изрече по "телевизора". В момента ни сапунисва с "успокоително", известния теляк, Кирил Маричков...

 73. 73 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#65] от "benkovski11":

  Аз все си мисля, че големият ни проблем е, че в момента на изборите се прекъсва връзката между избиратели и избрани за следващите 4 години. От този момент нататък политиците се чувстват с развързани ръце да правят всичко, което поискат, а избирателят само може безпомощно да гледа. Това е, което води до подобни протести и те ще се възпроизвеждат всеки няколко години, ако не се помисли върху инструменти, които да дават някакви възможности избирателят да влияе върху политиката и партиите и по време на мандата. Протестите са израз на безпомощността да хората и невъзможността по друг начин да покажат че ги има, че имат някакви нужди и проблеми.

 74. 74 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#70] от "ham":

  и синдикстите са долни агенти , също са от мафията

 75. 75 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#59] от "niakoi_si":

  Виж, нещо не ти се връзва. Няма проблем ако думите на Костов се изпълняват от президента, те тогава са добри. Но когато ги говори Костов са лоши. Ясна е работата. Тук не става въпрос за Герб, за ДСБ или за който и да е, а за излизане от кризата, в която Герб ни вкара. А кризата е жестока, и ефекта й ще се вижда тепърва.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 76. 76 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#62] от "forum_terrorist":

  1. В парламента има 240 места, та има място и за изброените от мен, и за изброените от някой си. И точно това ще бъде състава на следващия парламент при мажоритарен вот.
  2. Това какво ще излезе за някой няма особено значение, както е видно. Има значение как ще го поднесат медиите.
  3. Не виждам как ще се отворят всички документи, за които говориш, при положение, че комисията за разкриване на досиетата за близо 10 години работа е успяла да отвори едва 4% от тях.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 77. 77 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#14] от "gotze":

  звучи добре, но ако беше така, тоя от ник-а ти щеше да ни управлява с бсп-кликата си като феодал 10 години. С това разцепено дясно това е опасен ход!

 78. 78 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 825 Неутрално

  [quote#68:"niakoi_si"]Абе масовия БГ избирател се впечатлява от ДС, колкото ти се впечатляваш от номера на обувките на кандидата. [/quote]

  -"Плашилото" с образа на ДС отдавна е парцаливо и похабено от времето на неговото поставяне,ама на някои грачещи "гарги" още им действа.-Докато цялото т.н. обществено мнение го манипулират,за да се вторачва в миналото на държавата се изтървава и настоящето,и бъдещето й.Периодичното раздухване на тази тема 24 години след поемането на БГ по "новата пътечка" служи за прикриване кривините на "пътечкостроителите" й. Щеше ли някой 24 години след 9.09.1944 г.,през 1967-68- г.да възприеме сериозно евентуални оправдания за несполуки в обществено-държавното развитие с подмолна дейност на служителите и агентите на Никола Гешев? Едва ли,ама това оправдаване с ДС действа и днес.

 79. 79 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 825 Неутрално

  [quote#73:"teridan"]
  До коментар [#65] от "benkovski11":
  Аз все си мисля, че големият ни проблем е, че в момента на изборите се прекъсва връзката между избиратели и избрани за следващите 4 години. От този момент нататък политиците се чувстват с развързани ръце да правят всичко, което поискат, а избирателят само може безпомощно да гледа. [/quote]

  -Донякъде е така.И това,в някаква степен, се дължи на липсата на възможност за отзоваване на избанниците от техните избиратели.Това го имаше в старата/т.н. "Живковска" Конституция/,а такъв механизъм липсва в сегашната. Осен това,депутати избрани с една партийна листа могат свободно да си миткат и да минават от една в друга парламентарна група.А те са избрани с партийна листа и би трябвало,ако не са съгласни със своята парламентарна група или партия да напускат Народното събрание,а не като чергари да номадстват в друга група или да се маскират като независими.

 80. 80 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#66] от "omniam":

  Нали именно точно този президент, който толкова те радва, каза, че ще спазва Конституцията. А по конституция е така! Той сам чак толкова не може да измисли

 81. 81 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#63:"bobi_rz"]

  Преди минути по бтв Стефан Гамизов каза, че плевньо е подлял водата на Бойко!!!! [/quote]
  ООО. ти ако на гамизов вярваш... Тоя е по-голям лъжец и въжеиграч от половината депесари и овчаров взети заедно..

 82. 82 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#61] от "niakoi_si":

  Слави бинев и Доган.. могат да влзат мажоритарно само ако района се състои от 99% турци..

 83. 83 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#77] от "ungeheuer":

  има риск разбира се , но поне ще знаеш срещу кого точно да протестираш

 84. 84 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 450 Неутрално

  КРАЙ ВСИЧКО СВЪРШИ ОТНОВО СМЕ ИЗЛЪГАНИ - честито

 85. 85 Профил на gweny
  gweny
  Рейтинг: 450 Любопитно

  До коментар [#84] от "gotze":

  каза Гоце, ъх

 86. 86 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 230 Неутрално

  От практическа гледна точка най-добрият вариант за премиер е Костов. Той знае какво да прави, за разлика от Станишев и Местан. Служебно правителство не е добър вариант, защото парламентът се разпуска и законодателни промени са невъзможни. Интересно протестиращите дали ще приемат такава възможност.

 87. 87 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Стефан Тодоров Гамизов, български бизнесмен и общественик, по БТВ "Лице с лице" с Цветанка Ризова заяви, "Имам голяма тайна да ви кажа. Росен Плевналиев е най-виновния за протестите, защото той е свързан с подземния свят на ЕРП. Той движи техния бизнес"..................

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 88. 88 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Като гледам как се развиват събитията, все повече започва да ми харесва ситуацията - тя се превръща в тест за нивото на демократичното мислене на нацията. Ако за 23 години преход българина е израстнал и си е направил правилните изводи, то в крайна сметка би следвало поне да успее здраво да разклати статуквото и да постигне някакви победи / макар и малки/ за себе си. Ако обаче си е останал там, където си е бил, или делта-та е прекалено малка, ще последва нов X-годишен цикъл: "И лучец еж,
  водица пий -
  И пак поглеж!
  Дий...
  Дий, воле, дий!" .
  И никой няма да му е виновен: ни ББ, ни Станишев, ни доган, ни който и да било друг.

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 89. 89 Профил на galinr
  galinr
  Рейтинг: 561 Неутрално
 90. 90 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#87] от "Polusa":

  Айде стига...верно ли, бе?!
  А не спомена ли тихичко, че Плевнелиев чрез Доган е поръчал на Снорки атентата срещу Борисов??

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 91. 91 Профил на 5ar
  5ar
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Колорадски бръмбар демек калинка

 92. 92 Профил на galinr
  galinr
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Не виждам защо е нужно да се придържаме към модели,мислени преди два века,когато е нямало дори радио.Сега народните представители могат да гласуват от дома си по интернет безплатно и бройката им да е не 240,а 240 000.Това число трудно се корумпира и манипулира,а то може да е и по-голямо.

 93. 93 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Любопитно

  Чета и се смея. Плевнята ви мята прах, а вие кашляте и се чудите що кашляте. Абе, джанъм, като искахте нова Конституция защо не го казахте по-рано? А?

  България е древна и заслужава много повече!
 94. 94 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#79] от "benkovski11":

  Ами точно така: трябва да се намери начин избирателите да могат да търсят информация и отговорност от избраниците си какво правят за осъществяване на предизборните си обещания. Как ще стане това - премахване на имунитета им, право на отзоваване и прочее е технически въпрос. Някъде попаднах и на следното интересно мнение: не е необходимо Парламента да води заседания през цялата година, има си комисии, които да работят, сесиите за гласуване на закони могат да се разредят, а през останалото време народните избраници могат да са сред хората, да се запознават с техните проблеми и т.н. По този начин Законодателната власт ще има по-добра информация от ниско ниво и ще бъде по-добър коректив на изпълнителната. сега се оплакват, че не им стига времето да се срещат с избирателите си.
  Другите искания - за мажоритарен вот, за гражданско представителство, за президентска република - според мен са химера. Мажоритарния вот, при наличието на продажба на гласове, ще вкара в Парламента, а от там и в Мин. съвет, откровени бандити и популисти. Вотът за Симеон и ББ не бяха ли мажоритарни? Не сме дорасли за подобна система. Какво ще рече гражданско представителство - ние сме представителна демокрация. Кой ще определя хората, които ще запълват тези квоти. Къде ще има такива - само в изпълнителната власт ли? А в парламента? А в съдебната, за която нищо не се говори?
  Граждански коректив могат да бъдат референдумите.
  Президентска република - досегашното управление на ГЕРБ силно го наподобява.

 95. 95 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 450 Неутрално

  В България има всички предпоставки за възникване на гражданска война....и ключа е в г-н Президента!
 96. 96 Профил на gigow
  gigow
  Рейтинг: 504 Неутрално

  [quote#1:"КМЕТ В СЯНКА"]

  защо ще връчи мандата на ГЕРБ чак в понеделник !? [/quote]

  Защото конституцията не е достатъчно прецизна. Там пише че връчва мандата на най-голямата парламентарна група СЛЕД консултации. А то НЯМА за какво да се консултира. Просто трябва да поиска справка от НС коя е най-голямата парламентарна група. Какво има да се консултира? Това трябва да се промени. Президентът трябва да бъде ЗАДЪЛЖЕН 24 часа след ПОДАВАНЕ на оставката да връчи мандат на най-голямата група.

 97. 97 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 609 Любопитно

  "Знам, че този парламент е изчерпал в голяма степен обществената си подкрепа..."

  Държавите с традиция в демокрацията са го изкалкулирали що-годе добре. За 4 години доверието към едно правителство често спада експоненциално до неприемливи стойности. Понеже не е възможно да угодиш на всички, нито да спасиш всички давещи се. Спасението на давещите се... знаете. За президент - малко повече (по закон - 5 години).

  4 е цяло число, а такива числа са човешки. Науката борави с реални числа. Колко е точното време на полуразпад - може би 3,14 години?

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 98. 98 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 727 Гневно

  Този нещо взе да ме изнервя. С израз като "Обществен съвет съставен от лигитимни хора на протестите" който да помага на Служебното правителство ми намирисва на оставане на герберасткото правителство. Сигурно Монката, Цвъки, Томито и мис Пиги пак се редят за Служебното правителство.
  Ако това стане май и той ще гризне дръвчето и ще имаме избори две в едно.

 99. 99 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Каквото и да говорим, Плевнелиев реално в момента му връчиха да оправя кашата, докато страхливия тарикат си разменя пак словесни нападки с Доган.

  Тази оставка не беше нищо различно от гнусен политически ход, използващ протестите като повод.

 100. 100 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#0:"статия"]Плевнелиев обеща да действа бързо[/quote]
  ==================
  той и Буда колко работи обеща...ама нейсе.

  "We're not gonna take it! Anymore."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK