ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Плевнелиев обеща да действа бързо за излъчване на нов кабинет

Росен Плевнелиев

© Цветелина Белутова, Капитал

Росен ПлевнелиевВ изявление за вътрешнополитическата обстановка в страната ден след като правителството подаде оставка, президентът Росен Плевнелиев заяви, че започва от утре конституционната процедура за излъчване на нов  кабинет. Той пое ангажимент това да стане бързо и прозрачно, за да не се стига до блокиране институциите и дестабилизиране на държавата. 


Държавният глава даде да се разбере, че не одобрява решението за оставка на премиера Борисов, и предупреди, че отказът на основните парламентарни сили да поемат ангажимент за формиране на нов Министерски съвет и запазване на Народното събрание ще лиши България от работещ парламент, който да се справя с проблемите на гражданите. Призова към запазване на спокойствието и обществения ред в страната и поиска политиците да запазят трезв разум и да не се взимат прибързани решения.Правителството си тръгва, проблемите остават
"Правителството си тръгва, проблемите за решаване остават. От протестите на хората срещу високите сметки за ток и монополите до искания за промяна в конституцията", заяви президентът. Хората трябва да знаят, че Конституцията на България не пречи да се елиминират монополите и че сметките за ток не зависят от конституцията, а от правилни или погрешни решения в икономиката, добави той.


Плевнелиев повтори тезата си, че след като в целия Европейски съюз гражданите имат право на избор на доставчик на ток и са въведени пазарни, а не монополни цени, това може спокойно да се случи и в България.


"Мерките срещу монополите изцяло зависят от Народното събрание и от правителството, а не от конституцията. Реалното увеличение на доходите, активните политики срещу бедността и за премахване на монополите могат да се водят само от едно легитимно, избрано от народа правителство", подчерта държавният глава. 


Партиите да не абдикират от отговорността си


Росен Плевнелиев заяви, че отговорната позиция на правителството е била да довърши мандата си, и посочи, че е бил изненадан от подадената от премиера Бойко Борисов оставка. "Призовах кабинета и партиите преди няколко дни да престанат с лозунгите и да предложат конкретни решения за намаляване на сметките на гражданите, за което те протестират, срещу монополите и за повишаване на прозрачността и ефективността в енергетиката.... Очаквах и призовах за дебат в парламента. Такъв дебат не се състоя, само лозунгите се умножиха", констатира Плевнелиев.  


Той обяви, че настоява парламентарните партии не абдикират от отговорността си към гражданите и да продължат своята работа в парламента до приключване на конституционната процедура. "Знам, че този парламент е изчерпал в голяма степен обществената си подкрепа, но във време на трудности трябва да спазим законите, да запазим трезви умовете си и да търсим тези пътища, които ни водят към по-добро, а не към задълбочаване на кризата", каза държавният глава.


Плевнелиев  допълни, че до момента основните политически играчи са заявили нежелание да поемат ангажимент за сформиране на ново правителство и допълни: "Нуждаем се обаче от работещ парламент." Той припомни, че евентуално служебно правителство ще работи без Народно събрание и всичко, което изисква законодателни инициативи, не може да бъде осъществено. "Разпускането на Народното събрание означава да отложим решението на голяма част от проблемите, които извадиха българския народ на улицата", предупреди президентът.


Конституционната процедура: бързо и ясно


Предвидената в конституцията процедура около формирането на нов кабинет ще бъде извървяна бързо и прозрачно, увери президентът.
 


След края на изявлението, преди да напусне залата, Плевнелиев се обърна към представителите на медиите с обещанието: "Ще знаете всичко, гарантирам максимална публичност."

Той съобщи, че още утре свиква консултации с всички парламентарни групи. Разговорите ще се водят заедно, а не поотделно с всяка партия, за да няма "и капчица съмнение за тайни коалиции, договорени в президентството". По думите му в тях ще бъде уточнено с партийните лидери изчерпан ли е лимитът на парламента и ако да - какво спешно има за вършене в държавата до разпускането му. 


Плевнелиев очерта следващите си стъпки така: "В понеделник връчвам мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ. Ако те го върнат, следват вторият и третият – бързо и ясно, няма да се бавим. Без пазарлъци, търся яснота и ефективност на процеса - това е изцяло в интерес на гражданите и на стабилността в държавата."Служебният кабинет заедно с обществен съвет


Държавният глава заяви, че при изчерпването на конституционната процедура настоява предсрочните избори да бъдат организирани на най-ранната възможна дата (по конституция срокът за насрочване на вота е до два месеца след разпускането на парламента - бел. ред)


Той изяви готовност, ако това е нужно, да състави служебно правителство, но изрично предупреди, че не може да се очаква то да извърши радикални  промени, защото има "тясно ограничен по време и по обем мандат и най-важното - не може да променя закони".    


Срокът за служебния кабинет, който Плевнелиев си дава, също е кратък, защото "България се нуждае от стабилност, от работещи институции с ясен мандат".


Плевнелиев подчерта, че задачите, които ще възложи на съставения от него Министерски съвет, ще бъдат обявени предварително и най-важната от тях е да се гарантира провеждането на предстоящите парламентарни избори по един демократичен начин.


"Поемам ангажимент към служебното правителство да заработи обществен съвет, в който да участват легитимни представители на протестиращите граждани, синдикати, работодатели и други граждански организации. Заедно ще зададем дневния ред на работата на служебното правителство и на държавата в тази тежка политическа и социална криза, в която се намираме", каза президентът. 


Най-често употребяваните в изявлението на президента думи

© Дневник

Най-често употребяваните в изявлението на президента думи


Най-важното сега е да запазим правовата държава


"Най-важното сега е да не застрашаваме гражданския мир, правовата държава и демократичното устройство", заяви президентът и подчерта, че ако това не стане, ще загубят всички българи.


Той поиска от политическите партии да призоват публично своите симпатизанти да избягват провокации и да се придържат към обществения ред. Нека всички работим за намаляване, а не за увеличаване на напрежението, апелира държавният глава.


Той посочи, че "няма нищо страшно" в падането на едно правителство, ако останалите институции работят стабилно, и даде за пример Белгия, която изкара близо две години без изпълнителна власт. "Да покажем уважение към институциите и законите - те не са перфектни, но ще ни помогнат да преминем през турбуленциите до избиране на легитимно правителство", настоя Росен Плевнелиев.


Без прибързани решения за Велико народно събрание


В изявлението си президентът посочи, че в последните дни усилено са се чули множество призиви за свикване на Велико народно събрание, и предупреди, че недобре подготвено решение за това може да предизвика още по-тежка икономическа и политическа криза и да породи хаос в държавата.


Свикването на Велико народно събрание трябва да се подготви добре, да е кристално ясно какви промени в управлението на държавата се искат и как ще се постигнат те, като по тези промени се постигне предварително широк обществен консенсус, заяви позицията си президентът. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK