Изявлението на президента Росен Плевнелиев (пълен текст)

Най-често употребяваните в изявлението на президента думи. Снимката е получена чрез компютърна програма за обработка на текста

© Дневник

Най-често употребяваните в изявлението на президента думи. Снимката е получена чрез компютърна програма за обработка на текста"Дневник" публикува пълния текст на речта на президента Росен Плевнелиев за вътрешнополитическата ситуация в страната след подадената в сряда оставка на кабинета "Борисов".


Скъпи сънародници,


Правителството си тръгва, проблемите за решаване остават. От протестите на хората срещу високите сметки за ток и монополите до искания за промяна в Конституцията. Хората трябва да знаят, че Конституцията на България не пречи да се елиминират монополите. Сметките за ток също не зависят от Конституцията, а от правилни или погрешни решения в икономиката. След като навсякъде в Европейския съюз гражданите имат право на избор на доставчик на ток и са въведени пазарни, а не монополни цени, това може спокойно да се случи и в България. Мерките срещу монополите изцяло зависят от Народното събрание и от Правителството, а не от Конституцията. Реалното увеличение на доходите, активните политики срещу бедността и за премахване на монополите могат да се водят само от едно легитимно, избрано от народа Правителство. Ако политическите партии върнат мандата, предсрочните парламентарни избори трябва да бъдат организирани на най-ранната възможна дата. Това е единственото справедливо и отговорно към гражданите решение.
В ситуация на криза партиите и политиците са тези, които трябва да покажат държавническо поведение. Най-важното сега е да не застрашаваме гражданския мир, правовата държава и демократичното устройство. Никой няма да спечели от това, ще загубим всички ние, ще загубят и децата ни. Политическите партии да призоват публично своите симпатизанти да избягват провокации, да се придържат към обществения ред. Нека всички работим за намаляване, а не за увеличаване на напрежението. Ние сме мирен и толерантен народ - нека го докажем с действията си!


Настоявам политическите партии в този парламент да не абдикират от своята отговорност към гражданите и да продължат своята работа в Парламента до приключване на консултациите и на процедурата, предвидена в Конституцията. Знам, че този парламент е изчерпал в голяма степен обществената си подкрепа, но във време на трудности трябва да спазим законите, да запазим трезви умовете си и да търсим тези пътища, които ни водят към по-добро, а не към задълбочаване на кризата.    


Позициите на парламентарно представените партии, поне досега са,  че те не искат в рамките на това  Народно събрание дa се формира ново правителство.  Нуждаем се обаче от работещ парламент. Служебното правителство ще работи без Народно събрание и всичко, което изисква законодателни инициативи, не може да бъде осъществено. Разпускането на Народното събрание означава да отложим решението на голяма част от проблемите, които извадиха българския народ на улицата.    


Казвам го ясно и недвусмислено – служебното правителство не може да извърши радикални  промени, защото има тясно ограничен по време и по обем мандат и най-важното - не може да променя закони.     


Ако наистина всички възможности са изчерпани и българският политически елит не може да постигне обединение и не може да поеме отговорност с оглед на ситуацията, аз ще изпълня конституционното си задължение за съставяне на служебно правителство, бързо и отговорно. България се нуждае от стабилност, от работещи институции с ясен мандат.       


Задачите, които ще възложа на служебното правителство, ще бъдат обявени предварително. Най-важната от тях е да се гарантира провеждането на предстоящите парламентарни избори по един демократичен начин. Поемам ангажимент към служебното правителство да заработи Обществен съвет, в който да участват легитимни представители на протестиращите граждани, синдикати, работодатели и други граждански организации. Заедно ще зададем дневния ред на работата на служебното правителство и на държавата в тази тежка политическа и социална криза, в която се намираме.       


Вярвам и ще отстоявам с делата си правовият ред. С това отговарям на въпроса какво ще правя оттук нататък – каквото пише в Конституцията. В нея съм се заклел като президент, затова и българските граждани са ми гласували доверие, за да се спазват законите. Затова ще действам бързо и според закона. Още утре стартирам консултации с всички парламентарни групи. Всички заедно, а не поотделно. Защо – за да няма и капчица съмнение за тайни коалиции, договорени в Президентството. С партийните лидери утре ще говоря открито - какво има спешно за вършене в държавата и в Парламента до неговото разпускане, ако се стигне до това. Ще обсъдим, изчерпан ли е лимитът на настоящото Народно събрание и кредитът на доверие към него. 


В понеделник връчвам мандата за съставяне на Правителство на ГЕРБ. Ако те го върнат, следват вторият и третият – бързо и ясно, няма да се бавим. Без пазарлъци, търся яснота и ефективност на процеса - това е изцяло в интерес на гражданите и на стабилността в държавата.       


Днес в ситуацията на тежка световна криза, която вече пета година не си отива, стабилността в държавата е по-важна от всичко друго. Отговорната позиция на Правителството според мен беше да си довърши мандата. Това беше и позицията на премиера преди два дни. Вчера и аз бях изненадан, когато бе обявена внезапно оставката на правителството. Призовах кабинета и партиите преди няколко дни, публично, да престанат с лозунгите и да предложат конкретни решения за намаляване на сметките на гражданите, за което те протестират, срещу монополите и за повишаване на прозрачността и ефективността в енергетиката. Посочих, че президентът няма правомощия да определя цените на тока и да контролира и се ангажирах исканията на хората да бъдат чути, а институциите да си свършат работата, като адресират проблемите. Очаквах и призовах за дебат в Парламента. Такъв дебат не се състоя, само лозунгите се умножиха.       


Днес от различни страни се чуват призиви за свикване на Велико народно събрание. Едно недобре подготвено решение за свикване на Велико народно събрание може да предизвика още по-тежка икономическа и политическа криза и да породи хаос в държавата. Аз съм против прибързаните решения – три пъти мери, един път режи, е казал народът! Като президент апелирам към всички - към политическите сили, към гражданите – това е нашата държава и нека не я обричаме, както нея, така и бъдещето й, в тежък за нацията момент, на недобре обмислени и прибързани решения. Свикването на Велико народно събрание трябва да се подготви добре, да е кристално ясно какви промени в управлението на държавата се искат и как ще се постигнат те, като по тези промени се постигне предварително широк обществен консенсус.        


Демокрацията, правовата държава и ясните правила не бива да бъдат поставяни под заплаха от никого. Нека действаме с разум и отговорност, без излишни емоции. Няма нищо страшно, когато едно правителство падне – в Белгия наскоро изкараха две години без да имат правителство. Разликата между тях и нас е в институциите – техните работят, независимо кой е или не е на власт. Нека днес покажем уважение към българските институции и закони. Със сигурност те на са перфектни, но ще ни помогнат да преминем през турбуленциите до избирането на ново, легитимно, назначено от народа правителство.


Благодаря ви!


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Много думи,малко действия това е принципа на българския политик Плевнелиев доста бързо ги е усвоил.

 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  Бледата политическа фигура Плевенлиев не може да се надскочи.Днес загуби шанса да изпъкне като лидер !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Ае Росене, що не подадеш оставка и ти?

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 4. 4 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 382 Разстроено

  има някоя и друга правописна грешка, което за съжаление май е показетелно за отношението към всякакви задачи, стремежът към перфекционизъм е чужд в България

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Любопитно

  [quote#2:"EREBUS"]Бледата политическа фигура Плевенлиев не може да се надскочи.Днес загуби шанса да изпъкне като лидер ! [/quote]
  Например като направи ... какво?

 6. 6 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Г-н Президента да предложи в бъдещото Народно събрание и Министерски съвет да няма ДС както са го решили в другите Европейски държави. Не може навсякъде да става а тук не и да работят задкулисно срещу народа.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 7. 7 Профил на la_romantica70
  la_romantica70
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Господин Плевенлиев,

  Бих ви предложила две идейки, за дебат на великото народно събрание и промени в конституцията:

  1. Директна демокрация!(като в Швейцария). Нека правителството се допитва за по-важните решения винги до народа.

  2. Децентрализирано плащане на данъците, което щте доведе до икономическото развитие и на по-малките градчета и селца в държавата. Освен това по-лесно се контролира къде се влагат парите.

  Иначе хубави приказки редите....

 8. 8 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#5] от "xm...":

  Лидерите са по-лаконични в момент на криза за да бъдат чути и запомнени.Този си мисли,че е на лекция.Отделно,че му е определен само един мандат или забравихте !?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 9. 9 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Крайно е необходимо свикване на ВНС, защото всяка конституционна промяна, направена с обикновено НС, ще бъде заплашена от вето на КС ( ще се излезе с познатия номер, че предложените промени засягат формата на управление на държавата). КС до сега винаги се е изявявал като ретгограден орган за защита на статуквото на безконтролност на властите.
  1. По-малък парламент ( макс. 180 или 1/4 по-малко от сегашния, а защо не и 120, т.е. 1/2), в който депутатите да могат да се отзовават след подписка за отзоваване и гласуване на избирателите. Премахване имунитета на народните представители. В края на краищата населението на България намаля чувствително през последните 22 години, а имаме и участие в ЕП и 18 депутати в него, т.е. част от парламента вече работи в Брюксел.
  2.По-малък КС ( конституционен съд) – макс. 9 човека. В една Франция КС е 9 човека!!! Въвеждане на отчетност в работата на КС. Въвеждане на индивидуално право на всеки гражданин за сезиране на КС. . Възможност избирателите да отзовават членове на КС.
  3. Възможност избирателите да отзовават президента след искане на НС ( 2/3 от гласовете), решение на КС и накрая гласуване на избирателите. Премахване на длъжността Вицепрезидент.
  4. По-малък ВСС (напр. макс. 15, като 12 са избирани пряко от съдиите и прокурорите, а 3 са назначавани от президента; 15-те сами си избират председател на ВСС помежду си), и механизми за отзоваване на членове на ВСС след искане на НС ( 2/3) и гласуване на избирателите ( или решение на КС при неизпълнение на конституционните им задължения, дефинирани в Новата Конституция) . Председателите на ВКС и ВАС, както и гл. прокурор да не са членове по право на ВСС, защото това е постоянно действащ орган, а те си имат други задължения, описани в конституцията и закона за съдебната власт. Техният мандат да бъде редуциран до 5 г. ( от сегашните 7). По-малоброен Съдебен инспекторат ( 6-7 човека), избиран от НС. Следователите към съдебната система да не бъдат повече със статут на магистрати. Съдебната система да се преименува в конституцията на Правосъдна система, състояща се от Съд и Прокуратура, а към Прокуратурата да се намират и малобройни съдебни разследващи органи, като повечето сега бездействащите следователи да се прехвърлят към изпълнителната власт, където им е мястото. Следствените органи към Прокуратурата да участват само в разследвания, свързани с хора от висшата държавна власт – депутати, министри, висши магистрати, председатели на агенции и т.н.
  5. Конституционни механизми за отзоваване на председателите на ВКС и ВАС, както и гл. прокурор чрез искане на ВСС ( 2/3 от членовете му) и решение на КС или НС, когато те не си изпълняват конституционните задължения, дефинирани в конституцията за длъжностите им.
  6. Забрана народните представители, членовете на правителството и членовете на ВСС да упражняват консултантски и адвокатски услуги, както и да преподават. Единствено да се занимават с дейността, за която са избрани и положили клетва. Ако те намират време за преподавателска, адвокатска и консултантска дейност, значи не си вършат работата като депутати, министри и членове на ВСС.
  7. Отпадане на т.н. вариант „Служебно правителство, назначавано от президента”. Ако някое правителство падне или подаде оставка, то парламента, както и самото правителство, да останат да работят до изборите, а президента да назначава самите избори в двумесечен или тримесечен срок. 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  [quote#8:"EREBUS"]Този си мисли,че е на лекция.Отделно,че му е определен само един мандат или забравихте !? [/quote]
  Е, не е чак толкоз дълго.
  И си засяга въпросите точка по точка, всяка от които си иска отговор.
  И мисля, че в този момент и при тази ситуация е достатъчно ясен без да се изхвърля.

  Колкото до мандата ... не се знай ...
  Както са се запоръчвали един-друг ...

 11. 11 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#3] от "Iron Maiden":
  "Ае Росене, що не подадеш оставка и ти?"

  Внимавай какво се пожелаваш! по конституция следващият по ранг човек в държавата е председателят на парламента Цецка Цачева, така, че тя ще трябва да управлява. не ми казвай, че си и фен

  Истината ни прави свободни.
 12. 12 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#11] от "Forrest Gump":

  Сакън, не думай... и фидоска. Ужаст.

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 13. 13 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Ейй всичкото българ разбирковци ве. Като ги знаете как стават работите защо седите по форумите и пишете ? Или пък с протести по улиците , така нищо не се постига.
  Вие влезте в политиката и ... Да ви видим

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 14. 14 Профил на brancusi
  brancusi
  Рейтинг: 451 Неутрално

  След като за 3-4 години опукахме парите, сега ще си говорим празни приказки.
  Г-н Президент, не казахте нито дума за парите, а това е най-важното: колко са, как ще се харчат в условията на политическата криза, за борда нито думичка, дали ще си трупаме още заеми, какво ште стане с европейските пари.
  И т.н.

 15. 15 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#10] от "xm...":
  [quote#10:"xm..."]И си засяга въпросите точка по точка, всяка от които си иска отговор. [/quote]

  Точно ! Излага въпросите,не дава отговори.....няма послание.Не произвежда политика !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 16. 16 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Какво уважение към институциите, Плевнелиев - у нас те никога не са работели, камо ли сега!

 17. 17 Профил на pesho_
  pesho_
  Рейтинг: 675 Неутрално


  Да сформира служебен кабинет, в който ръководните постове се заемат от хора с ВИСШЕ обарзование по ресора, който поемат, знаят поне 2 официални езика на ЕС, НЕ ЧЛЕНУВАТ В ПАРТИЯ и не са били част от ДС или други милиционерски формирования на бившия комунистически режим, както и да не са част от сегашното МВР. Също така кандидатите да са с чисто съдебно минало и да са изрядни данъкоплатци.
  Този служебен кабинет трябва да се заеме с тотална проверка на случващото се в изпълнителната власт и изготвяне на доклад за завареното положение в държавата, който да отчете пред новото народно събрание преди то да гласува новата изпълнителна власт.
  Да организира избори за ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, с което да направим промени в конституцията и от ПАРЛАМЕНТАРНО ПРЕДСТАВЕНА РЕПУБЛИКА избирана веднъж на 4 години, да преминем към ЕЛЕКТРОННА ПАРЛАМЕНТАРНО ПРЕДСТАВЕНА РЕПУБЛИКА, в която на сайта на българския парламент ВСЕКИ гласоподавател да има профил. Изборите за парламент да се осъществяват веднъж годишно САМО по електронен път в системата на народното събрание, като хората ще гласуват през профилите си. От този профил всеки ще може да заявява или оттегля неговата подкрепа към даден народен представител ВЕДНЪЖ годишно, подобно на личните лекари. Ако даден депутат загуби подкрепата на своите подръжници ще трябва да напусне парламента и обратно ако даден човек събере достатъчно подкрепящи го хора – да бъде назначен за депутат. Също така от този профил всеки да може да се кандидатира да представлява други хора, да изказва собствено мнение, да организира и участва в групи и дискусии. Само чрез постоянен граждански контрол и нови технологии може да се постигне ефикасно работещо народно събрание, което да приема закони, които са в интерес на обществото и да контролира стриктно действията и бездействията на изпълнителната власт.
  Другото, което трябва да приеме Великото народно събрание е да впише в конституцията демилитаризиране, деполитизиране и поумняване на ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ. Воените да минат под шапката на върховният главнокомандващ - Президента, МВР да премине под контрола на Народното събрание, за да може да си върши безпристрастно работата, когато разследва изпълнителната власт и ДА СЕ ЗАБРАНИ участието на военни, полицейски кадри и партийни кадри да заемат какъвто и да е било пост в администрацията на правителството, от чистачката в някоя областна управа до премиер – ВСИЧКИ ДЛЪЖНОСТИ. Да се въведе задължително изискване ръководните постове в администрацията да имат ИСТИНСКО висше образование според поста, който заемат, да имат чисто минало и да са изрядни данъкоплатци. Само така ще гарантираме да не попадат милиционери/доносници, „калинки“ и партийци на място където въобще не им е работата – ПРАВИТЕЛСТВОТО.
  Общественият ресурс, който събираме ВСИЧКИ граждани чрез нашите данъци, трябва да си харчи за обществото, а не да изтича по партийни каси и да облагодетелства тесни кръгове от хора!

  Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление
 18. 18 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 411 Неутрално

  "Демокрацията, правовата държава и ясните правила не бива да бъдат поставяни под заплаха от никого."
  Как може да е заплашено нещо, което го няма...

  От идиоти отговор не чакам
 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  [quote#15:"EREBUS"]Излага въпросите,не дава отговори.....няма послание.Не произвежда политика ! [/quote]
  Хм ...
  Пък аз виждам отговори.
  Както и послание.

  А за "произвеждане на политика" ... то дори и да не хвърляш искри и лафове, да не говорим за ударни лозУнги, пак си е политика.
  Явно "линията му" е да успокоява топката, да спази до буква процедурата и ... да се оглежда и ослушва до последно.
  Единственото ми притеснение е към Кого ще се ослушва ...

 20. 20 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Правилно се е ориентирал към ролята на технически изпълнител,защото за лидер не става.

  Liberate Your Mind!
 21. 21 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 691 Любопитно

  "служебното правителство ......най-важното - не може да променя закони. " -Наместеният за президент.
  А редовното правителство значи може, така ли?
  Народното събрание трябва да работи - да промени изборния кодекс и да приеме мажоритарната система за избор на новото народно събрание.

 22. 22 Профил на Gledna_Tochka
  Gledna_Tochka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  в булгарията всеки мисли за себе си и затова няма управия ! пари има много в българия , но не се разпределят правилно , едни кинти отиват до само някои а другите хич не пристигат където трябва

 23. 23 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Президентът реагира,според мен,доста адекватно на така създалата се ситуация...
  Браво то мен.

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 24. 24 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 585 Весело

  *от

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 25. 25 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Добре е за България , че президентът се казва Росен Плевенлиев.

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
 26. 26 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#25] от "naonit":

  И защо? С какво? Или така, лаф да става?!!!

 27. 27 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А това изявление няма ли го във звуково- визуален вариант?

 28. 28 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ...или Пи Арът е натракал нещо набързо?

 29. 29 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Точно този парламент по-добре да НЕ прави закони, Росенчо. Назначавай служебен кабинет да организра изборите, да приключваме с това жалко подобие на цирк, да обръщаме страницата и да се залавяме за работа, крайно време е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK