Борисов не отиде на консултативния съвет по национална сигурност

Борисов не отиде на консултативния съвет по национална сигурност


Консултативният съвет по национална сигурност при президента започна в отсъствието на премиера в оставка Бойко Борисов. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък напусна демонстративно заседанието. Преди това той поиска, както предварително беше обявил, медиите да присъстват на срещата. Президентът Росен Плевнелиев посочи, че според закона за Консултативния съвет по национална сигурност заседанията на съвета са закрити. Сидеров отговори, че не иска да участва в този цирк и напусна залата.


Съветът беше свикан в събота от държавния глава. Темата на заседанието му е "Рискове и заплахи за сигурността и стабилността в страната, произтичащи от политическата и социална криза".


Междувременно на влизане в президентството вицепремиерът и финансов министър в оставка Симеон Дянков коментира пред журналисти, че към днешна дата във фискалния резерв има 4.01 млрд. лв., като отделно Брюксел ни дължи 600 млн. лв. авансови плащания. Така че финансите на държавата са стабилни, няма никакви причин да се спекулира с това, посочи той. Допълни, че България е една от най-стабилните в Европа. Всички опити да се спекулира са политически настроени просто както в миналото когато социалистите са водили държавата до фалит и сега се опитват да направят това, коментира Дянков.

Борисов не отиде на консултативния съвет по национална сигурност

Той посочи, че от началото на мандата досега общо с 66% процента са намалели просрочените задължения на държавата към бизнеса, като на централно ниво спадът е с 83% до 102 млн. лв.(при заварени 780 млн. лв.). При общините дълговете са се свили с 21 процента до 175 млн. лв.


След Дянков за заседанието пристигна другият вицепремиер – Цветан Цветанов, който също ще докладва пред съвета. Той повтори тезата на премиера в оставка от вчера, че опозицията, която настояваше правителство да подаде оставка, сега трябва да формира правителство и да проведе честни избори. Според него при тези протести поведението на МВР е било изключително толерантно. Благодари на гражданите, които са се съобразили с призива да не се поддават на провокации, и отново посочи, че има тъмни среди от организираната престъпност, които са се възползвали от "обществената инициатива срещу високите сметки". "Някой иска в мътни води да лови риба", каза Цветанов, без да уточни кого визира. В отговор на въпрос как ще се отрази служебното правителство на разследването на атентата в Бургас Цветанов каза, че има безпокойство у партньорите ни. "Убеден съм, че служебното правителство ще има една единствена роля – да не възпрепятства добрите политики на сегашното управление и да проведе честни и демократични избори", заключи Цветанов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK