Президентът предлага КСНС да поиска от партиите да направят нов кабинет в този парламент

Залата, в която заседава КСНС. 

Снимката е архивна

© Надежда Чипева, Капитал

Залата, в която заседава КСНС. Снимката е архивнаНеобходимо е да се положат допълнителни усилия от парламентарните партии за сформиране на ново правителство в рамките на настоящето Народно събрание". 


Това се посочва в проект за становище на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), който днес обсъжда рисковете и заплахите за стабилността в страната след оставката на кабинета "Борисов".


Предложеният документ е подготвен от президентската администрация, изпратен е предварително на участниците в заседанието и трябва да послужи като основа за обсъждане на становището, с което съветът ще излезе по-късно днес.
Проектостановището беше разпространено сред представителите на медиите от лидера на "Атака" Волен Сидеров, който демонстративно напусна заседанието на КСНС, тъй като не беше възприето искането му то да се предава на живо и журналистите да  присъстват на обсъжданията. 


По-рано през деня лидерът на ДПС Лютви Местан потвърди, че в получения от него екземпляр на проектостановището се съдържа предложение за още един опит за съставяне на правителство в рамките на действащия парламент. Той обаче коментира, че предложението на президента идва ден, след като управляващата партия вече върна мандата за сформиране на нов кабинет, и поради това го приема за нелогично. 


"Тази позиция се явява само ден, след като Бойко Борисов върна мандата. Ако Росен Плевнелиев мисли, че са необходими допълнителни усилия на парламентарните сили за нов кабинет, защо изключва отговорността на ГЕРБ, защо осигурява предимство на ГЕРБ", попита Местан, цитиран от БГНЕС. 


Местан повтори, че ако партията му получи мандат за съставяне на правителство, ще го върне на президента неизпълнен. Същото заяви отново днес и лидерът на БСП Сергей Станишев, който утре в 14ч. трябва да получи мандата. 


"Мирните протести на гражданите са основателни. Те имат справедливи искания, които трябва да се решават без отлагане", се казва в проекторешението, прочетено от Сидеров. Като риск пред сигурността на държавата се посочва, че има опасност от подкопаване на държавността и нарушаване на нормалното функциониране на институциите, както и от ескалация на социалното напрежение и прояви на екстремизъм и насилие. 


В текста се повтаря тезата на президента от последните дни, че все още действащото Народно събрание трябва да подготви бързо необходимата нормативна база, която ще позволи на следващото правителство да отговори на обществените очаквания, да запази устойчивото функциониране на институциите и да подготви и проведе честни парламентарни избори. 


За справяне с настоящите рискове и неутрализиране на произтичащите заплахи за националната сигурност и в отговор на исканията на протестиращите граждани се предвижда КСНС да отправи три препоръки: две към парламента и една към правителството. 


Препоръката към парламента е да излезе с декларация, в която да се обедини около неотложните мерки за снижаване на общественото напрежение. Освен това да продължи работата си като съсредоточи усилия за бързо приемане на необходимите решения и промени в законите, които да гарантират, че ще се преодолеят проблемите, извели хората на улицата. 


Препоръката към правителството в оставка е да продължи ефективно да наблюдава процесите, генериращи рискове за сигурността, както и да планира, организира, координира и контролира всички дейности по защита на националната сигурност, опазване на гражданския мир и охрана на обществения ред до прекратяване на правомощията му по Конституцията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK