Президентът ще обяви утре датата на предсрочните избори

Лидерът на БСП Сергей Станишев върна на президента Росен Плевнелиев мандата за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент

© Анелия Николова

Лидерът на БСП Сергей Станишев върна на президента Росен Плевнелиев мандата за съставяне на ново правителство в рамките на този парламентПрезидентът Росен Плевнелиев ще обяви утре датата на предсрочните избори. Това стана известно от изявлението на държавният глава след среща с лидера на БСП Сергей Станишев. Разговорът се състоя след като Станишев очаквано върна мандата за съставяне на ново правителство.


Утре президентът ще направи пред Народното събрание обръщение към нацията, в което ще очертае дългосрочни и краткосрочни мерки за излизане от кризата. Днес той потвърди, че третата партия, на която ще връчи мандат за съставяне на правителство, ще бъде ДПС и това ще стане в петък. Движението вече многократно обяви, че няма да съставят кабинет, така че единственият изход са предсрочни избори и служебен кабинет.


Също в петък ще бъде конституиран общественият съвет с участие на протестиращите. Плевнелиев допусна, че е възможно да има обществени съвети към всяко министерство в служебния кабинет. 
Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че независимо от това как ще се представи БСП на изборите, той няма да бъде следващият премиер на страната.


В изявлението си, което имаше подчертано предизборен характер, той посочи, че е оставил държавата през 2009г. в добро състояние и коментира, че днес "България е на колене, защото правителството на Борисов изпразни хазната и разедини хората". 


Станишев посочи, че БСП в трудни за държавата и хората моменти винаги е заемала отговорна позиция. "Отечеството ни е по-мило от теснопартийните цели и имам амбицията БСП да бъде част от промяната, която хората искат", каза  той.


Лидерът на БСП призова партиите да прекратят всички политически сметки и да зарежат популизма, за да поемат отговорностите си за справяне със ситуацията. Разграбването продължава, каза Станишев, и допълни, че и в момента правителството в оставка приема съмнителни решения. Затова той настоява за служебно отговорно правителство, а парламентът вместо да ратифицира акт за франкофонията, да приеме спешно решение за намаляване цената на тока и забрана за спиране електроенергията при неплатени сметки. "Хората трябва да видят, че държавата работи за тях", каза той. 


"Амбицията на БСП е нова социална България, а не властта. Той допълни, че ще даде всичко от себе си, за да отговори на желанията на хората за промяна.


"Искам моята дъщеря да остане в България, да израсне тук и да се гордее, че е българка", заяви Сергей Станишев.


Станишев не остана в президентството да отговаря на въпроси, защото в този час започва заседание на Националния съвет на партията, на което ще бъде обсъждана подготовката за участие в изборите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK