Кристалина Георгиева: Някои от исканията на протестиращите са разумни, с други трябва да се внимава

Кристалина Георгиева

© Надежда Чипева, Капитал

Кристалина ГеоргиеваИсканията на българските граждани за повече контрол върху монополите и по-ефективна социална система са разумни и основателни, смята еврокомисарят Кристалина Георгиева. Според нея обаче има и искания, които крият сериозни рискове като това за национализация на частни компании, предаде БНР.


Национализацията може да доведе до големи рискове, да нанесе големи икономически щети, заяви Георгиева. Тя обясни, че национализацията означава и изплащането на компенсации на обратно изкупените дружества и така пари, които могат да отидат за хората, ще се насочат към джобовете на дружествата, които биват национализирани.


Кристалина Георгиева каза още, че България има известен резерв да увеличи държавния си дълг в името на стимулирането на икономиката, но подчерта, че това трябва да се прави много внимателно и с предварително определени цели как подобна мярка ще помогне на икономиката и на хората.
Все пак тя изрази и скептицизъм към идеята България да вземе заем, за да излезе от кризата. "Трябва да бъдем внимателни да не се хлъзнем по нанадолнището, народът изстрада финансовата стабилност и е много важно да запазим това, което сме постигнали", коментира Георгиева, цитирана и от БТА.


Пред български журналисти в Брюксел еврокомисарят за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи изрази увереност, че протестната енергия на българите в крайна сметка ще доведе до положителни промени. Тя изказа и пълното си доверие, че президентската институция ще се справи с отговора на очакванията на гражданите и с предстоящите политически процеси.


"Аз имам пълно доверие в президентската институция, която ще доведе до това, исканията да могат внимателно да бъдат разпределени в категорията на тези, които са възможни и са за доброто на България, и тези, които не са възможни, и всъщност не са за доброто на България - какво може да се реши в краткосрочен план, за какво може да бъде избран нов парламент, правителство, което да поеме отговорности", подчерта Георгиева.


По нейните думи за България е изключително важно да решава проблемите, които изкараха хората на улицата, така че това повече да не се случва. Хората показаха, че товарът е станал много голям, а защо е така - на този въпрос трябва да бъде намерен отговор. Когато търсим този отговор, винаги е най-добре да започнем от себе си, заяви Кристалина Георгиева.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK