Как да гласувам

Как да гласувам

© Георги КожухаровКога са изборите?


Кой има право да гласува?


Къде се излагат избирателните списъци и какво пише в тях?

Как да направя справка за адреса и номера на избирателната секция?
Какви са бюлетините и как се попълват?


Гласуване по постоянен и по настоящ адрес


Гласуване в чужбина


Как гласуват студентите и учениците?


Как гласуват хората с увреждания?


Колко време продължава предизборната кампания?
Кога са изборите?
На 12 май българските избиратели ще гласуват за 42-ро Народно събрание.


Това са третите предсрочни парламентарни избори в най-новата история на България след служебните правителства на Стефан Софиянски (1997 г.) и на Ренета Инджова (1994-1995г.)


Гласуването започва в 7 ч. и продължава да 20  ч. Законът позволява времето за подаване на гласове да бъде удължено, най-много до 21 ч., ако в края на изборния ден пред някоя секция има опашка от желаещи да пуснат бюлетини.Кой има право да гласува?
Всички български граждани, навършили 18г. към изборния ден включително, с изключение на поставените под запрещение и на изтърпяващите наказанието лишаване от свобода. Могат да пускат бюлетини и българите, които живеят временно или постоянно зад граница, ако там има открита секция.Къде се излагат избирателните списъци и какво пише в тях?
Това са списъците на гражданите с право на глас. Съставят се от общинските администрации поотделно за всяка избирателна секция. В тях се вписват имената на избирателя по азбучен ред и постоянният адрес. Графите за вписване на единния граждански номер и на вида и номера на документа за самоличност трябва да останат празни, защото това са лични данни.


Избирателни списъци се съставят и в лечебни и здравни заведения, почивни домове, домове за стари хора и др., както и на плавателни съдове под българско знаме от ръководителя на заведението, дома, съответно от капитана на плавателния съд. Списъци се съставят и от ръководителите на местата за лишаване от свобода и задържане под стража. В тях се включват лицата, по отношение на които няма влязла в сила присъда.


Всеки избирател може да поиска отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък с писмено заявление до кмета на общината или района или кметството, което трябва да подаде най-късно седем дни преди изборния ден.Как да направя справка за адреса и номера на избирателната секция?


Справка за адреса и номера на избирателната секция, в която се предвижда да гласувате, може да бъде направена по електронен път на сайта на ГРАО. Системата позволява търсене по ЕГН или адрес
на избирателя. 


Желаещите да проверят, дали са включени в избирателните списъци, могат да го направят, като изпратят ЕГН под формата на SMS на единен номер 18 429 или се обадят на безплатния телефон
0 800 14 726Какви са бюлетините и как се попълват?
Бюлетината за парламентарните избори е бяла обща (интегрална) и в нея са изписани имената на партиите и коалициите, както и първите трима в листите кандидати.


Избирателят отбелязва избора си задължително със знак Х със син химикал. Хиксът не бива да излиза от границите на квадратчето пред името на кандидата за президент, кмет или общинска листа. Не бива и да прилича на знака плюс (+), иначе бюлетината ще бъде отчетена като недействителна.Гласуване по постоянен и настоящ адрес
Избирателите се вписват в списъците за гласуване според постоянния си адрес.


Законът обаче предвижда възможност гласоподавателите да пуснат бюлетина и по настоящ адрес, ако той е различен от постоянния им. За целта в 14-дневен срок преди изборите - 27 април, трябва да заявят това си желание в общината по временната им адресна регистрация, за да бъдат отписани от единия избирателен списък и дописани в другия. Гласуване в чужбина
Българите в чужбина ще могат да гласуват само за партия или коалиция.


Сънародниците ни зад граница могат да заявят до 11 април желанието си да гласуват извън България пред дипломатическото или консулското представителство на страната в съответната държава, в която се намират.


Възможностите за подаване на заявленията са саморъчно подписано и подадено лично в мисиите ни зад граница или чрез електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК). Постъпилите електронни заявления ще се публикуват незабавно на интернет страницата на ЦИК, след което информацията ще се изпраща до Външно министерство.


Там данните ще се обобщават и ще се изпращат на съответните дипломатически и консулски представителства за вписване на избирателите в списъците. Тези, които не са вписвани, могат да обжалват това пред ЦИК в срок до три дни от публикуването на списъка. Тя пък има 3-дневен срок за решение, което се обявява незабавно и не подлежи на обжалване.


В едно заявление може да е вписано само едно лице. В заявлението задължително се посочват имената по паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите), единният граждански номер, адресът на пребиваване в съответната държава, постоянният адрес в България и населеното място, в което желае да гласува.


Там, където България няма дипломатическо или консулско представителство, избирателни секции се образуват при наличие на съгласие на приемащата държава и на не по-малко от 100 избиратели, подали заявления, че искат да гласуват. В населените места, където има дипломатическо или консулско представителство, избирателни секции се образуват при наличие на не по-малко от 20 избиратели.


Ако български гражданин зад граница не е включен предварително в избирателните списъци в съответната държава, в която живее, но има право да гласува, може да бъдете вписан от секционната избирателна комисия на място.


Когато срокът за валидност на паспорта или личната карта на избирателя е изтекъл, той се допуска до гласуване, ако представи удостоверение, издадено от дипломатическо или консулско представителство на България, че е подал заявление за продължаване на срока на валидност или за издаване на нов паспорт или лична карта.Как гласуват студентите и учениците?
На изборите за парламент студентите - редовно обучение, и пълнолетните ученици могат да гласуват в секция по избор в населеното място, в което учат. Нужна им е ученическа карта или заверена студентска книжка плюс документ за самоличност. На място в избирателната секция те попълват декларация, че няма да гласуват и на друго място и носят наказателна отговорност, ако нарушат забраната.Как гласуват хората с увреждания?
Избирателите с трайни увреждания могат да заявят в срок до 27 април преди изборите желание да гласуват в подвижна урна. Хората с влошено зрение или тези, които не могат сами да отбележат вота си в бюлетината, имат право на придружител в тъмната стаичка. Един човек обаче не може да е придружител на повече от двама избиратели.Колко време продължава предизборната кампания?
Предизборната кампания продължава малко по-малко от месец - от 12 април до 10 май. На 11 май агитацията е забранена, тъй като е ден за размисъл.


По време на кампанията кандидатите, партиите и коалициите и инициативните комитети могат да изготвят и разпространяват плакати, реклами, обръщения и други агитационни материали. На всеки агитационен материал задължително трябва да е отбелязано от чие име се издава, а на не по-малко от 10% от него е задължително да е видима информацията, че купуването и продаването на гласове е престъпление. В аудио- и видео агитационните материали тази информация се съдържа като недвусмислено и разбираемо гласово послание.


Агитационните материали се поставят на определени от кмета места, а на сгради и огради - с разрешение на собственика или управителя на имота. Забранено е използването на държавния и общинския транспорт за предизборна агитация, както и унищожаването на законни агитационни материали до края на изборния ден. Партиите са длъжни да почистят разлепените плакати до три дни след гласуването.


В деня на изборите - докато ЦИК на обяви края на гласуването, е забранена агитацията, както и огласяването на социологически прогнози за резултатите.


Законът забранява 24 часа преди началото на изборния ден и до края му огласяването "под каквато и да е форма" на резултати от допитвания за гласуването. това означава, че традиционните в последните години забавни класации, чрез които медиите следяха изборните резултати в реално време, са забранени.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  И пак сложете комунистическо-милиционерко-депесарската мафия на власт, та да цъфнем и да вържем.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 2. 2 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Аз гласувам с двете ръце... за тази полезна и навременна информация.
  А не в последния момент.

  Очаквам и статията:
  За кого да гласувам!

  п.п. Вие, които ме четете, си знаете, нали?

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 3. 3 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1606 Весело

  Който не знае как да гласува - да ми се обади!
  Един човек направил много пари с лекарство против морска болест. Изпращаш му плик с обратно писмо/ марка и един долар. Той ти връща отговор "стойте си в къщи."
  Буда е казал (нещо като) "желанието е причина за всички страдания."

  Никола Йорданов
 4. 4 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1312 Гневно

  По дяволите,
  "Дневник" са копирали СТАРА информация. Това е от Избори 2011, а Избирателният кодекс има изменения...
  Веднага си актуализирайте информацията и свалете тази статия!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 5. 5 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Партиите са длъжни да почистят разлепените плакати до три дни след гласуването."

  Това да го видя няма да го повярвам...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 6. 6 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  То да оправим първо 11.05., че е работен ден. Другото е ясно.

 7. 7 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Весело

  Как да гласуваш?????

  Просто е и лесно.
  Намираш къде пише ДСБ и ЕДИНСТВО.
  После "отбелязваш избора си задължително със знак Х със син химикал. Хиксът не бива да излиза от границите на квадратчето" и си постъпил правилно.

  Гласувал си за бъдещето на България.

  Но това не е всичко.
  Вечерта, когато вече е ясно, че ДСБ са много над 12% си наливаш достатъчно количество огнена течност и се отдаваш на приятни занимания.
  Сред тях задължително идваш до форума и пускаш някой и друг коментар към комуноидите.
  Гаврата с тях в този момент е изключително приятна.
  Гледаш и гея по ТВ задължително. От там той ще обясни, че изборната им загуба е победа всъщност, но лоши хора са фалшифицирали изборите (речта му вече е готова).

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 8. 8 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Весело

  [quote#7:"Росен"]Намираш къде пише ДСБ и ЕДИНСТВО.
  После "отбелязваш избора си задължително със знак Х със син химикал.[/quote]

  Чакай малце. Ти не агитираше ли тук за ГЕРБ?

 9. 9 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1312 Гневно

  [quote#7:"Росен"]Гласувал си за бъдещето на България.[/quote]
  No comment.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 10. 10 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 713 Весело

  [quote#2:"Депутат 241"]Очаквам и статията:
  За кого да гласувам![/quote]

  Биляна Рилска се е заела

  п.п. По-добре не гласувайте , ако сте решили да си хвърляте вота за маргинали и лузъри! Не е време за експерименти.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 11. 11 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 652 Весело

  Не знам как, но знам за кого - за който купи повече ефирно време

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 12. 12 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 660 Неутрално

  По-важно е за кого!!!

  rock n' roll is king!
 13. 13 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  """ Какви са бюлетините и как се попълват?
  Бюлетината за парламентарните избори е бяла обща (интегрална) и в нея са изписани имената на партиите и коалициите, както и първите трима в листите кандидати. """
  -----------------------------------------------------
  """ Избирателни списъци се съставят и в . . . . домове за стари хора и др., """
  =======================

  Има ли възможност някаква ПРИМЕРНА интегрална бюлетина да бъде направена за да може с нея да се ""образоват"" старите хора как САМИ да си я попълнят в "темната" стаичка ?

  При нас в Дома за стари хора имаме 120 баби и дядовци като доста от тях са над 85 години .Аз съм най-младия само на 67 .

  дядо Владо Чардаков
  Дом за стари хора Сливен стая 223

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 14. 14 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 713 Гневно

  До коментар [#7] от "Росен":

  Въобще не е забавно! Изборите не са купон на вилата и кой управлява ИМА значение.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 15. 15 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Разумно! Не за БСП, не за Пръмова, и не за Тиквата!

 16. 16 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#7] от "Росен":

  "Вечерта, когато вече е ясно, че ДСБ са много над 12%"

  Росене,наистина ли си вярваш?!

  rock n' roll is king!
 17. 17 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Па като наближи седмицата за избори , ако знаете какво ухажване пада под формата на кебапчета , кюфтета и баници . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 18. 18 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Важното е да се гласува!
  Правата (и на глас) носят със себе си и отговорности, бягството от такава (чрез не-гласуване) е характерно за слабите ученици по техникумите, а не за възрастни и отговорни ГРАЖДАНИ!

  Важно е да се гласува ЗА каузата/организацията/партията, която се намира ЗА смислена.
  Гласуване против, нихилизъм и меркантилност ни докараха до това колективно дередже в което сега е забутана БГ - от собственото си племе...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 19. 19 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#14] от "Karla по пътя на Alien":
  [quote#14:"Karla по пътя на Alien"]Изборите не са купон на вилата и кой управлява ИМА значение[/quote]
  И М Е Н Н О О О О О ! ! !

  Сега е време да се сложи окончателно † на комуноидите, да се направи дясно правителство с по-широка подкрепа и да свърши мизерията на българска земя.
  Единственото условие за това е ДСБ да е в правителството.
  При положение, че няма как да имаме пълно мнозинство ще е в коалиция с ГЕРБ.

  Това го пиша не точно за теб, а за останалите.

  Всеки глас повече за ДСБ ни е нужен на всички българи, особено на захлюпените бедняци, които гласуват за бсп, наивно смятайки, че соца ще се върне и тока пак ще стане по 3 стотинки, а истинското сирене по 2,60.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 20. 20 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#7] от "Росен": Ти сериозно ли го мислиш или само ни разсмиваш Имам чувството че си объркал огнената течност с омекотител за пране

 21. 21 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#7] от "Росен":
  [quote#7:"Росен"]Намираш къде пише ДСБ и ЕДИНСТВО. [/quote]
  Най-после да се види черно на бяло, че ми писна да ме питат що си герберясал.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 22. 22 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#16] от "TAC":

  Ако аз не вярвам, ако стотици хиляди не вярват ще стане като през 2005-та, но сто пъти по-лошо.

  Ако питаш доколко смятам, че са възможни моите прогнози то те са да речем 50/50.
  Описвам какво трябва. Какво ще стане е друга работа, но все пак мизерията и най-вече глада е добър учител.

  Ако има 70% или дай Боже повече избирателна активност дпс-оод няма да прескочи 4%-вата бариера и изпада от парламента.

  Няма ли да е добре?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 23. 23 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 901 Весело

  Само Костов ще ни опрай! )

 24. 24 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#8] от "Митридат":
  [quote#8:"Митридат"]Чакай малце. Ти не агитираше ли тук за ГЕРБ?[/quote]
  Агитация не точно.
  Просто отчитам реалностите, а те са че ДСБ няма как да има мнозинство.
  А ето това е най-вредното внушение на света.
  Това е абдикиране от желанието за по-добро бъдеще на България.
  [quote#10:"Karla по пътя на Alien"]По-добре не гласувайте , ако сте решили да си хвърляте вота за маргинали и лузъри! Не е време за експерименти. [/quote]

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 25. 25 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 713 Любопитно

  [quote#19:"Росен"]да се сложи окончателно † на комуноидите[/quote]

  Е как човек да те вземе на сериозно като в едно изречение слагаш кръст на комунистите и призоваваш да се гласува за слугите им от ДСБ(к)? Къде ще отидат тези 1.3% от гласовете , които ще събере ДСБ(к)? Подарък за стоклетницата.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 26. 26 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#21] от "ПАВЛА, Sorrylol":
  [quote#21:"ПАВЛА, Sorrylol"]Най-после да се види черно на бяло, че ми писна да ме питат що си герберясал. [/quote]
  Няма време за експерименти.
  Оставката и мен ме изненада.
  Затова свалих маската .
  По план щях да започна предизборната агитация към май месец, но се промениха нещата.
  Няма време!

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 27. 27 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#22] от "Росен":

  Разбира се,че ще е добре.Според мен има смисъл да се гласува за хора,които имат шанса да управляват реално.Не мисля,че точно Костов има такива шансове."Единство" беше създадено заради изборите,иначе си е безпринципна коалиция.Нали помниш как Надето се извиняваше за костовото управление?!Аз не съм забравил.Бих ги избрал за "най-малкото зло",но не смятам,че от тях ще зависи нещо!!

  rock n' roll is king!
 28. 28 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#25] от "Karla по пътя на Alien":

  Като пораснеш ще разбереш.

  Цитат от коментар на умен човек от твоя комикс .
  [quote#65:"Росен"]Дясното на младежи не можеш да обясниш.
  Те са сърдити...по Алън Силитоу примерно.
  Така и трябва, да са сърдити. [/quote]

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 29. 29 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 713 Разстроено

  До коментар [#28] от "Росен":

  Боже!

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 30. 30 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#27] от "TAC":

  Надето е за цвят. И няколко хиляди гласа да донесе все е файда, а няма да отблъсне нито един.
  Не пречи става въпрос.
  [quote#27:"TAC"]Не мисля,че точно Костов има такива шансове.[/quote]
  Това няма значение.
  Ако има над 70% активност ще се разберат истинските нагласи на българина.
  Сред тези хора няма нито един, който ще гласува за бсп/дпс.
  Те са изчерпани напълно и тези избори се надявам да покажат ясно този факт.
  Разкараме ли тях далеч от властта и парламента ще се оправят нещата.
  Те не стават дори като опозиция.
  Виж ми подписа !

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 31. 31 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#29] от "Karla по пътя на Alien":
  [quote#29:"Karla по пътя на Alien"]Боже! [/quote]
  Да, кажи чедо, слушам Те.
  Няма нужда да се покланяш...говори.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 32. 32 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#20] от "shileto любимец на добрия вълк моди":

  Коментарите остават, е не всички мои, но повечето оцеляват.
  Ще може много скоро да ми бъде натрит носа, ако греша, нали?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 33. 33 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#23] от "Федор Венедиктович Езерский": Така е , ще те оправи безболезнено ако си носиш вазелинче Може да си го купиш и от него изгодно (за него)

 34. 34 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 497 Неутрално
 35. 35 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Как да гласувам? Честно казано не знам!

 36. 36 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#34] от "nelva":

  Браво на теб!В неделя за гъби,а после ревем по форумите срещу всичко и всички!

  rock n' roll is king!
 37. 37 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  В днешното общество управляващата класа се е видоизменила в олигархия. Роберт Михелс дава дефиниция на понятието олигархия: "това е организацията, която ражда господството на избраните над избирателите, на получилите над далите мандата, на делегатите над делегиращите." Още през 18 век Монтескьо (едни от основните поддръжници на конституционно-плуралистините системи) заявява, че ако изпълнителната власт е възложена на лица от законодателното тяло, то свободата би изчезнала, защото едни и същи хора биха станали титуляри на два вида власт. В действителност такава е и ситуацията днес – спечелилата изборите политическа партия (сама или в коалиция) формира правителство от своите редици, като по този начин тя контролира както законодателната, така и изпълнителната власт. Според Монтескьо законодателното събрание дори не бива да заседава постоянно, защото в такъв случай изпълнителната власт ще бъде заета само със защита на своето "изпълнително право". Що се отнася до съдебната, там в редица съдилища разпределението на броя на съдиите се осъществява между парламент, президент и изпълнителна власт (например конституционен съд). И още нещо – кой назначава главния прокурор? В такъв случай съдебната власт не може да бъде независима и се оказва, че разделение на властите не съществува на практика. Ако една партия спечели изборите с мнозинство (което се случва винаги в двупартийни системи и по-рядко в многопартийни, където в повечето случай се формират коалиции), то тя ще има почти неограничена власт и демокрацията реално не съществува.
  Благодаря им за неуважението. Цялата държавна власт произтича от народа. Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

 38. 38 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#35] от "exit13":
  Както казва Хегел - "Всеки народ си заслужава управниците, всеки народ е достоен за своето правителство"
  Кой е любимият ми девиз ?
  Девиза на управляващите: "Дръж високо вдигната главата, нищо, че е празна" ...

 39. 39 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#38] от "latcho59":

  Вярно е.Но и изборът вече не е голям.

 40. 40 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#39] от "exit13":
  Президента Плевнелиев участва в предизборен сценарий на ГЕРБ.

 41. 41 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Весело

  Президента Плевнелиев започна работа по съставяне на служебния кабинет по сценария на новия сезон на "Под прикритие".

 42. 42 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#30] от "Росен":

  Ще ми се да стане така, както го казваш, но надали.А тъй като нов спасител не иде, ще се разделят по равно комунисти и милиционери, после турци и националисти, а накрая и тъмносини, или поне за последните - много се надявам.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 43. 43 Профил на stefan_kozirov
  stefan_kozirov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ще видим с тези гласувания през месец докъде ще я докараме.

 44. 44 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#42] от "salvador":

  Това не пречи да опитаме да направим реалност моя вариант, нали?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 45. 45 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#35] от "exit13":
  [quote#35:"exit13"]Как да гласувам? Честно казано не знам! [/quote]
  Описано е съвсем точно в коментар № 7.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 46. 46 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  Много ясно как ще гласуваме - до дупка. Очертава се дълъг и изтощителен маратон.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 47. 47 Профил на Boa Hancock
  Boa Hancock
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#46:"jubal harshaw"] Много ясно как ще гласуваме - до дупка. [/quote]

  Хахаха, определено. Тва го пазех за bfcdynamo, ма и тука е наместо
  'You Was Born To Die' BLIND WILLIE McTELL
  https://www.youtube.com/watch?v=OtNZm9KXm8w

  Бий Чембери http://www.youtube.com/watch?v=ztbXog028gs
 48. 48 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#36] от "TAC":

  Нелвата е комунистка, ти от небето ли падаш. За нея и тия като нея колкото е по-ниска избирателната активност, толкова по-добре. Затова са тия големи букви "НИКАКВО ГЛАСУВАНЕ"

  Няма шики-мики.
 49. 49 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#34:"nelva"]НИКАКВО ГЛАСУВАНЕ ! [/quote]

  Тъй ами - всяко самосиндикално гласуване на свободни граждански електрони бърка сметките на партиите с твърди ядра и на купувачите на гласове.

  Нима това искате - да им объркаме сметките? Неее! Затова никакво гласуване

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 50. 50 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#47] от "Boa Hancock":

  Нещо силно за познавачи:

  http://www.youtube.com/watch?v=FpqBvZ8VCO4

  The best way out is always through Robert Frost
 51. 51 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 713 Неутрално

  [quote#34:"nelva"]НИКАКВО ГЛАСУВАНЕ !
  [/quote]

  Ако искаш да бойкотираш, по-добре отиди и гласувай за партията, която звучи най-абсурдно. Добър пример би била "партията на българските жени". Макар и абсурдни, изключваме "партия на българските комунисти", "българска комунистическа партия" и други. Добре е да имаш обща култура кои са мутренските партии (ех, в днешно време кои не са...)
  Мен лично ме е яд, че нямаме действаща пиратска партия.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 52. 52 Профил на Silvi Milcheva
  Silvi Milcheva
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Прочетох много коментари и се чудя да плача или да се смея!
  Всеки отговорен български гражданин трябва да гласува...
  Когато не си дал гласа си на изборите, нямаш право да негодуваш и да мрънкаш след това!!!

  По страшен от СПИН-а , по-опасен от РАКА, сега за сега си остава ПРОСТАКА ! Радой Ралин
 53. 53 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 605 Разстроено

  Страшни алтернативи за гласуване. От една страна потомък на комунистическа фамилия- Станишеф, от друга страна човек дето не е искал да напуска БСП и да се деполитизира - Бате ни Бойко, от трета страна партия пълна с бивши комунисти и доносници - ДПС, отчетвърта страна снаха на комунистическо величие - Мигленчето, от пета страна училият за пилот на хеликоптер в Украйна Иван Костов / моето поколение помни кои можеха да учат в СССР/. Смешно е , но за съжаление е и страшно и жалко.
  Вие кого си избирате - щото аз не мога!?

 54. 54 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#53] от "drago62":
  [quote#53:"drago62"]Вие кого си избирате - щото аз не мога!? [/quote]
  [quote#22:"Росен (Икономедиа = жалка цензура)"]Ако аз не вярвам, ако стотици хиляди не вярват ще стане като през 2005-та, но сто пъти по-лошо. [/quote]
  Така, че ще трябва да решиш. Алтернативата е тройной.
  [quote#53:"drago62"]училият за пилот на хеликоптер в Украйна Иван Костов / моето поколение помни кои можеха да учат в СССР/.[/quote]
  Ами наплива за хеликоптерни пилоти не беше голям. Не живеят дълго. Освен това почти всеки с добър успех тук можеше да учи в сесесерето. Помним онова време!

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 55. 55 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#54] от "Росен (Икономедиа = жалка цензура)":

  "Алтернативата е тройной." ГЕРБ е пълен с бивши ченгета и военни. Повечето от тях станаха такива през социалистическо време. Другарите не допускаха в тези структури кого бъде.
  И партиите от тройной и герберите са произведени по един калъп, на едно място.

 56. 56 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#55] от "drago62":

  Е не е пълен. Не малко от тях бяха ученици при соца.
  Нямам списък да го докажа, но познавам такива от депутатите.

  Ами гласувай за Костов като мен. Един няма там от ДС.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#10] от "Karla за СДС!":

  аа, не, вот за Костов е по-добре от негласуване, ако гледаме обективно. Вот за Герб или Сдс вероятно е една идея по-добре и от двете. важното е БСП да са в ъгъла, дпс и кунева да не помиришат власт, атака да се разпадне (което няма да стане на този етап).

 59. 59 Профил на gankak1
  gankak1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#7] от "Росен (Икономедиа = жалка цензура)":

  Съгласна съм с вас. ДСБ.

 60. 60 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#59] от "gankak1":

  Особено ми е приятно.
  Наскоро имаше анкета в "Дневник".
  В нея най-голям процент имаше ДСБ.
  Анкетата беше много след като вече бях писал тук в тази статия.
  Това разбира се касае само форумните настроения и не влияе на изборния резултат, но е приятно да знаеш, че над 33% от форумците мислят правилно.
  Иначе казано сред умни хора се намираш .

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK