"Ред, законност и справедливост" (РЗС)

"Ред, законност и справедливост" (РЗС)

© Красимир ЮскеселиевПартията "Ред, законност и справедливост" (РЗС) с лидер Яне Янев влиза в предстоящите избори самостоятелно, след като на трети март се разграничи от варненския бизнесмен и собственик на верига аптеки Веселин Марешки. Само три месеца по-рано РЗС сключи рамков договор за "Коалиция за ред, законност и справедливост" с партията на Марешки "Либерален алианс".


По време на протестите, довели до оставката на кабинета "Борисов", демонстрантите във Варна освиркаха бизнесмена, а партията на Янев изрази "солидарност с протестиращите" и "оттегли политическото си доверие от Марешки". Дни след разтрогване на съюза РЗС обяви национална кампания "Влез в политиката, смени системата". В името протестиращите би трябвало да познаят свои искания.


Сегашната среща и раздяла на РЗС със собственика на едноименната верига аптеки не е първата. До 2009 г. Марешки е общински съветник от РЗС във Варна, но преди изборите за европейски парламент напуска партията.
След парламентарния вот през 2009 г., макар и без коалиционно споразумение, РЗС беше една от трите групи в Народното събрание извън ГЕРБ, която подкрепи създаването на правителството на Бойко Борисов. "Съюзът" им продължи точно 6 месеца - до 27 януари 2010 г., а отношенията между РЗС и ГЕРБ се обтегнаха още в началото на декември 2009 г. Тогава Марио Тагарински, избран от листата на РЗС, напусна групата и тя се разпадна,тъй като падна под минимума от 10 депутати.


Последва ново разцепление сред депутатите на Янев, които го обвиниха, че в предизборната кампания ги е принуждавал да подписва записни заповеди.


Кандидат-президентът на РЗС Атанас Семов започна предизборната си кампания през 2011 с акцията ''Ще уволня Бойко Борисов''

© Юлия Лазарова

Кандидат-президентът на РЗС Атанас Семов започна предизборната си кампания през 2011 с акцията ''Ще уволня Бойко Борисов''


По време на президентските избори през есента на 2011 партията отново промени позицията си към управляващите. Кампанията започна с билбордове "Ще уволня Бойко Борисов", а кандидатът за президент Атанас Семов обеща, че когато бъде избран, ще инициира промени в Конституцията, което ще наложи свикването на Велико народно събрание и разпускането на кабинета на ГЕРБ. 


Когато Семов постигна резултат от 1.48% и отпадна на първия тур, Яне Янев се обяви в подкрепа на кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев, а Семов каза, че уволняването на премиера "временно се отлага". Няколко дни по-късно кандидатът на РЗС подаде оставка като заместник-председател на партията.


Пред февруари 2012 г. Яне Янев оглави временната комисия в Народното събрание, която трябваше да проучва фактите и обстоятелствата за помилванията, даденото гражданство и опростените вземания за двата президентски мандата на Георги Първанов и Ангел Марин. Съдът обаче обяви комисията за противоконституционна.


Яне Янев носи документи от секретната секция на Народното събрание, за да ги покаже на журналистите

© Надежда Чипева, Капитал

Яне Янев носи документи от секретната секция на Народното събрание, за да ги покаже на журналистите


През септември същата година отново Яне Янев поиска свикването на Комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта. Предложението беше прието и той оглави комисията, която според вносителите трябва да разследва проекти като "Цанков камък", АЕЦ "Белене" и скандали като "Сливенгейт" и източването на БДЖ. От опозицията възразяваха, че новото звено ще служи за разчистване на сметки с предишното управление и че тя иззема функции на разследващите органи.


Преди президентските избори от 2011 г., все още като опозиционна партия, РЗС беше в основата на скандала с имотното състояние на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. Разпространена от Янев документация за притежавани от Цветанов и семейството му имоти, които не съответствали на доходите му според декларациите му пред Сметната палата, стана повод за данъчна ревизия на семейството на вицепремиера. Проверката на НАП изчисти името на Цветанов, но пък предизвика ревизия на родителите на съпругата му.


Янев и партията му атакуваха и друга силна фигура в ГЕРБ –председателят на столичния общински съвет Андрей Иванов, за когото също извадиха документи за притежавани от него над 60 имота в София. НАП не откри нарушения.


В началото на изборната 2011 г. РЗС, заедно със седмичника "Галерия", смятан за близък до бившата барета Алексей Петров, бяха в основата на скандала "Тановгейт" за покровителство на контрабандата от високопоставени политици. В продължение на около месец бяха разпространявани флашки със записи на разговори между шефа на митниците Ваньо Танов и премиера Бойко Борисов, с вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков и със заместника му Владислав Горанов.


Вот на недоверие към кабинета Борисов, внесен от БСП и ДПСЯне Янев

© Цветелина Белутова, Капитал

Вот на недоверие към кабинета Борисов, внесен от БСП и ДПСЯне Янев


РЗС огласи и записки от разговори на председателя на правната комисия Искра Фидосова и на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, от които се разбирало, че ГЕРБ кадрува в митниците. Фидосова твърдеше, че записът е монтиран, а разговор със Стоянова така и не излезе.


Седмица преди гласуването на третия вот на недоверие срещу кабинета на Бойко Борисов, на 19 юли 2011, пред офисите на РЗС и ДСБ избухнаха самоделни бомби. Нямаше пострадали, а от ръководството на РЗС определиха взрива като "терористичен акт" и поискаха НСО да охранява Яне Янев и кандидата за президент Атанас Семов. Борисов пък коментира така: "докато ние строим магистрали, те си правят взривчета".


На последните парламентарни избори - през 2009 г. - към РЗС се присъединиха ВМРО (на Красимир Каракачанов), Земеделският народен съюз (на Стефан Личев), Единната народна партия (на Мария Капон) и още 10 неправителствени организации. И трите партии преговаряха първоначално със "Синята коалиция", но не стигнаха до споразумение със СДС и ДСБ.


Малко след тези парламентарни избори лидерът на БСП-София Румен Овчаров обяви на партийна сбирка, че РЗС е проект на левицата. Вътрешният министър Цветан Цветанов, а и политици от ДСБ, пък обявиха РЗС за проект на ДАНС.


В предишното Народно събрание Янев влезе в коалицията ОДС, включваща СДС, Демократическата партия, "Гергьовден" и ромската формация ДРОМ. През юни 2008 г. обаче беше изключен от групата на ОДС заради сигнали за купуване на гласове на частичните избори в Сандански и Казанлък. В отговор Янев нарече тогавашния лидер на СДС Пламен Юруков "подставено лице на мафията" и го обвини в митнически измами.


През април 2009 г., в края на мандата на тройната коалиция, РЗС направи самостоятелна парламентарна група от 11 депутати в Народното събрание, привличайки депутати от ОДС, БНД и независими народни представители. В същото време обяви, че започва "реализацията на нов консервативен проект в България" с подкрепата на британските консерватори.


През целия мандат на кабинета "Станишев" лидерът на РЗС засипа прокуратурата и Държавната агенция "Национална сигурност (ДАНС) със сигнали за злоупотреби във всякакви сфери. Внасянето на всяка папка беше предварително анонсирано в медиите, последвано от брифинг пред камерите, а след няколко дни - съобщение, че е започнала работа по случая.


Янев огласяваше данни за корупционни схеми в митниците, довели до оставката на шефа на агенцията Асен Асенов. Лидерът на РЗС обвиняваше в злоупотреби и бившия шеф на данъчните Мария Мургина, а после заяви, че има данни за нарушения в митниците и в Министерството на финансите.


Заради разследването на негови твърдения за ислямски фундаментализъм в Родопите, кметът на община Гърмен беше арестуван при показна акция на ДАНС призори в дома си. Последваха съобщенията, че е дал на МВР сведения за полицаи, свързани с групи за отвличания и за незаконна продажба на цирконий, извършена от министър.


Самата партия "Ред, законност, справедливост" (РЗС) е учредена в края на 2005 г., като в нея се преля НС-БЗНС с лидер Яне Янев. Първоначално за председател е избран бившият конституционен съдия Георги Марков, а Янев става организационен секретар. След като печели едва 2% от гласовете на изборите за президент през 2006 г. Марков подава оставка и оттогава Яне Янев е председател на РЗС.


Янев започва политическата си кариера през 1994г. в БЗНС с лидер Анастасия Мозер, като за кратко време се издига до член на ръководството на партията. През 1997г. след конфликт с Мозер напуска и за кратко се присъединява към БЗНС "Никола Петков" на Милан Дренчев. Първата партия, която регистрира, е Б.З.Н.С. , преименувана впоследствие на Национално сдружение (НС)-БЗНС - огледално на БЗНС-НС на Мозер.


"Ред, законност и справедливост" (РЗС)

© Дневник


Янев доби медийна популярност през 2003г., когато беше арестуван за това, че е сложил димка на заседание на СДС в Пловдив. Малко след това пък разпръсна от делтапланер листовки срещу БСП на Бузлуджа. В началото на мандата на Симеон Сакскобургготски се среща на няколко пъти с него. След това започва активна кампания срещу него, в рамките на която атакува в прокуратурата реституцията на т.нар. царски имоти и обяви Сакскобургготски за агент на КГБ.


Фотогалерия: Пресконференция на политическа партия РЗС >


На местните избори през 2003 г. Яне Янев издигна кандидатурата на Волен Сидеров за кмет на София. На следващия вот пък предложи за кандидат-кмет във Варна Веселин Марешки, който се прочу с обещанието да раздава безплатно лекарства на пусналите бюлетина за него. В надпреварата за Европарламент през 2007 г. постави демонстративно в листата си петте медицински сестри, осъдени на смърт в Либия, и д-р Здравко Георгиев. ЦИК обаче не ги рeгистрира.
 


Резултатите от последните избори:


На изборите за евродепутати през юни 2009 г. РЗС получава 120 280 гласа или 4.67% и не печели нито един мандат в Европейския парламент. На парламентарните избори същата година партията на Янев има 174 582 гласа или 4.13% и успява с малко да премине изборната бариера и получава 10 места в Народното събрание.


На първия тур на изборите за президент и вицепрезидент през 2011 г. кандидатите на РЗС за президент - доц. Атанас Семов, и вицепрезидент – Поля Станчева, получават 61797 гласа, или 1.84% от гласовете, с което не достигат до балотаж.

Резултати от търсене за "РЗС" в "Дневник"


Резултати от търсене за "БСП" в "Капитал"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK