Национал-демократична партия (НДП)

Национал-демократична партия (НДП)

© ДневникНационал-демократичната партия (НДП) се появи, след като в края на 2011 година Димитър Стоянов, заместник-председател на "Атака", поиска оставката на Волен Сидеров. Стоянов и майка му Капка Георгиева, тогава съпруга на Сидеров, напуснаха партията и създадоха НДП през юни 2012.


Към тях при подготовката на новия проект се присъединиха петима отцепници от "Атака" - Борислав Стоянов, Валентин Иванов, Димитър Карбов, Огнян Тетимов и Петър Хлебаров, но трима от тях напуснаха още преди формалното учредяване с мотива, че формацията ще е от семейно-лидерски тип. Сега в НДП са само Борислав Стоянов и Петър Хлебаров.


Валентин Иванов, Димитър Карбов и Огнян Тетимов пък внесоха кандидатурата на СДС за конституционен съдия – Галя Гугушева. Те създадоха сдружение "Патриот", което влиза в коалиция със СДС на Емил Кабаиванов за предстоящите избори.
Димитър Стоянов по време на четвъртия национален сбор на "Атака"

© Красимир Юскеселиев

Димитър Стоянов по време на четвъртия национален сбор на "Атака"


При основаването на новата партия Димитър Стоянов заяви подкрепа за правителството на Бойко Борисов. В интервю за "Дневник" Капка Георгиева не изключи възможността за бъдещ съюз между НДП и ГОРД на Слави Бинев. Бинев от своя страна не пропуска да се изкаже срещу ГЕРБ.


Преди основаването на НДП Димитър Стоянов беше заместник-председател на "Атака" от самото създаване на партията. През 2005 г. Влезе в 40-ото Народно събрание като най-младия народен представител (тогава на 22 години). През 2007 г. "Атака" спечели 14% на изборите за Европарламент и изпрати там Стоянов, Слави Бинев и Десислав Чуколов.


В Европарламента Стоянов предизвика скандал през 2006 г., като отказа да подкрепи номинацията на унгарската депутатка от ромски произход Ливия Ярока за годишната награда на списанието на парламента за правосъдие и човешки права, с аргумента, че "в България има далеч по-хубави от номинираната", които "струват по 5 000 евро парчето".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK