"Зелените"През февруари 2013 година "Зелените" съобщиха на пресконференция, че преди началото на предизборната кампания за извънредни избори смятат да проведат дебати с формални и неформални граждански обединения. Целта на партията е нова конституция, приета от Велико народно събрание, а исканите промени включват право на гражданите директно да сезират конституционния съд, а офшорни компании да не могат да участват в обществени поръчки.


На същата пресконференция партията на Борислав Сандов поиска и спешни промени в Изборния кодекс, които да позволят на неправителствени граждански организации да участват в следващите извънредни избори със същите права и по същите критерии, както политическите партии.


Тази позиция е в унисон с "гражданския" профил на партията. "Зелените" се появиха през 2008 г. като резултат от вълната протести в защита на Странджа и Иракли. Начело застана Борислав Сандов, по-рано участник в студентските протести заради пребития до смърт Стоян Балтов в Студентски град в София. В момента Сандов е съпредседател, заедно с Георг Тупарев и Стоян Йотов.
В партията се включиха различни зелени активисти, някои от които членове на екологичните организации от началото на 90-те. Бившият заместник-председател Андрей Ковачев, например, е член на сдружение "Балкани" от 1991 г.


Отделни членове на партията са и сред основателите на "За да остане природа в България" - коалицията от над 30 НПО-та, която координира зелените протести през последните години.


Въпреки връзките с екоорганизации, "Зелените" успешно се разграничават от по-старите зелени партии - "Зелената партия" на Александър Каракачанов и "Партия на зелените". Разграничението се дължи в голяма степен на постоянното участие на младата партия в акциите срещу застрояването на Черноморието и природните паркове. Същевременно "Зелените" се страхуват да не бъдат припознати като партия на статуквото и затова не излизат на протести с партийни транспаранти и знамена.


"Партия на зелените" все пак изпрати писмо до ръководството на "Зелените" на 25 февруари, в което пише, че привижда в тях основен коалиционен партньор на предстоящите избори.


"Зелените" на пресконференция след парламентарните избори през 2009 г.

© Асен Тонев

"Зелените" на пресконференция след парламентарните избори през 2009 г.


На последните парламентарни избори през 2009 г. партията имаше най-евтината предизборна кампания, организирана основно в социалните мрежи. Резултатът беше едва 21 704 гласа, или 0.5%, въпреки че протестите в началото на годината изглеждаха подходящ отскок за успех на новата партия.


На изборите през 2011 г. "Зелените" не издигнаха кандидат за президент, но Андрей Ковачев участва в надпреварата за кмет на София. За него гласуваха едва 2 364 души, а партията поиска касиране на изборите заради по-ниското съдържание на целулоза в бюлетините, което ги правело прозрачни.


За референдума в началото на годината "Зелените" поискаха да бъдат регистрирани като официални застъпници против ядрената енергетика. "Ние разбираме, че референдумът е опорочен. За нас обаче борбата против ядрената енергетика е кауза", каза тогава Андрей Ковачев. От ЦИК им отказаха регистрация, защото не събраха необходимите 7000 подписа навреме.
 


Резултати от последните избори:


На последните парламентарни избори през 2009 "Зелените" получиха едва 21 704 гласа, или 0.5%, въпреки че протестите в началото на годината изглеждаха подходящ отскок за успех на новата партия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK