Протестното шествие в София се върна пред Президентството (обновена в 14:30 ч.)

Протестното шествие в София се върна пред Президентството (обновена в 14:30 ч.)

© Красимир ЮскеселиевПод съпровода на "Моя страна, моя България" и "Шуми Марица" протестиращите се отправиха отново към Президентството. Янко Петров благодари на протестиращите, че днес за били единни и покани на трибуната на пикапа двама имигранти, които да кажат какво мислят за събитията. Според тях също най-важно е единството. Протестиращите се разбраха да се срещнат на 12 март в 12 часа пред Народното събрание с метли и лопати, за да "изметат боклука оттам".


Проливният дъжд изгони протестиращите от релсите на Централна гара и коловозите отново са свободни. По-рано протестиращите освободиха релсите и се насочиха към центъра на София. Десетина души обаче останаха да блокират един от коловозите в очакване на пристигащ влак. Малко преди да полицията да освободи релсите, цялото шествие се върна обратно и всички коловози отново са затворени. Някои от протестиращите се оплакват, че полицията им иска личните карти и ги тормози.


Протестиращите заявиха, че няма да се задоволят със символични действия, "защото кражбите и мафията не са символични".
Демонстрацията блокира движението на влаковете на Централна гара около 13 часа. Въпреки предупрежденията на организаторите, никой от протестиращите не легна на релсите. Полиция е обградила митинга от двете страни и не позволява хората да излязат на релсите извън пределите на гарата.


Демонстрантите са около 1500 човека и бяха блокирали "Лъвов мост". Шествието се водеше от три жени и трима мъже в народни носии. Озвучаващите автомобили вече са три, а един от тях е ръководен от общинския съветник от ВМРО Ангел Джамбазки. Протестиращите обясниха, че искат да победят "триглава ламя – политиците, мафията и монополите".


Протестиращите днес тръгнаха от три места – група от около 100 човека се беше събрала на "Орлов мост", а друга група, около 400 души, протестира пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на ул. "Славянска". Третата група се беше събрала пред Съдебната палата. Протестиращите се събраха пред сградата на президентството. Към демонстрантите продължават да се присъединяват хора.


Те носят голям транспарант с надпис "Народът на преговаря" и плакати "Свобода или смърт". От бял пикап звучи силна музика.


Протестиращите от Орлов мост също имат озвучение от бял бус, от който се звучат възрожденски революционни песни.


От белия пикап говориха последователно Янко Петров и Дончо Дудев, двама от неформалните лидери на протестите, които призоваха протестиращите да не се разделят.


Дудев заяви, че докато те са правили протестите, "БДЖ - Товарни превози" е сложено на масата", затова шествието се насочва към Централна гара с искане да се спре приватизацията на БДЖ товарни превози, а Дудев заплаши, че ще легне на релсите.


Според Янко Петров причината да се приватизира дружеството е, че се строи тунел под Босфора, който ще свърза Азия с Европа и България ще остане извън печалбите от товарния превоз.


Янаки Данчев, който водеше групата от Орлов мост поиска тя да остане пред президентството, но протестиращите се скараха с него и се присъединиха към шествието към Централна гара.


Демонстрантите викат "единство" и "един протест, един народ", с което искат да поставят силен акцент върху обединението на исканията.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK