Над 2000 души протестираха днес в София (обобщена)

Над 2000 души протестираха днес в София (обобщена)

© Красимир ЮскеселиевПротестното шествие в София днес завърши в 14.40 пред президентството с призива на протестиращия Янко Петров всички да се съберат отново във вторник, 12.00, пред сградата на Народното събрание. Петров помоли хората да носят метли и лопати, за да "изметат боклука от парламента".


Днешната демонстрация, на която се събраха над 2000 души, започна в 11.00 часа едновременно на три места в София – Орлов мост, сградата на Съдебната палата и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на ул. "Славянска".


Три групи скандират "Единство"
Към 11.15 групата от Орлов мост, предвождана от бял бус с надпис "Люлин за народа и родината, за България", срещна протестиращите пред икономическото министерство на ъгъла на "Раковски" и бул. "Цар Освободител". С викове "Единство", "Един протест – един народ" и "Елате с нас" шествието се насочи към президентството, където от импровизирана трибуна върху бял камион двама от неформалните водачи от последния месец – Янко Петров и Дончо Дудев – призоваха хората да останат единни, ако искат да постигнат исканията си.


Дудев каза, че по време на митингите управляващите са се възползвали от хаоса, за да "сложат БДЖ – Товарни превози" на масата" и поиска шествието да продължи към Централна гара, където той лично ще излезе на релсите в знак на протест срещу приватизацията на държавните железници.


Водачите на демонстрацията обясниха, че причина за продажбата на БДЖ е тунел, който Турция строи под Босфора. "Някой иска да приватизира печалбите от свързването на Азия с Европа, които за България ще са над 2 милиарда", викаше Янко Петров от камиона.


Фотогалерия: Протестът в София блокира Централна гара >


Точно по обед шествието, което вече наброяваше над 1000 души, тръгна по бул. "Мария-Луиза" към Централна гара, като се събра с групата, тръгнала от Съдебната палата и водена също от бял камион.


Предводителят на групата от Орлов мост Янаки Ганчев поиска част от хората да останат пред президентството, но не беше послушан и остана сам, а озвучителният бус тръгна с демонстрантите.
Водена от трима мъже с тъпани и три жени в народни носии, осигурени от фолклорен ансамбъл, нарастващата група блокира Лъвов мост. Камионите, от които звучаха последователно възрожденски песни и народна музика, станаха три.


Освен редовните протестиращи в един от тях общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки се опитваше в движение едновременно да дава интервю и да помага на фотографите да се качат на камиона. От друг товарен автомобил водач на протеста призоваваше хората да "разкарат триглавата ламя – политиците, мафията и монополите".


Блокада на Централна гара


Когато достигна Централна гара, шествието вече надхвърляше 2000 души, сред които и вътрешна доброволна охрана със светлоотразителни жилетки. "Събираме се в началото на протеста, изхвърляме онези с черните маски и качулките и раздаваме жилетките, за да има кой да следи за провокации", обясни жена от охраната.На гарата за 15-ина минути бяха блокирани всички коловози. Със знамена и викове "БДЖ" демонстрантите поискаха в 13.30 да тръгнат обратно към центъра, но десетина души останаха на релсите в очакване на идващ влак. Преди полицията, която наблюдава демонстрацията, да се намеси и да отмести малката група от коловозите, цялата гара беше блокирана отново. "Няма да се задоволим със символични действия, трябват реални", закани се възрастен мъж и добави, че мафията и кражбите в държавата не са символични. Той недоволстваше, че полицаи са поискали личната му карта, и се оплака, че го тормозят.


Във вторник - пак


Край на блокадата сложи проливният дъжд, който събра демонстрантите под козирката на гарата. След като водачите на протестите благодариха на участниците за единството, множеството тръгна около 14.00 обратно към центъра на града. Мястото на тъпаните начело зае транспарант "Народът не преговаря". Камионите спряха на Лъвов мост, където Янко Петров прикани присъстващите на протест във вторник. Той даде микрофона и на двама емигранти, прибрали се временно в България. "Най-силни сме в единството, най-лесно е да се разделим, трудно е да бъдем едно цяло", каза от трибуната млад мъж, живеещ в Холандия. За да ви разделя, достатъчно е да ви питам коя е любимата ви бира и ще получа сто различни отговора, каза той.Под съпровода на "Моя страна, моя България" и "Шуми Марица" шествието се върна пред президентството, където в 14.40 хората започнаха да се разотиват. Въпреки призивите от камионите "да си вземем почивка преди протеста във вторник", много от присъстващите се насочиха заедно към Орлов мост, като продължаваха да скандират "Единство". Постепенно групата се разпадна.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK