Иван Костов: Голямата задача на политика е да не се засяга от лозунги, а да дешифрира истинските послания на хората

Иван Костов: Голямата задача на политика е да не се засяга от лозунги, а да дешифрира истинските послания на хората

© Юлия ЛазароваНормално е на протестите да се появяват имената на всякакви политици. Там има хора, които отиват, за да изразят себе си, има националкомунисти, има анархокомунисти, има всякакви. Има и обикновени хора, десни има, има и хора без някаква ярка принадлежност, но всеки си има в себе си някаква представа за това какво се е случило. Това, което е голямата задача на политика, е не да се засяга от тези лозунги, а да дешифрира истинските послания на хората, които са излезли на улицата", заяви лидерът на ДСБ в студиото на Би Ти Ви "Нека говорят".


"Моето мнение е, че хората излязоха поради това, че не можеха да си плащат сметките, тъй като монополите до такава степен злоупотребиха с положението си, че вдигнаха цените на нива, на които хората не могат да ги обслужват. Специално, ако говорим за цените на електроенергията, на горивата, на лекарствата. Това извежда хората на улицата.


Според Костов президентът Плевнелиев не е разбрал посланието на десните, защото "Синята коалиция" не е искала да оглавява програмен кабинет.
"Той се опитва да скрие следното: ако той имаше силно влияние върху ГЕРБ, ГЕРБ имат достатъчно народни представители заедно със "Синята коалиция" да подкрепят програмен кабинет. Т.е. ако той можеше с тях да се разбере да има програмен кабинет, щеше да има програмен кабинет в Народното събрание. Той щеше да говори с ГЕРБ, щеше да ги убеди и нямаше да връчва мандата бързо на Движението за права и свободи, който му го върна, и на практика по този начин отговориха всички - и той, и Бойко Борисов отговориха с "да" на ултиматума на БСП и ДПС да се върви на предсрочни избори", заяви Костов.


Според него Бойко Борисов е постъпил правилно, като е подал оставката на правителството, защото е нямал друг механизъм да отговори на социалната криза, появила се заради енергийните монополи.


"Следващото развитие обаче е много странно. Той каза: аз им дадох да си съставят правителство. На кого даде? И даде 20 депутати, нали. .. съставете, ето, аз. .. от мен 20 депутати и Костов там да гласува с БСП. Сега, "Синята коалиция" няма да гласува никога с БСП за правителство, това е добре известно, но той можеше по същия начин да каже: аз давам 118 депутати на президента, за да реши кризата и да подкрепи програмно правителство. И тогава нещата щяха да изглеждат по друг начин", коментира лидерът.


Иван Костов коментира, че са се натрупали три критични слоя в обществото – пенсионерите, останалите без работа и частният бизнес, които са изпаднали в критично положение. "Една пенсия от 200 лева е загубила 30 лева покупателна способност заради инфлацията от 15%. От друга страна, в този период, в края на 2008 година има 2 милиона 440 хиляди заети, сега са 2 милиона и 90 хиляди. От 650 хиляди фирми, се пререгистрираха 366 хиляди. Тоест напуснаха пазара 350 хиляди, грубо казано, частни фирми", обобщи той. Според него частният бизнес е понесъл тежък удар, който го е направил неспособен да функционира на нивата от 2008-2009 година.


"И от другата страна да погледнем кой се е облагодетелствал в тази ситуация, ако изобщо някой може да се облагодетелства. В този период от края на 2008 до края 2012 година доходите на заетите в администрацията са нараснали с 27 %, много над инфлацията от 15 %, всъщност там има реално покачване на доходите", каза Костов и добави, че всички фирми, които са можели да установят монополно положение и да извличат високи печалби са го направили.


"Остават една малка група от хора, които някак си са минали през кризата, а от другата страна виждате една голяма маса от хора, които са понесли кризата, в буквалния смисъл на думата, през лична и семейна трагедия. Ето това е резултат на това управление" обобщи Иван Костов


На въпрос как ще коментира обвиненията за неправомерна приватизация по време на неговото управление, Костов заяви, че през последните 12 години не му е повдигнато обвинение.


Според лидера на ДСБ причината членството на България в Шенген да бъде забавено, е че в условия на политическа криза, нарастват престъпленията, мнение, което беше изказано и от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. "В условия на политическа криза рязко нараства поначало криминогенната обстановка, се влошава много бързо. Нараства броят на престъпленията. Във всяка политическа криза е така". Той смята, че виновник за това е общата дестабилизация, а не протестиращите в страната.


Помолен да определи трите най-важни задачи пред служебното правителство, Костов подреди на първо място овладяване на разходите.


"Доста пари похарчи в последните седмица и половина - две Бойко Борисов. (Правителството) да запази финансовата стабилност като условие за противопоставяне на икономическата и социалната криза, защото без това наистина не може. Второ, да овладее кризата, да успокои хората. И да проведе честни избори е третата задача", завърши Костов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK