Плевнелиев ще обяви състава на служебния кабинет утре

Росен Плевнелиев

© Надежда Чипева, Капитал

Росен ПлевнелиевПрезидентът Росен Плевнелиев ще обяви състава на служебното правителство утре - вторник, 12 март, а не в сряда, както възнамеряваше. Това съобщава държавният глава в интервю за австрийския вестник "Щандард".


Церемонията ще се състои в 16 часа.  


В ранния следобед днес от администрацията на държавния глава потвърдиха официално датата и часа на обявяването на новия кабинет. В съобщението се посочва, че президентът и служебният премиер ще направят изявления.
Назначеното от държавния глава служебно правителство ще трябва да подготви предсрочните парламентарни избори, които се очаква да бъдат на 12 май. Преди седмица Плевнелиев обяви, че ще има трима вицепремиери. 


В интервюто за австрийската медия президентът описва  бъдещите министри като хора, успели да изградят сами своите компетентност и репутация.


Мотото на служебния кабинет ще е "За Европа, за демокрация, за икономическо развитие." То ще форсира конструктивния диалог и прагматичните решения, по примера на правителството на Марио Монти в Италия, казва българският държавен глава.


"Парламентът в сегашния си състав не е в състояние да работи по-нататък, всички партии са за нови избори, това е несъмнено. Това развитие според мен е положително. Имаме протести, имаме теми, с които партиите, борещи се за гласове, ще трябва да се занимаят. Сега е моментът да покажат истински ангажимент и да намерят решения. Необходимо е всички да действат срещу непрозрачността, корупцията и мафията," казва Плевнелиев. 


Той определя мястото на медиите в тази ситуация като проблематично в известен смисъл, тъй като в мнозинството от тях прозират икономически интереси, свързани с тенденциите за концентрация. Затова оценява положително активността на хората на улицата и в интернет. Заявява, че приветства гражданската инициатива, тъй като се застъпва за либерализация, повече контрол и прозрачност. 


"Трябва да покажем повече амбиция от това да организираме следващите избори и да овладеем донякъде кризата. Трябва да използваме положителната енергия, която в момента съществува в България на улицата и в интернет", завършва интервюто.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK