Дончев обяви, че оставя системата в добро състояние и си постави оценка "много добър"

Томислав Дончев

© Дневник

Томислав ДончевОставям системата в добро състояние, оттук нататък въпрос на политическо благоразумие е постигнатото да се развива, за да се получат резултатите, които всички очакваме. Това каза министърът по управление на средствата от Европейския съюз в оставка Томислав Дончев на пресконференция в Министерския съвет, на която направи отчет за свършеното през последните три години, предаде БНТ.


Дончев си постави оценка "много добър" за изтеклия период и отбеляза, че през тези три години управляващите са успели да направят от европейските пари нещо реално, нещо, което може да се пипне и да се ползва.


Министърът в оставка припомни, че преди три години системата е била крехка, нестабилна и едва е започвала да работи, докато сега вече е стабилна, познава себе си и е в състояние да се самоконтролира, когато допуска грешка.
Като нещо, което не е успял да направи, той посочи по-значимите реформи, които е планирал. По думите му по-голяма централизация на национално ниво и децентрализация по отношение на регионалните структури биха дали по-голям ефект. Томислав Дончев добави, че не е успял също да създаде справедлив механизъм за подпомагане на общините с най-тежки финансови корекции.


Това правителство започна с плащания от 150 млн. лв., което е около 1%, а в момента плащанията са над 5.7 млрд. лв., което е почти 37%, отбеляза като успех той. Започнахме с обем 20% договорени средства, а сега за изпълнение са вкарани 16.1 млрд. лв., което е 103% от цялата финансова рамка, каза още министърът по управление на евросредствата в оставка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK