Дончев обяви, че оставя системата в добро състояние и си постави оценка "много добър"

Томислав Дончев

© Дневник

Томислав ДончевОставям системата в добро състояние, оттук нататък въпрос на политическо благоразумие е постигнатото да се развива, за да се получат резултатите, които всички очакваме. Това каза министърът по управление на средствата от Европейския съюз в оставка Томислав Дончев на пресконференция в Министерския съвет, на която направи отчет за свършеното през последните три години, предаде БНТ.


Дончев си постави оценка "много добър" за изтеклия период и отбеляза, че през тези три години управляващите са успели да направят от европейските пари нещо реално, нещо, което може да се пипне и да се ползва.


Министърът в оставка припомни, че преди три години системата е била крехка, нестабилна и едва е започвала да работи, докато сега вече е стабилна, познава себе си и е в състояние да се самоконтролира, когато допуска грешка.
Като нещо, което не е успял да направи, той посочи по-значимите реформи, които е планирал. По думите му по-голяма централизация на национално ниво и децентрализация по отношение на регионалните структури биха дали по-голям ефект. Томислав Дончев добави, че не е успял също да създаде справедлив механизъм за подпомагане на общините с най-тежки финансови корекции.


Това правителство започна с плащания от 150 млн. лв., което е около 1%, а в момента плащанията са над 5.7 млрд. лв., което е почти 37%, отбеляза като успех той. Започнахме с обем 20% договорени средства, а сега за изпълнение са вкарани 16.1 млрд. лв., което е 103% от цялата финансова рамка, каза още министърът по управление на евросредствата в оставка.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Браво Дончев,точно така

 2. 2 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Много интелигентен и кадърен човечец , от когото за съжаление нищо не зависи. Направо се чудя как издържа "колегите" си от фатмашко-милиционерската дружинка

  15.02.1989 - 07.02.2018
 3. 3 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Наистина свърши много за тия години. Като се сетя навремето как всички пари от ЕС бяха спрени, а сега виждаме с очите си резултата от получаването им навсякъде около нас...

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 4. 4 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Този министър свърши много работа.Дай Боже всекиму.

 5. 5 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Удивен съм от работата и поведението на този човек!

 6. 6 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Гледах Дончев в Панорама.Опонентът му другаря Миков от БСП в прав текст заяви,че еврофондове не ни трябват,а ни трябват инвестиции.Явно имаше в предвид "Белене".

 7. 7 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#2] от "Karelson":

  Как не зависи????
  Та единственият двигател на икономиката ни са еврофондовете.
  Като спрат кранчето на комунистическите крадци на есен , се сети за думите си!!!!

 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Един от най-смислените министри на Бойко. Одобрявам

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#6:"detonator9"]Гледах Дончев в Панорама.Опонентът му другаря Миков[/quote] И аз ги гледах и др. Миков изглеждаше около 3 см висок в сравнение с Дончев. Не физически.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Да, завари схема, която не работеше много добре, но за три години помогна да се доразвие. Сега обикновен човек до евросредства почти не може да се докопа, а ако успее, трябва да остави 3/4 за подкупи.

 11. 11 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#10] от "Elan Morin":

  Страхотни глупости!!!!

 12. 12 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Единственият министър в правителството в оставка, притежаващ необходимия професионализъм, компетентност, премерено поведение пред медии и единственият, който не допусна тъпи изявления и доказа реални резултати в работата си.

 13. 13 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 975 Любопитно

  Мисля, че не заслужава лошо отношение !?

  минусите са за това, че греша

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 14. 14 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Един от малкото с акъл в на Бойко правителството.

 15. 15 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Най стабилната система е мъртвата. Българската икономика благодарение на Боко и такива като Дончев е в клинична смърт. Трябва съвсем малко усилие да се стабилизира съвсем.

 16. 16 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#11:"yokicha"]Страхотни глупости!!!![/quote]
  Защо да са глупости? Държавата може и да усвоява средства, но не трябва да ги усвоява самата държава, трябва да ги усвояват хората и фирмите. Парите трябва да ни помогнат да настигнем Запада, а не да осигуряват старините на назначени с подкупи и връзки чиновници-калинки, които трябва да си изплащат назначениято също с подкупи... Корупцията е повсеместна, а около европарите, като един постоянен източник на лапачка -- още и ожесточена.

 17. 17 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#2:"Karelson"]Направо се чудя как издържа "колегите" си от фатмашко-милиционерската дружинка [/quote]
  Нищо особено, просто е присаден на ГЕРБ-ер. Човек търпи, търпи, пък свикне.

 18. 18 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#16] от "Elan Morin":

  Ами защото са глупости . Защото май има едно правило как трябва да се работи с пари - Пари - стоки - пари прим. Май е по Маркс.Нещо да си видял да са ти донесли тези "усвоени " средства от еврофондовете ? . Прословутите магистрали трябва да носят приходи . Защото са стока ,в която е вложен първоначален капитал. Да си чувал някъде или чел колко приходи ще нокят , откога , откъде ще доидат тези приходи . Признавам си че аз не съм чел и дума . Видите ли , предишните са имали един процент усвояване. Ами когато една машина или производствена система се пуска в производство , тя има 72 часова проба . През което време се нагласява , отстраняват се пропуските . Е на Дончев му дадоха системата след такава проба . Направи справка кога започнаха да се отпускат еврофондовете Първо бяха предприсъединителните . От тях имаше спиране И то спиране , по което съдът още не се е произнесъл, дали има вина ,за да бъдат спрени . Спомни си и за доносите на калинката . Така че работата със спраните фондове е ялова , както е ялова и сметката за построените магистрали . Оказва се , че предишните са построили повече от сегашните . Та би трябвало и Дончев да отчита и приноса на други преди него . Защото не всичко започва от него , както и нищо не свършва след него .

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4334 Неутрално

  Градският се поизхвърли малко!Наистина има голямо подобрение в работата с европарите спрямо Тройната Коалиция,но има още много какво да сее прави по този въпрос!

 20. 20 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#18] от "papyre":

  Абе, приятел, ти какво точно от коментара ми прочете?

  Тройните нищо не усвоиха, щото не знаеха още как да грабят. А от герберското "усвояване" се възползваха почти само техни хора.

 21. 21 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Наистина Дончев е кадърен и можещ.

 22. 22 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Чепът на Боко е умит, заплакнат, системата е в добро състояние. Кучетата са целунати. Поради что, изроди, сметките са ви скъпи? Стабилност има ли? Има. Милиционери има ли? Има. Престъпността преборена ли е? Преборена е. Тогаз? Плащайте и не ревете.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 23. 23 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1870 Любопитно

  Ъхъ, системата е в много добро състояние. 50% от българите едва оцеляват. 400 000 без работа. Бум на заболеваемостта. България е на първо място в Европа по изоставени бебета. При туй положение да се хвалиш колко евра си "усвоил" е меко казано цинично. Участието на кадърни хора в престъпната групировка Герб е изключение, още повече умният човек трябва да си дава сметка на какви безобразия става съучастник. Някой да вижда поне капка покаяние покрай хвалбите тип "банкянска мутра"?

 24. 24 Профил на torondor
  torondor
  Рейтинг: 466 Гневно

  Да не би журналистите да искат от депутатите да си поставят оценки, аз и на двете съсловия постваям слаб 2. Това сам да си се оценяваш води до лудница. А това да си крал докато управляваш означава, че си национален предател и заслужаваш затвор.

 25. 25 Профил на robbie_williams
  robbie_williams
  Рейтинг: 574 Неутрално

  КАзаха ми за тоя, че вземал проектите на своите подчинени и ги представял за свои, дано да не е вярно...че ще ми падне в очите иначе...

  Ти виждаш нещата и питаш защо? А Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам - защо не?
 26. 26 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#20] от "Elan Morin":

  Ами нищо повече от това което си казал- че парите трябва да се УСВОЯВАТ. Което се припокрива с ПРИСВОЯВАТ. Дали от фирми или от личности , или от държавата , все едно . Пари могат да се усвоят и чрез вили , коли , плазми , и каквото още си помислиш . Моята теза е ,че усвоените/условно/ пари трябва да носят пари , плюс още нещо . Наречено май принадена стойност. Грубо казано . Затова другото е просто харчене на пари . Което според мен е глупост. А тройната не е " усвоила " защото подготвяше системата за усвояване . А кой ял , кой пил - нали сме правова държава - да му мислят правистите . А не улицата . Когато тя почна да мисли - идва революцията . Не че не е необходимо понякога .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK