Президентът представя служебното правителство, Марин Райков е най-вероятният премиер

Росен Плевнелиев

© Надежда Чипева, Капитал

Росен ПлевнелиевПрезидентът Росен Плевнелиев ще представи министър-председателя и състава на служебното правителство в 16 часа днес. Държавният глава и служебният премиер ще направят изявления в Гербовата зала на "Дондуков" 2, уточни пресслужбата на президента. Очаква се Плевнелиев да посочи какви ще са целите на временното правителство, освен подготовката и провеждането на предсрочните парламентарни избори на 12 май.


Мотото на служебния кабинет ще бъде "За Европа, за демокрация, за икономическо развитие", съобщи в понеделник в интервю за австрийския вестник "Дер Щандард" Плевнелиев. Президентът вече неведнъж коментира, че макар и с мандат от два-три месеца (или по-дълго, ако следващият парламент не събере мнозинство за нов избор - бел.ред.), това правителство има възможност да свърши повече неща, да "заработи за силна международна репутация, за дисциплина, за стабилност", да започне да решава проблеми и че спрямо задачите му, ще избере кои да са хората в него. 


Именно попълването на министерските постове се оказа най-трудното предизвикателство. Президентът беше подложен от натиск (на партийни, опозиционни, икономически интереси) до целенасочена и ожесточена атака особено в някои медии. На някои от най-предпочитаните от Плевнелиев номиниции, явно също е било оказвано влияние да не приемат постове в служебното правителство - ситуация, описана от самия президент в неформален разговор (изтекъл в медиите) като "отстрелване" на кандидати.
През медийно обръщение минаха от българския еврокомисар Кристалина Георгиева до самономиниращи се кандидати като икономиста Димитър Иванов или собственика на "Левски" Тодор Батков. Финалният избор е правен от президента в последните няколко дни, а за някои от позициите разговорите продължаваха и вчера. 


Въпреки липсата на официални потвърждения (от президенството отказаха пред "Дневник" какъвто и да е коментар за евентуалния премиер и министри до обявяването следобед), в понеделник вечер някои от членовете на служебния кабинет станаха ясни с голяма вероятност.


Дипломат за премиер


Най-често посочваното име за служебен премиер вчера вечерта беше на Марин Райков - посланик на България в Париж. Той беше сочен и за вероятен външен министър в служебния кабинет. Райков е бил зам.-министър на външните работи (тогава министър беше Надежда Михайлова) в кабинета на Иван Костов (1998-2001 г.). Влезе като зам.-министър на външните работи и в правителството на ГЕРБ, но през 2010 г. отново замина за Париж. (виж повече за него в карето).

Марин Райков

© Надежда Чипева, Капитал

Марин Райков


Преди седмица Плевнелиев обяви, че в служебния кабинет ще има трима вицепремиери. А техните ресори ще бъдат труда и социалната политика, управлението на еврофондовете (предстои ключовото договаряне на парите, които България ще получи през следващия програмен период) и икономиката и финансите. Президентът обаче изрично уточни, че не финансовият министър ще е и вицепремиер. Както и, че не е необходим силов заместник на министър-председателя (досега такъв беше вътрешният министър).


Кратка биографията на Марин Райков
Марин Райков е роден във Вашингтон, САЩ на 17 декември 1960 г. Баща му Райко Николов е бил посланик на България в Кувейт, ООН- Женева, Италия и Югославия. Райков има висше образование "Международни отношения" от УНСС (преди промените - ВИИ "Карл Маркс"). Според негови визитки, публикувани в медиите, започва работа в МВнР в отдел "Страни от Югоизточна Европа" през 1987г. и извървява кариера от младши дипломат, през съветник до пълномощен министър. През периода 1991-94 г. е първи секретар в посолството  в Белград, след това работи в дирекция "Права на човека" във външно министерство, после е зам.-постоянен представител на България в Съвета на Европа в Страсбург (1996-1998г) и след това започва политическата му кариера в правителството на Костов. След първия си период като посланик в Париж, между април 2005 г. и юни 2009 г. отново работи в МВнР  в дирекция "Външнополитическа координация и планиране". Владее френски, английски и руски език.

Другите


почти сигурни назначения в служебния кабинет


са на:


- Петя Първанова като министър на вътрешните работи. В момента тя е шеф на дирекция "Европейски съюз и международно сътрудничество" във ведомството. 


- Екатерина Захариева, която ще поеме регионалното министерство, където беше зам.-министър в екипа на Плевнелиев, а след това премина с него на "Дондуков" 2 като главен секретар на президента. Тя беше сочена и за възможен служебен премиер, както и за вицепремиер.


- Деяна Костадинова като министър на труда и социалната политика. За кратко тя беше заместник министър в екипа на Тотю Младенов (юни 2011 - февруари 2012), където отиде от Министерски съвет. В момента Костадинова е секретар по социални политики, младежта и спорта на президента. 


- Актьорът Владимир Пенев за министър на културата.

- Световният и европейски шампион по плуване Петър Стойчев като министър на спорта.


Вестник "Труд" посочва в днешния си брой като евентуален финансов министър Калин Христов, който в момента е подуправител на БНБ, а за военен министър - доц. Тодор Тагарев, който е работил на различни позиции в министерство на отбраната, бил е и съветник на Николай Младенов докато оглавяваше ведомството, има научна и преподавателска кариера.


В интервюто за "Дер Щандард" вчера Плевнелиев описа министрите като хора, успели да изградят сами своите компетентност и репутация и отново посочи, че бъдещият кабинет трябва да покаже повече амбиция от това да организира следващите избори и да овладее донякъде кризата.


Докога ще работи парламентът


Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обяви вчера, че очаква в указа на президента Росен Плевнелиев да има посочена дата за разпускане на парламента за 14 или 15 март. Тогава ще бъде и заключително заседание на това Народно събрание. Днес то ще заседава извънредно от 13 часа, като дневният ред започва с ратификации и не е ясно дали във вторник ще стигне до точките с промени в законите - за туризма и за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, има и внесено от опозицията предложение за мерки за намаляване на цените на тока и "осигуряване на базовите потребности на потребителите на енергия на приемливи цени".


Във връзка с разпускането на правителството в оставка отчети за работата си днес ще направят досегашният вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, а също и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, на здравеопазването Десислава Атанасова и на образованието Стефан Воденичаров.


Бойко Борисов подаде оставка на ръководеното от него правителство на 20 февруари и още тогава заяви, че управляващата партия ГЕРБ не възнамерява да участва в служебен кабинет. Основният му мотив да напусне поста по думите му са протестите, които прераснаха в сблъсъци между полиция и демонстранти.


До съставянето на служебно правителство се стигна, след като трите най-големи парламентарно представени партии - ГЕРБ, БСП и ДПС, отказаха да съставят нов кабинет в рамките на 41-ото Народно събрание.


Четете днес след 15:30 часа в "Дневник" всичко за служебното правителство в специалната тема, задачите пред кабинета от президента Плевнелиев, представяне на новите министри, първи реакции и коментари.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (156)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  "Във връзка с разпускането на правителството в оставка отчети за работата си днес ще направят досегашният вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, а също и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, на здравеопазването Десислава Атанасова и на образованието Стефан Воденичаров."
  А останалите министри? Воденичаров ?!? Той пък какво ще отчете

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 2. 2 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "...- Актьорът Владимир Пенев за министър на културата.

  - Световният и европейски шампион по плуване Петър Стойчев като министър на спорта..."

  Тези две имена са доста изненадващи...!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Ще видим колко са верни всички догатки днес в 4 часа

  Които и да са министрите им пожелавам успех,да проведат успешни избори и да стабилизират страната.

  Надявам се политическите партии(без партията на Болен) да успеят да мобилизират повече избиратели и да има висока активност.
  Така ще разкажем играта на БСП и ДПС(тях не ги смятам за политически партии,а за терористични организации,освен това си имат твърд електорат)

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 3. 3 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "...и да овладее донякъде кризата."

  Ква криза те е патила, вуйче? Нали онзи ден банкенският кучкар те тури за президент, всичко цъфтеше и връзваше, хасфалтът се лееше, отде дойде таз пуста криза? Айде, събирайте шатрата и се омитайте, че циркът ви омръзна, а и зрителите са бедни, не могат да ви плащат.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 4. 4 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Трябва да направят Парламента кръгъл. Правоъгълен цирк - няма!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 5. 5 Профил на lisco
  lisco
  Рейтинг: 485 Неутрално
 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Пожелавам успех на всичките! Два месеца и половина не са малко време, за да направят нещо читаво.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 950 Весело

  Е тоя път май ще се получи !?
  "Русия иска България в Евразийския съюз" Здраствуйте братушки!
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2011/11/17/1206132_rusiia_iska_bulgariia_v_budeshtiia_evraziiski_sujuz/

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 8. 8 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  Мислех си, че Роската ще измъдри нещо умно, но не би ....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 9. 9 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Изглежда сме прокълнати с елит,който постоянно се регенерира и няма отърване от него ...

  Liberate Your Mind!
 10. 10 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#8] от "Нефертити":Разбирам завиждаш на успеха

 11. 11 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Мислех си, че Роската ще измъдри нещо умно, но не би ....
  Како ти какво ще покажея ма,ах да беше бабичка

 12. 12 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1010 Весело

  Страашни! От кол и въже събираме министри!

 13. 13 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 583 Неутрално
 14. 14 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#12:"SSmart"]Страашни! От кол и въже събираме министри![/quote]

  Доколкото чувам, свестните са му отказали да стават министри за три месеца. И така последните стават първи.

 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  Успех на Служебното Правителство !

  Обърнете внимание на това КОИ НИКОВЕ най-шумно и стръвно ще ОБЛАЙВАТ Служебното.

 16. 16 Профил на Todor
  Todor
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#13] от "cup_of_tea":

  Те нямат и А отбор, та за Б да говорим....

 17. 17 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Спокойно уважаеми съфорумци, това просто е първи опит. Като не започнат да работят в интерес на обществото, ще има - аре бъра, барабар с този дето Ви е назначил.

 18. 18 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1309 Весело

  [quote#14:"cup_of_tea"]Доколкот чувам, свестните са му отказали да стават министри за три месеца. И така последните стават първи. [/quote]


  Тогава вероятно знаеш имената на всички министри.Би ли бил така добър да ги споделиш с нас

 19. 19 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Ако покаже реалното финансово положение на държавата борда ще падне а властта пометена.Май не знае с какво се захваща.Или пък знае?

 20. 20 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Да оставим избора на служебното правителство без критики ! (Поне два месеца )

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 21. 21 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Успех на служебното правителство и нека не забравят че са за два месеца. Да не го забравяме и ние.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 22. 22 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ние сме все още франкофони, нали? От Желката насам. Та и посланикът във Франца премиер, всичко е ясно.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 23. 23 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Песимист съм!Разбирам че г-н Плевнелиев балансира между млади хора ,професионалисти и известни за публиката (народа) ,познаваеми лица . И все пак в ситуация като тази ,когато се очакват перманентни избори без ясно оформящо се мнозинство за съставяне на правителство , явно тези млади хора освен своите КАЧЕСТВА ще трябва в движение да формират и управленски ХАРАКТЕР.Това последното бе в абсолютен дефицит през последните десет години.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 24. 24 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#12] от "SSmart":


  [quote#12:"SSmart"]Страашни! От кол и въже събираме министри![/quote]
  Е, то си е характерно за ГЕРБавите.
  Буда, нали и той ги събираше по кръстовищата и поляните.
  Г-н Президентът следва делото на божда и учителя!

  "We're not gonna take it! Anymore."
 25. 25 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  За изпадналата в кадрова и интелектуална немощ България , това е горе-долу потенциалът ни. Нищо по добро не можем да извадим
  Вс

 26. 26 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  Еее нали в 16:00 часа ще ги обявят откъде тая информация ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 27. 27 Профил на Harald Blåtand
  Harald Blåtand
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Марин Райков??? Още когато беше в Београд го видях какво долно леке е. Добре че ще е само два месеца...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Extensive Master in Dealing With Stupid People.
 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  Вчера по бТВ мисля, лансираха новината, че П. Стойчев щял да е министър на спорта.
  Уважавам П. Стойчев, заради него се гордея, че и аз съм българин. Но все пак министърът е първо администратор, мениджър, и след това отдаден на спорта. Пък и толкова ли е важно това измислено за бг мутрите министерство (не считам П. Стойчев за такъв). А в същото време няма Министерство на туризма, бранш който храни поне 1/4 от българите.
  А пропо, КОЙ КЛАТИ БОРДА, КАКВИ СЛУХОВЕ СЕ РАЗПОСТРАНЯВАТ?

 29. 29 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  "Президентът представя служебното правителство"

  Дневник, жалете поне вие българския език. На коя телевизионна програма да погледна за да видя как (в момента) го представя. Пишете "предстои да представи" или поне слагайте "ще" за бъдеще време. Толкова ли по-зле ви звучи?

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 30. 30 Профил на boratex
  boratex
  Рейтинг: 217 Весело

  Човека с ножицата къде е?

 31. 31 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Креатура на Цвъконий на конци като вътрешен министър. Някой да е вярвал, че нещо ще се промени?

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 32. 32 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Кандидат за служебен министър обслужил разследвана олигархична сделка със 130 декара плаж
  https://www.bivol.bg/koral-zaharieva.html

 33. 33 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Работата на тези министри ще е най-вече да одобряват и евентуално подписват договори и документи подготвени от предишното правителство. Ако някой смята че за този кратък период те могат да бъдат нещо друго освен гумен печат значи е прекален оптимист. Една ревизия и осигуряване на изборите ще е съществото на работата им.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 34. 34 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Имам предложение,което ще се понрави на всички дрОгаре:

  Гоцьо-Мин.Пред
  Р.Овч-енергетика
  П.Димитров-икономически
  Р. де ла Фонтан- Вътрешен
  Курумбашев-отговарящ за АЕЦ
  Манолова-на културата
  Пирински- на образованието
  Сидеров- финанси
  Доган-отбраната


  Така след месец-два,ще имаме пълното право и основание да постъпим с тях както с Чауршеску

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 35. 35 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Леле!Марта Вачкова вече ще е по всички телевизии!

  4itatel
 36. 36 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Яко ще се краде !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 37. 37 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Стана ми интересно кои ще са новите. Седя и чета - Марин Райков премиер! Ха, този пък кой е?! Я, да погледна в автобиографията му що за птица е! Роден 60-та година в Америка - ами веднага ми изникна въпросът на кои люде бе рзрешено по това време да минават по на запад от ГДР, да не говорим кои бяха посланиците. Следва - учил "Международни отношения". Предполагам не се налага да ви обяснявам с чии деца бе пълна тази специалност. Имах "честта" да налетя на такива през следването, та инфото е от първа ръка както се казва. След това почнал работа в МВнР. С две думи на тези им викаха навремето дебели връзкари! Господи, в България май не са останали други освен бивши комунисти и деца на такива, след като 20 и кусур години за други хора неомесени място не се намери! Ама какво друго да очакваш от комсомолски секретар с фирми от парите за членски внос!

 38. 38 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#37] от "plumpschi":
  Господи, в България май не са останали други освен бивши комунисти и деца на такива, след като 20 и кусур години за други хора неомесени място не се намери!
  ...............
  Другарката Нора Ананиева благволи да сподели с пейзаните, че в България цари КАСТОВА система, придружена от олигарси-преторианци:
  "Нейната дъщеря Ани Ананиева обаче е активна в политиката, в момента е в ръководството на БСП, очаква се да бъде в листите на социалистите за следващите избори. Попитана дали хората няма да се подразнят, че поредната социалистическа династия се е окопала във властта, Нова Атнаниева отговори: “Това е световна практика. Може да го виждате в Гърция, и в Щатите. Вижте династията Кенеди!”
  http://www.blitz.bg/news/article/187136

  nemo malus felix, minime corruptor.
 39. 39 Профил на eximon
  eximon
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Все повече се убеждавам, че думата журналист е синоним на ибрикчия.
  За заглавия от рода на "Президентът представя служебното правителство, Марин Райков е най-вероятният премиер", простият материал е измислил поговорката "Преоблякъл се Илия, погледнал се - пак в тия" Т.е. ВСЕ НИ Е ТАЯ!
  Защо не пишете за кражбата на 13-те милиарда от Мариците, които са само върхът на айсберга. Заради Каолина на Вашия собственик ли? Заради това, че Плевнелиев е нарушил закона е и издал незаконно разрешение за ползване ли...? Защо не задавате НЕУДОБНИ въпроси а ни храните с претоплени манджи!
  Присъди и затвор за душманите на народа!

 40. 40 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Мотото е сбъркано - какъв ЕС, какво икономическо развитие за 3 месеца, к`ви 5 лв.?
  Основна задача на това служ. Правителство трябва да е "Да върне държавата на гражданите й", за да останат (че и да се върнат) хора в тая България бе ееейй ....

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 41. 41 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  До коментар [#14] от "cup_of_tea":

  "Доколкото чувам, свестните са му отказали да стават министри за три месеца. И така последните стават първи."

  Ти как мислиш, колко свестни хора са си намерили нервите, здравето и авторитета на улицата, за да ги подлагат на подмятане и подритване? Виж какво става, още са само предполагаеми, а около тях (ако се съди по написаното досега) вече смърди, та се не трае-не остана читав човек, предложен за министър, който да не е оплют и олят с помия до ушите. И то само в един форум, а още не се е включила тежката артилерия от телевизиите, жълтата преса (то друга вече няма) и т.н. Не всеки може да издържи на такава канонада, подобен ангажимент в момент като този е един вид саможертва и не всеки е готов да я направи. Напълно разбирам тези, които са сметнали такъв товар за непосилен и без излишен показен героизъм и помпене на мускули са се отказали в интерес и на себе си, и на обществото.
  А на служебното правителство да пожелаем успех! Той е нужен на всички ни!


 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1499 Весело

  АКо Марин Райковски стане премиер ......... жална им майка на ан-тиквизираните македонци. По-голямата част от съзнателния си живот този човек е посветил на този регион и има специално отношение към тая "държава"

  15.02.1989 - 07.02.2018
 44. 44 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  [quote#28:"historama"]Но все пак министърът е първо администратор, мениджър, и след това отдаден на спорта.[/quote]


  Стойчев има две висши образования - "Кинезитерапия" и "Треньор по плуване".
  Вярно,нямат нищо общо с администрирането,но е по-добър
  вариант от Лучано,който бе министър без диплома.

  [quote#28:"historama"] А в същото време няма Министерство на туризма[/quote]

  Министерството се казва "Министерство на икономиката,енергетиката и туризма"

 45. 45 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#40] от "Georgi Yordanov":да,ама не.Ти да не си очаквал да бъде "за България,за просперитета на народа,за единството на нацията"?

 46. 46 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Това, че си добър актьор и спортист не означава автоматично,че си добър министър.

 47. 47 Профил на robbie_williams
  robbie_williams
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Вървете в Афера.бг да видите какво пишат за този Марин Райков - на кого бил човек, че да не го казвам аз "в ефир" точно в този сайт.

  Ти виждаш нещата и питаш защо? А Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам - защо не?
 48. 48 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 524 Гневно

  Поредното "профи" от червен сой, бравос, корифеи и гении! Е то и сам Плевню си е от червена рода, бива ли гарван гарвану... и т.н. Изобщо не ме интересува колко уважаван, професионален и т.н. е Райков. Интересува ме, че е влязъл в кариерата заради баща си - виден комундер. Така че един по-здрав за всички такива и най-вече за т.н. "протестиращи" (без Варна), защото най-много трябва да реват срещу грабливата червена шайка и нейните креатури, ама то който не може да бие самара... нали така?

 49. 49 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#7] от "Gouverneur général":

  В ЕС като не ни искат, плюят ни постоянно, гонят ни отвсякъде. Да отидем там, където ще ни се радват. Може да сме по-щастливи. Както пее Висоцки - летя натам, където летището е отворено.

 50. 50 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#6] от "dogwoman":


  [quote#6:"dogwoman"]Два месеца и половина не са малко време, за да направят нещо читаво. [/quote]
  Лично аз смятам, че ще работят повече време. Новият парламент ще има затруднения с излъчването на правителство, предвид ниските проценти на водещите политически сили.

 51. 51 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#21] от "emil":

  Може да откарат и до наесен.

 52. 52 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#1:"ь"]Воденичаров ?!? Той пък какво ще отчете [/quote]
  Ще отчита назначаването на старата комунистическа номенклатура Владо Овчаров на научния фонд, потвърждаването на парите от фонда за нашите хора и малко допълнително за другите, за да мълчат.

 53. 53 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#45] от "milena_82":

  ... не разбира се (но пък тайничко съм се надявал ) - това може да го, мисли, иска и направи само един самостоятелен и национално отговорен политик ... а все пак мотото е определено от Р. Плевнелиев ...

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 54. 54 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#34:"sashobal"]Гоцьо-Мин.ред
  Р.Овч-енергетика, П.Димитров-икономически, Р. де ла Фонтан- Вътрешен, Курумбашев-отговарящ за АЕЦ, Манолова-на културата
  Пирински- на образованието, Сидеров- финанси, Доган-отбраната [/quote]

  Би ли предложил някое по-добро с кадри на герб, РЗС и ДСБ?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#53] от "Georgi Yordanov":само като се замисли човек как президента избра точно австрийския вестник "Дер Щандарт",за да съобщи,че на 12 март в 16ч.ще назначи служебен кабинет.... друго е да си произведеш новина от Виена,предназначена за България или по скоро се страхува от въпросите на българските медии!

 57. 57 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1466 Любопитно

  След снощната предварителна новина за евентуалния премиер, а сега и министрите, които се спрягат, по-добре да изчакаме до следобяд окончателния вариант, за да коментираме. Само едно - надявам се основният критерий за подбор да е била компетентността, а не друго. Все пак в интервюто пред в."Щандард" Плевнелиев твърди, че следва примера на Монти...

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 58. 58 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  И да не се успокояваме предварително, че ще е за малко - не знаем за колко време ще е.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 59. 59 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#29] от "emil":

  принципно съм съгласна с вас, но с малко разширително тълкувание може би можем да приемем, че понеже действието ще се извърши в непосредственото бъдеще, може да се използва сегашно време? не става май

 60. 60 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  До коментар [#38] от "СДС":

  На България и' трябва нещо като новото италианско движение "Пет звзди". Всички бивши и настоящи управляващи фамилии - вън!

 61. 61 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Ако Владо Пенев наистина стане министър на културата, настояваме Куката да поеме Комисията по вероизповеданията!

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 62. 62 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Роската така се е старал, все едно това правителство ще управлява

 63. 63 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  Правителство : от КАЛИНКИ ... за КАЛИНКИ !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 64. 64 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Да изчакаме завъртането на рулетката до 16ч.,да видим топчето къде точно ще падне!

 65. 65 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#62] от "Aлфepaц":


  [quote#62:"Aлфepaц"]Роската така се е старал, все едно това правителство ще управлява [/quote]
  Май ДА и то доста месеци. Влизаме в изборна спирала.

 66. 66 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  [quote#49:"waterfall"]В ЕС като не ни искат, плюят ни постоянно, гонят ни отвсякъде. Да отидем там, където ще ни се радват. Може да сме по-щастливи. Както пее Висоцки - летя натам, където летището е отворено. [/quote]Мисля , че си имаме покана за Евразийския съюз и за Шанхайската зона (Турция се ориентира и вече е наблюдател в ШОС) ... Това е по-реално и не пречи на ЕС За БРИКС е трудна работа = имат решение от Делхи за национализация на националните богатства.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 67. 67 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дано бъде назначен силен и сериозен кабинет от страна на президента!

 68. 68 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 871 Весело

  Гледам Президента залага на женско присъствие в кабинета
  Може ли да се самономинирам за министър председател? Нямам агентурно минало, нито съм връзкарче, сама изграждам професионалния си капацитет и само за една година бях комсомолче, т.е. не съм чак толкоз обремененаааааааа
  Няма да крада, защото "имам най-голямото богатство - един прозорец и безброй звезди...."

 69. 69 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#67] от "petar_333":

  Как ще определиш дали е сериозен.

 70. 70 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#29] от "emil":

  Много си взискателен!

 71. 71 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Каквото и правителство да дойде, НЕ РАБОТИЛИ ЗА;
  "ДЕМАСКИРАНЕ на ПАРТИИТЕ", ДЕМАСКИРАНЕ, РАЗОБЛИЧАВАНЕ и ОТСТРАНЯВАНЕ на БКП/БСП от частната собственост, НЯМА ДА ИМА УПРАВИЯ!

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 72. 72 Профил на Aldin Dimitrov Aldinov
  Aldin Dimitrov Aldinov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Биволъ:
  Синът на агент "Нула Нула Виноградов" става служебен премиер

  "Той е персона с въобръжение, изкусителен за красивите жени и любител на скъпите ресторанти. Този начин на живот му струва скъпо и същото важи за неговата политическа атквиност. Така този вълнуващ и обещаващ човек привлича вниманието на руските специални служби. Ерню приема да контактува с таен агент на българското посолство в Париж, Райко Николов - "Виноградов". На 13 март 1953 името на Шарл Ерню се появява в доклад, част от дебела папка с документи предадена на DST (френското контраразузнаване) от KGB, през есента на 1992 г. През 1989 Берлинската стена пада и това прави възможно такова сътрудничество. Въпреки това тогавашният президент Франсоа Митеран заповядва заскретяването на това отровно досие, свързано с неговия верен придружител Шарл Ерню, починал две години по-рано. L'Express след подробно разследване през октомври 1996 успя да разкрие, че този бивш министър на отбраната е бил в продължение на 10 години заплащан от КГБ и неговите сателите." - това пише френското списание L'Express през 1996г.

  Райко Николов - агент "Виноградов", който през 53 г. е шпионин на ДС и КГБ под дипломатическо прикритие е таткото на Марин Райков, спряган за служебен премиер в правителството, което днес ще бъде назначено от Росен Плевнелиев. Забележете, че за да се появи името на Ерню в папка от 13 март 1953 г., шпионинът Виноградов го е вербувал преживе на Сталин, който умира на 5 март 1953 г. и го е разработвал по времето на зловещия Берия.

  В официалната си биография Райко Николов не казва и дума за това, че е бил офицер от ДС и е изпълнявал мисии в тясно сътрудничество с КГБ на Сталин и Берия. За широката публика той е дипломат от кариерата - работил е в дипломатическите ни мисии в Париж, Вашингтон и Прага. Бил е последователно посланик в Кувейт и Южен Йемен, постоянен представител при Службата на ООН и международните организации в Женева и посланик в Югославия и Италия.

  Не е редно кармата на родителите да се прехвърля на децата и те да бъдат дискриминирани по заради техните грехове. Французите обаче са предпазливи. Заради тази история с вербовката Марин Райков дълго време чака агреман за първия си пост на посланик в Париж през 2001 г.

  Синът на агент Виноградов и виден дипломат е роден във Вашингтон, израснал по посолствата, завършва МИО през 80-те, когато в тази специалност постъпваха отбрани номенклатурни чада. През 1987 г. е назначен във Външно министерство. Така че дискриминация има, но с положителен знак.

  „Бъдещите министри са мъже и жени, които са изградили репутацията и компетенциите си, тръгвайки от нулата." - обяви вчера Плевнелиев пред австрийския Дер Щандард.

  Всички от нулата, а някои дори от двойна нула. От тайния агент на Нейно Величество Партията: "Нула Нула Виноградов".

  "Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 73. 73 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  До коментар [#17] от "442":

  Е ами що чакате бре, правете въстанието, че да ви видим после, народа дали няма да ви изгони от България.Защото от такива въстанници като вас сме на това дередже.

 74. 74 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#32] от "moni56":

  Чудех се от къде ми е познато това име. Сега загрях. Мацката си знае интересите- оцеляла е при 3 правителства. Ясно, че се ръководи не от идеологически ценности, а от това какво да ИЗЦОЦА.
  Абе в тази държава няма ли нормални хора. Министър председател - син на доносник, тази също е ясна......

 75. 75 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 583 Гневно

  До коментар [#72] от "warlock":

  Защо ти слагат минус. Нека този който го е направил да има доблестта да каже поне защо- скрит е зад анонимността.

 76. 76 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Убеден съм че служебното правителство ще е много по качествено от това на ГЕРБ.Лошото е че е за 2-3 месеца и после отново ще ни яхнат лъжливите партиици и политици.За тяхните лъжи и злоупотреби няма отговорност няма и съд...а би трябвало !

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 77. 77 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#65] от "Доби Велков - умерен оптимист":

  Възможно е, да .... Дори почти сигурно, за първи път се очертава парламент, в който никой не иска с никого....
  По логиката "всички са компрометирани, само ние ако можем да минем метър"....
  Наистина невероятна политическа класа си имаме. Но така е не само в политиката, така е във всички сфери, особено където няма млади хора ...

 78. 78 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#28] от "historama":

  Все пак спортистите след края на кариерата си остават без работа и професия. Единственият им път е като някакви администратори. Нека го направят министър, ще му е плюс в кариерата, пък го е и заслужил (поне той)

 79. 79 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Убеден съм, че новия кабинет ще е добре подбран и ще продължи заложената в последните години стабилна финансова политика в баланс с подобряване на социалната политика. Вярвам, че президента е направил правилния избор и този кабинет ще осигури правилната приемственост между старото и новото правителство.

 80. 80 Профил на Aldin Dimitrov Aldinov
  Aldin Dimitrov Aldinov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#75] от "drago62":  [quote#75:"drago62"]Защо ти слагат минус. Нека този който го е направил да има доблестта да каже поне защо- скрит е зад анонимността.[/quote]

  За да се аргументираш се иска мозък ... твърде много изискваш от герберите, на тях интелекта им е на ниво амеба! Четири години само това правеха в парламента - цъкаха с копчетата при гласуване. Никакви следи от разумна дейност! И шимпанзе би показало повече зачатък на разум.

  "Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 81. 81 Профил на america1332002
  america1332002
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#52] от "liksen":
  това за владимир овчаров откъде пък го измисли че е номенклатура?

 82. 82 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Както е казал народът крушата не пада по-далеч.

  https://bivol.bg/marin-raykov-premier.html

  Без да искам уцелих с коментарът си днес! Агентурата не дава кокала България на никого!

 83. 83 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Времето до изборите е кратко, за да направиш нещо особено положително, което да се усети, но достатъчно дълго, за да ок..каш ситуацията. Разрушаването е доста по-лесно от градежа.

  Доброто е заразно
 84. 84 Профил на boratex
  boratex
  Рейтинг: 217 Весело

  Питат като се представи кабинета, лента ще режат ли?

 85. 85 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#80] от "warlock":

  ++++++

 86. 86 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#82] от "plumpschi":

  Веднага са ти цапнали един минус. Някои много ги е страх от ИСТИНАТА!

 87. 87 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#80:"warlock"]За да се аргументираш се иска мозък ... твърде много изискваш от герберите, на тях интелекта им е на ниво амеба! [/quote]Аз мога да се аргументирам: какво значение има какъв е бил баща му??? Всеки има право да се гордее с родителите си или да не се гордее с тях, да бъде и прави като тях - или не. И никой не ги избира!

  Доброто е заразно
 88. 88 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#5] от "lisco":
  "а Джаро ? "
  ==========
  Мафиоти нещем!
  Нали така се разбрахме, пък и него го извадиха от изборните листи под натиска на общественото мнение!
  )))


 89. 89 Профил на lazarinka75
  lazarinka75
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Само дано това служебно правителство не направи батака, още по - голям батак.

 90. 90 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  Очакваме без надежда. От предишното правителство и новите кандидатури може да се направи извода, че в България всички политици са или наследници на червената номенклатура и разузнаване или с фалшиви дипломи.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 91. 91 Профил на lazarinka75
  lazarinka75
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#67] от "petar_333":

  Ако са силно приближени на президента, нищо няма да направят. Единствено те ще се облажат.

 92. 92 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Марин Райков е роден във Вашингтон, САЩ на 17 декември 1960 г. Баща му Райко Николов е бил посланик на България в Кувейт, ООН- Женева, Италия и Югославия."

  Айдеее...Кой през 1960г. кой българин можеше да се ражда у Вашингтон?
  И кой да бъде изпратен посланик там?
  А!?

  Другата "черешка на тортата" роден у Херсон-СССР ...Станишев....Същата история...

  Абе няма ли край тая династична олигархия в политиката!

  Комунизма въобще не си е заминал!
  И ние сме виновни за това!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 93. 93 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  [quote#80:"warlock"]За да се аргументираш се иска мозък ... твърде много изискваш от герберите[/quote]Защо бе ? Като за милиционери са в нормата

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 94. 94 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Не мога да разбера негативните мнения "априори" във форума. Ако някой има лични впечатления от работата на Райков като професионалист - да ги каже, ама "какъв е бил баща му" не е аргумент! Аз примерно не одобрявам Станишев, но това няма нищо общо, че е роден в Херсон, Хонолулу или Холивуд, а причините са съвсем различни. Все едно да обвиняваш някой за това как са го кръстили техните...

  Доброто е заразно
 95. 95 Профил на Aldin Dimitrov Aldinov
  Aldin Dimitrov Aldinov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Спряганата за служебен министър на регионалното развитие Екатерина Захариева преживя 3 корумпирани правителства на министерска и президентска служба и се запътва към 4-то. Кариерата и започва като юрисконсулт в МОСВ през 2003 г. при НДСВ. През 2007 г., вече при Тройната коалиция става завеждащ на правния отдел на МОСВ. При ГЕРБ тя се издигна до зам.-министър в МРРБ, като личен избор на Плевнелиев. След като Плевнелиев стана президент, той я назначи за главен секретар на институцията.
  КАНДИДАТ ЗА СЛУЖЕБЕН МИНИСТЪР ОБСЛУЖИЛ РАЗСЛЕДВАНА ОЛИГАРХИЧНА СДЕЛКА СЪС 130 ДЕКАРА ПЛАЖ

  В МРРБ Екатерина Генчева-Захариева носи пряка отговорност за провала на държавния интерес в дело свързано с една най-скандалните имотни сделки с държавна земя - аферата "Корал". От това печелят близки до властта олигарси, приватизирали апетитните земи до южния плаж.

  Захариева се сблъсква с казуса "Корал" в качеството си на зам-министър на регионалното развитие, отговарящ за държавните земи. След журналистическото разкритие, че община Царево не е уведомила държавата за издадени строителни разрешителни, МРРБ заведе дела, за да ги оспори. В края на 2011 две от трите дела, които МРРБ водеше срещу Община Царево бяха·окончателно изгубени от държавата заради невнесена съдебна такса от 20 лв...
  https://www.bivol.bg/koral-zaharieva.html

  "Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 96. 96 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  [quote#92:"drakar65"]Айдеее...Кой през 1960г. кой българин можеше да се ражда у Вашингтон?
  Другата "черешка на тортата" роден у Херсон-СССР ...Станишев....Същата история... [/quote]БСП имаха и един роден в Кабул ... Ако талибаните спечелят войната и за тях си имаме човек.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 97. 97 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  [quote#89:"lazarinka75"]Само дано това служебно правителство не направи батака, още по - голям батак. [/quote]Разликата от "кандидатури" до "карикатури" е малка

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 98. 98 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  [quote#90:"etty1"] От предишното правителство и новите кандидатури може да се направи извода, че в България всички политици са или наследници на червената номенклатура и разузнаване или с фалшиви дипломи. [/quote]Общото е : ТАМ СЛУЧАЙНИ НЯМА !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 99. 99 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Мартин Райков - дооообре....
  Всичко различно правещи избори от Боко и Цвъки е добре за българската държава.

 100. 100 Профил на selectionneur
  selectionneur
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Обзалагам се, че това служебно правителство ще изкара към 4 месеца.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK