Българите зад граница вече могат да подават заявления за гласуване в чужбина

Изборният ден в чужбина започва в 7.00 ч. местно време и приключва в 20.00 ч. местно време.

© Юлия Лазарова

Изборният ден в чужбина започва в 7.00 ч. местно време и приключва в 20.00 ч. местно време.Българските граждани, които искат да гласуват в чужбина на предстоящите парламентарни избори на 12 май, могат да подават заявления за гласуване от 19 март до 11 април 2013 г., съобщиха от Министерството на външните работи.


Всеки гражданин може да заяви своето желание да гласува в чужбина чрез попълване и подаване на заявление по образец не по-късно от 11 април 2013 г. Образецът на заявление за гласуване е достъпен на сайта на министерството. В заявлението гласоподавателят посочва: собственото, бащиното и фамилното си име по паспорт, единния си граждански номер, адреса на пребиваване в съответната държава, постоянния си адрес в България и населеното място, в което желае да гласува.


Със свое решение от 16 март 2013 г. Централната избирателна комисия прие условията, реда и организацията за гласуване на българските граждани в чужбина за парламентарните избори. Според него избирателни секции се образуват в дипломатическите и консулските представителства на България, както и извън тях в случаите, в които законодателството на приемащата държава изрично допуска това.
Избирателна секция в населените места, където има дипломатическо или консулско представителство, се образува при наличие на не по-малко от 20 избиратели, заявили желание да гласуват чрез подаване на заявление в срок до 11 април 2013 г.Изборният ден започва в 7.00 ч. местно време и приключва в 20.00 ч. местно време.

В населените места, в които няма дипломатическо или консулско представителство на България, избирателна секция се образува при наличие на съгласие на приемащата държава и на не по-малко от 100 избиратели, заявили желание да гласуват не по-късно от 11 април 2013 г.  Когато броят на желаещите да гласуват е повече от 1000, се образува нова допълнителна избирателна секция в съответното населено място.


Съгласно решението на ЦИК всеки гласоподавател, желаещ да гласува, подава отделно заявление, което подписва саморъчно. То се подава лично от гласоподавателя до дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава или се изпраща по пощата с писмо. Този образец не може да бъде използван за подаване на електронно заявление чрез интернет страницата на ЦИК или чрез електронната  поща на комисията. Предстои ЦИК да обяви условия за приемане на електронно заявление за гласуване извън страната.Повече информация за гласуването зад граница на парламентарните избори може да се намери на Интернет страниците на МВнР и ЦИК.

В изборния ден гласоподавателят представя документ за самоличност (паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите), а ако не е подал заявление за гласуване извън страната и не е бил вписан в избирателния списък, следва да представи и декларация по образец (Приложение №22 от изборните книжа).


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Георги Велев
  Георги Велев
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Предстои ЦИК да обяви условия за приемане на електронно заявление за гласуване извън страната."

  Хайде да се задействате малко по-бързо с електронните заявления, че хората нямат излишно време да ходя по пощите да пускат писма...

  I pledge allegiance to the world nothing more, nothing less than my humanity ...
 2. 2 Профил на Kir4oKirov
  Kir4oKirov
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#1:"Георги Велев"]Хайде да се задействате малко по-бързо с електронните заявления, че хората нямат излишно време да ходя по пощите да пускат писма... [/quote]
  Искаш да облекчиш работата на бинбашиите на ДПС в Турция? Да се поназорят да съберат 1000 подписани зявления, и да ги пратят по пощата. По интернета щяха да уредят не 90,000 гласуващи от Турция, а 190,000.

  trol
 3. 3 Профил на pbd
  pbd
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Като канят българите от чухбина да гласуват, как ще съберат българите в България да гласуват? Точно по това време ще има много гъби , а те ще бъдат по-вкусни от червените парламентарни мухоморки.А и няма интересни идеи - все същите .

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Не вярно, че можем. Може само с писмо или лично, а това никога не се е правило от никой. Подаваха се сканирани до сега по мейл, но вече не може. Ще има сайт, на който много по-лесно ще можем да се регистрираме за изборите, но сайта все още не работи. ЦИК не казват кога ще тръгне, а срокът от 11-ти наближава. Няма и никаква информационна кампания сред българите в чужбина, както е изизкването по закон.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 6. 6 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Да бе, ше гласуваме. Само да ни регистрират в посолството и после да ни малтретират за глупости. Отделно в приемната свети една крушка, фасове се търкалят на входа, служителите твърдят, че няма пари за поща и за това зкъсняват и се губят документите ни, но пък посланика и тайфата му житкат с мерцедес и разни скъпи возила. Айди холъм.

 7. 7 Профил на gabarkov
  gabarkov
  Рейтинг: 688 Любопитно

  [quote#6:"Джон Балкансон"]Само да ни регистрират в посолството и после да ни малтретират за глупости[/quote]
  Това преди прехода ли е било? Ако е след прехода, я разкажи как са те малтретирали след регистрацията?

 8. 8 Профил на kerro
  kerro
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Проблемът е не регистрацията, а това, че няма за кого да се гласува.

 9. 9 Профил на comodore
  comodore
  Рейтинг: 466 Любопитно

  ...защо и кому е нужен:

  "адреса на пребиваване в съответната държава"?

 10. 10 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  До коментар [#9] от "comodore":

  Адресът на пребиваване е необходим за статистиката и за контрол един и същи избирател да не се регистрира от няколко адреса. В България също имат адреса на гласуващите в списъите и никой не протестира.
  Но май наистина е трудно да се избере за кого да се гласува, а и нямаме достатъчно информации, освен тези, които сами си намираме по интернет, евентуално от българските телевизии (аз нямам).

  E PLVRIBVS VNVM
 11. 11 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#10] от "PavelCZ":

  Нали имат име и ЕГН? Адреса си в чужбина на български чиновник в никакъв случай не бих дал. За щастие, на български избори не гласувам, така че не ме вълнува.

  Romanes eunt domus!
 12. 12 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "Kir4oKirov":
  [quote#2:"Kir4oKirov"]Искаш да облекчиш работата на бинбашиите на ДПС в Турция? Да се поназорят да съберат 1000 подписани зявления, и да ги пратят по пощата. [/quote]

  нееее... не може да си толкова наивен. Просто не го вярвам. Ти си агент на Доган. Не може да не знаеш, че в Истанбул или в Измир или в Бурса, където има консулски представителства, нашите съграждани нямат нужда от Интернет за да си подадат заявленията. Те ще отидат и ще ги занесат на крак. От Интернет имат нужда огроманата, географски разпру-ъсната българска диаспора по четирите краища на света. Която отново ще бъде ощетена, обидена, обезродена, дърво без корен...Бедни ми, бедни народе!

  Любомир
 13. 13 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#10] от "PavelCZ":


  [quote#10:"PavelCZ"]Адресът на пребиваване е необходим за статистиката и за контрол един и същи избирател да не се регистрира от няколко адреса. [/quote]

  Говориш наизуст. Тази информация не се обработва статистически, не се правят никакви проверки за двоен адрес в чужбина. Можеш да напишеш какъвто си искаш адрес, което съветбам българите в чужбина да правят.

  Любомир
 14. 14 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#11] от "|":


  [quote#11:"|"]Нали имат име и ЕГН? Адреса си в чужбина на български чиновник в никакъв случай не бих дал. За щастие, на български избори не гласувам, така че не ме вълнува.

  [/quote]

  Абсолютно си прав. За да влезеш в избирателния списък ГРАО проверява единствено ТРИТЕ ИМЕНА И ЕГН. Това е всичко. Останалите данни можеш да си ги измислиш. Твоя воля. Българите в България дори не разбират за какво става дума, защото в България няма активна регистрация за изборите. Самото гласуване става срещру личен документ, чиито данни се вписват в избирателния списък - както в България. Няма никаква нужда от тези заявления.

  Любомир
 15. 15 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#7] от "gabarkov":

  ще ти кажа съвсем конкретно как. За да ни "накаже" че гласуваме в чужбина неотдавна МВнР публикува по Интернет личните данни на 30 000 българи, които са юили нахалството да подадат заявления за гласуване.Официално става дума за грешка. Сега тези списъци циркулират по мрежата, много хора ги имат - за себе си няма да ти кажа, че ДАНС бди. Това ез латна мина за крадците в България. Сети се сам защо.

  Любомир
 16. 16 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 565 Неутрално

  [quote#8:"kerro"]Проблемът е не регистрацията, а това, че няма за кого да се гласува. [/quote]
  Даааа, това е. Иначе винаги гласувам, но все по- труден става изборът

 17. 17 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#6] от "Джон Балкансон":

  Кой Ви малтретира?!
  Регистрация е необходима, за да се открие секция. По закон такава се открива, когато има не по- малко от 20 заявили желание да гласуват. Ако не сте заявили предварително пак може да гласувате в изборния ден стига да има секция. В статията горе е написано ясно.
  Между другото бюджетът на МВнР беше орязан много за разлика от този на МВР.

 18. 18 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Трябва да се промени закона за гласуване първо. Аз бих гласувал за личност, не за партия. Когато се гласува за личност, изберателят има по-правилен подбор за кандидатите. От друга страна всеки кандидат се опитва да се представи по-добре от конкуренцията. Качествените хора, избрани в парламента са по-ценни от партийните парашутисти.
  И, идва въпросът за гласуване извън България. Има ли средства всеки кандидат да обиколи всички секции в чужбина? И другият много съществен въпрос е: Кога ще се премахнат имената на българите живеещи в чужбина и не са гласували в България от 20 години, от избирателните списъци в Секциите за гласуване по местоживеене в България?

 19. 19 Профил на petkanka
  petkanka
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Държавата напразно харчи парите на народа за да гласуват българските емигранти в различни страни по света. Тези стотиц хиляди емигранти са сто пъти по-добре от нас и изобщо нямат намерение да се връщат Който много държи д агласува,пътуванията са евтини до България и д аодйде да гласува. Но д асе харчат пари з апомешения,обработка на бюкетините и пр. е пълна глупост. Особено безпредметно е галсуването озвън европа.Резултатите са ясни и без отчитане на там гласувалите. Да се спре това разхищение.

 20. 20 Профил на ispor
  ispor
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ако не се премахне гласуването в чужбина,след още 20 години българския парламент ще се решава във Турция!

 21. 21 Профил на aman
  aman
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#17] от "danid":

  А не може ли да се прати мейл, в който просто се заявява желанието за гласуване на дадено място?! Какви са тия бланки, които и по електронна поща не могат да се пратят?! Отиваш на място и гласуваш. Или българите в чужбина ще започнат да пътуват от секция на секция да гласуват по сто пъти, щото си нямат друга работа. Хайде стига глупости!

 22. 22 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#5:"Боян Юруков"]Няма и никаква информационна кампания сред българите в чужбина, както е изизкването по закон. [/quote]
  нормално, на някои не им отърва да гласуваме от чужбина, не са го забранили още само заради турците, които така или иначе биват водени да гласуват под строй

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 23. 23 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#21] от "aman":

  Така са го направили, за да не могат офицерите от турските спецслужби да гласуват без ограничения, приятелю.

  Сега поне част от тяхните номера са затруднени. Нека в консулството поне да му видят документите на такъв гласоподавател.

  Да, българите сме велик народ !!!
 24. 24 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#10:"PavelCZ"]Адресът на пребиваване е необходим за статистиката и за контрол един и същи избирател да не се регистрира от няколко адреса. [/quote]
  къф контрол, кви 5 лева, след като тази адресна регистрация никой не я проверява????
  то че е контрол, контрол е, обаче от леко друг тип. аз адреса си в чужбина току-така на ква да е бълграска служба не давам.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 25. 25 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#6] от "Джон Балкансон":

  Джон, смени лекуващия лекар. Този не го бива, ама хич.

  Да, българите сме велик народ !!!
 26. 26 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Някой знае ли дали имам право заявленията от няколко души да ги изпратя в един и същ плик към посолството?

 27. 27 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#20] от "ispor":

  Ако не се премахне гласуването в чужбина,след още 20 години българския парламент ще се решава във Турция!
  -------------

  Той и сега се решава от Турция и Русия. Видяхме какво стана с правителството, когато руските енергийни проекти бяха засегнати. Не че правителството на ГЕРБ не си беше за махане, но това е съвсем отделен въпрос.

  Fortuna favet fortibus.
 28. 28 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#26] от "vari":

  Предполагам че може. Не виждам разлика дали ще са изпратени в един или в десет отделни плика, стига информацията вътре да е вярна. Но пък знае ли човек, като нищо може някой административен "гений" да е вкарал някаква такава законова норма.

  Fortuna favet fortibus.
 29. 29 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#26] от "vari":

  Мисля, че може, няма логична причина да не може. Но най- добре да питате в посолството, където ще гласувате. Както казва "Ламбо" знае ли човек?

 30. 30 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 565 Неутрално

  [quote#21:"aman"]Отиваш на място и гласуваш. Или българите в чужбина ще започнат да пътуват от секция на секция да гласуват по сто пъти, щото си нямат друга работа. Хайде стига глупости! [/quote]
  За изпращане по ел. поща питайте ЦИК. Но не разбирам, защо трябва да се разхождате от секция в секция?! Вие сам си отговаряте- отиваш и гласуваш. Ако не сте заявили предварително с изрично заявление, пак може да си гласувате в най- близката до Вас секция, стига да има такава.
  Предварителното събиране на заявления до 11 април е свързано с текста в закона, че секция може да бъде открита само ако има поне 20 предварително заявили желание да гласуват. Иначе такава не се разкрива. Ако никой не пусне писмено заявление, просто няма да има секция... и пътувате до следващата. Ако искате, разбира се.
  Имам опит с гласуване в посолство, нямаше никакъв проблем. Поздрав

 31. 31 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#20] от "ispor":

  Има много българи и по други държави! За равновесие. Доста от тях също биха искали да изразят гражданската си позиция и да упражнят правото си на глас. Трудно е, особено в големи по територия държави, но има хора, които го правят.

 32. 32 Профил на machiavellin
  machiavellin
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#6] от "Джон Балкансон":

  До коментар [#17] от "danid":


  За съжаление, работната методология на Българските посолства и МВнР не се е особено променила от комунистическо време, където практиката до момента е да се издават ръчно написани квитанции (с индиго) за извършени консулски услуги и да се карат хората да попълват формуляри като от времето на СССР. Коментаторите по света могат да споделят техните впечатления.

  По тревожно е обаче, че голяма част от кадрите заемащи дипломатически длъжности са завършили образуванието-си в СССР и като следствие са свързани директно или индиректно с бившите/настоящи структури на ДС/ ДАНС. Такъв тип кадри са анти-продуктивни и според мен, трябва да бъдат пенсионирани, ако МВнР има за цел да се модернизира, рационализира и да отразява идеалите на посткомунистическа България!

  МВнР може да функционира ефективно с много по нисък бюджет, ако съкрати смешните си политически функции в не приоритетни дестинации, и увеличи присъствие в повече държави чрез откриването на нови консулства, където отдалечени граждани биха могли да гласуват.

 33. 33 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#32] от "machiavellin": Уверявам Ви, че посолствата на Русия са на епохи пред тези на България, както в технологично, стилно, така и в чисто човешко отношение.

 34. 34 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Българските граждани, които искат да гласуват в чужбина на предстоящите парламентарни избори на 12 май, могат да подават заявления за гласуване от 19 март до 11 април 2013 г., съобщиха от Министерството на външните работи."

  нали знаете,декларирах многократно-както съм обещал- от мен БОЙКОТ чрез невалидна бюлетина,редовен съм и не пропускам!!!
  да ме хванат за... !!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK