Премиерът пита партиите кой да е в изборния борд

Марин Райков

© Юлия Лазарова

Марин РайковСлужебният премиер Марин Райков е изпратил писма до политическите сили от предишния парламент, в които иска те да посочат списък с представители на кои неправителствени организации и наблюдатели да се включат в изборен борд към Министерския съвет.


"Няма да поставяме отсега лимит на броя на субектите, които ще участват", посочи още премиерът на брифинг след края на днешното първо заседание на кабинета. Въпреки че той ще се съгласи със списъка на партиите, няма да позволи "формат, който е толкова разширен, че не е ефективен".


Покана да се включат ще получат и международните организации, които ще наблюдават предсрочния вот на 12 май.
Все още се обмисля дали да има и партийни представители, както се съставя Централната избирателна комисия (ЦИК), или да се включат само наблюдатели от неправителствения сектор.


Това ще се реши, сред като Райков се срещне с всички партийни лидери. Той вече разговаря с председателите на ГЕРБ Бойко Борисов, на БСП Сергей Станишев и на ДПС Лютви Местан. До края на седмицата предстоят срещи и с Иван Костов (ДСБ) и Мартин Димитров ("Единство"), както и с лидера на "Атака" Волен Сидеров. Очаква се и разговор с председателя на РЗС Яне Янев.


Райков коментира и случая с шефа на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов, с когото се срещна вчера. Той повтори оценката си, че е недопустимо в изказванията на участник в преброяването на бюлетините да има политическа пристрастност. "Аз лично нямам никакви основания и не поставям под въпрос нито професионалното достойнство, нито моралния интегритет на проф. Константинов", каза още премиерът и добави, че са неоснователни хипотезите, че "Информационно обслужване" ще манипулира изборите.


След това посочи, че до 26 март ще бъдат внесени кандидатурите за преброител и едва тогава ще съобщи публично дали проф. Константинов ще бъде отстранен. "Това мое решение се очертава от направените до този момент изявления по темата", подсказа Райков.


Имало идея и в "Информационно обслужване" да има партийни представители, но дали ще се реализира щяло да се разбере през следващите дни.


За идеята за сформиране на обществени съвети към министерствата и към кабинета Райков каза единствено, че най-вероятно ще са по сектори, а не към всички ведомства. Отправени били покани към представители на протестиращите и на неправителствения сектор, но те все още не били излъчили кой да ги представлява. Със сигурност изборният борд няма да се припокрива с обществените съвети.


Премиерът каза още, че най-вероятно ще са нужни поне още 160 хил. лева към вече отделените 550 хил. лева за провеждането на изборите в чужбина. С тях ще се покрие поне минимумът, каза той. Според него темата за вота зад граница е сложен, защото на някои места се отваря секция, но после никой или малцина гласували. Разказа истории от Франция, в които дори организирал транспорт от два автобуса до секцията, но дошли трима души.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK