Само партията на Яне Янев досега е получила писмо от премиера за изборния борд

Яне Янев предлага гражданските организации сами да кандидатстват за участие в изборния борд.

© Цветелина Белутова

Яне Янев предлага гражданските организации сами да кандидатстват за участие в изборния борд.След като служебният премиер Марин Райков каза в сряда, че е изпратил писмо до основните политически сили с молба да предложат неправителствени организации, които да бъдат включени в изборния борд към кабинета, проверка на "Дневник" установи, че само от "Ред, законност и справедливост" са получили писмото.


Най-големите партии в предишния парламент – ГЕРБ и БСП – не са получавали такъв документ. Отрекоха и да са обсъждали неправителствени организации, които да предложат на министър-председателя. Същият отговор дойде и от пресслужбата на ДПС.


Съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров каза за "Дневник", че въпреки липсата на покана от премиера са започнали да обсъждат кои представители на неправителствения сектор да предложат.
Само председателят на РЗС Яне Янев потвърди, че е получил писмото на министър-председателя, при това заедно със списък с десетина сдружения. "Виждам, че в този списък са изпуснати много граждански организации с опит в изборния процес. Би следвало те да бъдат интегрирани", каза Янев за "Дневник". Според него трябва да се намери механизъм, чрез който неправителствените сдружения сами да кандидатстват за участие. "Така бордът няма да е обвързан с партиите", мотивира се председателят на РЗС и добави, че автентичният граждански сектор няма цвят.


От пресслужбата на Министерския съвет потвърдиха, че писма до партиите са изпратени. Продължава проверката дали към тях е приложен списък с организации.


От "Атака" също нямат писмо, но темата за неправителствения сектор за тях стои на заден план. "Няма как да обсъждаме изборния борд, след като дори не сме допускани до заседанията на Министерския съвет", обясниха от пресцентъра на партията.


По-рано днес лидерът на "Атака" Волен Сидеров разпрати до медиите отворено писмо до премиера, в което отказва да се срещне с него с мотива, че не е бил допуснат до първото заседание на служебния кабинет на 20 март. "Вие не спазихте Конституцията и постъпихте като селски пъдар", казва Сидеров в писмото. Той твърди още, че все още няма официална покана от министър-председателя за среща. От правителствената пресслужба потвърдиха, че покана е изпратена.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK