Михаил Константинов подаде оставка от "Информационно обслужване"

Проф. Михаил Константинов

© Георги Кожухаров

Проф. Михаил КонстантиновПроф. Михаил Константинов подаде оставка като председател на съвета на директорите на държавната компания "Информационно обслужване". Следващата седмица съветът ще я гласува и ще обсъди дали фирмата да се оттегли от конкурса за преброител на предсрочния парламентарен вот на 12 май.


Това заяви на специално свикана пресконференция самият Михаил Константинов. Партии искат уволнението на професора - математик, защото публично си позволи да изкаже политическите си пристрастия, а това според тях поставя под съмнение резултатите от преброяването на изборите. Недоволството на политиците предизвикаха думите на Константинов, че "ако алтернативната на ГЕРБ е тройната коалиция, ще стори всичко необходимо, това да не се случи". 


Константинов беше порицан и от премиера Марин Райков, според когото хора на публични държавни длъжности не могат да обявяват на коя от политическите сили симпатизират и на коя - не. Самият Райков намекна, че ще освободи Константинов, но искаше да изчака резултатите от конкурса за преброител на изборите, за да не повлияе на резултата му. 
Днес Константинов посочи, че нито премиерът, нито президентът нито която и да е от държавните институции в момента, нито "дори господарят на света Барак Обама", не може да уволни член на съвета на директорите на акционерно дружество с едностепенна система на управление, дори когато мажоритарен собственик е държавата.  "Известно ми е, че непознаването на закона не е смекчаващо вината обстоятелство, но то е и комично, когато някой се изказва  по тема, която не познава", каза той.


Оцени като глупост чутото вчера следобед от "една малка коалиция с лоша прогноза за следващите избори". Без да ги назовава, той критикува предложението на Мартин Димитров и Иван Костов, направено пред премиера, НСИ да обработва изборните протоколи. По думите му институтът нямал нито възможност да направи това, а не отговарял и на условията на конкурса за фирма-преброител.


Според него само някой, който не знае откъде се включва компютъра, може предложи софтуерът за броене на бюлетините, както пишело в медиите, да бъде публикуван на сайта на ЦИК. Той посочи, че фирмата-преброител обработва данните от протоколите, а не бюлетините. Собственик на софтуера е самата комисия и премиерът на никой не може да го даде, включително и на "малка партия".


За предложението на ДСБ протоколите да бъдат сканирани и качени в интернет, проф. Константинов каза, че това вече е предвидено в Изборния кодекс.


Константинов предупреди, че съветът на директорите най-вероятно ще приеме оставката му, но може и да се откаже от участие в конкурса. В отговор на въпрос дали има някой, който да поеме ролята на фирмата, каза че незаменими няма, но "Информационно обслужване" е обогатявала технологията за преброяване на бюлетини през последните 20 г. Нейно задължение било и купуването на скенери за предсрочния вот на 12 май.


Според проф. Константинов в съвета на директорите имало напрежение и е възможно фирмата да се оттегли от конкурса за преброител. "Информационно обслужване" е подала документи, но заради нападките може да се оттегли. Още 4 фирми също са се включили.


"Преди месец опозицията поиска оставката на кабинета "Борисов" и за свой ужас я получи. Днес получи още една оставка, което ми напомня старата китайска поговорка: Внимавай какво си пожелаваш, че може и да се сбъдне," каза Константинов.


Той се възмути, от това, че БСП, ДПС и ДСБ са искали оставката му за действия, които само са предполагали, че той ще извърши. Поясни, че с  думите си по адрес на тройната коалиция само искал да каже, че няма лично да гласува за нея и че можел да убеди да постъпят така и други хора. "Сталин да беше станал, щеше да каже "евала" на тези хора", каза Константинов. 


На пресконференцията Константинов коментира политическата обстановка в страната  и предстоящите избори вече от позицията на "свободен човек и гражданин". 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK