Съдът задължи ЦИК да се произнесе дали Кабаиванов е представляващ "Синята коалиция"

Емил Кабаиванов

© Красимир Юскеселиев

Емил КабаивановВърховният административен съд (ВАС) отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с
което тя е отказала да разгледа искането на Емил Кабаиванов да бъде представляващ "Синята коалиция". Съдът задължи ЦИК да се произнесе по същество дали той може да е представляващ "Синята коалиция", като председател на СДС.


Според Кабаиванов представител в "Синята коалиция" от името на партиите СДС, "Обединени земеделци", Радикалдемократическа партия в България и Българската социалдемократическа партия трябва да бъде действащият председател на СДС, а не Мартин Димитров.


Преди година Димитров подаде оставка като лидер на СДС и на негово място беше избран кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Впоследствие Димитров и част от депутатите от СДС, избрани в последния парламент с листата на "Синята коалиция", бяха изключени от партията. Димитров заедно с Ваньо Шарков и Надежда Нейнски основаха движение "Единство", което си партнира с ДСБ на предстоящите избори на 12 май.
През февруари Кабаиванов обяви, че СДС ще се яви на изборите в коалиция "Новият СДС", включваща част от формациите в "Синята коалиция" - "Обединени земеделци" на Петя Ставрева,  Радикалдемократическата партия в България на Захари Петров и Българска социалдемократическа партия на Йордан Нихризов.


На 18 март в ЦИК е постъпило заявление от тогавашния временен председател на СДС Борис Марков,  Петя Ставрева, Захари Петров и Йордан Нихризов, в което искат промяна в представителството на "Синята коалиция", регистрирана с решение на ЦИК от 30 май 2009 г. Те настояват коалицията да се представлява от Емил Кабаиванов и Иван Костов, само заедно.


В решението си от 20 март ЦИК установи, че "не се съдържат данни подателите на заявлението да имат качество на представляващи "Синята коалиция" лица, поради което то се явява недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане".


В мотивите към днешното си решение тричленният състав на ВАС посочва, че трябва да се даде възможност за представителство на всяка от партиите, участващи в коалицията. Съобразно с това промени в представителството на коалиция може да се направят или от представляващите коалицията лица, или от участниците в нея.


В случая подаденото заявление не може да бъде направено от представляващите само заедно коалицията Мартин Димитров и Иван Костов. От материалите по делото става ясно, че Димитров не е член на никоя от партиите, участващи в коалицията, и неговото представителство на коалицията е чисто формално. А Костов е председател и представляващ партия, която не е била съгласна с взетото решение за промяна в представителството на коалицията.


Решението на съда да изпрати отново на ЦИК преписката за произнасяне по същество е окончателно и не подлежи на обжалване.


Преди ден четирите партии - СДС, "Обединени земеделци", Радикалдемократическата партия и Българската социалдемократическа партия, които заявиха, че ще се явят на предсрочните парламентарни избори на 12 май в коалиция СДС, внесоха документи за регистрация в ЦИК с общо над 60 000 подписа. Предизборни коалиции могат да се образуват само от регистрирани в ЦИК партии за участие във вота.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 926 Весело

  Той Кабата сам не знае кого представлява.
  Нали вече "Предаде Бойко дух".

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 2. 2 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Скоро ще кротнат и едните и другите.Това самоизяждане започна преди 12 години и вече е досадно.

 3. 3 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Няма ли никакъв шанс Костов и Кабата да се съберат преди изборите? Би била интересна и принципна формация!

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 4. 4 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Преди време се писа, че Костов и Димитров са учредили Синята коалиция като физически лица. Ако това е вярно, как тогава Кабаиванов може да замести Димитров в нея?

 5. 5 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  Пе'ераските изпълнения никой не ги обича!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 6. 6 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 551 Неутрално

  дрън-дрън ярина! Тия от ВАС са ачик-ачик подлоги на ГЕРБ! Какъв е този формат на 5 партии в коалиция, от които 4 решават, че НОВИ ще представляват една коалиция. Няма такова нещо. Четете закона за ПП. Плюс това СДС въобще нямаше регистрация като партия 2009, защото ЮРУКОВ прави ажиотаж и те не получиха съдебна пререгистрация навреме. Всичко е съшито с бели конци! Но нищо бе дайте им каквото искат от ГЕРБ-СДС пак ще са извън играта!

 7. 7 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  СДС forever...ДСБ в небитието...

 8. 8 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#7:"BGman1"]СДС forever[/quote]  До края на твоята вечност, остана по-малко от два месеца...

 9. 9 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Жалко.

  След 23 г. развитие на демокрацията основната политическа сила в дясно е мутренската банда на рапоня.

  Никога повече мутри начело на България.
 10. 10 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3783 Неутрално

  До коментар [#6] от "nando":


  [quote#6:"nando"]Тия от ВАС са ачик-ачик подлоги на ГЕРБ! [/quote]Само да питам-Кого представляват Мартин Димитров,Надежда Михайлова и Ваньо Шарков?!Те не са членова не СДС,така,че не е нормално и Димитров да е съпредседател на Синята Коалиция.Не си ли съгласен?!Защото Синята Коалиция е между ДСБ и СДС,а не между Костов и Димитров,или е ДСБ така си мислите?!Не виждам нищо лошоКостов да се коалира с палето си-Димитров(не,че това ще му донесе гласове,де),но това няма да е Синята Коалиция,а някаква нова коалиция между ДСБ и Единство.Защо Костов и ДСБ се страхувате да излезете не избори със собственото си име?!Какво ви притеснява-нали сте силни и многобройни и всички Ви имат доверие?!Защото едва ли имате илюзии,че някой ще гласува за Мартин Димитров или за Надежда Михайлова/Нейнски.

 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  До коментар [#3] от "Gaetano Scirea":

  Кабата не иска! Съвсем друг е въпроса, че на местните избори в 2011 г. СДС се регистрираха отделно от Синята коалиция?! А сега искат да са част от нея!?

 12. 12 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Тоа филм сме го гледали! На всички избори се прави колкото може сечено на автентичната десница ...и кафеджията преди ...и сега тия марионетки!
  Както и пръкването на нови партийки-колкото могат ДА РАЗПИЛЕЯТ ДЕСНИЯ ГЛАС! В това отношение Мафията в частично успява!

 13. 13 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#3] от "Gaetano Scirea": Трудна работа , доктора не е послушко като малтинчо

 14. 14 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  "и Йордан Нихризов".

  Фамилията Нихризов не се среща много често и се асоциира с далаверите в Топлофикация София и топлинните счетоводители(Тechem ако не се лъжа).

  I Want To Believe
 15. 15 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  Добре де СДС нали не искат да са с Костов а на 18.03.2013 г. са подали заявление и искат Синята Коалиция да е само с него !!!
  Нещо ми се чини, че искат да гледаме Втора серия на - '' Кафеджията Юруков '' с музикално оформление на Сто Кабагайди.
  А в Парламента защо се отцепихте от Синята Коалиция и ойдехте да подкрепяте милиционерската партия ГЕРБ белким стане баш Десна ?
  =================
  На 18 март в ЦИК е постъпило заявление от тогавашния временен председател на СДС Борис Марков, Петя Ставрева, Захари Петров и Йордан Нихризов, в което искат промяна в представителството на "Синята коалиция", регистрирана с решение на ЦИК от 30 май 2009 г. Те настояват коалицията да се представлява от Емил Кабаиванов и Иван Костов, само заедно.
  ===============

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 16. 16 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване. ЦИК е задължена да приложи практически решението.
  С това шашмичките на Костов и Мартин отиват на боклука.

 17. 17 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 768 Неутрално

  кабаквомубешеимето представлява единствено бойко

 18. 18 Профил на milmarcho
  milmarcho
  Рейтинг: 560 Неутрално

  На крив кабанос космоса му пречи!

 19. 19 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 899 Весело

  [quote#10:"yanne"]Защото едва ли имате илюзии,че някой ще гласува за Мартин Димитров или за Надежда Михайлова/Нейнски. [/quote]
  Колкото и малко да са, все ще са повече, отколкото гласувалите за Каба-незнам-си-кой.

 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4134 Неутрално

  [quote#11:"dobrich"]Съвсем друг е въпроса, че на местните избори в 2011 г. СДС се регистрираха отделно от Синята коалиция?! А сега искат да са част от нея!?[/quote]
  Въпросът в действителност е най-съществения, защото Кабанамкойси постъпва така по поръчка от ГЕРБ. Според ГЕРБ всеки изгубен от ДСБ/Единство избирателен глас, е печалба за тях. Горките те! Все още си мислят, че ще излъжат десни избиратели. Не желаят да прогледнат и да осъзнаят голямото фиаско което преживяха.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на dievski
  dievski
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Борбата тук е СДС да има квоти в СИК и РИК. Нито ДСБ с Единство могат да се явят като "Синя коалиция", нито СДС и ДСБ. И тук ВАС услужливо се опитва да реши въпроса в полза на СДС,под натиска на ГЕРБ. Но вече е ясно, че на СДС му се "Каба мамата".

 22. 22 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#9] от "bgkurshum":

  Къде набута ГЕРБ вдясно?!

 23. 23 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 814 Весело

  До коментар [#6] от "nando":

  Ти пък що се косиш?
  "Те настояват коалицията да се представлява от Емил Кабаиванов и Иван Костов, само заедно."

  Ами, ако Костов НИ-ЩЕ?!

  Аз предлагам ЦИК да удовлетвори молбата им и да наблюдаваме танца на "хитрата сврака"!

  И тези се пишат за "водачи", "лидери"!

 24. 24 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  Още един десен прав по когото трябва.

 25. 25 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Не го мислете тоя, той вече е осребрил първите вземания от вожда за разбиването на Синята коалиция и сега драпе за някой дивидент екстра, ако падне нещо.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 26. 26 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  [quote#20:"Храбър"]! Все още си мислят, че ще излъжат десни избиратели. [/quote]
  десните избиратели с десни разсъждения в България са по малко от 10 процента, това може да се разбере съвсем лесно по позициите на хората за доходи, данъци помощи и прочие, така че за да спечели партия с дясна политика, трябва народа да е отчаян и да не вярва на левите глупости за едновременни ниски данъци високи заплати, ниска безработица и големи помощи, това се случва рядко и по принцип ДС взема мерки като слага по някое Мюре дето се кръщава дясно , като хипертоника

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 27. 27 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  [quote#10:"yanne"]Защото Синята Коалиция е между ДСБ и СДС,а не между Костов и Димитров,[/quote]
  искаш ли да отидеш и да видиш как аджаба точно е регистрирана синята коалиция и между кого и кого и как, преди да почнеш да сипеш умности, по това време СДС нямаше регистрация, така че няма как юридически да е било като СДС в синята коалиция, а нямаше благодарение на предишните игрички на същите тия дето тикат сега Кабата

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 28. 28 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  [quote#4:"murttle"]Преди време се писа, че Костов и Димитров са учредили Синята коалиция като физически лица. Ако това е вярно, как тогава Кабаиванов може да замести Димитров в нея? [/quote]
  това е точно така и отговора е никак няма как Кабата да се включи, въпроса е че поредното мероприятие на ГЕРБ е в сила

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 29. 29 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Кабаиванов представлява ГЕРБ преди всичко

  twitter.com/voxybg
 30. 30 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1262 Разстроено

  Нямат край далаверите на ГЕРБ,подмолните им партизански действия дадоха известен резултат,но струва ми се срещу Костов няма да успеят-то не става само с гадост,трябва си и малко ум.

 31. 31 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Кабата е далавераджия на дребно, и затова е идеален. Не струва скъпо този шопар.

 32. 32 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  [quote#26:"stg"]това се случва рядко и по принцип ДС взема мерки като слага по някое Мюре дето се кръщава дясно , като хипертоника[/quote]

  Последните 4 мандата БСП(досега съм гласувал само за СДС) управлява само веднаж и то с мандата на ДПС. Вън от ченгесарските сценарии, според мен основната причина за тъжната деградация на дясното се намира в самите десни политици. Няма други партии, които да се асоциират така директно с роене, люспене, скандали, разцепване, отцепване, нацепване, делене пъпкуване и т.н.
  Хората с десни убеждения са повече от 10%. Тези, които ще гласуват макар и отвратени са по-малко.

  I Want To Believe
 33. 33 Профил на anna.plachkova
  anna.plachkova
  Рейтинг: 497 Неутрално

  те самите му съпартийци не го траят, пък той се натиска. това като герберската история - крадене и чуда, а после от невинни по невинни

 34. 34 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Ще регистрират друга коалиция. То избирателите на ДСБ не са неграмотни, че да не знаят за какво гласуват.

  Кабата някакви последни напъни преди да отидат в небитието....

 35. 35 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  Бях забравил, че при регистрацията СДС имаше проблеми и СК се регистрира по този начин. Сега Костов може директно да ги пусне по пързалката за квотите в СИК, но тъй като в СДС има и много почтени хора, би могъл да им предложи някакъв процент. А ако не са съгласни - по схемата " битият си е бит, е...".

 36. 36 Профил на Георги Симеонов
  Георги Симеонов
  Рейтинг: 557 Неутрално

  ОК, да приемем, че Мартин Димитров не може да представлява СК. На какво основание обаче, Кабаиванов (дали не му обърках името) настоява да представлява СК, която неговата партия напусна миналото лято?

 37. 37 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 733 Неутрално

  [quote#9:"bgkurshum"]След 23 г. развитие на демокрацията основната политическа сила в дясно е мутренската банда на рапоня. [/quote]
  Това е "демокрацията" по българската пропорционална система.
  Това е "дясното" ,а Сергей е "лявото".
  Затова нормалните хора искаме мажоритарни избори и тия от "демократичния" преход да ги пратим където им е мястото - при архитекта на прехода- N-то поколение социалист Андрей Карловеч Луканов.Ако не физически, то политически. Иначе трябва да събираме пари и да пращаме децата си на запад, а аз не ща.

 38. 38 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 655 Неутрално

  "...Емил Кабаиванов и Иван Костов, само заедно."

  хахаха - че нали именно заради тия като кабата дето овладяха СДС напусна Костов и де що имаше още читав седесар !!!

  накрая с тия плоски трикове кабата ще стане за смях на целия народ и ще даде допълнителни гласове на ДСБ !

 39. 39 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Силно дясно може да има само без Костов, М. Димитров и ББ. Мартинчо имаше шанс, но такава сороска подлога едва ли е имало в БГ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK