Станишев: Цветанов е автор на български "Уотъргейт" (допълнена)

Станишев: Цветанов е автор на български "Уотъргейт" (допълнена)

© Надежда Чипева, КапиталОт 2009 г. досега под ръководството на бившия министър на вътрешните работи нерегламентирано и противозаконно са подслушвани политици и бизнесмени, обяви на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев. Той се позова на информация за нерегламентирано подслушване, която получил на служебната си поща. По-късно днес той ще предаде материалите на главния прокурор Сотир Цацаров.


"Ако това е вярно, става дума за чудовищен скандал, който ще излезе извън границите на България", каза Станишев. И го обобщи като български вариант на аферата "Уотъргейт (довела до оттеглянето на американския президент Ричард Никсън през 1972 г. , заради разкрития опит за подслушване на опонентите от Демократическа партия в кампанията му за втори мандат).


Преди дни Цветанов обяви, че "ако някой докаже с доказателства, че има частен ГДБОП, който подслушва политици и журналисти, аз ще бъда първият, който ще се оттегли от политика, от всички постове, които заемам".
Станишев съобщи, че според получените материали са били подслушвани предишният президент Георги Първанов – в периода на създаване на АБВ, президентът Росен Плевнелиев – в периода на формиране на служебното правителство, лидерът на ДСБ Иван Костов – когато е критикувал Цветан Цветанов, лидерът на ДПС Ахмед Доган – когато е разследван за хидровъзела "Цанков камък", лидерът на "Атака" Волен Сидеров – когато се е обърнал срещу ГЕРБ. Информацията за Станишев била, че е подслушван неколкократно.


Бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков също е бил подслушван периодично, Кристалина Георгиева – при посещенията си в България. Незаконно били подслушвани още бившият говорител на Съюза на съдиите Нели Куцкова, Йонко Грозев от Българския хелинкски комитет (сега в партията на Меглена Кунева). Сред тях са още Иво Прокопиев (съиздател на "Дневник" и в. "Капитал), Гриша Ганчев, Цветелина Бориславова, Георги Гергов, Красимир Гергов, Миньо Стайков.


Станишев отбеляза, че в сигнала имало много конкретни данни, които могат лесно да бъдат проверени и това му придава достоверно звучене.


Според материалите тази "специална група за подслушване" е работила под ръководството на началника на СДОТО (дирекцията за подслушване в МВР) Цветан Иванов, а след неговата смяна контролът върху тази дейност поема Камен Костов, а след него Сергей Кацаров.


Лидерът на БСП добави, че в сигнала са посочени и конкретните служители, които изпълняват поръченията и мотивите за тяхното мълчание. Той обяви инициалите им - ръководител е И.Ш., а с техниката работят Й.К., Д.А., Х.Д. и К.Д.


Станишев описа и схемата: "Министър Цветанов лично дава нареждания на ръководителя на СДОТО – МВР кой да бъде подслушван. Забележете! Без искане за СРС, без резолюции на ръководството на министерството, без съдебно решение. Ръководителят на СДОТО проверява през мобилните оператори какви телефони има лицето – номера, апарати, симкарти и спуска задачата на екипа. Служителите проверяват къде се намира обектът в момента, като се установява към коя клетка на мобилния оператор е свързан телефонът му. Екипът за подслушване се придвижва към съответното място, разполагат техниката и поставят телефона под контрол".


В сигнала била описана и така технологията за дистанционното подслушване, като за целта бил използван сив ван "Крайслер Вояджър", на който при всяка операция се сменяли регистрационните номера.


Записите от подслушването се предоставяли на Цветанов, като никъде се оставяла следа - няма искане за СРС, няма резолюции на ръководството, няма рапорти на служителите, каза Станишев.


Той отбеляза, че внимателно е прочел информация и всичко е лесно проверимо - внасяна ли е такава мобилна техника за подслушване, регистрирана ли е по законовия ред, къде се съхранява и какъв е режимът й на ползване, по кои обекти е използвана тази апаратура, какъв е интензитетът й за ползване и какви са резултатите от използването й, използва ли СДОТО - МВР сив автомобил крайслер "Вояджър", преработван ли е той за монтиране на техническо оборудване, от кои служители е използван в периода от есента на 2009 до март 2013 г., колко километра е изминал за този период и за какво, има ли в СДОТО служители с посочените имена, в кое звено работят и какви са длъжностните им характеристики.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK