Читателски Дневник: Ще могат ли да гласуват българите в чужбина?

Читателски Дневник: Ще могат ли да гласуват българите в чужбина?

© Юлия ЛазароваЗа да могат българите, живеещи в чужбина, да гласуват на предстоящите парламентарни избори на 12 май, трябва до 11 април да подадат заявление за това и да бъдат разкрити избирателни секции. Такива се откриват в дипломатическите и консулските представителства на страната ни при желание на най-малко 20 избиратели, а извън дипломатическите ни мисии - при 100 желаещи и съгласие на приемащата държава. "Дневник" публикува мнението на Лилия Ланг за "остарелия ред", както тя се изразява, по който сънародниците зад граница трябва да гласуват. Читателката се е представила като "желаеща да гласува, но сериозно затруднена поради липса на транспорт до избирателната секция в съответния ден, българка в чужбина".


На 12 май на една съществена част от българите по света ще им бъде отнето конституционното право да гласуват. Българите в чужбина могат да гласуват само в населените места, където има дипломатическо или консулско представителство, при което избирателни секции се образуват при наличие на не по-малко от 20 избиратели, подали предварително заявление. А там, където България няма такива представителства, избирателни секции се образуват при наличие на съгласие на приемащата държава и на не по-малко от 100 избиратели, подали заявления, че искат да гласуват.


Само си представете трудностите, които би имал един българин, решил  да гласува, ако живее, например, в Магадан и трябва да стигне до посолството в Москва  - път около 6000-7000 км в едната посока, хотел за нощувка и др. Същите неволи очакват някой, заселил се в Аляска, който трябва да прелети до Вашингтон (ако пътува по суша, ще му се наложи транзитна виза през Канада) и пр.
Отгоре на всичко, ако регистрираните са 19 в първия случай и 99 души във втория, на тези хора ще им се откаже правото на глас. Още по-лош е вариантът, в който и 1000 души да са заявили, че ще гласуват, ще им бъде отказано, защото липсва споразумение в съответната страна.


Съществуващият избирателен ред  за българите в чужбина е остарял - ако преди 23 години българите в чужбина се брояха на пръсти и обитаваха главно сградите на посолствата, то в днешно време те са разпръснати из всички точки на света и техният брой формира, съгласно станалия напоследък  популярен израз, "стратегическо малцинство".


В много страни след съответна регистрация в посолствата пребиваващите/живеещите в чужбина граждани могат да гласуват по пощата (Испания, Великобритания, Германия). В други като Франция, (това е друг възможен вариант за гласоподавателите от Великобритания) - с нотариално заверено пълномощно избирателят номинира един свой съгражданин, който да го представи на изборите в родното му място.


Разбира се, възможността за гласуване по пощата или чрез пълномощно поражда страхове от фалшификации, но всъщност при сегашното положение изборният резултат се изкривява много повече като от изборите се изключат голяма част от живеещите в чужбина българи. Да не говорим, че при отнемане на правото им на вот се нарушава и Конституцията на страната.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Що не им забранят да гласуват в чужбина? Ще се спестят доста пари, а и не виждам моралното право на някой който не живее в България да определя кой ще управлява тук.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 2. 2 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Като отидеш на гурбет пак така ли ще мислиш?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 3. 3 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 659 Неутрално

  [quote#1:"инж. Филип"]Що не им забранят да гласуват в чужбина? Ще се спестят доста пари, а и не виждам моралното право на някой който не живее в България да определя кой ще управлява тук. [/quote]
  Много демократично!

 4. 4 Профил на alexan1234
  alexan1234
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#1] от "инж. Филип":

  Кажи го на Доган и неговите автобуси идващи от Турция.

 5. 5 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#1] от "инж. Филип":

  А хора като мен, които пребивават в чужбина около 5-6 месеца, което съвпада с датата на изборите, но си плаща всички осигуровки, данъци и доходите му идват от България какво да прави? Ако съм български гражданин, конституционното ми право е да си упражня вота, ако ще да се намирам и на станция мир извън орбита.

 6. 6 Профил на byal_negar
  byal_negar
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Какъв проблем? В Истанбул гласуват по двама на минута и това не пречи на никого. Дори на тези, от чието име се гласува.

  "Истината е винаги посредата!"
 7. 7 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#5] от "peron":

  Няма проблем ще изхарчим 10млн. за да можеш да си упражниш свещеното право.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 8. 8 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#7] от "инж. Филип":

  Както каза Тиквошенко - за какво да харчим 50 милиона за референдум като мога да ви кажа, че АЕЦ Белене е безсмислен? Явно хората в България, толкова са оскотяли, че и изборите нямат значение вече. Дайте да си изберем един вожд на племето и да ни води към светли бъднини напред. При комунизма не се харчиха пари за глупости като избори и референдуми нали?

 9. 9 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#5] от "peron":

  или такива като мен, които точно тогава ще са за две седмици в италия

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 10. 10 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#8:"peron"]При комунизма не се харчиха пари за глупости като избори и референдуми нали? [/quote]
  Имаше избори, и то успешни-над 99,95% за ОФ. Тогава си бяха излишни.

  П.С. Друго е дразнещето в случая: Българите (не само от турски произход) по света са, съгласно станалия напоследък популярен израз, "стратегическо малцинство". И докато едно "малцинство" гласува организирано, на другото "стратегическо малцинство" това право е отнето, фактически. Въпреки че то е 3-4 пъти по голямо от комшийското "малцинство".

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 11. 11 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 725 Любопитно

  Ми да командироваме хора във всяка паланка, в която някой иска да гласува. Кво му плащаш?

 12. 12 Профил на matthew.g
  matthew.g
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Признавам, че прочетох само първото изречение на г-жа Ланг.

 13. 13 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#9:"Крала Бурми"]или такива като мен, които точно тогава ще са за две седмици в италия[/quote]

  Или такива, които имат бизнес с България, примери бол, ама май наистина хората са "оскотяли" както се изрази колегата.

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 14. 14 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 714 Гневно

  А не трябва. Който не е бил повече от 183 дни в страната, няма право да избира управници, които после ще тормозят нас, а не него.

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  Това не са последните избори ... а и имаш право да си в България, ако е толкова важно да гласуваш.
  [quote#9:"Крала Бурми"]или такива като мен, които точно тогава ще са за две седмици в италия [/quote]

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Госпожата писала, писала, па накрая нищо не е казала. Какво предлага като решение, как го вижда... Малко като на протестиращите работата - "Кои сме ние - българи, какво искаме - не знаем, кога го искаме - веднага"...
  Аз лично вчера се регистрирах на сайта на ЦИК:

  https://www.cik.bg/register

  и на 12.05.2013 рано-рано ще пална колата и ще скокна до посолството. Толкова. Този вариант ме устройва, а се надявам, че на следващите избори вече ще може да се гласува и онлайн - с електронен подпис.

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  Много българи в чужбина искат да гласуват.Много от тях биха се върнали,ако тук се нормализира.Значи може да дадем няколко хилядарки за превоз на бистришките тигри, а за гласуване няма?

 18. 18 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#14:"Lord Dreadfort"]Който не е бил повече от 183 дни в страната, няма право да избира управници, които после ще тормозят нас, а не него.[/quote]
  Хайде бе! Аз пък мисля, че пенсионерите нямат право да гласуват - щом не работят и не изкарват пари, нямат право да решават кой ще управлява общите ни финанси. Ако това правило беше валидно, нямаше крадците от БСП да се връщат на власт три пъти и да ни прогонят от страната. Щяхме да сме си там и да работим за Родината си, а не да скиторим по света!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 19. 19 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Това че 5 човека нямали да могат да упражнят свещеното си право на глас, мисля че няма да е голям проблем, колкото се опитват да го изкарат 'неоскотялите' емигранти. Първо ще се пресече гласуването от Турция от хора, които са били български граждани. Отделно аз съм 'ЗА' България да забрани двойното гражданство по пример от Германия. Разходите на МВнР трябва да се съкратят до санитарен минимум, защото това са излишни разходи - а в момента България се нуждае от пари, защото в държавата няма пари, ама предполагам че големите бизнеси дето точно на изборите няма да ги има го знаят това.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 20. 20 Профил на toshko.zivkov
  *****
  Неутрално

  [quote#16:"avatar"]се надявам, че на следващите избори вече ще може да се гласува и онлайн - с електронен подпис.[/quote]

  Това е добър вариант, но може би има по-евтин, например американските войници от чужбина гласуват с писмо по пощата!

 21. 21 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#19:"инж. Филип"]Отделно аз съм 'ЗА' България да забрани двойното гражданство по пример от Германия. [/quote]
  При определени, и доста често съществуващи за българите, условия Германия позволява да си запазиш предишното гражданство.

  Нищо против, обаче, да предложиш ТВОЯ народен представител в НС да се опита да прокара такъв закон. Знаеш ли кой ще ти е представителя в НС?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 22. 22 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1410 Любопитно

  Толкова ли богата държава е България, та да харчи луди пари за да можели да гласуват български граждани по цял свят? Еднакво важен ли е резултатът от избори/референдум за един българин, който цял живот живее в България и за такъв, който никога до края на живота си няма да живее в България? Всичко това започна, за да се угоди на етническата партия ДПС, за да може от Турция да получи гласове и да влезе в парламента.
  Не е ли време да се сложи край на това?
  Конституционното право на всеки гражданин да гласува не значи, че на Пешо в Магадан, на Митко в Антарктида и т.н. трябва да им организират избирателни секции, за да си упражнят правото на глас! Това е абсурдно! Където им мисии, да отворят секции, ако има повече от 50 души желаещи и толкова!

 23. 23 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  [quote#17:"hodounski"]Много българи в чужбина искат да гласуват.Много от тях биха се върнали,ако тук се нормализира.Значи може да дадем няколко хилядарки за превоз на бистришките тигри, а за гласуване няма?[/quote]
  Никой не е казал, че трябваше да дадете няколко хилядарки за Бистришките тигри и Етрополските лъвове! Това че искат да гласуват не значи, че във всяка паланка по света трябва да се отвори българска избирателна секция! Аз може да искам и да гледам държавната телевизия, и детето ми да учи в българско училище и много други неща...

 24. 24 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 965 Неутрално

  По конституция всички български граждани имат еднакви права, независимо къде се намират.Едно от основните конституционни права е правото да избираш и правото да бъдеш избиран.

 25. 25 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Честно да Ви кажа, българските или бившите такива граждани въобще не са умрели да Ви гласуват за парламент. Те си гласуват за местните или национални управляващи в държавите където живеят.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 26. 26 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 714 Любопитно

  До коментар [#18] от "avatar":

  Същото се отнася и за пенсионерите. Те пък може да се гътнат 10 дена след изборите, а избраниците им да ни тормозят 4 години с глупостите си. Трябва да гласуват само граждани с положителен нетен принос към бюджета (на България, а не на някоя друга страна). Функцията на държавата е да преразпределя пари - като едно АД. Нека даващите парите (акционерите) да решават как да се изхарчат. Понеже ако прибиращите парите - фирмата, която строи магистрали, или безработните, решават - положението ще е катастрофално - като сега. Който е на социални помощи - не гласува. Пенсионерите, понеже вече не са активни граждани - също. Не е много сложно.

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 27. 27 Профил на orbel
  orbel
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Като постоянно живеещ в чужбина мисля че не трябва да гласуваме за това което ще се случи в България,факта че съм напуснал страната показва недоволство или несъгласие с деиствителноста , в същата посока обаче ставам демагог виждайки че дори и при свободен и независим избор вече 23г се избира по лошото (по моите разбирания) и комунистите пак са на власт,парите които изпращам за издръжка на близките си мисля че ми дават правото да искам промяната за по доброто а и в чужбина не ни купуват гласовете.

 28. 28 Профил на pagan
  pagan
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Освен празни приказки, малко конкретна информация няма да навреди.

  Българите в чужбина могат да подават електронни заявления за гласуване на страницата на ЦИК

  https://www.cik.bg/register

  Електронните заявления могат да се подават и потвърждават не по-късно от 24:00 ч. българско време на 11 април 2013 г.

  Често задавани въпроси:
  http://www.mfa.bg/bg/pages/199/index.html

 29. 29 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#22] от "vankata1":

  Напълно съм съгласен. Аз не мога да разбера защо емигрантите се мислят за голямата работа и че целия български народ трябва да им плаща масрафа да гласуват. И после някой недоклатен гей ще ми вика че съм оскотясъл, щото имам мнение. Поне знам къде ми е родината, къде са ми корените, роднините и приятелите. И като гласувахте от чужбината досега ко стана?"Опраихте България, да ва таковам у промитите мозъци за два лева си продавате гъза. Самият факт чè не сте в БГ е 100% доказателство за това - пари, пари, пари.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK