"Алфа рисърч": И Борисов, и Станишев губят доверие след протестите

Снимката е архивна

© Асен Тонев

Снимката е архивнаИзбори 2022

Лидерите на двете основни партии Бойко Борисов (ГЕРБ) и Сергей Станишев (БСП) губят част от подкрепата към тях след февруарските протести. Това сочат данните от редовното изследване на "Алфа рисърч" за електоралните нагласи през месец март, проведено от 22 до 27 март сред 1050 пълнолетни граждани.


Борисов, който през февруари подаде оставка на кабинета на ГЕРБ, влиза в предизборната кампания с 25% доверие срещу 44 на сто на обратното мнение недоверие, а Станишев - съответно с 20 на 48 процентни пункта.Изследването няма външен възложител. Реализира се със собствени средства на агенцията и се публикува на нейната интернет страница.Само президентът Росен Плевнелиев има положителен баланс в отношението към себе си. "Начинът, по който се справи с предизвикателството по съставяне на служебното правителство му позволява да запази одобрението на 32% от пълнолетните жители на страната срещу 19% неодобрение", отчита "Алфа рисърч".


Доверието към него идва от дясноцентристки партии като ГЕРБ, ДСБ и "Единство", "България на гражданите", а критично настроените към държавния глава са повече симпатизанти на БСП, "Атака" и "Национален фронт за спасение на България" (партията около телевизия "Скат").


В изследването се посочва, че социалното напрежение около протестите и оставката на кабинета "Борисов" са задълбочили и без друго сериозната криза на доверие към институциите на представителната власт и държавата.


Разпуснатото 41-во Народно събрание отива в историята с едва 9% положителни оценки (3% ръст спрямо януари) и 60% отрицателни (ръст от 2%) за цялостната си дейност. Според социолозите в голяма степен тези оценки отразяват негативизма към политическите партии, който е бил заявен и на протестите в страната.


Очакванията към служебното правителство и премиера са по-скоро резервирани. Данните показват, че едва един от всеки петима запитани е убеден, че кабинетът ще успее да стабилизира ситуацията в страната. Служебният премиер Марин Райков е непознат за огромното мнозинство от избирателите - 74% изразяват неутрално отношение към него в първите седмици от работата му. Положително настроени към него са 17 на сто, а 9% - отрицателно. Правителството получава подкрепа предимно от дясноцентристки избиратели, докато отношението на левите и радикално настроените български граждани е преобладаващо негативно.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK