Изборът на Варна - отново "лошия" или "злия"

Кадър от видеоклипа, на който  Ивайло Иванов (с оранжевото яке), Златко Неделчев (с късо черно яке и кафява чанта) и Красимир Жейнов (с черно кожено манто)  разговарят с шофьора на джип, собственост на лидера на партия "Нашият град" Владимир Тонев.<br />

© Дневник

Кадър от видеоклипа, на който  Ивайло Иванов (с оранжевото яке), Златко Неделчев (с късо черно яке и кафява чанта) и Красимир Жейнов (с черно кожено манто)  разговарят с шофьора на джип, собственост на лидера на партия "Нашият град" Владимир Тонев.Добрият, лошият и злият" е заглавието на класически уестърн, който разказва историята на трима каубои, майстори на стрелбата. За да стигне пръв до закопано съкровище, всеки от тях е готов да премине през всичко - хаотични престрелки, войни, та дори и бесилката, от която винаги вярва, че ще слезе невредим.


На 20 февруари т.г. Пламен Горанов пламна под прозорците на кметския кабинет във Варна - последният начин, по който поиска оставката на Кирил Йорданов и общинския съвет (ОбС). Вероятно се е надявал, че отчаяният му протест може най-сетне да прояви картината, за да стане ясно кой е добрият, кой лошият и кой злият.


Две седмици по-късно Йорданов реши все пак да подаде оставка. Общинските съветници обаче продължават да бранят позиции зад барикадата на принципа: с нас зле, без нас по-зле. Звучи печално, но събитията от последните дни го потвърждават. В едно от серията "открити писма", с които вече бившият кмет на Варна се сбогува със съгражданите си, той написа и следното: "Истинските злини за града са заровени в общинската икономика, в общинските търговски дружества – във всичко онова, което наричаме колективна безотговорност. В приложното поле на политическите сили, населявали общинския съвет на Варна през последните 6 мандата. Всичко това (протестите и оставката му - бел. ред.) се случва, за да се овладеят в суматохата общинските търговски дружества - неприкосновената територия на политическите партии и на техните сподвижници."
Отделен въпрос е защо Йорданов се сети да припомни всичко това едва след като завесата на 14-годишното му управление падна. Лошата новина е, че е прав.


Кой не иска оставка


На 31 март 2010 г. в една от шумните полицейски акции на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заради източване на общинското дружество "Градски транспорт" беше задържан Борислав Гуцанов, лидерът на варненските социалисти и по това време председател на ОбС, състоящ се от странно мнозинство, сглобено от БСП, ДПС, "Атака", партията "Нашият град", свързана с групата около "Химимпорт", и Обединения блок на труда. Гуцанов прекара няколко месеца в ареста, а после бe освободен под гаранция. Но в негово отсъствие общинският съвет на Варна преживя малка промяна. Мястото на БСП в споменатата по-горе конфигурация, както и креслото на Гуцанов бяха заети от ГЕРБ.


На местните избори, макар и само със 16 съветници, партията на Бойко Борисов затвърди позициите си и подчини т.нар. дясно мнозинство. Какво се случи с Гуцанов ли? Нищо, делото му потъна във варненската следствена служба. Сега съветниците от ГЕРБ са сред най-твърдите противници на идеята за предсрочно разформироване на варненския ОбС - вероятно защото никой от тях не е сигурен, че ще попадне в състава на следващия.


Със същите мотиви срещу идеята за предсрочни общински избори застават и съветниците около Янко Станев – бивш местен лидер на СДС, после на ДПС, после безпартиен, бивш председател на общинската бюджетна комисия, но затова пък вечен партньор на победителите... Против са и представителите на още няколко маргинални политически формации, регистрирани целево за участие в последните избори за местна власт.


Важен глас "против" е и този на Владимир Тонев, зам.-председател на Общинския съвет във Варна, но и лидер на партията "Нашият град", който обясни: "Общинският съвет е работещ орган, който никога не прекъсва дейността си. Ако се наложи, ще работим в оставка, както го правеше досегашното правителството, за да могат да се ползват по предназначение парите от приетия бюджет."


Трима каубои на протеста, без да броим дакела


Изненадващо със същите аргументи срещу исканията за оставка на общинския съвет застанаха и "дакелите". Смешното си име хората, възпламенили протеста на варненци с публикациите си във "Фейсбук", спечелиха заради премръзналото куче с трикольор на шията, което неизменно ги съпровождаше в шествията през февруари. Дакелът е и романтичен спомен от дните, в които желанието за промяна множеше на воля слуховете за броя на участниците в протеста – 20, 30, 50, 70 хиляди души. После непримиримостта угасна в преговори и уговорки, а с тях плъзнаха и подозренията. Едно от тях е запечатано във видео, заснето случайно недалече от сградата на кметството във Варна.На почти идентичните видеоклипове трима мъже разговарят най-напред сериозно, но дружески, а после дори се шегуват с шофьора на тъмен джип (клиповете са разпространени в Youtube без звук и не е ясно кога точно са снимани - бел.ред.).Според текста към клиповете автомобилът е собственост на лидера на партия "Нашият град" Владимир Тонев. Фактът беше потвърден и от проверка на "Дневник". Двама от мъжете на кадрите са Ивайло Иванов (с оранжевото яке) и Златко Неделчев (с късо черно яке и кафява чанта). Третият (с черно кожено манто) е Красимир Жейнов.


Днес Владимир Тонев каза, че не е гледал нито един от клиповете, не е запознат със съдържанието им и не знае за какво става дума. "Възможно е да съм говорил с някои от протестиращите, предполагам, тъй като ги познавам", обясни той. (допълнено в 13.36ч.)


Иванов и Неделчев са от "хората с дакела". В края на протестите заедно с други свои съмишленици те сформираха групата "Варненци за Варна" и започнаха преговори с местната власт за контрол върху дейността й. Затова разговорът им с Тонев сега изглежда подозрителен. 


Любопитна е и ролята на Жейнов в контактите на протестиращите с местните управляващи. Той бе сред членовете на радикално настроения "Отворен обществен съвет". Повод за раздялата му с тях - скандална и шумна, стана... искането им за оставка на общинския съвет. Дни по-късно Жейнов се присъедини към "Варненци за Варна", после "открадна" името на групата им, а накрая дори свика пресконференция като техен двойник, за да защитава каузата, формулирана от Тонев: "Общинският съвет е е работещ орган, който никога не прекъсва дейността си..."


Кой иска оставка


"Този общински съвет изгуби доверието на варненци, каза още в средата на февруари председателят на градската организация на БСП във Варна Борислав Гуцанов. Затова той трябва да подаде оставка и да бъдат организирани избори и за кмет, и общински съвет." Мотивацията на Гуцанов изглежда ясна – реванш. В евентуални частични избори за местна власт БСП ще пробва да си върне изгубеното влияние в управлението на Варна. А оттам вероятно и в дружествата, управлявани от ОбС.


В странен съюз в подкрепа на нови избори за местна власт в града застанаха още трима мъже с любопитни политически биографии. Това са бившият футболист и лидер на част от протестиращите Иван Петров, бизнесменът Веселин Марешки и съименникът му Веселин Данов. Техните мотиви също изглеждат ясни. 


В края на първата седмица от протестите във Варна недоволни от Петров изразиха съмнения, че той действа като "скрит играч" в полза на БСП. След това се оказа, че вече е бил кандидат за кмет на града през 2011 г. от Българската национално-радикална партия. Преди няколко дни Петров пробва да организира подписка на партията "Демократична гражданска инициатива", представлявана от гостувалите многократно в националните телевизии като говорители на всички протестиращи Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров. 


За оставката на общинския съвет се обяви и аптечният бос Веселин Марешки, който, след като развали коалицията си с Яне Янев, вече също защитава каузата за "граждански квоти" в органите на местната власт. В името на нейния успех притежаваната от него веригата аптеки в града бе превърната в система от агитационни офиси. В края на миналата седмица Марешки опакова и фасадата на сградата на пощата във Варна (също негова собственост) с транспарант, върху който подреди снимките на хора от "кръга Кирил Йорданов", като вкара в него всички противници на искането за оставка и на общинския съвет.


Веселин Данов пък  влезе в играта за частични местни избори, приравнявайки се с Галилео Галилей. През септември 2008 г. Данов и синът му Христо (по това време и двамата общински съветници) бяха арестувани и осъдени за склоняване към проституция, участие в престъпна група, трафик на хора и изнудване. Сега, заставайки в редиците на "пострадалите от статуквото", Данов-старши разказа следното: "Аз не съм осъден за проституция. Признал съм се за виновен, но това е друго! Галилео Галилей също е казал пред Инквизицията, че Земята не се върти, но го е направил само за да се спаси от изтезанията й!"


Майстори на стрелбата, или защо няма промяна


За да работи общинският съвет във Варна, е нужно мнозинство от половината му членове плюс един, или общо 26 души. При сегашното разпределение на силите в него това е напълно постижимо дори и след евентуалното напускане на съветниците от групата на БСП, които вече заявиха такава готовност.
"Нито една от политическите сили, представена в съвета сега, не е в състояние да гарантира, че при евентуална колективна оставка местата на напусналите няма веднага да бъдат заети от следващите в листите, каза Ивайло Митковски от "Синята коалиция". По думите му този общински съвет е действително лош, но формиран при условията, при които това може да стане в момента, всеки следващ ще бъде още по-лош.


Така по всичко изглежда, че след седмици на протести гражданите, превърнали Варна в "столица на гнева", отново са в изходна позиция.


И както винаги досега, са изправени пред унизителен избор - "лошия" или "злия". И вероятно ще е така, докато си изяснят кое им пречи да срещнат "добрия".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 524 Весело

  Само във Варна ли е така, или всички ние ще сме изправени пред същия избор на парламентарните изроди ?

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 688 Разстроено

  "...унизителен избор - "лошия" или "злия".

  До това е сведен изборът не само във Варна за жалост.
  Нищо ново, нищо рационално.

 4. 4 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 968 Неутрално

  От давна не бях чел добра статия тук. Браво на г-н Спасов.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 5. 5 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Ех тази Варна , голяма битка. И всеки иска кокала

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 6. 6 Профил на bravo_vn
  bravo_vn
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Варна си е друга държава. Трите власти плюс четвъртата са в една група. Остава само обществото, което щом нададе глас, веднага се активираха провокатори и платени коментатори, които да го заглушат. Тъжната истина за Варна.

 7. 7 Профил на selectionneur
  selectionneur
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тази статия може да се сравни със синоптична прогноза на Емил Чолаков по битиви- много каламбури и лигавене, и малко по същество. Между другото, този ли е т.нар. Спас, който написа донос за Кеворк в незнам каква си организация по повод обидени някакви роми/мангали, както ги наричат в президентската администрация ?

 8. 8 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Изключително странно е, че в тази статия се пропуска факта, че група от трима общински съветници от една партия вече подадоха оставките си, а след тях го направиха и всички останали в листите на тази партия. Съвсем естсетвено никой не е потърсиш тези хора да ги попита за техните мотиви. Чудя се как е възможно да се случи такова нещо и то в статия, чиято основна тема е това.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 666 Любопитно

  До коментар [#7] от "selectionneur":

  Спас е доказал, че не прави чупки в кръста пред ТИМ,
  затова ли струи тази нервност от вас?

 10. 10 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 891 Неутрално

  [quote#6:"bravo_vn"]Варна си е друга държава. Трите власти плюс четвъртата са в една група.[/quote]
  А кое те кара да си мислиш, че в останалите градове е различно? Каква според теб бе логиката, че Иван Петров бившия ритнитопковец от Варна инициира протести срещу високите сметки на тока (във Варна), а го отнесе ЕРП-то от София?
  Но снимката горе кърти! Тя показва това, за което се говори между малкото хора, способни да мислят в България - ПРОТЕСТИТЕ БЯХА ИНИЦИРИАНИ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ! И така изпревариха, и тушираха истинските протести.

 11. 11 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 891 Неутрално

  [quote#5:"Trollfest"]И всеки иска кокала [/quote]
  Ти пък откъде го разбра? Кокалът е захапан здраво от оня вътре в джипа, а другите отвънка са наемните му работници .

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  Преди време бях писал, че Варна - това е бъдещето на България. Длъжен съм да се коригирам. Варна - това е НАСТОЯЩЕТО на България. Дали на предстоящите избори ще спечели единият отбор на БКП/ДС или другият, или третият - това няма да е моят избор.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1106 Разстроено

  Оправия няма.. А хората като разправяха преди време, че трябвало народа да се вдигне на революция и да накаже всички тия паразити, си мислех, че е прекалено крайно..

  Fail with honour then succeed by fraud
 14. 14 Профил на selectionneur
  selectionneur
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#9] от "trafopost":

  Много сте смешни във Варна, всичките ви сетива са ориентирани към някакъв въображаем ТИМ, а и вие самите сте дребни пионки в тима, без да го усещате.

 15. 15 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 237 Неутрално

  За да е бутафорията пълна, Икономическият университет в града даде годишните си награди на:
  1. В област „Местна власт и политика” –
  Община Варна за „Новият градоустройствен план на Варна е приет от всички институции по закон и влиза в сила” и
  Общинския съвет на Варна и Областния управител на Варна за „По инициатива на местната власт във Варна, държавата предостави правата за управление на Морската градина и Аспарухов парк на Община Варна”
  Новият градоустройствен план е разработен от частна фирма на ТИМ (и арх. Марин).А "учените" не забелязаха грамадата пред общината, не забелязаха, че и Морската градина е вече разпродадена и застроена.

 16. 16 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 753 Любопитно

  И за какво варненци протестираха ,след като пак се управляват от тези които са вътре у джипа ?

 17. 17 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Варна се страхува да събори Пирамидата,ауу ами ако са две

 18. 18 Профил на nerei
  nerei
  Рейтинг: 8 Гневно

  хахахаха, скоро ще се разбере всъщност киро колко сделки на съветниците и депутатите е спрял. наивно е да се мисли, че "народа" го е свалил. нееее. тези сега , дето искат в дружествата да ходят да "контролират" - те ИНВЕСТИРАХА в целия този хаос!

 19. 19 Профил на didodinev
  didodinev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Цялата история във Варна се оказа пълна пародия, жалко за момчето, което изгоря, Бог да го прости....
  Сега и Кирил Йорданов като направят независим депутат и нещата ще си дойдат по местата...

 20. 20 Профил на Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Рейтинг: 612 Разстроено

  Все едно, че чета откъс от книгата на Жан-Мишел Шарлие и Жан Марсили....!

 21. 21 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  До коментар [#19] от "didodinev":

  Този филм го гледахме - Кирил Йорданов-независим депутат с подкрепата на БСП:
  "В морската столица червените изоставиха Кирил Йорданов, който печелеше с тяхна подкрепа като независим от 1999 г. насам..."
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=953302

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 22. 22 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#14] от "selectionneur":
  Човек който незнае какво е ТИМ е или извънземен или .......

 23. 23 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Има алтернатива!!! Но е ... само за онези, които имат с какво да видят, с какво да чуят и сърце с което да чувстват!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 24. 24 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Нормално,никога не съм очаквал някаква положителна промяна от тези протести.Когато самият генетичен код е повреден,нещата е почти невъзможно да се променят...

 25. 25 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Хахаха Стоянчовци. Написах това малко след началото на протестите и за сега се оказвам прав (за жалост) http://economistbg.blogspot.com/2013/03/blog-post.html

  www.economistbg.com/
 26. 26 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1282 Разстроено

  Този или подобен избор ще преобладава и в други градове от страната! За съжаление!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 27. 27 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Точно там е работата, че с избора на БСП или ГЕРБ не се променя статуквото на безнаказаност, злоупатреба с власт и слугуване на мафията. В най-добрия случай се сменят пионките или просто им се хвърля една евтина боя отторе (Кирил Йорданов - минал през всички партии). Никой не иска да закача модела. И така е в цялата страна.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 28. 28 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  Г-н Спасов, много се извинявам ама като за по-прости хора може ли в началото или в края на статията сбито да ни казвате какво точно сте искал да внушите или кажете. От това литературно многословие докато дочетем статията и губим нишката на разсъжденията. Мятаме се и ние като дакели от абзац на абзац.

  Вчера четохме един пасквил от Евгени Дайнов, сега и Вие ни хвърляте ръкавицата на предизвикателството. Остава и Петя да излезе с нещо и сме я втасали. Ние сме обикновени читатели, а не Авакум Заховци все пак.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 29. 29 Профил на constantinmitreff
  constantinmitreff
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Малко извън темата : "Добрият, лошият и злият" - няма такъв филм, а е лош превод на заглавието от времената на видеотеките. Доколкото си спомням филмчето е
  "Добрият, лошият и грозният", (http://www.imdb.com/title/tt0060196/)
  че и във филма третия герой е бая "грозен".
  Сега си харесайте кой кой е във Варна.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Разпадащ се град в разпадаща се държава ,но с вечни лапачи-измекяри.

 32. 32 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#14] от "selectionneur":
  Скоро и в София ще усетят ТИМ. И без това седалището на Химимпорт холдинг е в София, а скоро и летище София ще стане тимаджийско.

 33. 33 Профил на Драгомир Димов
  Драгомир Димов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Това е важно - "В странен съюз в подкрепа на нови избори за местна власт в града застанаха още трима мъже с любопитни политически биографии. Това са бившият футболист и лидер на част от протестиращите Иван Петров, бизнесменът Веселин Марешки и съименникът му Веселин Данов."

  И защо Киро печели кметския пост последните 2 пъти? Защото народа не иска Марешки!

 34. 34 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 690 Весело

  До коментар [#1] от "kollin":

  Всички сме така, но варненци винаги са по-така

 35. 35 Профил на Хари Демиев
  Хари Демиев
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Голяма тандем - Марешки, Гуцанов, Петров и Данов....само подбрани индивиди ) Според вас няма ли нещо съмнително точно тези лица да искат оставките на Обс ? Нима не са накърнение техни интереси....нима не изплуваха толкова схеми около Гуцанов..нима Обс не пречи на Марешки да си прокара незаконните постройки ?! Погледнете реално на ситуацията... !

 36. 36 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  абе стига сте оплювали Варна ,днес например асфалтират булеварда от магистралата по посока катедралата ,става чудесно ,та 30 години не се ли дундуркахме по едни и същи дупки на излизане и влизане във ВАРНА ,е сега е същото идват избори и варненци като умни и интелигентни хора ще си изберат и по добри общински съветници и по добър кмет ,който да прави нещо и за града ,не само за економическите групировки ,въпреки ,че като обикалям Варненските вили на д града с новата триизмерна програма на Гугъл Еарт ми падна шапката като виждам какви къщи и вили имат варненци ,това значи ,че не са толкова бедни и нещастни

 37. 37 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 625 Весело

  До коментар [#30] от "Scaramouche":Там толкова здраво са се окопали, че без държавен преврат с избезсване на всички свързани с тим няма как да стане. Що с такива средновековни методи ? Ето нещо предложено от Бивол:
  1. Преместване на личната пенсионна партида от пенсионните фондове "Съгласие" и "Сила" в друг фонд. Това е най-ефикасното действие, което много бързо може да постави ТИМ на колене, тъй като те не разполагат с друг ликвиден ресурс за подхранване на мегаломанските си проекти;

  2. Затваряне на сметки в ЦКБ;

  3. Прекратяване на застраховки в Армеец;

  4. Активна агитация против ТИМ. Наричане с истинското и име: организирана престъпна група, която скоро ще бъде ликвидирана и съвети към познати и приятели да предприемат 1,2 и 3 преди да са изгубили парите си.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 38. 38 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1441 Весело

  Варна - градът на Путин в България.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 39. 39 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Много приказки без да се казва нещо конкретно. Купчина от информация, която знае всеки един средно заинтересован варненец. Липсва дори елементарно заключение, като изключим заглавието.
  Тази статия е прах на вятъра. Внушението е ясно, но то не е убягнало на варненци и без да се налага някой да го сдъвче.
  Нещо по-конкретно - на изборите за кмет ще се наложи варненци да изберат между Марешки и Портних. Кой от двамата? Все тая. Общинският съвет остава непроменен, но дори и да има нови избори политическото съотношението ще е подобно, а икономическото ще е абсолютно същото.
  Варна страда защото е залог на нечестни икономически боричкания. Като казвам боричкания ви е ясно, че сам човек не може да се "боричка", така че... без да обръщаме гръб на ТИМ е добре да се поогледаме и за други "спортни натури", вкл. от местен и столичен произход. Елементарен пример - едно от най-големите пера в бюджета на града е поддържане на уличните настилки. За този мандат на Общински съвет отделената сума е няколко стотин милиона. Там не участва нито една ТИМ-аджийска фирма, а резултатът от парите ни е смехотворен.
  Както и да е. Сега отново вместо да се отдалечи и да потърси общата картина, средностатистическият човек ще реши, че някой ми е платил за тия 20-на реда. Майтап! За съжаление майтапът, породен от ограничения ни начин на разсъждение, си е на наш гръб...
  Мога да дам един добър съвет на съгражданите си - информацията, какво става в този град е налична и свободно достъпна. Нека не бъдем овце. Просто четете протоколите от събранията на Общинския съвет и само след няколко месеца ще знаем, какво да искаме, когато отново излезем на улицата.

 40. 40 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#37:"Чърчил"]Що с такива средновековни методи ? [/quote]

  Всичко предложено от Бивол съм го направил Проблема е, че ТИМ са завладели и общината, общинския съвет, също както и много голяма част от средния бизнес. Даже да махнеш главата, те вече си имат изградени и свързани структури (без ТИМ общинския съвет пак ще си краде, просто ще парите ще си остават в общинския ъвет). Това са хора, които така са свикнали - силови методи, ликвидиране на конкуренцията с незаконни или полузаконни средства, самоуправство. Децата им също са възпитани така. Звучи прекалено твърдо, но докато не се премахне последния в цялата им верига, ще продължат да мачат.
  Единственото положително нещо което виждам в последните действия на тим е, че изглеждат толкова настъпителни, все едно е битка на живот и смърт. Явно са в доста лошо положение ( дано е така )

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 41. 41 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1162 Разстроено

  За жалост във Варна изборът е между ТИМ и ... ТИМ.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 42. 42 Профил на baphomet
  baphomet
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Филмът се превежда "Добрият, лошият и грозният".

 43. 43 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Какво не искаме е само отправна точка, и докато не решим какво искаме лутанията ще продължат.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 44. 44 Профил на Олег Кустов
  Олег Кустов
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Браво гос`ин Спасов. Вече е 2-ри, а вие заедно с целокупния медиен пролетариат се шегувате с хората! Евала :-D


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на balzak
  balzak
  Рейтинг: 237 Неутрално
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на balzak
  balzak
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Хора, колкото и да се нападаме и изкарваме кой какво, другия и той и да плюем и надлъгваме, факт е, че сме на това дередже заради нас самите като народ! Това че не един, а друг или пък трети бил не знам си какъв на кого ... Глупости! Така няма да си решим проблема. Това че сме спали докато са ни е.... , няма да се промени за 2 дена и като кажем как някой е супер виновен а друг е по-малко! Нека да помислим за грешките които всеки един от нас прави всеки ден по навик, но не обръща внимание и просто продължава напред към следващия ден и следващата грешка. Не може все другия да ни е виновен! Къде ни е самосъзнанието? Или и това е мит като приятелството?

 52. 52 Профил на Олег Кустов
  Олег Кустов
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#51] от "balzak":

  абсолютли солидарен сьм с теб! даже и плюсче ще ти дам
  Дай боже повече така да мислят.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на istrebitel
  istrebitel
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#57] от "ikechukwu":
  Ти говорител на медията ли се явяваш? Що ли?
  От какво се засегна? Че се подвеждат читателите с некоректна информация ли? Че се води открита анти-тим кампания ли? Че не се основаваш на коректни факти и документи ли?
  Аз ще защитавам когото си искам, не си ти профила, който ще ми дава акъл. Ясен ли съм?
  А щом казваш, че пари изкарвате - пусни ми един мейл с оферта, може да ме заинтригува, знае ли човек?

  Това че Ви има, не означава че ще Ви бъде.'
 59. 59 Профил на istrebitel
  istrebitel
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#54] от "Scaramouche":

  Що не прочетеш статиите от пресконференцията вчера?
  Пък тогава пак напиши за кого гласуваш по съвест!
  Всички са от един дол дренки!
  Ние сме робите, те - владелците.
  Дано следващия живот е по-милостив към нас

  Това че Ви има, не означава че ще Ви бъде.'
 60. 60 Профил на Максим
  Максим
  Рейтинг: 751 Любопитно

  До коментар [#37] от "Чърчил":

  http://www.facebook.com/istinata.za.bivol ...

  Sic transit gloria mundi...
 61. 61 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  Мдааа, трудно е. Четете в уикипедия за бившия кмет на Вашингтон, който влезе в затвора за разпространение на наркотици, снимаха го да смърка и да прави секс с проститутка в затвора, излезе и пак го избраха за кмет.

  Никола Йорданов
 62. 62 Профил на Олег Кустов
  Олег Кустов
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Спасе, Спасе, да беше прочел онова книжле, сега нямаше да се чудиш колко е мальк света
  Друг пьт като ти подаряват книжки - да ги четеш. Може и под вьзглавницата да си ги слагаш, че да си имаш занимание в студените зимни нощи :-P

 63. 63 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3815 Весело

  До коментар [#42] от "baphomet":

  Не му разваляй сега на човека триумфа.
  Рушиш основното внушение:
  "И както винаги досега, са изправени пред унизителен избор - "лошия" или "злия". И вероятно ще е така, докато си изяснят кое им пречи да срещнат.. "Добрия"

 64. 64 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#60] от "Максим Александров":ИСТИНАТА!!!Приятелю истината всеки я търси и достига до нея чрез осмисляне на информацията от медиите ,но-НЕЗАВИСИМИТЕ !!! А представи си и аз съм достигнал до "истината" за "Бивол" .И "истината" за "Бивол " е във високата дори много високата оценка на разследващите журналисти ,която слава богу не е на СЕМ а на световни авторитети и независимо в листите на коя партия са били същите тези журналисти.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 65. 65 Профил на Alabala_
  Alabala_
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#61] от "Никола Йорданов":

  А дали можеш да си отговориш защо?

 66. 66 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#32] от "shumkar":Забравяш ЦКС.

 67. 67 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1580 Неутрално
 68. 68 Профил на Олег Кустов
  Олег Кустов
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#67] от "ahasver":

  Един приятел ме помоли да го цитирам, че бил наказан
  Ето да си четете, в случай, че и тук ме изтриете...... www.facebook.com/smersh.division/posts/158962094264691
  Ето и истината за публикувания в @Дневник клип:
  Мъжът в гръб, с кожения шлифер, е Красимир Жейнов. Той е бил кандидат за общински съветник през 2011 г. в листата на "докторите" или "Промяна за Варна". Той преди 10-ина дни регистрира в съда името "Варна за варненци" и организира фалшива пресконференция от името на протестиращите, известни като групта на дакела или с името на групата си във ФБ @Варненци за Варна. Красимир е говрел пред общината с човека в джипа - може би Владо Тонев. Когато го виждат, излизащите от общината Златко и Ивайло отиват при него и започват да се карат с него да им върне името, с което им прави зулуми. Това е в общи линии. Стига полемики и интерпретации по случая!

 69. 69 Профил на Олег Кустов
  Олег Кустов
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#64] от "Чърчил":

  Истината няма едно единствено определение, но интересът винаги клати феса
  Биволъ, както и останалите Лийкс-ове са част от пропагандната и манипулативна машина на САЩ и ЦРУ, която се опитва чрез тях, да се меси във вътрешната политика на чужди страни, като по този начин заобикаля международното право.

  Джулиан Асанж, е обикновен ЦИРКАДЖИЯ, които играе ролята на „ПРЕСЛЕДВАН“, докато САЩ театралничат по отношение на обратната роля на „ПРЕСЛЕДВАЧ“.

  Уикилийкс няма как да ДЕШИФРИРА СЕКРЕТНИ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ГРАМИ – ако те УМИШЛЕНО НЕ СА НАПРАВЕНИ ЛЕСНИ ЗА ДЕШИФРИРАНЕ.

  Т.е. тези ГРАМИ им се СПУСКАТ ОТГОРЕ и са направени УМИШЛЕНО ЛЕСНО ДЕШИФРИРУЕМИ , с идеята да се ИЗПОЛЗВАТ за ЗЛЕПОСТАВЯНЕТО НА НЯКОГО и ПОСТАВЯНЕ ПО РЪКОВОДНИ ПОСТОВЕ - НА УГОДНИ ЗА САЩ ЛИЦА.

  Така на практика ЦРУ се меси във вътрешната политика на различни държави и чрез ЛИЙКове....

  Що ли аз да ви светвам?

 70. 70 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#15] от "88":

  Това е страшното. Преподавателите, учителите вместо да са като Бойчо Огнянов и Рада Госпожина предпочитат да ближат близалката подадена им от мутрите. Това е падение.

  Отделете време навреме.
 71. 71 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#69] от "Олег Кустов":ЦРУ и САЩ се месят в чужди работи по всевъзможни начини. В Тунис се говори и пише във вестниците за съществуването на американско-катарска -джихадиска коалиция в Сирия. Изнасят в пресата за 6000 млади тунизийци ,преминали обучение в Либия и Турция и участващи във войната срещу Асад. Колко са общо от арабските страни , само Аллах и ЦРУ знаят. Т.н. сирийска опозиция е главно от чужденци. Както едно време беше в Чечня. Само в нашата преса - сакън !

 72. 72 Профил на Олег Кустов
  Олег Кустов
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#71] от "ahasver":

  турция, катар, саудитска арабия...... не е най-подходящо мястото да си говорим за спецчасти. нито за либийските главорези, нито за пишман-демократите в сирия.
  Нашите медии - и те барабар Петко с мъжете. Само коментаторите не разбирам. Що за болен мозък трябва да си, че да не можеш да различиш кое е добро за теб и кое не?

 73. 73 Профил на Олег Кустов
  Олег Кустов
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#39] от "quasimodo":

  Ти що се оправдаваш, като никой не те е питал
  Но пък звучиш добре, ако нямаш работа, мога да те взема за писар.
  Сега по същество. Много смислени неща си написал. А за пътищата, аз се сещам две - първото е, че няма пари. Но ако няма пари, що не се размърдат общинарите и да намерят. Пари има много, важно е да знаеш как да ги вземеш.
  Второто, по-вероятно според мен е, че пари има, но не са отишли там където трябва. Я да питаме сега кои фирми правят пътищата. Колко пари са получили и колко разходи са направили?
  А като разберем, дано спрем да плюем по другите и да помислим утре какво ще правим. А ако пак изберем неправилните? Поне от сега да си нарочим дати за протести, че може да има опашка пред общината....

 74. 74 Профил на Мартин Akakka
  Мартин Akakka
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Да не съм ги избирал аз тези мутри ? ВарнЯнци са си ги избрали да уважим вота им !!! Като ви казвам че за доброто на България , Варна трябва да се отлъчи в отделен анклав и да се оправят . Там е бетер руската мафия егаси .

 75. 75 Профил на Олег Кустов
  Олег Кустов
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#74] от "Мартин Akakka":

  Аз пък, като варненец, през моите очила виждам дружества, които са печеличвши, дават работа на стотици и пълнят хазната. Нали, като дойде реч за тъмно минало, не било важно котката дали е черна или бяла? За кого има значение коя кандидат мутра иска да налапа дружествата? Видно е, че за някои от коментаторите - има. Да казват.... аз ще чета.

 76. 76 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#69] от "Олег Кустов":Пропагандната машина на САЩ и ЦРУ !? А защо не поговорим за пропагандната машина на КГБ?Тя защо не работи?Само единици като теб ли спонсорира? То(КГБ) банкрутира ли?Или девалвацията взе жертви? Тогава кой и с какви пари ще организира "митинги" срещу шистовия газ? И кой и с какви средства ще пропагандира банкрутиралия проект Белене?Ето това е пропагандата такава каквато ти я разбираш.


  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 77. 77 Профил на Олег Кустов
  Олег Кустов
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#76] от "Чърчил":

  Какво да си поговорим за нея? Говори ми.... ще чета внимателно. Явно има какво да науча от теб.

 78. 78 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#69] от "Олег Кустов":

  И аз това се чудя, за какъв се мислиш, че се опитваш да ни "светваш"..?

  До коментар [#75] от "Олег Кустов":
  Можеш ли да бъдеш по-конкретен?

  Fail with honour then succeed by fraud
 79. 79 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#74] от "Мартин Akakka":

  Ами защо пък за доброто на България да не те отлъчим теб, и с какво варненци са по-долни хора от теб бе, приятелю?

  Fail with honour then succeed by fraud
 80. 80 Профил на anastas_kar
  anastas_kar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Варна стана най – хубавият град за живеене на всички села в Североизточна България и най – удобният град за протестиране в цяла България.

 81. 81 Профил на Олег Кустов
  Олег Кустов
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#78] от "issun-bōshi":

  Чудно какво кара хора като теб да спамят под такива статии и да поддържат интерес в читателите? Ти имаш ли си отговор? Ако нямаш, да ти дам жокер?

 82. 82 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#76] от "Чърчил":То Белене банкрутира от серсеми политици. Ако бяха свестни , досега да е построено. Същите затвориха и малките блокове на Козлодуй.

 83. 83 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Кризата е прекалено голяма и всички се борят със зъби и нокти да гепцат мръвките по кокала... просто казано да вземат властта въцможно най-бързо.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 84. 84 Профил на bravo_vn
  bravo_vn
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#10] от "shumkar":

  Популярно е да казваме, че навсякъде се краде, за това да не се оплакваме и когато от нас крадат... ООбаче всеки от нас има очи и като се разходи из Бургас и из Варна, ако не му изпадат очите от дупките във Варна ще установи, че не всички градове са еднакво зле.

  То е ясно, че се краде, ама въпросът е колко остава за реални дейности.

 85. 85 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#84] от "bravo_vn":
  Нещо започнаха да ми писват тези сравнение с "витрината" на ГЕРБ Бургас. .Дори и когато се изчиства някое лайно от посрал се помияр, това се отбелязваше в медиите.
  Бъди европеец, и не се прехласвай само в района, ограден от съседните баири. Това, че в един град са наляли много повече пари отколкото в съседния не решава проблемите на страната. Добре че на Бургас се размина тръбопровода Б-А, че тогава местните хора щяха да видят откъде изгрява слънцето. И в Бургас има злоупотреби, пред които тези във варна бледнеят.
  И въпреки всичко в България има няколко града с хилядолетна история, и колкото и вампири да открият в БургЪс и околностите му, ще си остане същия.

 86. 86 Профил на bravo_vn
  bravo_vn
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#85] от "shumkar":

  Целта ми не е да хваля Бургас. Но когато попътуваш в страната се питаш най-малкото защо пътищата във Варна са толкова по-лоши от тези в останалите райони.
  Това е конкретен въпрос. А, че това не решавало проблемите на държавата и не било най-важното - това са отделни неща.
  Не трябва да разводняваме проблемите. Не трябва да си казваме:

  Абе има и по-зле, така че да си се радваме на мизерията, в която сме. Това е много грешно.

 87. 87 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 891 Неутрално

  [quote#86:"bravo_vn"]Но когато попътуваш в страната се питаш най-малкото защо пътищата във Варна са толкова по-лоши от тези в останалите райони. [/quote]
  Може и друго да се запита човек - защо във втория град по доходи (спори се дали е Варна или Стара Загора) доходите са 2 пъти по-малки от София, а в Силистра повече от 4 пъти.
  Интересно е защо ГЕРБ не направи нищо, за да убеди Нефтохима вечер към 20 ч да не изпраща миризмите си към града.
  Но има нещо друго, което е по-тревожно от дупките, и нещо което май не зависи нито от варненци, нито от кмета им, а от самата имиграционна политика на правителствата - в града вече повече от 10% от насленитето са руски граждани, т.е. от страна извън ЕС - от Русия. В Бяла и Поморие постоянно живеещите руски граждани са повече от местните.

 88. 88 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1106 Весело

  До коментар [#81] от "Олег Кустов":

  Аз ли съм този, дето спами? Хахаха, забавляваш ме

  Fail with honour then succeed by fraud
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK