БСП предизборно: Запазване на 10% данък за доходи до 3100 лв. и ръст на минималната заплата с 10% (видео)

БСП предизборно: Запазване на 10% данък за доходи до 3100 лв. и ръст на минималната заплата с 10% (видео)

© Надежда Чипева, КапиталЗапазване на 10% данък за хората с доходи до 3100 лв. на месец и увеличаване на минималната работна заплата от 2014 г. с 10% са част от предизборните обещания на БСП, записани в програмата "Радикална промяна за достоен живот в България".


Близо 3 часа социалистите спориха на закрит пленум по предизборната си платформа и най-вече – по данъчната политика. На 16 февруари конгресът записа в документ за изборите, че връща прогресивното подоходно облагане, без да конкретизира определени прагове или данъчни ставки.


Темата за т.нар. плосък данък, който въведе кабинетът Станишев, вече пет години разделя социалистите и по-левите от тях винаги са настоявали за премахването му. Днес в проектодокумента, изготвен от тясното партийно ръководство, който пленумът обсъждаше, се предвижда от 2014 г. да се запази 10-процентната ставка за доходи до 3100 лв., а за тези между 3100 и 5 000. лв. да се облагат с 15% и 20% данък за взимащите над 5 000 лева месечно.
Срещу това обаче възразили повечето икономисти в партията, сред които номинираният за кандидат за премиер Пламен Орешарски, Румен Овчаров, Димчо Михалевски, Мая Манолова и Жельо Бойчев.


Ако вдигнем ставките и въведем необлагаем минимум, това автоматично ще намали приходите, възразил Орешарски по думите на участник в дискусията. Отбелязал, че леви политики се правят с разходи, а не с приходи в бюджета. В крайна сметка било решено да се създаде работна група, начело с лидера на БСП Сергей Станишев, в която влизат и Орешарски, и Овчаров, и Янаки Стоилов. Тя трябва да направи разчетите какви биха ефектите при един или друг вариант.


Според Янаки Стоилов между 100 000 и 150 000 души получават над 2700 лв., което е максималният осигурителен доход в момента. Затова по думите му предложенията на БСП няма да засегнат масово хората.


Първата спешна стъпка е да се види реалното състояние на бюджета, да се спрат всички течове – около 2 млрд. лв. от ДДС, контрабанда, сива икономика, да се предприемат мерки за икономическо развитие и борба с бедността чрез създаване на нови работни места. Ако тези мерки не задействат, тогава може да се мисли за промяна на данъците, каза Димчо Михалевски пред "Дневник".


БСП поема ангажимент, ако вземе властта, до края на следващия управленски мандат да въведе семейното подоходно облагане. Зам.-председателят на партията и лидер на лявото крило Янаки Стоилов коментира на пресконференция, че така ще бъдат облекчени семействата с ниски и средни доходи. По данни на БСП близо 650 000 са трайно безработните и обезкуражените.


Предвижда се запазване на 10-процентния корпоративен данък, но са заложени стимули за фирмите, които запазват и разкриват работни места, особено за младежи и хора в предпенсионна възраст, и за инвестиции в районите с висока безработица.


От 2014 г. се предвижда увеличение на минималната работна заплата с 10%, а до края на мандата – да стане 450 лв. Обезщетенията за деца до 2 годишна възраст следва да достигнат размера на минималната работна заплата. Ще има еднократна помощ при раждане.


Янаки Стоилов каза още, че БСП не мисли за промяна на осигуровките, а само за повишаване на максималния осигурителен доход – вероятно десеткратния размер на минималната заплата.


БСП предвижда премахване на лимитите за направленията и делегираните бюджети. Таксата за посещение при личния лекар ще бъде намалена на 1 лв. Социалистите се ангажираха да спрат увеличаването на осигурителния стаж и възрастта за пенсиониране, както и с ежегодно да осъвременяват пенсиите.


В отговор на въпрос Янаки Стоилов каза, че парите на държавните предприятия трябва да отидат в тези банки, които се занимават с реална инвестиционна дейност. Предвижда да освободят гражданите от плащане на такси към държавния бюджет, когато се извършват плащания по банков път.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK