По примера на Доган от листите на ДПС се оттеглят Емел Етем и Юнал Лютфи

Ахмед Доган, Юнал Лютфи и Емел Етем на чаша шампанско след окончателното приемане на поправки в Конституцията по времета на Симеон Сакскобургготски през февруари 2005 г.

© Юлия Лазарова

Ахмед Доган, Юнал Лютфи и Емел Етем на чаша шампанско след окончателното приемане на поправки в Конституцията по времета на Симеон Сакскобургготски през февруари 2005 г.По примера на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който на 19 януари се оттегли от лидерското място в партия, сега за нов мандат отказват да се кандидатират доайенът на депутатите Юнал Лютфи и Емел Етем, смятана за най-влиятелна след лидера допреди да мине ДПС в опозиция. Лютфи, който беше народен представител през последните 23 години, и Етем, която е неизменно в парламента от 1997 г.  (управлението на ОДС и Иван Костов), потвърдиха пред "Дневник" намеренията си.Доган с медал за принос за развитието на либерализма
Президентът на Либералния интернационал Ханс ван Баален пристига на 4 май в София, за да подкрепи ДПС за предсрочните парламентарни избори на 12 май. Тогава той ще връчи и медал на почетния председател на движението Ахмед Доган за принос за развитието на либерализма, каза пред "Дневник" вицепрезидентът на интернационала Джевдет Чакъров. И други фигури от либералните сестрински партии на ДПС ще подкрепят предизборната кампания, като подчертаят ролята на ДПС като фактор за стабилност в региона.

Листите на ДПС не са окончателно подредени, но вече се знае, че в тях няма да е Ахмед Доган, който също е депутат от Великото народно събрание насам, макар в последните три мандата да влизаше в парламента само в ключови моменти. Преди време той заявил пред близкото си обкръжение, че не иска да е отново депутат, макар да е предложен от всички партийни структури. На рождения си ден на 29 март дал пример със своето оттегляне и призовал тези, които смятат, че са изпълнили голяма част от задачите си като политици, да го последват.
Това е в унисон с искането на обществото и на протестиращите за нови лица, каза пред "Дневник" Юнал Лютфи. Трябва да се отвори път на младите, смята той и подчерта напредналата си възраст - 69 години. Дали той наистина ще се отдръпне ще се разбере утре, след като днес предизборният щаб на ДПС ще обсъжда листата в Хасково, която на миналите избори беше водена от ветерана.


Емел Етем лаконично потвърди пред "Дневник", че няма да е претендент за нов мандат, но отказа да посочи мотиви. Дълги години тя беше начело на листите на ДПС в Русе и Разград, а сега първото място в крайдунавския град ще е за местния председател Ферихан Ахмедова, която е посочена от всички общински структури в областта.


В Разград първи ще е анестезиологът от Исперих Хасан Адемов, който в последните четири парламента е депутат от областта.


Лидерът на ДПС Лютви Местан ще води листата в "крепостта" Кърджали, вероятно е да бъде първи и на друго място. Срещу него там коалицията на НДСВ и партията на Касим Дал - дългогодишният втори в ДПС, ще пусне Корман Исмаилов (председател на Народна партия "Свобода и достойнство"). Исмаилов вероятно ще "дърпа" и листата в Разград.


Интересен сблъсък между двете формации се очаква в Силистра, където на местните избори ДПС загуби кметските места в Дулово и Главиница от кандидатите на Касим Дал. За стягане на структурата хората на Доган издигат за водач Рамадан Аталай, а срещу него коалицията поставя Дал.


Касим Дал ще е първи и в Шумен, където ще се изправи срещу зам.-председателя на ДПС Христо Бисеров. Преди той водеше листата в Търговище, а сега пуска там Орхан Исмаилов (бивш зам.-председател на комисията по досиетата) срещу Тунчер Кърджалиев от ДПС.


Депутатът и в предишния парламент Делян Пеевски ще оглави кандидатите на движението в Пазарджик, като е възможно да е начело и на още една листа в друг район. Бившият министър на околната среда в тройната коалиция Джевдет Чакъров вероятно също ще е първи в два района - Бургас и Пловдив-област. В Пловдив-град пък водач ще е местният председател на ДПС Петя Раева, която ще играе за втори депутатски мандат. В Благоевград и сега първи ще е зам.-председателят на ДПС Алиосман Имамов, следван от кмета на Гърмен Ахмед Башев, който беше мажоритарен кандидат  през 2009 г.


В Смолян ДПС ще заложи на организационния секретар на партията и бивш секретар на ЦИК Мустафа Карадайъ, който най-бързо се притече на помощ на Доган при нападението над него на 19 януари. В Добрич листата ще води зам.-председателят на ДПС Рушен Риза. 


Членът на оперативното ръководство на ДПС Камен Костадинов ще е първи във Враца, а във Велико Търново, където водеше Костадинов на миналите избори, сега начело на листата е Хасан Хаджихасан. По инициатива на Хаджихасан великотърновската структура беше първата, която организира молитва за здравето на Доган след нападението над него.


Във Варна, Плевен, Сливен и София-област ще бъдат първи досегашните депутати в тези райони - Йордан Цонев, Митхат Метин, Янко Янков и Емил Иванов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK