ЦИК отказа да заличи от изборите "Синьо единство" и още 4 партии

Регистрация на партия "Синьо Единство"

© Анелия Николова

Регистрация на партия "Синьо Единство"



Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да заличи регистрацията на "Синьо единство" на Надежда Нейнски за участие в парламентарните избори на 12 май. Мотивът на комисията - в Изборния кодекс не са определени правила, които да позволяват "такова правно действие".


Най-новата партия се регистрира за вота в последния ден, но след като не се разбра за коалиция с ДСБ, на 1 април в ЦИК беше внесено искане за заличаване на регистрацията на партията. Преди ден на национален съвет "Синьо единство" реши да не се явява под никаква форма на предсрочните парламентарни избори.



ВМРО сама на избори, жребият за бюлетината е на 9 април
ЦИК заличи коалицията "ВМРО - Орлов мост" след искане на ВМРО-БНД на Красимир Каракачанов и така националистите и бургаската партия Средна европейска класа ще се явят самостоятелно на вота. Участниците в изборите остават 38 партии и 7 коалиции, в чиито състав са общо от 25 формации. Жребият за поредността на партиите и съюзите в бюлетината ще бъде изтеглен в ЦИК на 9 април.



В решение от четвъртък ЦИК посочва, че липсва правно основание за заличаване на регистрацията на политическа партия за участие в изборите за народни представители извън случаите на непълна подписка в подкрепа на партията от 7000 избиратели. По този ред ЦИК заличи 4 формации.


"Дори да се приеме, че е допустимо заличаване на регистрацията на политическа партия по нейно искане, то същото следва да се заяви в определения от закона срок за регистрация на политическите партии за изборите за народни представители, в случая 27 март", гласи решението на ЦИК.


На същото основание ЦИК е отказала да заличи регистрацията на още 4 партии - "Обединена Социалдемокрация", Земеделски народен съюз, Национално движение за права и свободи (НДПС) и Политически клуб "Екогласност" на Емил Георгиев. От заявленията става известно, че някои от формациите искат да им се възстанови и внесеният безлихвен депозит от 10 000 лв., но ЦИК отбелязва, че той се възстановява на партиите, получили повече от 1% от гласовете на изборите.


Решенията на ЦИК по петте искания за заличаване на регистрациите подлежат на обжалване пред Върховния административен съд в 3-дневен срок.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK