Остават 4 дни за подаване на заявления за разкриване на изборни секции в чужбина

Остават 4 дни за подаване на заявления за разкриване на изборни секции в чужбина

© Юлия ЛазароваНа 11 април изтича срокът, в който могат да се подават заявления за разкриване на секционни избирателни комисии в чужбина. За отваряне на изборна секция в дипломатическа мисия на България са необходими поне 20 заявления, а за секция извън посолствата и консулствата ни при съгласие на приемащата страна - поне 100 заявления.


Всеки гражданин може да заяви желанието си да гласува в чужбина чрез попълване и подаване на заявление по образец, достъпен на сайта на Министерството на външните работи. В заявлението гласоподавателят посочва: собственото, бащиното и фамилното си име по паспорт, единния си граждански номер, адреса на пребиваване в съответната държава, постоянния си адрес в България и населеното място, в което желае да гласува.


Според решението на ЦИК всеки гласоподавател, желаещ да гласува, подава отделно заявление, което подписва саморъчно. То се подава лично от гласоподавателя до дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава или се изпраща по пощата с писмо.
Чрез електронната форма на интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК) също могат да се подават заявление.


Изборният ден започва в 7.00 ч. местно време и приключва в 20.00 ч. местно време.

В Германия ще може да се гласува само в градовете Берлин, Мюнхен, Франкфурт на Майн, Хамбург, Магдебург, Дармщат и Лемен (ан дер Мозел), уточниха от ЦИК.


Когато броят на желаещите да гласуват е повече от 1000, се образува нова допълнителна избирателна секция в съответното населено място.


Подалите заявления ще бъдат вписани в избирателния списък на секцията в съответното населено място. Ако в това населено място не бъде открита секция, те ще могат да гласуват там, където има открита секция. Тази категория заявители се заличават от избирателните списъци в страната. В случай че такъв избирател се яви в избирателна секция в Република България, той ще може да гласува.


Заявителите, включени в избирателния списък за гласуване извън страната (техният брой е бил достатъчен, за да се разкрие секция в населеното място), се заличават от избирателните списъци в страната и се включват в списъците на заличените лица, които не могат да бъдат дописвани в изборния ден и не могат да гласуват в секциите, открити в България.


Повече информация за гласуването зад граница на парламентарните избори може да се намери на интернет страниците на МВнР и ЦИК.

Ако български гражданин зад граница не е включен предварително в избирателните списъци в съответната държава, в която живее, но има право да гласува, може да бъде вписан от секционната избирателна комисия на място.


В изборния ден гласоподавателят представя документ за самоличност (паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите), а ако не е подал заявление за гласуване извън страната и не е бил вписан в избирателния списък, следва да представи и декларация по образец (Приложение №22 от изборните книжа).


Когато срокът за валидност на паспорта или личната карта на избирателя е изтекъл, той се допуска до гласуване, ако представи удостоверение, издадено от дипломатическо или консулско представителство на България, че е подал заявление за продължаване на срока на валидност или за издаване на нов паспорт или лична карта.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 793 Неутрално

  начи кво, всеко може да подава декларация за да иска да се отвори секция, в германия обаче не можело..... е кво стана, нали имаше почетно консулство в щутгарт. що да не може в него? пак ще трябва да се бъхта до на майната си...

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 2. 2 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  В Германия все още не може да се гласува в Хамбург, Магдебург, Дармщат и Лемен (ан дер Мозел) - не са събрани достатъчно декларации, а ЦИК иска по 100 за тези почетни консулства.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 3. 3 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боян Юруков":

  откъде черпиш инфо, от написаното на сайта на въшно и на сик не става съвсем ясно.......

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 4. 4 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#3] от "beatles":

  Как да стане ясно, като нищо не е ясно?
  Аз и приятелката ми подадохме писмено заявление до консулството в Мюнхен преди две или три седмици. Оказа се, че постфактум ЦИК излезна с решението в един плик да има само едно заявление. Кога, как и на базата на какво ЦИК са решили това, мисля че ще остане загатка за историята на изборите.
  Не ми е проблемно да пусна още две отделни писма или да се регистрирам онлайн. Начинът по който се правят избори в България ме кара да се гнуся само като чуя самата дума "избори". А това, че избор на тези избори нямаме е повече от ясно.

  Fortuna favet fortibus.
 5. 5 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ламбо":

  абе интересното е, че за референдума се бяха постарали, и имаше значително повече информация и секции отколкото на предишните парламентарни, та се надявах че герб все пак не се опитват дотолкова да отказват хората в чужбина да гласуват, но явно е било временно

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 6. 6 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Мисля , че е срамота , българите зад граница , да са по -индеферентни от бълг. граждани в Турция ..
  И там , където ИМА посолства и консулства - и са нужни САМО 20 души да заявят , че искат да гласуват - он лайн- да се регистрират - и ТАМ няма по 20 души..!!?/
  Да не говорим за МЪЛЧАЩИТЕ по посолствата - служители - които НЕ се регистрират!!?? - за да НЯМА , може би - секция !!??
  Емигрантите , приравнявате се на ПЛУЖЕЦИТЕ по посолствата !! Гласуваите , бе ..
  Един ден , както е тръгнало, МОЖЕ и да ви отнемат ТОВА право :)
  В юЛисабон ли сте по- малко от 20 души ?? Или в Монреал- над 5000 сте - а са се регистрирали 30- ина ..В големите градве на Европа - също..Столици , в коити ИМАМЕ посолства- не можете и 20 души да се регистрирате ..
  Срамота е ..Българи ли сте ???

  BIG AL
 7. 7 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  В Торонто или Солун - само по 10 души сте българите ?? Имаме консулства там - трябва поне 20 да сте ...Срамота ..
  Или във Вашингтон - 17 ..!!?? Или в Чикаго - 19 !!???
  Или Лос Анджелис- 12 ...

  BIG AL
 8. 8 Профил на Ron
  Ron
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Брой на подадените заявления за гласуване в чужбина до момента: 7276, от тях 4491 от Турция.
  Ето източника: http://www.mfa.bg/bg/pages/217/index.html

 9. 9 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#6] от "BIG AL":

  Например в Страсбург избирателната активност на база регистрирани в общината български граждани вече много години е под 10%. На референдума за пръв път не откриха секция, защото нямаше 20 заявления. Напълно подкрепям твоите нападки. Време е над този феномен да се правят научни изследвания.

 10. 10 Профил на Красимир Гаджоков
  Красимир Гаджоков
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дневник: откога предоставяте "табло за обяви" на МВнР? Каква е тази безлична компилация от съобщения на Външно - без никакъв коментар от вас, при положение че редовно ви пишем за сериозните проблеми които срещаме за образуване на избир.секции в чужбина?

  http://www.gadjokov.com
 11. 11 Профил на Красимир Гаджоков
  Красимир Гаджоков
  Рейтинг: 426 Неутрално

  до всички, цитирали по-горе недоволство от ниския брой заявления: нали не сте се объркали, че само заявилите може да гласуват? В чужбина може да се гласува във всяка образувана секция. За посолство/консулство се искат само 20 заявления за образуване на секция. Така че е естествено в такива места да няма голям брой заявления.

  Но има и друго: позовавате се само на броя на писмените заявления.

  Тъй като ЦИК и МВнР пак не свършиха работата докрай, Боян Юруков направи страница където се вижда ОБЩИЯ брой (електронни + писмени) заявления: http://glasuvam.org/cik

  Там със зелени редове се вижда и къде са събрани нужния брой заявления.

  http://www.gadjokov.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK