ЦИК ще определи днес с жребий номерата на партиите и коалициите в бюлетината

ЦИК ще определи днес с жребий номерата на партиите и коалициите в бюлетината

© Георги КожухаровЦентралната избирателна комисия (ЦИК) ще изтегли днес жребия за поредността на партиите и коалициите в интегралната бюлетина за парламентарните избори на 12 май. В нея ще бъдат изписани имената на формациите и първите трима кандидати в листите им и предвид на големия брой желаещи бюлетината ще бъде дълга минимум 25 см, а в големите избирателни райони и над половин метър.


За участие в предсрочния вот са регистрирани 38 партии и 7 коалиции (в чийто състав влизат 25 партии). Пет формации, сред които и "Синьо единство", обаче обявиха, че няма да участват на изборите и поискаха регистрациите им да бъдат заличени. ЦИК им отказа, тъй като Изборният кодекс не предвижда такава възможност.


Днес изтича и срокът за регистрация на независимите кандидати за депутати в районните избирателни комисии (РИК) след представяне на подписка с 5000 избиратели в съответния район. Шест инициативни комитета заявиха желание да участват - три в София, Октай Енимехмедов (нападателят на лидера на ДПС Ахмед Доган) в Бургас, бившият общински съветник Иван Славков във Варна и неуспелият през 2009 г. кандидат за мажоритарен депутат Жоро Ничев в Плевен. Ако те бъдат регистрирани, техният номер в интегралната бюлетина ще бъде определен с жребий от РИК. 


ЦИК ще изтегли днес и жребият за реда за представяне на кандидатите в различните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK