На изборните секции без ток ще се доставят генератори, за да работят копирните машини

На изборните секции без ток ще се доставят генератори, за да работят копирните машини

© Юлия ЛазароваНа изборните секции с проблем в електрозахранването най-вероятно ще бъдат доставени дизелови генератори, за да може членовете на секционните комисии да включат копирната машина и да размножат протокола. Проблемът с липсата на ток на някои места беше засегнат на днешното заседание на изборния борд от проф. Михаил Константинов.


Той посочи още, че трябва да бъдат предвидени различни случаи, при които практически да не е възможно използването на копирната машина. Освен спиране или липса на ток, Констатинов посочи, че е възможно да заседне хартия. По-рано главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков заяви, че във всички 28 Районни избирателни комисии (РИК) ще има горещи пунктове с резервни устройства, които най-късно до два часа да достигнат до места, където има дефектна копирна машина.


Константинов посочи, че със сигурност ще има места, където ще има проблеми с тока, което ще възпрепятства ксерокопирането, а това ще е нарушение на Изборния кодекс. Според бившия конституционен съдия проф. Емилия Друмева всяка засечка на копирна машина, което попречи на размножаването на протокола, ще бъде нарушение на закона. "Не всяко нарушение е с мандатна релевантност", цитира решение на Конституционния съд тя, а по-късно уточни, че това означава да не е оказано влияние на резултата от изборите.
Накрая в дебата се включи главният секретар на МВР Калин Георгиев, който предложи дизеловите генератори на пожарната. С това разговорът за електрозахранването беше прекратен.


След това преподавателят Димитър Димитров предложи да не се доставят копирни машини на секциите в чужбина, а членовете да направят PDF формат на протокола. Това можело да стане навсякъде зад граница, защото имало компютри, за разлика от България. Според членове на борда изискването в Изборния кодекс не прави разлика между български секции и такива в чужбина.


Антоанета Цонева от "Институт за развитие на публичната среда" предложи да създаде видео, с което да бъдат обучени членовете на СИК в страната. По-рано правителството също съобщи, че най-вероятно ще има клип в интернет, с което да се проведе обучение как се работи с принтер. "Ние предлагаме да се направи едно дружелюбно клипче в youtube, което да успокоява хората, че те няма да пускат атомен реактор. Целта е да се смъкне напрежението", каза Цонева.


На заседанието на изборния борд отсъстваше представител на ЦИК. След това членовете преминаха към обсъждането на други теми за провеждането на предсрочните парламентарни избори на 12 май.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 640 Неутрално

  тея избори да ги кръстим Копи-рнати, че тва ще им е препъни камъчето, хитреците пак се надхитриха сами

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 2. 2 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 711 Весело

  Има модулни атомни генератори - безотказни били!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Любопитно
 4. 4 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 524 Неутрално

  За тея с копирните машини ми се струва, че някоя фирмичка добре ще се нагуши пак с мангизи покрай изборите. Ама ми е чудно към ГЕРБ ли ще е или към БСП

 5. 5 Профил на alterego222
  alterego222
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Още и още и още безсмислени харчове... на гърбината на данъкоплатците.

 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2944 Весело

  "е възможно да заседне хартия..." - сложно, много сложно става - всички уЧАСТНИЦИ веднага на КуРС по КОПИРНА грамотност.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  А генератора ако нема нафта да докарат и цистерна а ако цистерната е строшена да сложат по една Рафинерия.
  Неааам думи.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 8. 8 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Проблеми с тока... България, 21-ви век.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 9. 9 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#4] от "groznik90":

  Фирмичката е на Цв. Василев

  "We're not gonna take it! Anymore."
 10. 10 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  По един дизелов, един бензинов агрегати и четири фотоволтаични панела, та да е сигурна работата. А, и поне четири листа индиго.

 11. 11 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#9] от "widowmaker":

  Ясно... добре си е послал човекът спор няма. От това ще паднат доста мангизи. А ако не направят правителство и има още едни избори, парите ще продължат да капят.

 12. 12 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Аз предлагам копирите да "вървят" с по един служител на КиК, който да копира, да внимава за заседнала хартия, да пари машините от агресивни калинки.
  Във всяка СИК да се постави генератор, свързан с велосипед. Ако спре тока служителя на КиК да върти педалите и така да осигури машината с ел. енергия.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 13. 13 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1368 Весело

  А Мишо Константинов помислил ли е в секциите, където все пак има ток кой ще плаща за изразходената електрическа енергия?! Гробаджиите такива цени на тока ни натресоха, че като нищо може да се окаже, че училището/пенсионерския клуб/читалището, където се провеждат изборите после няма да може да си плати сметката за електричество.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 14. 14 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "На изборните секции без ток ще се доставят генератори, за да работят копирните машини"
  Където има проблеми с тока ще доставят генератори, където има проблеми с горивото за генераторите ще доставят полеви бензиностанции, а където има проблеми със сивото вещество на някого не може да се достави акъл. Знайно е, че акъл или го имаш или го нямаш, той не е к?р да го начукаш. Като са неграмотни членовете на СИК и не могат да препишат 5 протокола докарайте им циклостил, за него не трябва ток.

 15. 15 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Тези нашите депутати с безумното искане за ксероксите по секционните комисии надминават дори брюкселските бюрократи с щастливите им кокошки. Сякаш не можеше да напечатат по 10-15 копия и комисията просто да ги попълни, да се подпишат и сложи печат отдолу.

  20 години се оправяхме без ксерокси сега Станишев е побеснял да търси извинения за предизвестената си загуба. Явно подушва че след нея Първанов ще му бие дузпата.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 16. 16 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  [quote#14:"tralala2010"]където има проблеми с горивото за генераторите ще доставят полеви бензиностанции[/quote]
  Изпревари ме Но ако бензиностанцията закъса? Значи трябва по един Лукойл да им поставим в двора на училището. Идиоти.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 17. 17 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Как се загрижиха за хорицата дали ще има ток, а когато няма избори некой пита ли ги? Или преди изборите "Другарю Хасан, другарю Хасан а после да те ева в циганина".

 18. 18 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 550 Неутрално

  С тези копирни машини депутатите просто се осраха...

  Какъв беше проблема както до сега пише се един протокол - всички членове се разписват. Един протокол с разписаните членове се залепя на вратата. Резултатите се диктуват на застъпниците, те си ги записват и после по един член, председател или секретар им се разписват... Май трима трябваше да се разпишат на застъпник, но това не е важното. Едни резултати има залепени на секцията, други са предадени в ЦИК и всеки от комисията си тръгва с такива...

  Какъв по дяволите беше проблема, да се напишат 20 числа на ръка както до сега върху готови формулари? Брой гласували, брой валидни, брой невалидни, брой за всяка партия и готово... Сега тези стотици копирни машини, купени от фирмата на Цецо и които няма да се използват за следващите избори, защото ще са "МОРАЛНО ОСТАРЕЛИ" колко морално може да остарее копирна машина за 96лв?

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 19. 19 Профил на golawoda
  golawoda
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Уважаеми журналисти, анализатори, политолози, социолози …,
  В последно време всички вие се надпреварвате да се надговаряте в различни студиа по проблемите възникнали след протестите, по предстоящите избори, чудите се какво мислят т.нар. „мълчаливите”. Ето, аз съм един от тях. Не съм излизал на митинги, но заявявам съвсем ясно: Не желая никакви партийни правителства да управляват Родината ми, докато не се уверя, че партиите не са се прочистили от корупцията, алчността и некадърността си! Искам правителство от експерти в отделните области, наблюдавано и контролирано от гражданите! Писна ми да ме лъжат, унижават и ограбват 23 години. Всеки път съм гласувал за различни с надеждата, че новите ще са по-добри от старите и всеки път съм оставал разочарован. Баста!!!
  Сега на предстоящите избори отново ще отида до урната, но ще пусна бюлетина със задраскани всички партии. Знам, че бюлетината ще бъде невалидна, но ще се водя гласувал. Призовавам всички така да направят! Десетките ми роднини и приятели са на моето мнение.
  Стефан Чернаев, София

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK