Днес изтича срокът за подаване на заявления за разкриване на изборни секции в чужбина

Днес изтича срокът за подаване на заявления за разкриване на изборни секции в чужбина

© Юлия ЛазароваНа 11 април изтича срокът, в който могат да се подават заявления за разкриване на секционни избирателни комисии в чужбина. За отваряне на изборна секция в дипломатическа мисия на България са необходими поне 20 заявления, а за секция извън посолствата и консулствата ни при съгласие на приемащата страна - поне 100 заявления.Днес изтича и срокът, в който хората със зрителни и двигателни увреждания, могат заявят в общината по адреса си, че искат да гласуват в подвижна избирателна.

Всеки гражданин може да заяви желанието си да гласува в чужбина чрез попълване и подаване на заявление по образец, достъпен на сайта на Министерството на външните работи. В заявлението гласоподавателят посочва: собственото, бащиното и фамилното си име по паспорт, единния си граждански номер, адреса на пребиваване в съответната държава, постоянния си адрес в България и населеното място, в което желае да гласува.
Според решението на ЦИК всеки, желаещ да гласува, подава отделно заявление, което подписва саморъчно. То се подава лично от гласоподавателя до дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава или се изпраща по пощата с писмо.


Чрез електронната форма на интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК) също могат да се подават заявления до 24 часа днес българско време.


Когато броят на желаещите да гласуват е повече от 1000, се образува нова допълнителна избирателна секция в съответното населено място.


Подалите заявления ще бъдат вписани в избирателния списък на секцията в съответното населено място. Ако в това населено място не бъде открита секция, те ще могат да гласуват там, където има открита секция. Тази категория заявители се заличават от избирателните списъци в страната. В случай че такъв избирател се яви в избирателна секция в Република България, той ще може да гласува.


Заявителите, включени в избирателния списък за гласуване извън страната (техният брой е бил достатъчен, за да се разкрие секция в населеното място), се заличават от избирателните списъци в страната и се включват в списъците на заличените лица, които не могат да бъдат дописвани в изборния ден и не могат да гласуват в секциите, открити в България.


 
Повече информация за гласуването зад граница на парламентарните избори може да се намери на интернет страниците на МВнР и ЦИК.
 

Ако български гражданин зад граница не е включен предварително в избирателните списъци в съответната държава, в която живее, но има право да гласува, може да бъде вписан от секционната избирателна комисия на място.


В изборния ден гласоподавателят представя документ за самоличност (паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите), а ако не е подал заявление за гласуване извън страната и не е бил вписан в избирателния списък, следва да представи и декларация по образец (Приложение №22 от изборните книжа).


Когато срокът за валидност на паспорта или личната карта на избирателя е изтекъл, той се допуска до гласуване, ако представи удостоверение, издадено от дипломатическо или консулско представителство на България, че е подал заявление за продължаване на срока на валидност или за издаване на нов паспорт или лична карта.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selectionneur
  selectionneur
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Какви ще са тези екземпляри, готови да пътуват 300 км. някъде в чужбина, за да гласуват за тукашните мераклии за власт, държавна субсидия или обикновени луди ?

 2. 2 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 868 Неутрално

  колкото и да е неразбираемо за някои, има хора дето пътуват по 200-300км за да гласуват, просто защото смятат, че така е правилно. и защото искат тая псевдо-държава най-накрая да тръгне напред.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 3. 3 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Днес изтичат някакви срокове, а от утре ла...метите ще са на "волуме МАХ"!
  Потръпвам от ужас, като си представя какво ни очаква следващите няколко месеца!

  ура и да живей!!!
 4. 4 Профил на golawoda
  golawoda
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Уважаеми журналисти, анализатори, политолози, социолози …,
  В последно време всички вие се надпреварвате да се надговаряте в различни студиа по проблемите възникнали след протестите, по предстоящите избори, чудите се какво мислят т.нар. „мълчаливите”. Ето, аз съм един от тях. Не съм излизал на митинги, но заявявам съвсем ясно: Не желая никакви партийни правителства да управляват Родината ми, докато не се уверя, че партиите не са се прочистили от корупцията, алчността и некадърността си! Искам правителство от експерти в отделните области, наблюдавано и контролирано от гражданите! Писна ми да ме лъжат, унижават и ограбват 23 години. Всеки път съм гласувал за различни с надеждата, че новите ще са по-добри от старите и всеки път съм оставал разочарован. Баста!!!
  Сега на предстоящите избори отново ще отида до урната, но ще пусна бюлетина със задраскани всички партии. Знам, че бюлетината ще бъде невалидна, но ще се водя гласувал. Призовавам всички така да направят! Десетките ми роднини и приятели са на моето мнение.
  Стефан Чернаев, София

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK