Изпуснатият балон на протестите

Снимката е от сблъсъка между протестиращи и полиция на 19 февруари. Няколко часа по-късно бившият премиер Бойко Борисов обяви, че правителството му ще подаде оставка

© Георги Кожухаров

Снимката е от сблъсъка между протестиращи и полиция на 19 февруари. Няколко часа по-късно бившият премиер Бойко Борисов обяви, че правителството му ще подаде оставкаХаос.


Е най-честото определение за протестите от февруари и случилото се след това. Объркани искания, различни скандирания, агресивни шествия. След тях правителството на Бойко Борисов подаде оставка и след това сякаш протестиращите забравиха какво точно искат и накъде да вървят.


Колкото и да говореха за промяна или за заличаване на съществуващия политически модел, в крайна сметка се включиха в него. Част от групите на протестиращите намериха начин да се включат в изборите. Но още по време на първите неделни многолюдни шествия се усещаше как множеството започва да се рои.
Протестиращите не можаха да излъчат лидер. Не успяха да обединят енергията си около  притегателна програма за хората, които се отричаха ежедневно от всички политици и от цялата система.


"Улицата започна да вибрира фрагментирано, но без особен успех, защото индивидуалните и групови действия приличаха на некачествена акупунктура - притискаха последователно или едновременно различни политически и социални точки, без да постигнат отслабване на общественото главоболие. После вибрацията прерасна в глух тътен, който изригна на улицата без видима организация и лидерство. Първоначално в протеста продължаваха да звучат твърде разнообразни теми - срещу мутри, олигарси, високи сметки, ниски пенсии, чужди компании, запушена младост, Пирин, но скоро улицата откри съединителния си патос: "мафия" и "оставка". Появиха се и първите признаци на по-добре организирани действия в иначе стихийния протест. Внезапно премиерът Борисов наистина подаде оставка и отне острието и обединяващата платформа на улицата, която бързо намери новия си фокус в отрицанието на целия политически елит и всички парламентарно представени партии", писа преди време антропологът Васил Гарнизов във в. "Преса".


Според културолога Ивайло Дичев "изпуснахме шанса да променим сериозно политическата система, изборния закон и тъй нататък. Самата интелигенция не подхвана три основни теми, които да повтаря системно – тя се включи в увеличаването на какофонията".


Роенето стана най-видимо след като правителството на Бойко Борисов подаде оставка. Започна да се говори за единия и за другия "Орлов мост". За студентите на Христо Стоичков и за истинските студенти.


Хвърчене без посока


Боян не е участвал в протестите от февруари, наблюдавал е отстрани. Той е студент втори курс в Софийския университет. Не знае още за кого ще гласува. "Те хем не искаха партии, хем направиха. Искаха промяна на системата, но всъщност станаха част от нея като позволиха стари и познати физиономии да яхнат енергията ми", казва той когато говори за февруарските шествия.


Определя ги като "абсолютен хаос". "Имаше един психолог, който много яко го беше обяснил като ефекта на изпуснатия балон - насъбира се, насъбира се недоволство и вместо да изгърми, той беше изпуснат и започна да хвърчи из стаята без посока".


Според него положителният ефект е, че "който и да дойде сега, ще има едно на ум". Но всъщност нищо смислено не е произлязло от протестите. Опитаха се някакви хора да ги канализират тия протести и да си присвоят енергията и то стана пълна обърквация, казва още Боян.  От движенията, които се появиха след протестите, той не разпознава никое.


"От тях си личи колко непоследователни бяха и колко исканията им бяха плод повече на ентусиазма, от колкото на структурирано недоволство", смята още Боян. Той още няма идея за кой ще гласува. По думите му огромният брой партии и коалиции също е "показателен за яхването". Някакви много хора се опитаха да се представят като лица на протестите, което обезсмили конструктивния протест, смята още студентът.


Орлов мост на три


Едни от първите протестиращи, които регистрираха движение бяха Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров. Основаха "Движение за граждански контрол" и ще се явят на избори с "Демократична гражданска инициатива" на Стефан Пеев. Партията им е предоставила 100 % от листите си.


"Водят се разговори с проверени хора. Няма да пълним листите на всяка цена. Искаме да сме сигурни във всяка кандидатура", заяви за "Дневник" Ангел Славчев.


Той, Дудев и Петров няма да се кандидатират за депутати, защото искат да останат отстрани и да следят да има гражданско участие при вземането на решения. "Имахме много предложения, но не желаехме да сключваме сделка с дявола. Ще стоим острани и ще участваме дейно в кампанията", заяви още Славчев. Исканията, около които Славчев и останалите се обединяват, са за прозрачност и контрол над регулаторните органи, промяна в закона за референдумите и в изборния кодекс, различен начин на избиране състава на Висшия съдебен съвет, възможност за гражданите да сезират Конституционния съд.


По думите на Славчев борбата срещу монополите също няма да спре, а в икономическата им програма е премахване на плоския данък, подоходно облагаем и въвеждането на необлагаем минимум. Това според него ще доведе до ръст на икономиката. "Има ред други неща, които ще включим в нашата широка платформа. Тя е отворена и ще е готова до десетина дни. Ще я поставим на широко обсъждане" Според него най-големият успех на протестите от зимата е че "обикновеният човек разбра, че от него зависи, че може да сваля правителства и кметове". Освен това вече всеки говори за гражданско участие, заяви още Славчев. Той се разграничава от "движенията, които използваха името "Орлов мост". По думите му то е било символ на гражданското общество от лятото на 2012 г. И носи съвсем различна емоция. "Някой обаче го употреби за политически цели".


"Това студентите на кой са?"

Националното представителство на студентските съвети, чието лице стана Христо Стоичков. До него е Ангел Георгиев, председател на сдружението.<br />

© Надежда Чипева

Националното представителство на студентските съвети, чието лице стана Христо Стоичков. До него е Ангел Георгиев, председател на сдружението.


След падането на правителството и приключването на уличните шествия организациите в чието наименование имаше Орлов мост се множаха, като всички претендираха за автентичност. Най-активни бяха "Орлов мост за промяната", оглавявано от Янаки Ганчев, председател на Асоциацията на потребителите и "Движение Орлов мост" на Националното представителство на студентските съвети, които избраха за свое "знаме и водач" футболиста Христо Стоичков. А студенти от няколко висши училища се разграничиха от националното представителство.На изборите ще се яви и коалиция "Българската пролет", финансирана от "Българска социалдемокрация" с председател Александър Томов. Вицепремиерът в кабинета на Димитър Попов и депутат в три парламента има присъда от девет години затвор на първа инстанция заради длъжностно присвояване като шеф на "Кремиковци".
Друго крило, припознаващо се с протестите, наречено "Освобождение", с лидер Ивайло Тихолов-Франц също ще се яви на изборите с регистрацията на партия "Другата България". Неин председател е приятелят на Франц - Божидар Томалевски. Последният няма да бъде кандидат за депутат, защото има двойно гражданство. "Другата България" се появи като партия, която да обедини емигрантската общност в чужбина. Томалевски работи за НДСВ на вота през 2001 г. Беше член на националния съвет, но напуска НДСВ през 2002 г. Като кандидат за кмет на София през 2011 г. събира по-малко от 900 гласа.

Двете движения за кратко се обединиха преди десетина дни и щяха да участват заедно на изборите с ВМРО. ЦИК обаче заличи коалицията "ВМРО - Орлов мост" след искане на лидера партията Красимир Каракачанов и така националистите и бургаската партия Средна европейска класа ще се явят самостоятелно на вота.


Споразумението между формациите е прекратено едностранно от ВМРО. "Идеята беше групите от протестиращи да ни дадат своя максимум, но самите те се разделиха на 2-3 фракции. От една страна, бяха тези студенти, зад които застана Христо Стоичков. От друга страна, бе Янаки Ганчев, но и самата негова група се раздели. За това коалицията в крайна сметка се оказа тридневна и в четвъртък сутринта я развалихме", заяви миналия вторник в интервю за в."Стандарт" лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. По думите му основната причина за развалянето на коалицията са били съмненията, "че това е някакъв опит да се прави патерица на ГЕРБ".


"Няма защо да се лъжем, самите ГЕРБ и Цветан Цветанов се постараха да вкарат този разкол сред протестиращите, създавайки такава атмосфера. Затова решихме - вместо един месец кампания да се обясняваме чия патерица сме - по-добре да играем самостоятелно. Всеки знае през тези четири години какви са били позициите на ВМРО срещу монополите и срещу грешките в управлението на ГЕРБ. В нашата листа сме включили една част от тези протестиращи, които са работили с нас", заявява още Каракачанов.  


Няколко дни след раздялата с ВМРО от движението на Янаки Ганчев обявиха, че ще разпънат палатков лагер в Брюксел.


"Няма да допуснем връщането на ГЕРБ, Бойко Борисов и Цветан Цветанов "на бял кон" - това е каузата на "Орлов мост", обяви Ганчев. По думите му движението е водило преговори за общо явяване на изборите с две партии, но са видели колко е "мръсна" кухнята и са се отказали. Затова обмислят идеята да създадат нова, "чиста" политическа сила "Орлов мост". "Знам, че бяхме против партиите, но против партиите на статуквото", обяви още Ганчев. Според него се прави "много нагъл" опит да се открадне "Орлов мост", който е символ на смяната на Бойко Борисов и да бъде направена патерица на ГЕРБ.


Янаки Ганчев

© Юлия Лазарова

Янаки Ганчев


Разбивка на дихотомията


Директорът на правната програма на Българския хелзинкски комитет Маргарита Илиева участваше активно в протестите срещу закона за горите от лятото на 2012 г. В края на годината именно БХК отличи с наградата "Човек на годината" демонстрантите от Орлов мост, защото "протестиращият е показал на това нечестно управление, че законът не е негова играчка, а нашият стълб срещу израждането на политическата система в експлоатация на общите блага".


"Фундаменталното качество, което различава категориално протестите от лятото и от зимата е къде стоят те спрямо правовата държава и върховенството на закона. Протестите от лятото бяха "за" правовата държава, те бяха изцяло проектирани в нейната парадигма, бяха стъпили на нейната предпоставка и протестът беше насочен към нейното утвърждаване и това законът да бъде легитимен понеже отразява обществения интерес", заяви пред "Дневник" Маргарита Илиева.


Според нея протестите от зимата "искаха да извадят процеса на промяна изцяло извън рамката на върховенството на законността и уважението към тези ограничения". "Те поставиха искания напълно несъвместими с правовата държава. А названието "Орлов мост" беше употребено като своего рода марка на нещо много остойностено". Илиева пояснява: Все едно Волен Сидеров да говори за права на човека, защото фразата е утвърдена.


Снимката е от протеста срещу Закона за горите през лятото на 2012

© Георги Кожухаров

Снимката е от протеста срещу Закона за горите през лятото на 2012


По думите на Илиева хората, които не са участвали в нито един от протестите – лятото или зимата, биха могли да направят разликата между двете явления: "Ако се поставя на чуждо място, си представям, че много хора биха могли да опишат дихотомията по следния начин: Орлов мост от лятото са били възпитани, културни и привилегировани студенти и професионалисти, защото това не бяха бедни и измъчени хора, а такива които са достатъчно спокойни в парично отношение. Те могат да си позволят времето да отстояват каузи, които нямат нищо общо с тяхното оцеляване и базисно благосъстояние", казва Илиева.


В контраст протестите от зимата са били "диви, стихийни и по-мощни, невъзпитани, некултивирани, но някак си съвсем автентични. Хаотични и неподредени".


Не е непременно лошо според нея, че протестите не са родили лидер или не са се обединили в едно движение. "Ние сме свикнали, че е хубаво, когато нещата са подредени и това ги прави сякаш здрави. Подредбата си я представяме главно като процес на централизация и унификация".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4914 Неутрално

  По-точно
  СПУКАНИЯТ БАЛОН на протестите.
  Сценарият лъсна в целия си блясък.
  Апропо,

  ЗАЩО НИКОЙ НЕ ПРОТЕСТИРА,когато обявиха,че от ЮЛИ ЩЕ ВДИГАТ ТОКА ?!?!?!

  Да го вдигат !
  Нали ЧЕ ГЕВАРИТЕ,
  и РУСОФИЛИТЕ си направиха ПАРТИИ на "протестиращите",ха-хаааа....

 2. 2 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1931 Разстроено

  "се отричаха ежедневно от всички политици и от цялата система" - май истинските радетели за промяна не са за "сключване сделка с дявола"?! Как да се промени система,която се поддържа с всички сили, от всички партии, от хора, които не работят за държавата, за страната си? Отдавна не работят и за народа си... Освен взривяване на дълбоките окопи, в които се снишават при подобни протести и които са навсякъде в БГ действителност... Няма сили, няма кураж, няма живец ВЕЧЕ в българите...

  Коментиране на анализираното, вече...
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Аз не мисля, че всичко е приключило. Който спечели изборите, ако не се заеме веднага с решаването на наболелите проблеми на обществото, ...ще съжалява.

 4. 4 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  ВСичко хубаво в тази статия и накрая реклама на БХК?!?!?! Не ми ги хвалете тия , не искам да чувам мнението им , даже не искам да чувам за тях!!!

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  Сценарият беше на Станишката, ама както всичко което е захванал, и този се провали, защото сценарият е откровено глупав!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Червените прахосмукачки искаха да изсмучат обществената енергия но кисийката за прах се спука и разпиля.

 7. 7 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#3] от "442"
  Дано си прав .

  Все по-хубаво става :)
 8. 8 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Просто защото русофилството има капацитет на подкрепа от 700-750 хил. гласа. И то от старите поколения. Колкото повече време минава , толкова повече БСП(к) отича към бунището на историята. Ние можем да чакаме - няма да забравим , няма да простим. И след 3 месеца пак да насрочат избори - пак ще ги загубят. След 100+ години антибългарска дейност вече са смъртно болни и няма кой да ги спаси

  15.02.1989 - 07.02.2018
 9. 9 Профил на MC Hammer
  MC Hammer
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":
  Не е приключило, то не е започвало. Гледаме реализацията на поредният сценарии на "ДС Пилччър", в който българите са само статисти !

  ДА ВИ ЕБА МАЙКАТА ПРОСТА, ПРОДАЖНИ, ЖАЛКИ ГЪЗОБЛИЗЦИ !!!
 10. 10 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Не мисля, че имаше сценарии. Просто от герб видяха възможност да опорочат истинските прототестиращи и да го използват в своя полза - да подадат оставка, да отлъчат от себе си някой от най-скандалните си хора и да използват състоянито на страх "ако не ни изберете, има реална опасност да дойдат дпс и червените". Който се хванал - хванал.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 11. 11 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Борисов подаде оставка, но смени себе си и омразните Цветанов, Дянков, Найденов с верни му временни непознати. Омръзна му да е премиер също като на малко момче, уморено от играта, но не - беше премерен ход - да освободи себе си от другата "парламентарна плеяда" от некадърници за да им даде възможност да се подготвят за нов мандат на спокойствие, а новият мандат ще е неизхабен и коалиционен, Борисов знае, как да изкарва друг виновен за неговите си мутрафонски глупости. И на финала - следващите бунтове няма да бъдат гледани с розови очила, защото няма да бъдат платени, поради новостта и разхода по избора на новите "управници" (започват безплатно, а във времето се инфилтрират и плащат от "агитките" - спортни и на разни ДС - доноснически структури), а ще бъдат потушавани в зародиш - жестоко.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 12. 12 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Точно така: "Не е непременно лошо според нея, че протестите не са родили лидер или не са се обединили в едно движение. "Ние сме свикнали, че е хубаво, когато нещата са подредени и това ги прави сякаш здрави. Подредбата си я представяме главно като процес на централизация и унификация".
  Идеалния вариант е да се появят няколко неща. Например, по-жизнена и видима асоциация на потребителите. Отделно "изборен борд." Също така нова партия и т.н.

  Никола Йорданов
 13. 13 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Хаос! Глупости. Протест срещу хаоса е. А хаоса е в това, че ненаказани

  остават тираните през 89г., влизат във Внс през 90 г.

  а през 91г. налагат силово конституция без референдум. Ей това е хаос.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 14. 14 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  Още древните гърци са видели, че хаосът от небесни звезди може да бъде структуриран и по този начин са очертали контурите на съзвездията. Днес, в математиката има раздели като: "Теория на хаоса" и "Структура на хаоса". Това означава, че хаосът е предвидим, описваем и следователно - КОНТРОЛИРАН! Народът пък е казал: "Най-добре се лови риба в мътни води". Всичко това идва да покаже, че някои могат да извлекат дивиденти от хаоса - въпросът е КОЙ????

 15. 15 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  На протестите изпъкват тези които викат най-силно, а те не са непременно най-интелигентните. От тях не може да се очаква нищо смислено, но са видяли своя "звезден миг" и са амбицирани да се доказват.

  Ние не сме много сговорен народ. Ако бяхме тримата братя щяха заедно да спрат Сюлейман, а не да се оставят един по един да ги превземе.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 16. 16 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Хубава статия.Надявам се много хора да я прочетат до края.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 17. 17 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Протестите не постигнаха целта си по обективни и субективни причини. Това ,което се видя е че българите не могат да играят в един отбор. Забравен е отдавна съвета на хан Кубрат към синовете му със стрелите. Мачкат ни един по един, защото силен противник е онзи народ който е обединен от ярка кауза и я защитава с всички сили. Такъв народ е трудно да бъде пречупен,какъвто за съжаление ние не сме.

 18. 18 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 703 Неутрално

  [quote#1:"Hawaii"]ЗАЩО НИКОЙ НЕ ПРОТЕСТИРА,когато обявиха,че от ЮЛИ ЩЕ ВДИГАТ ТОКА ?!?!?! [/quote]

  Защото никой не каза че се вдига със 100%.Повечето сметки бяха двойни спрямо предишните месеци.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Резултатът от тези протести не е спуснат балон. И авторката и тези, които смятат така, бъркат дълбоко.
  [quote#2:"А БЪЛ В"]Няма сили, няма кураж, няма живец ВЕЧЕ в българите... [/quote]
  Протестите показаха, че гражданското общество се събужда, набира сили и кураж да се опълчи на задкулисието в управлението на бълкарската политика и икономика и да поиска да бъде третирано по цивилизован начин. И именно затова протестите бяха сравнително тихи,сравнително мирни и без истерия. Резултатът обаче се вижда - хаотично движение в политическата система, която се мъчи на направи промени без да се променя. Размърда се и съдебната система.
  Обвиняват протестиращите, че нямали ясни искания. То не е и тяхна работа да поставят точни и ясни до простотата на законови норми искания. Затова са политиците. Засега нашите "политици" успяха да заблудят протестиращите, но следващия път протестиращите ще има кажем: Като не можете да формулирате законовата форма на промените, а ние трябва да го правим, значи ето това са промените,но вие си заминавате, а ние влизаме в Народното събрание и ги записваме. Но както вече се знае, това не може да стане с тази избирателна система. Това е първата брънка във веригата, която трябва да се промени. И тя се казва смяна на пропорционалната система със мажоритарна в 240 избирателни едномандатни района в два тура. Иначе колкото да искаме да махнем Станишем, Бойко, Доган/Местан, Кунева и Сидеров и техните подлоги, е това което виждаме- тия изброените редят листите. Какъв избор правим с изборите? Никакъв. Това дава пропорционалната система на избор на народните представители. И колкото и пъти да ходим -един, два, три, ако тия редят листите , незовисимо от пължежа в тях ,резултатът е един и същ.

 21. 21 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  Ами всичко си е нормално, тези протести бяха повече ШУМНИ, отколкото МАСОВИ.

  И нормално, когато по-кресливата част от протестиращите им омръзна и отидоха да си пият бирата по пейките, протеста изведнъж спихна и изчезна.

  Честито на Атакистите, които за пореден път успяха да яхнат по - простата част от обществото и си гарантираха място в следващия парламент. Честито и на Герб, които спряха сгромолясването си. Всички останали са губещи от тази пародия на протести. Включително страната като цяло.

  Ако нямаше тези "протести", Герб щеше да се изсърба попарата. Протестиращите ги спасиха!

 22. 22 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Как да не се спука? Масово овцете искренно си протестираха срещу някаква фирма дето им фактурира ел.енергията!? Олигархията и мафията си има лица, знае се къде са им офисите и къщите? Малка държава сме! Само във Варна протеста имаше смислена кауза - ТИМ!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 23. 23 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1039 Весело

  Протестите си бяха червено мероприятие! А защо авторката на статията не е сложила снимки и на червените момченца?! Всъщност и статията е червена!

  Машини прости, народ неук.
 24. 24 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  За 23 години българката политичека класа заедно олигархията оглозгаха България като скакалци. За 23 години няма осъден нито един политик,нито един ологарх,ЗАЩОТО СЪДЕБНАТА ВЛАСТ Е ЗАВИСИМА.

 25. 25 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#1:"Hawaii"]По-точно
  СПУКАНИЯТ БАЛОН на протестите.
  Сценарият лъсна в целия си блясък.
  Апропо, [/quote]

  Протестите са истински и балонът не е спукан, както се успокояват някои. Недоволството до такава степен е назряло, че в определени обстоятелства винаги могат да гръмнат по площадите. Гневът народен не е шега работа и ако не бъде взет под внимание от политиците ни няма как да се спасят от него.

 26. 26 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2129 Любопитно

  сигурно е е мало и искренно протестиращи но в по голямата си част тези протести бяха активно мероприятие на герб и част от така наречената опозиция

 27. 27 Профил на maroki
  maroki
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В сценария не се предвиждаше толкова бързо Борисов да си подаде оставката и не бяха подготвени.Точно заради това се започна със тези хаотични искания.И колко процента от населението на България са протестирали за да бъдат МАСОВИ протестите?Това по-вече прилича на борба за кокала.

 28. 28 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  Тук се четат все повече глупости на хора които са платени да пишат за някаква либерстка кауза или са просто слепи и глухи.
  [quote#10:"Scaramouche"]Просто от герб видяха възможност да опорочат истинските прототестиращи и да го използват в своя полза - да подадат оставка, да отлъчат от себе си някой от най-скандалните си хора и да използват състоянито на страх "ако не ни изберете, има реална опасност да дойдат дпс и червените[/quote]
  +++
  герберугите ползват чудесни PR експерти без съмнение абсолютни професионалисти !


  [quote#11:"marquis"]Борисов подаде оставка, но смени себе си и омразните Цветанов, Дянков, Найденов с верни му временни непознати. Омръзна му да е премиер също като на малко момче[/quote]
  Борисов е един фигурант , никога не е взимал решения а Дянков му го назначиха от Вашингтон.
  Изобщо чужди корпорации назначават у нас политиците и щом Дянков си е заминал значи е изпълнил мисията и е фалирал държавата сега влизането в нови заеми е неизбежно !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 29 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#26] от "Stewie":

  [quote#26:"Stewie"]в по голямата си част тези протести бяха активно мероприятие на герб[/quote]

  Т.е. ГЕРБ сами са протестирали срещу себе си? Или пък ГЕРБ са изпратили маса от хора които са задържали протестиращите на Орлов мост и след като са изпушили по една цигара и са казали хайде сега да си ходим? Почвате малко да прекалявате с измишльотините.

  Това което обаче не казвате с истинското му име е че хората протестираха срещу всеки и срещу всички свързани с политиката през прехода, а на вас това не ви отърва защото искате хората да са викали само "Долу ГЕРБ" ама те викаха "Долу всички", което означава че 23 години държавата е водена надолу. И хората искаха сметка от всички ама вас това не ви устройва и затова все едно че не е било.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 30. 30 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Протестите си ги инспирира ГЕРБ за да оцелее а червените понеже са винаги готови се включиха с летящ старт но след това всички демократично мислещи се поотдръпнаха като разбраха сценария.
  Факти :
  1.) Никой не протестира срещу Лукойл.
  2.) Никой не протестира срещу Булгаргаз.
  3.) Никой не протестира срещу Прокуратура и ВСС
  4.) Никой не протестира срещу БЕХ - НЕК - ЕСО за установяване на щетите към 2 млрд. по АЕЦ Белене.
  5.) Никой не протестира срещу главоломното вдигане на пенсионната възраст а олекотяване възможността на песниониране на военни и полицаи.
  6.) Никой не протестира Държавните служители военни и полицаи да си внасят осигурителни вноски като всички Български граждани.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 31. 31 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  За какво мислиш, че ще съжалява? Аз не мисля, че изобщо нещо ще се абсолютно същите хора ще ни управляват, на протестите в София хората излезли наистина за промяна бяха малцинство и бързо бяха заглушени от наетите викачи.
  Направете си труда и потърсете информация за сега прокламираните по медиите "водачи на протестите", кои са с какво се занимават, от какво живеят, от къде идват - малко медии посмяха да публикуват тази информация...

  и малко теми за размисъл в свободното време:
  "
  - ГЕРБ наля повече пари в АЕЦ-Белене – т.е. в Богомил Манчев – отколкото тройната коалиция.
  - ГЕРБ даде на Цеко Минев повече ресурси (и написа за него повече закони), отколкото тройната коалиция.
  - ГЕРБ вдигна процента пари на държавните фирми, наливани в Корпоративна банка – Цветан Василев, от 40 на сто (при тройната) на над 80 процента; в енергетиката (т.е. в най-червеното котило) тези пари са вече 90 процента. Като резултат, Цветан Василев държи над 12 процента от БВП.
  - ГЕРБ направи така, че ТИМ да държат 10 процента от БВП; ТИМ дават тон за песен и в ЧЕЗ, и в ЕнергоПро – ще рече, окопаха се и в енергетиката. ГЕРБ им позволи това.
  - ГЕРБ продължава да налива нашите пари във фирмите на Васил Божков-Черепа, техният любим магистрален строител.
  - ГЕРБ направи всичко възможно, за да построи АЕЦ-Белене (Борисов твърдеше, че ако атомният бойлер го няма, цената на тока щяла да се вдигне 18 пъти).
  - От ГЕРБ се хвалят, че са дали на руснаците „Южен поток” напук на възраженията на Брюксел.
  От всички комунисти, яхали България в последните десетилетия, ГЕРБ са най-зловещите, защото дори не си правят труда да се правят на цивилизовани поне пред публиката. И резултатите ще бъдат същите."

 32. 32 Профил на Paprika
  Paprika
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#30] от "Танас":
  "Никой не протестира срещу Прокуратура и ВСС"
  Това трябваше да е смисъла на протеста.
  Корупцията,беззаконието и опоскването на държавата Бг е функция на липсващата съдебна система.
  Ако прокурорите преследваха и тикаха по затворите истинските престъпници, държавата ни щеше да просперира,инвеститорите щяха да са спокойни, политиците щяха да имат страх, монополите щяха да се съобразавят.
  Криминалната съдебна система е тази,която легитимира статуквото.Най-голямото зло в България се намира там.
  Ако ще чистим обори, първо от там трябва да започнем.

  На 12 май с 27 номер
 33. 33 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Интересна статия. Много червена разбира се. Отделени са цели два абзаца на господин Ангел Славчев. Чудя се защо на това БСП протеже му се отделя толкова много внимание. Даже и програмата му се рекламира, която доста звучи като тази на БСП. И освен програмата момчето играе същия хитър ход като ментора си Станишев - Както Станишев избутва Орешарски на преден план, за да дърпа конците зад него и той да понася евентуалните негативи, така и Чегеварчето избутва от своите хора за депутати, а после да им дърпа конците в сянка. Хитро, другари, ама няма да стане.
  Хората помнят и няма да допуснат връщането на БСП, ако ще и още хиляди такива статии да напишете.
  А за протестите справедливо започнали срещу високите цени на тока, умело подклаждани от комунистите срещу правителството на Герб, логично се провалиха и доведоха единствено до една безкрайно дълга бюлетина. БСП обаче няма да остави нещата така, от сега предусещайки загубата явхат теорията за манипулираните избори и ще се опитат да вдигнат отново протестиращите след изборите, но се надявам че хората са поумнели и няма да се оставят да бъдат използвани.
  Затова гласувайте разумно за когото прецените, но гласувайте! Да не оставяме на гетото да решава вместо нас!

 34. 34 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Проблемите заради които хората излязоха на улицата останаха нерешени.

  Протестите бяха само първа част на дълъг процес за отвоюване на граждански права който ще продължи най-вероятно десетилетия.

  Следващият път, а следвъщ път ще има, протестиращите може и да знаят какво искат и тогава горко му на властникът отказал да се вслуша в тях и решил да ги игнорира.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 35. 35 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1399 Любопитно

  До коментар [#23] от "Zizu":

  Червено???
  От подаването на оставката и служебния кабинет червените най-много губят. Ако Бойко беше изкласил до избори краха му щеше да е грандиозен.

  Жената е покана за щастие
 36. 36 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#8] от "Karelson":

  Точно тази глупава логика изяде главата на глупаците. Няма по-отвратителен девиз от "Времето е наше". На незапознатите да обясня защо е отвратителен: заради подтекста му. На времето, когато беше издигнат този гнусен лозунг, се разсъжадваше така - за БСП гласуват най-вече възрастни хора. Те, с времето, си отиват от този свят и няма да гласуват вече, следователно времето работи за нас. Следоателно, времето е наше.

  Историята и времето показаха друго. Че не е тяхно. И днес за БСП си гласуват все толкова хора, колкто и преди, а онези, чието време уж беше тяхно, изчезнаха и се стопиха...

  Чудя се, каква ли гад трябва да бъде някой, който да иска физическата смърт на опонентите си, само и само да се докопа до власт? Какъв ли морален инвалид трябва да си, за да си харесаш философията и стратегията на селския гърбушко. Ето я и нея: ако може да дойде чума, та да измрат мъжете в селото, за да може тогава жените и мен да ме заглеждат...

  И никой, никой не си каза - ама чакайте бе, от къде на къде върастните хора трябва да са обезателно електорат на БСП? Партията на едрия капитал, партията на новата управляваща класа? Защо не се преборим ние за тези хора, защо не видим какви са нуждите им, защо не ги приласкаем, защо не намерим поне по една добра дума за тях, ако не можем друго да направим?

  Не, нищо подобно. Много по-лесно е да обявим тези хора за "прости селяни", открито да се афишираме като техен враг и да ги зачакаме да умрат. Много умно, нали?

  Е, дочакаха. От толкова ум и далновидност се докараха до там да спорят дали имат по 1% електорална тежест или цели 2%.

  И не на последно място заслуга за това имат "Времето е наше" и не-хората (такива просто няма как да бъдат хора), които го харесват.

 37. 37 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#15] от "emil":

  По принцип си прав, освен за едно: Баязид и Мехмед (явно тях визираш, не Сюлейман) никога не са превземали никого. "Превземане" обикновено означава съпротива, нежелание за загуба от страна на потърпевшите. Тук такова не е имало. Българите по онова време и българските "царства" в частност не са провели нито едно сражение с турците. Нито една битка. Всичко е ставало напълно доброволно, без съпротива и без бой.

 38. 38 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Незная дали протестите са били стихийни, или не, но протестиращите бяха истински! Това бяхме хора оскотели от недоимък и омерзени от политическите заигравания на шепата неоколониални чиновници. Чиновници, колкото и да ви звучи невероятно, сложени там за да затрият България и българите! Зная че сега ще плюете, но истината е една, въпреки че разни словоблудницище се опитват да представят нещата, като ЦИЛИ-ВИЛИ-ЗАЦИОНЕН избор! Три милиона българи за 24 години ги няма! Мъртви- отишли си без време, имигрирали и никога невръщащи се! Обезлюдени цели райони! Никаква инфраструктура! Никакво образование! Никакво здравеопазване! И всичко това без да е пукнала пушка, или да е дошъл чужд окупатор в територията! това е геноцид! Това е разправа с един пословично кротък и работлив народ! Само ми е трудно да си обясня, защо е всичко това?! Не за друго, а защото фрагментите съставящи това убийство на един народ, са много и разнопосочни. А както е казал един уж отречен от историята мислител- революциите не се правят, те се организират!

 39. 39 Профил на uchuden.
  uchuden.
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До lz2.Сценария е на вашата тиква Боко, да има протести и хаос за да подаде оставка и да излезе без вина от некадърното си управление. Луди са тия, които ще гласуват за тях и ще му подарят нов мандат за да си довърши краденето.

 40. 40 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#39] от "uchuden.":Луди са тия, които ще гласуват за тях и ще му подарят нов мандат за да си довърши краденето. "---------------------------------------------------------------Но моля ви, не ги наричайте луди! Вчера сутринта, един от "генералите" на изборните машинаци, професор Константинов каза, "гласувайте за да не избира гетото". А за изборните машинации- справка последните президентски и местни избори и резултати!!!

 41. 41 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 500 Неутрално

  [quote#36:"Вишински"]Няма по-отвратителен девиз от "Времето е наше". На незапознатите да обясня защо е отвратителен: заради подтекста му.[/quote]
  Нищо подобно. Подтекстът е: "времето е на демокрацията". С тълкуване като твоето комунистите сплотяваха редиците си и крещяха на митингите си: "С кръв сме взели тази власт, с кръв ще я дадем."

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 42. 42 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Тези протести изобщо не бяха истински, а хвърчене из облаците в една бездънна яма. В днешно време хората много лесно се поддават на каквото и да е и много лесно може някой да се възползва. Направете си сметка как все някой е яхнал протест и само се спекулира. Тотален хаос. Пък да не говорим как млади студенти така са се отчаяли, че са готови да скачат на всеки. Къде отиде умния и разумния българин в това бреме или кой на кого промива мозъци ...

 43. 43 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 603 Неутрално

  това си беше комунистически протест за белене, комунистите за гушнали толкова пари, че ще ни избият , но ще има белене

  BG e мини империя на злото.
 44. 44 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Все повече си мисля, че протестите бяха лекинко дирижирани и блестящо отиграни от политическата класа. Това за рибата и мътната вода е съвсем вярно.
  Сега сме в период на безвластие и очакване да се случи чудото. Ама кое чудо, като не сме посяли нищо - нито едно конкретно искане и настояване? Някакви абстрактни думи като "олигархия", "монополи" в случая няма как да бъдат основа за промяна.

 45. 45 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 500 Неутрално

  [quote#38:"Гражданин"]А както е казал един уж отречен от историята мислител- революциите не се правят, те се организират![/quote]
  Още един, неразбрал, че революциите като средство за обществена промяна са отречени от цивилизованите общества и организаторите им подлежат на наказание по закон - такъв имаме и ние. Няма да ви позволим да правите революции.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 46. 46 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 500 Неутрално

  [quote#44:"Orchid"]Все повече си мисля, че протестите бяха лекинко дирижирани и блестящо отиграни от политическата класа. [/quote]
  Здрасти! Дирижирани от БСП - да, не не можаха да ги отиграят, а още по-малко - блестящо.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 47. 47 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Болшинството хора разбират, че причините за протестите като монопол, олигархия, мафия, бедност и т.н. са преодолими и отстраними в рамките на съществуващата политическа система без да се прибягва до национализация, департизация, доминираща роля на държавата, чавизация и т.н. и те си останаха в домовете.Навън излязоха неопитните, припряните, наивните, които смятаха, че с един замах на чудотворната пръчка ще се решат наболелите социални проблеми.

 48. 48 Профил на Rowan Atkinson
  Rowan Atkinson
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#37] от "Вишински":

  Султаните които превземат бълграските земи са Мурад и Баязид.

 49. 49 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 976 Любопитно

  [quote#5:"lz2"]Сценарият беше на Станишката, ама както всичко което е захванал, и този се провали, защото сценарият е откровено глупав! [/quote]

  Че има сценарий, е ясно. А че е глупав, насочва съмненията към "варварската орда". Те са първосигнални и много-много не се задълбават. Факт е, че пенсиите не бяха повишени от 1 януари, за да не тушират тъпанарското скачане на цените на тока, предизвикано с разместване на отчетни периоди. Кой извърши това "невинно" разместване? Снаха ми Гюрга? Пенсиите бяха предвидени за повишение чак от април, доста след планираните "протести". Рапоня си спазва табиета никога да не довършва мандат и най-изгодно за него беше да се предизвикат предсрочни парламентарни избори. Тогава останалите партии и партийки остават в небрано лозе, без достатъчно време за подготовка. А овчият акъл помни има-няма три дни...

 50. 50 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Протестите - буря в чаша вода и удобен повод за Буда да си спести предизборните критики като управляващ! А лумпените са си лумпени, ако да са с висши образования! Да си гледат електромера и да си правят сметката! само че никой не гледа електромера, а само сметката и то когато вече не може да й се повлияе! Единдтвената реална последица от протестите е излишекът от ел. енергия през март и Април, след като се постопли, а и след като всеки започна да брои киловатчасите! Отсега нататък да му мислят НЕК, ЕРП-тата, ТЕЦ-овете и миньорите!

 51. 51 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Нагли и неграмотни са "лидерите" на протестиращите, супер неприятни

  twitter.com/voxybg
 52. 52 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Голямият парадокс е,че след цялата парлама срещу скъпия ток,токът няма да поевтинее,а ще поскъпне!Разбутахме нещата и те се разсмърдяха още повече.Остана неясно,как и кой предизвика тези неконтролирано високи сметки.На мен ми разказаха,че инкасатори са предлагали да манипулират електромерите срещу 3ОО-4ООлв.Лично моята сметка беше нормална.Аз вярвам,че протестите започнаха спонтанно,но веднага се намесиха манипулатори-разбира се червени и атакаджий.Можеше да ги разпознаеш по лозунгите.Струва ми се ,че и хората на Яни имаха пръст.Оставката на Бойко ми прозвуча адски неочаквано,само след няколко скандирания, и проява на малодушие и страх.Какво стана с добрия ,отзивчивия лидер,вместо да започне разговор с хората,големият мъжага отишел да играе футбол и после напусна кораба.Голям капитан ,няма що.Но, било умен ход,може би,но не е достоен,не е мъжки!И още нещо,когато крещяха ,че искат смяна на системата,че не искат партий и т.н. нито един журналист не зададе въпроса,а каква друга система предлагате и как без партйй я виждате.Този деветосептемврийски хъс звучеше малко страшничко,признавам.

 53. 53 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Вместо този текст, предпочитам Предизборната позиция на ДСБ. Само в нея намирам Политическа оценка за Протеста от февруари-март.
  Някой да е чел последното интервю на Иван Костов пред "Преса" ?
  Стига тепегьозлик и слугинаж, драги Писатели...

 54. 54 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Вбъдещите протести ако има такива основното искане не трябва да се разива в неопределена форма и съдържание ,а само в една посока:Примане на закон за декомонизация и лустрация,национализация на заграбеното/повече от 100 милиарда долара/чрез насилствена експроприация и народен съд за всички разбойници управлявали и грабили безнаказано държавата и подложили на геноцид собствения си народ.Тогава ЕС и цяла Европа ще подкрепи вашите усилия и искания по пътя към ново възраждане,просперитет и обнова!При тези условия и искане за премахване на червената отрова и Господ ще ви помогне.Трябва да се знае от всички, че основното зло и проклятие на България е всеобхватния комунизъм задушил и разрушил страната ни.

 55. 55 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Една политическа партия МОЖЕ ДА БЪДЕ разбита, но НИКОГА ПОБЕДЕНА в държава, КЪДЕТО НЯМА ДЪРЖАВА. България е пълна с, РАТАИ, РОБИ и ЧИРАЦИ, не зависимо от тяхното ОБРАЗОВАНИЕ, ТАЛАНТ или ВЪЗРАСТ. Когато на един лидер, МУ СЕ НАБЕРАТ много и когато ВСИЧКИ кажат БАСТА, за него НЯМА ОТЪРВАНЕ, независимо, кой как е спомогнал или допринесъл за неговото ИЗРИТВАНЕ. Лицето на ИСТИНСКА България и това на Герб, се видя на референдума през Януари. Протестите, СПЕЧЕЛИХА МОРАЛНА ПОБЕДА за България, но и нито една политическа или икономическа победа, НИКАКВА. За НЕОПЛЕВЕНА България, по-добре е един СТАР КОМУНИСТ да я управлява отколкото един млад ПОБЪРКАН демократ, ПОНЕ КАТО СЕ ЦЕЛИШ, да знаеш, че може и да улучиш. Не е вярно, че ВЪОРАЖЕНА РЕВОЛЮЦИЯ ОТ ДОЛУ, не може да СПЕЧЕЛИ НИЩО, напротив, ЩЕ СПЕЧЕЛИ ВСИЧКО и ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ на МЯСТОТО СИ, всичко друго е лъжа. Ще загуби само този, КОЙТО НЕ Е ДОБРЕ ВЪОРЪЖЕН. Страх съществува и ПО ВЪРХОВЕТЕ, защото В ТАКЪВ бардак, ПО- СЕ ОЦЕЛЯВА в ПОДЧИНЕНИЕ отколкото да си на ОТГОВОРНА СЛУЖБА.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 56. 56 Профил на penelopa
  penelopa
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Г-жо Филева,
  достатъчно ми беше да прочета "иЗСпуснатия" и да спра до тук.

 57. 57 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  ИзСпуснат? Или може би Спелчекер?

  И това в заглавието.......

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 58. 58 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#53] от "dimko":

  Интервюто с Костов е интересно и заслужава повече внимание от тази статия, която още от заглавието застрелва читателя с абсурдна грешка.
  http://pressadaily.bg/publication/12861-Иван-ОСТОВ:-Аз-мога-да-изведа-Бъгария-от-кризата

 59. 59 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 501 Неутрално

  ..... , с една дума ........ ---- ПрЕдАтЕлСтВо !.....!.....!

  ..... , типично по български !

  .... never say never ..... !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK