За гъби на 12 май

Бойкот и на кампанията. Агитация срещу гласуването във вид на стикер върху предизборен плакат през 2005 г.

© Юлия Лазарова

Бойкот и на кампанията. Агитация срещу гласуването във вид на стикер върху предизборен плакат през 2005 г.В специалната тема "Не виждам за кого да гласувам" "Дневник" публикува поредица от текстове "Четири стратегии за бойкот на статуквото", в които разглежда вариантите, но и по-важното - ефектите от тях, пред разочарованите гласоподаватели. С тях освен да ориентираме, искаме да провокираме дискусия и да помогнем всеки да направи информиран избор на 12 май, независимо какъв е той. Представяме ви първата стратегия.


Отказът от гласуване е може би най-популярната форма на протест срещу партиите – и тази, която изисква най-малко усилие (когато разбира се не е поради липса на каквато и да е гражданска позиция).


Спадащото доверие в представителната демокрация на запад преминава именно през нежеланието на гласоподавателите да се включат в избори, от които не виждат смисъл. Затова и активността при гласуване за Европейски парламент традиционно не надвишава 50-те процента, а в някои страни (като Словакия) – и 20-те (по данни на Евростат). Големите университети се състезават с предложения към институциите как да повишат активността, а оттам – и легитимността на Европарламента. По-простите идеи са за задължително гласуване, по примера на Белгия и Гърция, но по-екстравагантните включват дори право на глас за децата и бонуси за гласуващите.
Срещу политиката като професия


Европейският пример не е съвсем като българския, но и двата се основават на допускането, че "от нас нищо не зависи". С тази идея левите протестни движения по света потърсиха алтернативни форми на политическо изразяване – отново в търсене на повече демократичност, а не с желанието да я заместят с нещо друго. Това не беше липса на интерес, а целенасочен бойкот, ръководен от принципа "Няма да играем вашата мръсна игра". Макар и много революционен, това е един от сериозните аргументи срещу участие в изборите – те легитимират политическия елит, срещу който негодуват както протестиращите, така и "мълчаливото мнозинство". И от тази легитимация се роди професията "политик".


Вторият аргумент изхожда от здравата логика на представителството. Когато сме сигурни, че не сме представени, мотивацията за гласуване рязко изчезва. В огромна степен причината за тази сигурност е желанието на партиите да се борят за нерешилите гласоподаватели и така да оставят и идеологията, и програмите си на заден план. Смислените послания за заменени от балони и лукчета с партийното лого, което пък позволява на големите формации да бягат от отговорност и лесно да променят позициите си по теми, важни за обществото. В крайна сметка, ако изборите не са за победа, а за представителство, често избирателите държат на последователността повече, отколкото на участието във властта. Не, че и говоренето за "важните теми" не може да бъде превърнато в кампания.


Третият аргумент не звучи така сериозно, но последствията от него не са за подценяване. Когато хората са убедени, че няма много смисъл от изборите, те просто не искат да губят време с тях. След местния вот през 1999 г. Евгений Бакърджиев обясни слабото представяне на ОДС с хубавото време, заради което хората отишли "с колите, кой за гъби, кой за село". Този път избирателите не са "сини", а ничии. И тъй като участието в избори отнема ресурси от личния, а не от професионалния им живот, не е изключено голяма част да сметнат, че от ходенето за гъби ще спечелят повече (и да гледат на 12 май като на деня, в който има концерт на "Депеш мод" в България, а не избори). Това решение, между другото, е обосновано от теорията за рационалния избор и е известно като парадокс на Даунс.


Не искахме точно това, или кой печели от отказа от гласуване


Последиците от отказа от гласуване са проучвани многократно и никак не биха задоволили повечето бойкотиращи. В политическите науки е почти закон, че от ниската избирателна активност печелят големите и старите партии заради изработените с годините стабилни структури и сигурен електорат.


Същевременно управлението получава необходимата законова основа, но не и реалното доверие на мнозинството избиратели. Така противниците на статуквото изпадат в капан, който сами са си подготвили.


Технически погледнато, ниската активност увеличава и шанса от изборни манипулации. Значението на отделния глас нараства, а да купиш или "докараш" 5 хиляди гласа е по-лесно, отколкото 50 хиляди.


Референдумът през януари повдигна и друг въпрос – няма как да се разбере дали тези, които не гласуват, го правят, защото бойкотират изборите, или просто защото не им пука. Въпреки че причината за решенията на тези две групи избиратели би могла да е една и съща, те отправят различни послания към властта. И отново референдумът показа, че управляващите тълкуват тези послания, както им е удобно – както винаги при избори, всички се обявиха за победители.


И накрая – изградена върху либералните принципи на Просвещението, представителната демокрация


разчита на личната отговорност


Верен или не, аргументът "който не гласува, не може да се оплаква" стъпва на логиката, че за да работят институционалните ѝ инструменти, демокрацията има нужда от индивидуалния ангажимент на гражданите. По думите на един читател във форума на "Дневник" - "това е все едно колата да отива към канавката и шофьорът да е вдигнал ръце и да вика, че не му пука, щото пътят не бил първокласен".


Така отказът от гласуване би могъл да подкопае собствената си основа и, ако не е придружен от други действия (протестите са добър пример), да задълбочи проблемите, които са го породили. Дори най-яростните му привърженици – анархистите – настояват на разликата между "радикална промяна" и ходене за гъби. Просто не звучи разумно управлението в следващите четири години да зависи от времето на 12 май.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 888 Неутрално

  По думите на един читател във форума на "Дневник" - "това е все едно колата да отива към канавката и шофьорът да е вдигнал ръце и да вика, че не му пука, щото пътят не бил първокласен".

  Ей това е! Читателят във форума на "Дневник" го е обобщил чудесно!

 2. 2 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Най-дразнещото нещо което чувам покрай избори е мъдрото закл'чение, че нямало за кой да се гласува.

  Който не гласува, няма право да се оплаква.

  Ако щете гласувайте за този който ви обещае най-вкусното кебапче, но недейте да се отказвате доброволно от едно толкова трудно извоювано гражданско право.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 3. 3 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Бойкот?
  Ами защо тези, които не искат да гласуват, не се откажат и от правото да дишат?
  Ще бъдат много полезни. За себе си и най-вече за обществото...

  На глупака можеш да му вземеш всичко, но дори и със сила - ум не можеш да му дадеш.
  Гъбари нещастни!!!
  ГЪБАРИ!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 4. 4 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Печелят тези, купили гласове.
  Негласуващите им помагате...много.
  Колкото е по-ниска избирателната активност, толкова повече власт ще получи бсп/дпс, щото при техния електорат празно няма.
  Гласува се до обяд още.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 5. 5 Профил на uchuden.
  uchuden.
  Рейтинг: 571 Весело

  За гъби и после 4 години само на гъбена чорбица.

 6. 6 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#3] от "Депутат 241":

  После, обаче са сред най-мрънкащите срещу еди коя си власт.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 7. 7 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  2007-05-20 10:05:38,
  BIG AL...)))))))

  Българите,като малограмотни и слабообразовани, предоставиха днес на българския ЕЛИТ-комунисти, турци, цигани и атакаджии..да ИЗБИРАТ, кой да ни представлява .в ЕС....
  ........................
  респективно в Народното събрание ......., с днешна дата ...

  BIG AL
 8. 8 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Призовавам всеки разумен работодател да си вземе копие от избирателите списъци и за тези, които на 12.05 не са отишли до урните - уволнение.
  Защото на такъв работник не можеш да разчиташ, той не е лоялен гражданин и утре може да те изостави или директно да те провали.
  Това е социална защита и социална политика.
  Гъбари проклети!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 9. 9 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  отказът от гласуване е най-безсмислената форма на граждански протест.

  вредно е за нас, гласуващите, защото е улеснява купуването на гласове от партиите и е в полза на партиите с твърд електорат.

 10. 10 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1311 Разстроено

  До коментар [#7] от "BIG AL":

  Българите,като малограмотни и слабообразовани, предоставиха днес на българския ЕЛИТ-комунисти, турци, цигани и атакаджии..да ИЗБИРАТ, кой да ни представлява"

  -Дотук донякъде съм съгласен,но пропускаш най-същественото,че най-малограмотните и най-слабообразованите у нас гласуват за олигархо-мутро-милиционерите.
  Боже,опази!
  Поне да си берат гъбите!

 11. 11 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Гласуване му е майката! Все ще намерите за кого!! Иначе влизат и си разпределят места неисканите...

 12. 12 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  Дневник, защо ни занимавате с глупости!? При това в 4 отделни статии! Скоро ще почнете да призовавате и към анархо-комунизъм.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 13. 13 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  До коментар [#10] от "dedo pepo":

  [quote#10:"dedo pepo"]Дотук донякъде съм съгласен,но пропускаш най-същественото,че най-малограмотните и най-слабообразованите у нас гласуват за олигархо-мутро-милиционерите[/quote]

  Да но проучванията сочат тъкмо обратното от няколко години насам. Това по твое 6-то чувство ли го прецени или ти се струва че би трябвало да е така? За БСП гласуват възрастните и хората с основно и незавършено средно образование.  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 14. 14 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 630 Любопитно

  "Не гласувай", за да може с купените гласове от гетото червената мафия необезпокоявано да бетонира статуквото ! Това ще стане ! А за да не се стане точно така, гласувай за най малката беда ! Шахматната логка ни учи, когато нямаме шанс да победим, да водим партията към реми ! Иначе 100% губим !

 15. 15 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1311 Любопитно

  До коментар [#13] от "emil":

  Това по твое 6-то чувство ли го прецени или ти се струва че би трябвало да е така?"

  -Да,има го и това с чувството,но то никога не ме е лъгало досега.

 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  Това за НЕГЛАСУВАНЕТО,защото "нямало за кой" да се гласува е най-стария изтъркан милиционерски номер още от зората след ПРЕВРАТА.
  Това ми напомня приказката за онзи човек,дето отишъл при мъдрец да го попита ОТКЪДЕ ДА ЧАКА ДА ГО СПОХОДИ ЩАСТИЕТО.
  Отговорът на мъдреца бил
  "АКО ЧАКАШ,ПО-ВЕРОЯТНО Е ИЗОБЩО ДА НЕ ТЕ СПОХОДИ"

 17. 17 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Ако не можем да контролираме действията на партиите, ако не можем да определим кой участва в листите и каква политика ще прави след това, с гласа си ние подаряваме възможност за всякакви произволи и за капак 50 лева държжавна субсидия. По-добре е да отидем за гъби.
  http://kololoto.blogspot.com/2013/04/2013.html

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 18. 18 Профил на MC Hammer
  MC Hammer
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Хората трябва да повярват за един последен път !

  ДА ВИ ЕБА МАЙКАТА ПРОСТА, ПРОДАЖНИ, ЖАЛКИ ГЪЗОБЛИЗЦИ !!!
 19. 19 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 835 Неутрално

  За 240 депутатски места има 3700 кандидати. Как да няма за кого да гласуваме, като мераклиите са повече от избирателите. Друг е въпросът, че всички са добре познати ни маскари!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 20. 20 Профил на Пешо Атома
  Пешо Атома
  Рейтинг: 402 Весело

  [quote#11:"charlesdegaulle"]Гласуване му е майката! Все ще намерите за кого!! Иначе влизат и си разпределят места неисканите... [/quote]
  Copy/Pastе
  ВИЦ....
  „”Питат радио "Ереван" – Къде е Бойко Борисов-Буда, къде се скри???
  Радиото отговаря: - Там където му е мястото...... в МИША ДУПКА!!!
  www.segabg.com/pic/11099/643057-l.jpg

 21. 21 Профил на Пешо Атома
  Пешо Атома
  Рейтинг: 402 Весело

  [quote#5:"uchuden."]За гъби и после 4 години само на гъбена чорбица.[/quote]

 22. 22 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Бюлетината е достатъчно дълга така че гласувайте, иначе решаващи са купените гласове,а те са предимно за големите партии.

 23. 23 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 522 Весело

  BREAKING NEWS:

  ДО УРНИТЕ НЯМА ДО ОТИДАТ И МИЛИОН ДУШИ. ИМА ШАНС АКТИВНОСТТА ДА ПАДНЕ И ПОД 10%.

  - Какво правите когато до вас достигне информация, че мачът е уреден и резултата е ясен предварително?
  - Спираме залозите естествено и връщаме парите на гласувалите, пардон на игралите.
  - Но някои от играчите държат да играят и ви обвиняват, че трябва да си поемете пасивите след като спечелят и да им изплатите.
  - Това го няма в условията между нас и тях. А се досещате кои са най-упорити и твърдят обратното.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 24. 24 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#15] от "dedo pepo":

  ,,Това по твое 6-то чувство ли го прецени или ти се струва че би трябвало да е така?"

  -Да,има го и това с чувството,но то никога не ме е лъгало досега,,

  Дедо Пепо..... 6-тото чувство остави за друго място.....на изборите трябва да се действа с разум !

 25. 25 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Според мен трябва да има статии защо трябва да се гласува. Дневник, съберете мненията на форумците, ще се полу4и много по-хубава статия.

 26. 26 Профил на matrim
  matrim
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Недействителна бюлетина е най-добрият вариант, ако нямате избранници които да минават бариерата.

 27. 27 Профил на blom
  blom
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#24] от "sisiliya6":

  А какво ли ще се получи ако над 80% от хората не отидат да гласуват. Ще се считат ли изборите за легитимни? Просто питам.

 28. 28 Профил на Ivan Donchev
  Ivan Donchev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Правото да се гласува е абсолютно еднакво и с правото да не се гласува, което преди 25г. нямаше как да се случи, чудно ми е, ако трябва да гласуваме още 2,3 пъти тази година, за да изберем хора, които да ни представляват, дали е разумно всяка неделя да ходим до пунктовете. Тази година вече някои ходиха веднъж за Белене, защо всички които подкрепят да гласуваме винаги не ходиха тогава...

 29. 29 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#27] от "blom":

  ,,А какво ли ще се получи ако над 80% от хората не отидат да гласуват,,.

  Чак пък 80% да не гласуват.....не вярвам ,хората до такава степен не са изтрещели.......пък има и алтернатива....обещания ,кебапчета ,кюфтета,биричка....изпитана практика .

 30. 30 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#1:"Elan Morin"] "това е все едно колата да отива към канавката и шофьорът да е вдигнал ръце и да вика, че не му пука, щото пътят не бил първокласен". [/quote]

  Много добре казано. Но ако наистина искате циганският продаден вот да определя живота ви - не гласувайте...

 31. 31 Профил на blom
  blom
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#29] от "sisiliya6":

  Да. Питах чисто теоретично. Иначе изредените от вас кебапчета, кюфтета, биричка не са ли противозаконни? Вкл. обещанията като подвеждане? Просто питам.

 32. 32 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#27] от "blom":

  Да, ще се считат.

  Не може да няма правителство. И правителството няма да се определя от това, кой колко стаж има в протести и по палаткови лгери.

 33. 33 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#23:"tripleaaa"] мачът е уреден и резултата е ясен предварително? [/quote]

  Лоша аналогия. Това не е мач! Ако гледате на изборите като на мачле, ами заслужавате си битието.

  Мачлето може да не го гледаш, ако решиш, че е уредено. Обаче политиката на БГ не можеш да я игнорираш (ако не емигрираш). И да се опиташ да я игнорираш, както казват хората, тя не те игнорира.

 34. 34 Профил на blom
  blom
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#32] от "the_sceptic":

  Да. Добре, ще е легитимно правителството и НС, но ще има ли вътрешен и международен авторитет?! Като махнем от тия 20% 1/3 гласували против, ще излезе, че над 85% от избирателите не одобряват избраното НС и правителство от останалите десетина %. Фактически ще представляват 10-15% от населението на РБ. Точно толкова са новобогаташите.

 35. 35 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#31] от "blom":

  Просто отговарям . Много работи са незаконни , но практиката показва друго !

 36. 36 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#10] от "dedo pepo":


  [quote#10:"dedo pepo"]най-малограмотните и най-слабообразованите у нас гласуват за олигархо-мутро-милиционерите. [/quote]Всъщност,ако си направиш труда да провериш разпределението на гласувалите в последните 3-4 избора,по възраст,образование и обществен статус,ще видиш,че си много далече от истината..

 37. 37 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3293 Неутрално

  Гъбите работят денонощно,изборите са до 19 часа.

 38. 38 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#17] от "Митко Василев":

  От Позитано пишеш, нали?

 39. 39 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#23] от "tripleaaa":

  И като падне активността под 10% процента, какво мислиш, че ще стане?

 40. 40 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 805 Неутрално

  [quote#25:"Калибър 6.5Х55"]Според мен трябва да има статии защо трябва да се гласува. [/quote]
  Да, но явно онези, чиито интереси Дневник защитава, искат БСП и ДПС да управляват отново.

 41. 41 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 805 Неутрално

  [quote#27:"blom"]А какво ли ще се получи ако над 80% от хората не отидат да гласуват. Ще се считат ли изборите за легитимни[/quote]
  Да.

 42. 42 Профил на kosta67
  kosta67
  Рейтинг: 289 Любопитно

  Абепи4ове ,да сте 4ували за халюциногенни гъби?

  kosta67
 43. 43 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  И аз се чудя защо ходите на избори да ги легитимирате, но нека се върнем на темата. Защо пък да не отидете за гъби на 12 май? Я какво време се е отворило. Може и да се появи най-накрая пачият крак...

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 44. 44 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Демократичните избори са една от най-красивите илюзии в демокрацията. Човек може да се вживява колкото си иска, да слуша, гледа и чете предизборни програми и обещания....Накрая резултатът е ясен, управляват хората, които са "подготвени" да управляват, просто някъде го правят по-елегантно, а някъде по-примитивно - с бира, кебапчета, малко кютек...Изглежда демокрацията ни не е съвсем представителна (ако изобщо някога е била), а си иска ежедневния уличен натиск, което също си е форма на демократичен контрол над институциите...

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 45. 45 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 740 Весело

  На 24 съм, не съм пропускал избори до сега.
  До сега.
  От тук-нататък не гласувам.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 46. 46 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#1] от "Elan Morin":

  По-точната аналогия е все едно да си осъден на смърт и да те питат "бесило ли предпочиташ или гилотина?". На което ти да отговориш с "все тая".

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 47. 47 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 807 Неутрално

  много странно ми изглежда как на първа страница има две статии от един и същ автор и с идентично съдържание и внушения - негласуването се представя като някаква алтернатива и като някаква позиция срещу това, което не харесваме.
  Всъщност негласуването е директна подкрепа за всичко, което не харесваме.

 48. 48 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#13:"emil"] За БСП гласуват възрастните[/quote]

  Ние помним зивота през соца и никаква агитация не може да ни убеди, че тогава е било лошо, а сега хубаво. Не разчитайте и на младите, защото ние им разказваме истината. БСП е партията на народа!

 49. 49 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 740 Весело

  [quote#48:"zeer_streng"]БСП е партията на народа![/quote]

  Да, на руския народ.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 50. 50 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 522 Весело

  До коментар [#33] от "the_sceptic":

  Всички схванаха, но е вярно че мач с мач не си прилича. А да не говорим за уредените.

  До коментар [#39] от "kaka_ginka":

  Не знам и никога не правя прогнози какво може да се случи.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 51. 51 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#47] от "Ментор":


  [quote#47:"Ментор"]много странно ми изглежда как на първа страница има две статии от един и същ автор и с идентично съдържание и внушения - негласуването се представя като някаква алтернатива и като някаква позиция срещу това, което не харесваме.
  Всъщност негласуването е директна подкрепа за всичко, което не харесваме. [/quote]Напълно вярно е.Просто Дневник има "пристрастия" към определени политически сили,чието представяне зависи изключително много от избирателната активност,или по-скоро от ниската такава.

 52. 52 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#2:"NPaine"]Ако щете гласувайте за този който ви обещае най-вкусното кебапче, но недейте да се отказвате доброволно от едно толкова трудно извоювано гражданско право. [/quote]

  Това просто не е така за съжаление. Ние като общество нищичко не сме изстрадали и извоювали. Не забравяйте, че БКП беше най-верния съюзник на Москва, а населението най-покорното към Партията. Нито Пражка Пролет, нито либерализация в икономиката като в Югославия да речем. И после, естествено, демокрацията сама си "дойде", ей така от зад ъгъла. Затова е и в този вид - фасадна и перфидна, а правото на гласуване е подменено с лост за легитимиране на статуквото. Без усилия - толкова.

 53. 53 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#51] от "yanne":

  А на кукувицата, която бойкотираше референдума през януари какво ще я посъветваш? Хем има една партия, хем е против едно демократично право. И сега е в кампания да се гласува. Как така?

  Никой не обича нагласените работи и няма никой, който да не се съмнява в редовността на изборите. Фантастика е да има повече от един милион души пред урните, а активността може да падне и под 10%.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 54. 54 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  И аз като гласувам за партия,която има ясна програма за ръководството на държавата какво променя това.Болшинството от моите сънародници си избират да ги управляват наследничките на БКП -БСП,ГЕРБ,АТАКА,ДПС.Казвам го най-отговорно-ако на тези избори партията за която ще гласувам- ДСБ не влезе в парламента това ще ми е последния вот.Така и така българите си избират тези партии-няма за какво да си давам труда да ходя до урните.А вероятността някога да подкрепя бившите комунисти,бившата мутра,бившите доносници или настоящите комунисти от АТАКА е нулева.Така че няма да гласувам след тези избори-да видим как ще ме убеди някой да го направя.

 55. 55 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#53] от "tripleaaa":


  [quote#53:"tripleaaa"]А на кукувицата, която бойкотираше референдума през януари какво ще я посъветваш? [/quote]Референдумът януари си беше вътрешно партийна игра на БСП .Изборите са съвсем друго нещо.Не ги смесвай нещата.

 56. 56 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#54] от "kermit":


  [quote#54:"kermit"].Казвам го най-отговорно-ако на тези избори партията за която ще гласувам- ДСБ не влезе в парламента това ще ми е последния вот.[/quote]А така-народът не е заслужил ДСБ!!!И Костов не е заслужил народа!!!Що се излагате,пък и демократи се пишете!!!!Нека хората си гласуват за когото си искат.Гласувайте и вие-нали бяхте много-давахте си по 10%-15%-какво се плашите....

 57. 57 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 796 Гневно

  Ами накратко - ако отидеш за гъби, най-много да набереш гъби!

  И на финала - ще си имаш гъби!
  ...
  Ако много хора отидат за гъби - ще има много, много гъби!

  Ама наистина много гъби!
  .....
  И всички ще бъдат в един голям гъбарник!
  И ще си се гъбаркаме, до следващото отиване за гъби!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 58. 58 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#55] от "yanne":

  Ха Ха Ха. То и тези избори са вътрешнополитическа игра на многоконгресниците. БКП-то се разпарчетосала на 45 като свещички,

  по една за всяка година от тиранията й. Уреден мач. Както между другото всеки един спор между БСП и правешкия ГЕРБ.

  И едните и другите са правят на толкова силни щото знаят отсрещния респонз.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 59. 59 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#57] от "The Core":

  Моля те, кажи ми като познавач - кои гъби са отровни: бесепе-герб-депесе-ендесев и прочие от сорта или печурка-пънчушка -манатарка и прочие от сорта?

 60. 60 Профил на kok007
  kok007
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Които българин не гласува,ще означава,че съдбата на Бългрия да се определя/ от Циганите,турците.Значи че е прелател на България.Първите са гладни.,Вторите са карани от ДПС мафиотите под страх да глауват.Но аз предполагам,че част от турците нямат доверие в Догановци т .к те помагат. на обикновенните турци'които ,живеят добре с българите.Догановци ще загубят.

 61. 61 Профил на ivanof
  *****
  Разстроено

  От всичките яростни призиви за гласуване разбирам, че борбата се свежда до това да дадем отпор на циганите и турците. Въобще не се коментира, че купеният вот е престъпление, срещу което трябва да се прилага закон. Така че ... гласувай непременно ... няма значение за кого. Що за глупост е това демокрацията ... въобще, как е възможно при по-малко от 50% гласували да се признават избори. Политическата каста, която мноого малко се различава от престъпната такава, е най-заинтересована да разпространява мита за необходимото гласуване. Трябват истински протести - не като тази отвратителна манипулация, на която станахме свидетели с помощта на манипулаторите от медиите. Изборна активност под 20% (само купените и каменоглавите) и всички останали 80% на масов мирен протест за премахването на цялата шайка. Това са само цветни сънища, разбира се.

 62. 62 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Отнасям се с уважение към позицията на хората "няма да гласувам" също така, както и "бих гласувал за".
  Участието в изборите е право и всеки е свободен да прецени как да го упражни.
  ...СВОБОДЕН!
  Преди 10/11 не беше така. Нека не го забравяме.

  I Want To Believe
 63. 63 Профил на kok007
  kok007
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Който не гласува е ограничен човек,даже и ако е Академик.Защо ще позволяваме на промитите мозъци,циганите,турската мафия,която под страх кара турците да гласуват за ДПС.Но на тези избори ще загубят.Само със лъжи далече не се стига.От 1917 комунистите обещаваха светло бьдеще,а направиха ллагери държавите си.Сталин,Ким,Полпот,Кастро,и други.ЕС е истината ,но много и пречат.Там е мястото на България,а не Азия.

 64. 64 Профил на tarna
  tarna
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#2] от "NPaine":
  Не съм съгласна с мантрата, че който не гласува не трябва после да се оплаква. Който си плаща данъците може да се оплаква и да изисква.

 65. 65 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1538 Любопитно

  Да не се гласува е детиснко и примитивно!
  Ако НАИСТИНА не може да се припознае никого - тогава се ГЛАСУВА с бяля/невалидна бюлетина!
  Това е гражданска позиция, другото е ... гъбарство!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 66. 66 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Ако при толкова много регистрирани партии и коалиции няма за кого да гласувате значи не сте наясно със себе си. Това вече е проблем! Когато човек знае какво иска, търси начин да го постигне; когато не знае, просто оставя друг да управлява живота му. Не се оставяйте на течението, гласувайте!

 67. 67 Профил на schleimer
  schleimer
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#1:"Elan Morin"] "това е все едно колата да отива към канавката и шофьорът да е вдигнал ръце и да вика, че не му пука, щото пътят не бил първокласен". [/quote]

  А какво правим, когато забележим, че всички предлагани пътища водят до пропаст, много по-дълбока от канавката?

  Понякога канавката е по-доброто решение!

 68. 68 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Тези,които няма да гласуваме за герб,бсп,дпс,рзс и атака сме около 1 милион.Единствената помощ,която може да дойде е от тези 2,5 милиона,които са в България и няма да гласуват.Ако те наистина се откажат,зомбитата печелят.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 69. 69 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#67] от "schleimer":

  [quote#67:"schleimer"]"това е все едно колата да отива към канавката и шофьорът да е вдигнал ръце и да вика, че не му пука, щото пътят не бил първокласен". - цитат на коментар #1 от “Elan Morin”


  А какво правим, когато забележим, че всички предлагани пътища водят до пропаст, много по-дълбока от канавката?

  Понякога канавката е по-доброто решение!
  [/quote]


  А сега де? Умно казано!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 70. 70 Профил на perperikon
  perperikon
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Чудесно е,че серГЕЙ иска да даде много пари на пенсионерите и безработните.Проблема е,че трябва да ги вземе от нас,работещите.И понеже, парите не растат по дърветата, всъщност той обещава да ни увеличи данъците и осигуровките,които внасяме.Не виждам смисъл,държавата да ми взема 100 лв. повече на месец и да ги даде на баба ми,която нито пълни бензин,нито плаща каско,нито телефони,интернети и хиляди др.Ако е затруднена,аз сам ще й ги дам. Луд е всеки,който гласува за този лайномет!

 71. 71 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 458 Весело

  Който не вижда, за кого да гласува, да ходи да гласува за Б.Борисов! За него, и без това, гласуват само слепите! Така че - проблемът е решен!

 72. 72 Профил на email
  email
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Никаква форма на протест не е отказът от гласуване! И аз не виждам за кого да гласувам, но това не означава, че няма да отида! Знам обаче за кого няма да гласувам, а до деня на изборите, ако не реша ще хвърлям ези-тура за онези които остават! Дори и на хазартен принцип да решаваме избора си е много по-добре отколкото отказ от гласуване!

  Работата е там, че след като бъдат избрани, ние не трябва да ги оставяме на мира и само да гледаме от страни как си поделят баницата! Трябва да се разбере, че ние народът трябва да им висим над главите и да им дишаме във врата постоянно и да не им даваме мира!

  Защото ние не се проявяваме като отговорен народ затова и те всички без значение кои идват на власт правят каквото си искат и каквото им е изгодно!

  Всичко това се случва защото нас ни няма в политическия живот!

 73. 73 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#1] от "Elan Morin":

  В случай, когато колата лети не към канавката, а към пропаст - не ли по-добре да скочиш от нея, след като е очевидно, че дори и да държиш волана, това няма да те спаси.

 74. 74 Профил на mlmirow
  mlmirow
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Слав, с цялото ми уважение, но си ИДИОТ.
  Турците и циганите ще гласуват. Бъди сигурен. И докато ти береш гъби, те ще вземат власта. После ще те обрежат насилствено и ще си пишеш тъпите статии на турски език!
  Аз не подкрепям никой, но въпреки това ще гласувам за някоя малка партийка. Предния път гласувах за зелените, защото ми се видяха най-безобидни. Ако сега има партия на любителите на скаккалците на пример, ще гласувам за тях.....но ще дам гласа си. Не може Хасан да дойде от Турция и да гласува, а аз не..

 75. 75 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Не искам да гласувам за когото и да е от тази пасмина, но, изглежда, трябва.

 76. 76 Профил на email
  email
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#73] от "waterfall":

  В този пример да скочиш от колата означава да се изнесеш от държавата, а не да не гласуваш! Защо си тук, ако няма да гласуваш и ако няма да гласуваш, защо си тук? Ако няма да гласуваш бегом в чужбина, тогава е оправдано да не гласуваш... но, ако си тук?!
  Та тогава защо едни хора които са в чужбина идват и гласуват без да живеят тук? А тези които са тук не отиват да гласуват?

  Надявам се повече хора да разберат колко погрешно е нежеланието да се гласува! Много погрешно и то вреди на всички. И на тези които гласуват и на тези които не гласуват... защото в крайна сметка съдбата на тези които гласуват се решава от тези които не гласуват... объркано нали... ами тя философията е мътна материя! Обаче когато резултатът от изборите е плачевен тези които не гласуват надигат най-много глас.

 77. 77 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#27] от "blom":

  Точно така трябва да се постъпи. Но мутромилиционерските партии БСП, герб + компрометирана десница и турците имат твърд електорат и статуквото ще се запази.

  А свежият полъх е от лаладжии и разни неясни като СВ и зелените.

 78. 78 Профил на email
  email
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#27] от "blom":

  Не само ще бъдат легитимни, но и ще бъдат в изгода точно на тези политически сили заради които хората не желаят да гласуват! Политик се наказва само с гласуване и протести, а не с отказ от гласуване!

  Казано простичко и 5 човека да отидат да гласуват изборите пак ще са легитимни!!!

  Затова мислете и не правете глупости! Както казах политик с отказ от участие в политиката не се плаши все едно да плашиш куче със салам!

 79. 79 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Възможносите са две: ДСБ или Зелените. Изберете сами.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK