Глас за протеста

Протестиращите не само не успяха да "изметат" старите муцуни от властта, но и позволиха на някои отдавна забравени да се завърнат на политическата сцена

© Юлия Лазарова

Протестиращите не само не успяха да "изметат" старите муцуни от властта, но и позволиха на някои отдавна забравени да се завърнат на политическата сценаВ специалната тема "Не виждам за кого да гласувам" "Дневник" публикува поредица от текстове "Четири стратегии за бойкот на статуквото", в които разглежда вариантите, но и по-важното - ефектите от тях, пред разочарованите гласоподаватели. С тях, освен да ориентираме, искаме да провокираме дискусия и да помогнем всеки да направи информиран избор на 12 май, независимо какъв е той. Първата стратегия е "За гъби на 12 май", втората - "С бяла бюлетина", представяме ви третата стратегия и какви биха били резултатите от нея:


Ако преди два месеца Ангел Славчев беше казал, че ще събира подписи, за да регистрира партия за изборите, голяма част от протестиращите може би нямаше да му повярват. Днес протестните партии отразяват съвсем точно най-бурните моменти от демонстрациите – абсолютно хаотични, без ясни водачи, без да знаят за какво се борят. И отново пораждат съмнения за задкулисни игри, политическо инженерство, подмяна – този път може би много по-основателни, отколкото в средата на февруари.


В изборите ще участват четири т.нар. формации на протестиращи. Координаторите на софийските протести Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров подкрепиха партията "Демократична гражданска инициатива" на Стефан Пеев. Коалиция "Българска пролет" събра партията на Александър Томов "Българска социалдемокрация" и "Партия на зелените". Странното явление "Средна европейска класа" (свързвано с бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, вече влязъл в сблъсък с властта, част от която беше и той) обедини музиканти, бизнесмени и студентите, обявили Христо Стоичков за свое "знаме и водач", а партията на българите в чужбина "Другата България" получи подкрепата на движението на протестиращите "Освобождение".
"Бяла бюлетина" за политиката


Въпреки старите муцуни и подозренията, че зад тях стоят големи партии или други интереси, формациите, образувани след протестите, са другата "бяла бюлетина" за българската политика. Те показват, че има проблем, въпреки че не предлагат решение (поне от видяното досега). Така вотът за тях също ще е просто символ на недоволството, а не глас за смислена промяна (политика, кауза, идея). Лишени от сериозни предложения за реформа, но пък изпълнени с екстравагантни имена и идеи, те ще напомнят по време на изборите, че ако улицата не беше събрала над 70-80 хиляди души (в цяла България), управляващата партия може би нямаше да приложи успешно предизборния трик с подаването на оставката.


Въпреки че според проучване на "Алфа Рисърч" от края на март около 14% биха гласували за партия на протеста, не се очертава някоя от тях да събере достатъчно подкрепа. И без това слаб, вотът се разпада заради голебия брой участници. Така той може да се интерпретира като "изгубен" или пък, разделен на четири, да внесе необходимото спокойствие, че стари муцуни като Александър Томов и организации със съмнителен представителен статут като Националното представителство на студентските съвети няма през този "вход" да вкарат свои хора в парламента.


Гласуването за протеста, въпреки странните представители, има и друго предимство. След двумесечни демонстрации срещу старите формации, не би било представително "Атака" - партия, която от създаването си преди 8 години е постоянно в парламента и също толкова постоянно подкрепя винаги силния на деня – да спечели най-много от недоволството на хората.


Фалшиво представителство


Фактът, че в този си вид партиите на протеста са добра илюстрация на проблема с представителството в политиката, не е оправдание за това, че те самите няма как да представляват интереса на протестиращите.


Същият Ангел Славчев, споменат по-горе, се закани демонстрациите да продължат, докато "изметат всичко това, което е тук сега". На улицата наистина останаха няколко души, но сред тях са и такива, които просто не успяха да се споразумеят как да се явят на изборите. От една страна, самата поява на протестни партии обезсмисли недоволството срещу политическите елити. От друга, протестите се превърнаха в безплатна предизборна платформа за стари политици със съмнителна репутация.


Така, дори ако протестиращите искат да припознаят някоя от партиите, изборът им е ограничен до четирите формации, нито една от които не е напълно нова и непозната за тези, които са следили отблизо политическия живот през последните 20 години.


Аргумент срещу партиите на протеста е и вдигането на прага за влизане в парламента, определен като 4 на сто от броя на действителните гласове. Геновева Петрова от "Алфа Рисърч" посочва, че ако никоя от четирите формации не събере достатъчно подкрепа, гласовете за тях ще донесат "електорални бонуси" за големите и няма да позволят на по-малки партии близо до бариерата да влязат в парламента.


Затова конспиративната теория, че основните политически играчи стоят зад множеството организации на протестиращи, не е толкова невероятна – причината не е в страха, че протестиращите ще спечелят изборите, а в простата сметка, че (поне) четирите формации, в които те биха могли да се припознаят, ще вдигнат бариерата и ще попречат на малки, но неудобни партии, от които може да зависи бъдещото парламентарно мнозинство.


И накрая – простият, но здрав аргумент за онези, които не искат да сменят изначално системата, е притеснението, че ексцентрични партии с още по-ексцентрични идеи няма как да повлияят положително на опитите да се въведе ред в държавата. Защото разочарованието от експеримента може да е още по-голямо.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Партии на протеста?
  Че нали т.нар. протести искаха гражданско представителство, закриване на партиите и пряка демокрация?

  Изпъкнаха едни неизвестници, дошли от нищото и казаха, че те са лицето, те ме представляват и искат директно те да ме управляват. Служебна победа. Надбягване с един кон.
  Айде холан.
  Мога да им кажа само едно:
  МАРШ В НИЩОТО, ОТ КОЕТО ИДВАТЕ!!!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 2. 2 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1200 Разстроено

  До коментар [#1] от "Депутат 241":

  Партии на протеста? "

  -И какво последва-вдигане рейтинга на ГЕРБ,Атака...
  Не,мерси.Вдигане цената на тока с още повече!Благодаря!

 3. 3 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Цените са добре, заплатите ви трябва да се увеличат, икономиката трябва да се приоризира, създаването на малък и среден бизнес, насърчаване, евтини кредити и пълно либерализиране на пазара.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 4. 4 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#1] от "Депутат 241":

  ++++++++++++++++++++
  Само с едно не съм съгласен - Някои не са "неизвестници", а червени русофилчета...

 5. 5 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 614 Гневно

  Ако не си ВИП-потребител, нямаш думата за нищо - http://kololoto.blogspot.com/2013/04/vip.html

  Предтавителството 100% ще бъде фалшиво, след като партиите не дават възможност дори на собствените си членове да определят важните неща - кой, как, какво и защо следва да прави. Тази функция е приватизирана от партийните босове. Важи в пълна сила и за новопоявилите се "спасители", техната...
  Отдавна се опивам да насоча вниманието към проблема, но народа е позинал и си знае неговата

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 6. 6 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Само просветените хора могат да формулират добри и полезни неща за страната.А те не бяха на улицата.

 7. 7 Профил на matrim
  matrim
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#6] от "vjacho":

  Къде бяха? В Бояна нали?

 8. 8 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#5:"Митко Василев"]Отдавна се опивам да насоча вниманието към проблема[/quote]
  И къде точно виждате проблема, господине? Та вие на събрание на блока, където сте 30 човека, не можете да стигнете до единодушно решение коя фирма да ви оправи асансьора, очаквате в една партия със стотици хиляди членове някакси да бъдат задоволени всички и да бъде чуто всяко мнение по всеки въпрос? Това е крайно нереалистично и направо налудничаво. По принцип партията е сдружение на ГРАЖДАНИ, господине, а не на политици, обединени от общи идеи и визия за развитието на едно общество. Голямата маса хора могат да бъдат питани по определени въпроси от фундаментално значение, но като цяло избраното ръководство на партията е овластено от членската маса да взема решения по един или друг обществено значим въпрос, без да е необходимо да пита всеки един по отделно. Защо преди да пишете несъстоятелни коментари по форумите, не опитате да си представите общество, изградено по начина, който си представяте? Днес трябва да се реши дали да се въведе нов данък, например. БСП и ДПС са против, ГЕРБ и СДС са за, да речем. Останалите партии се въздържат. Как си го представяте сега процеса? В 8:00 Станишев праща факс/мейл до всички структури в страната, местните водачи правят същото и така, в 11:00 в най-оптимистичния вариант, хората са уведомени и дискотират по клубовете да или не. До 2-3 след обяд са се разбрали, че подкрепят др. Станишев и информацията тръгва обратно към политическото ръководство и към 20 часа др. Станишев казва - да, хората са на мнение, че данъкът не трябва да се въвежда. Същото правят и структурите на ДПС, ГЕРБ, СДС и т.н. Хубаво, ама на следващия ден става ясно, че никоя партия не може да постигне своето и започват да сближават позициите си. ГЕРБ казва хайде, няма да е 10 лв., предлагаме 8; Станишев казва 6 и в крайна сметка се спират на 7. Ама сега пак трябва да повторим упражнението. В цялата тази немислима ситуация идва моментът да се запитате - а кой ще работи в тази държава? Ако всички граждани по цял ден са заети да обсъждат и гласуват политически решения, трябва да си намерим кой да ни изхранва, господине. А желаещи за подобна работа едва ли ще се намерят, колкото и да сме им симпатични.

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 9. 9 Профил на Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Рейтинг: 420 Любопитно

  Борбата с корумпираните и алчни политици и апаратчици ще бъде трудна и неравна!!!! Но, никога не трябва да се отказваме, защото иначе,,,,,,,,,!!!

  На прикрит комунист и неосъзнат шовенист, вяра да нямаш!!!
 10. 10 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#1] от "Депутат 241":

  ,,Че нали т.нар. протести искаха гражданско представителство, закриване на партиите и пряка демокрация? ,,

  Всяка една пряка демокрация се изражда в най лошата партокрация.

  Затова протестирай без да искаш премахването на партиите, което практически е невазможно. Защото след като си успял със своите протести да премахнеш партиите ще видиш, че ще бъдеш принуден да създадеш партия което в очите на другите обезсмисля твоя протест. И всеки друг с право ще ти рече, байно ти нали беше срещу партиите, а сега какаво с тази твоя партия.
  И тъй като протестираш само срещу неуредици в един или друг аспект, ти имаш право да ъпротестираш винаги когато видиш една или друга неуредица.
  Затова и сега тези ,,ръководители,, на протестите се намърдаха на топло. Затова и същите тези ,,ръководители,, на протестите ще искат наместо двеста народни представители следващото народно събрание да има четиристотин, петстотин народни представители. До колкото виждам от международните новини никъде в останалия бял свят протестиращите не излъчват комитети, не излъчват ръководители на ъпротеста и не искат граждансо участие в управлението. А хората протестират защото са недоволни от едно или друго и искат оправянето на това което е породило недоволството. Виждал съм лозунги ,,спрете съкращенията,,
  ,,стига ниски заплати,, ,,спрете вдигането цената на бензина,,
  ,, долу партията на Берлускани,, и никъде не съм видял всички партии вън както тука ,, всички партии вън,, и нито един лозунг със съдържанието ,, спрете съкращенията,, ,, стига ниски заплати,,

 11. 11 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 765 Неутрално

  [quote#8:"Кокетна Чемширова"]идва моментът да се запитате - а кой ще работи в тази държава?[/quote]
  Я, кой пита!?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 12. 12 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 895 Любопитно

  Всъщност така наречените партии съществуват като ЕООД-та и по тази причина на първо място е финансовият резултат.Ето и пример от статията:Партията на Стефан Пеев,партията на Александър Томов,а иначе кой може да си представи Герб без Борисов,ДПС без Доган,ДСБ без Костов,ДБГ без Кунева,Атака без Сидеров.Тези пък,които показаха,че могат да сменят управителя на ЕООД-то, СДС и БСП-държат курс надолу към задгробния живот.
  Някой може ли да ми обясни,как може да бъде сменен например Борисов и мат'ряла след това да гласува за Цецка,Мицка и Пичка?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2795 Весело

  Партия на протеста!Звучи малко налудничво.

 14. 14 Профил на Mario Bhaeldin
  Mario Bhaeldin
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Налудничав май си ти ? Младите хора се вдигнаха,а всички скочиха срещу тях с провокации..

 15. 15 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#14] от "didudad":


  [quote#14:"didudad"]Младите хора се вдигнаха,а всички скочиха срещу тях с провокации.. [/quote]Никой не е провокирал протестиращите.Водачите им се изложиха сами.Някои продължават още.Например има един некъпан очилат "господин" с палатка пред парламента,който агитираше да не се гласува.Е да питам-каква гражданска позиция може да има човек,който подстрекава хората да се откажат от най-важното си гражданско право,а именно да гласуват?!За Андрей Слабаков и Деси Солджъра да не говорим.Пък за Янко и Славчо-без коментар....

 16. 16 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тези от ДГД са мошеници - не им вервайте. Бях им на страницата и направих опит за контакт и комуникация с тях - държаха се като мадридския измамник преди години.

 17. 17 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Пета стратегия - медиите престват да цензурират ДОИП и започват да го налагат, както налагаха Бойко Борисов преди години.

 18. 18 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Все още нямам ясен отговор за себе си на въпроса "за кого". Поне реших, че няма да ходя за гъби.
  В светлината на най- новите събития, които се развиват мълниеносно, не бива да забравяме основното- как излизаме от тази криза, че хората бяха на протести, че все по- ясно става, че демокрация у нас няма в този вид, в който ние си мислим.

  Личното ми мнение е, че трябва да се въведат промени в изборните правила: мажоритарна система, намален брой представители, гласовете от чужбина да се броят за района по постоянен адрес на избирателя /а да не отиват за някого си в Тутракан например/ и система за отвод на представители, които явно не представляват интересите на избирателите си.

 19. 19 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 508 Неутрално

  [quote#14:"didudad"]Младите хора се вдигнаха,а всички скочиха срещу тях с провокации.. [/quote]
  Доста хора ги оплюха и не подкрепиха протестите, много сме мнителни, подозираме винаги някакъв сценарий. Има известно основание за това, най- малкото защото някой сигурно ще се опита да "яхне" народното недоволство. Но пък не всичко се поддава на сценарий. Не се знае на къде ще тръгнат нещата в един момент. Но пък имаше хора, които ги подкрепяха, но не излязоха, защото смятаха, че скоро ще има избори и няма нужда от хаос. Ако ситуацията продължава да бъде такава сигурно няма да са последните протести.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK