Неизбежната среща на "децата на прехода" с политиката

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (164)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на novina
  novina
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Какво ли казва тази статия?

  novina
 2. 2 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Дъра, дъра, бръъммммммммм и децата на прехода бяха употребени от яхналите прехода мутрагени.
  Нищо ново под слънцето и много уж дълбокомислени, "мъдри" приказки, без съществен анализ и предложения за решения!
  Обичаме ний българите да си чешем безсмислено езиците!

  ура и да живей!!!
 3. 3 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Поколението в РБ се нарича Ъ - което значи, че се облича в адидас, предимно е неграмотно, не е прочело и една книга, родителите му страдат от битов алкохолизъм, обикновено са разведени, обикновено са селяни живеещи в панелни коптори, обича да слуша чалга, ходи на глутници, които говорят нечленоразделно и до 30 годишна възраст не е работило и един ден, разбира се има и добри изключения от това поколение, но има и една друга група от него, която се изхранва от кофите за боклук и се наричат от политкоректниците "роми". Всички три групи от това поколение Ъ мечтаят да си намери работа според възможностите в чужбина, каквото и да значи това.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#3:"marquis"] предимно е неграмотно, не е прочело и една книга, родителите му страдат от битов алкохолизъм, обикновено са разведени, обикновено са селяни живеещи в панелни коптори, обича да слуша чалга, ходи на глутници, които говорят нечленоразделно и до 30 годишна възраст не е работило [/quote] Това от лични наблюдения ли? Аз съм на абсолютно противоположно мнение. Имам две прекрасни деца, едното от които отскоро пълнолетно. Те са моята гордост и нямат нищо общо с описаното от теб.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Всичко това, което казва авторът е добре.
  Не виждам как само се вписват непрестанните тиради на стремящия се със всички средства към властта в държавата Бойко Борисов. Не виждам как повторената мантра за врага му Станишев ще промени ситуацията в България към посоката желана от поколението Y. Не виждам, как този индивид без идея за политики и стратегии за управление на държавата в полза на тези млади хора ще им донесе така исканата държава на възможностите. Силно се надявам, младите хора да проумеят това и да го докажат на изборите на 12 май. И да започнат да градят държавата на мечтите си и реалностите такива каквито те ги желаят, без неучен бандит, символ на прехода и настоящето им.

  apoloniy
 6. 6 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "След като с доста усилия получиха добро образование, те отказват да работят нещо, което не им носи радост".
  Безработицата е в Y и Y са в безработицата.

  "Работят повече, защото са на работа дори когато не са".
  Интересна работа.

  "поколението Y иска да прекарва от 30 до 70 процента от времето си у дома".
  Времепрекарване. От 7 до 17 часа у дома.

  И всичко това с одобрението на поколението Х, за поколението Y, за сметка на поколението Z, в интерес на CES 2013 Brand Matters .
  "Често надежда се ражда, когато всичко е безнадеждно." Когато няма какво да загубиш, освен оковите си.

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 7. 7 Профил на exteras
  exteras
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Добър увод на статията, но след това нещо се разми в/за Y поколението.

  Поради демографкси и други особености Y поколение в България почти не съществува или дори и да го има ще става все по-малко и по-малко за сметка на други демогафкси и етнодемографски "съсловия" (няма нужда да ги изброявам, нали?).

  errata
 8. 8 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  "децата на прехода" аз ги наричам "децата на гнева", защото те организираха и излязоха на тези протести, понеже бащите и майките им се оказаха неспособни да променят системата и битието си. Политическата мимикрия в държавата ни продължава и до днес, понеже търпимостта на майките и бащите се оказа безгранична. Затова младите, които все още останаха в Родината ни решиха, че има и друга алтернатива, различна от тази, завещана от родителите им. За тези млади хора НЯМА ДРУГ ИЗХОД, ОСВЕН УСПЕХ НА НАЧИНАНИЕТО ИМ!
  Желая им го от сърце!!!!!!

 9. 9 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Поздравления за анализа в статията!
  Плювачите на тази статия ще са онези, които не успяват да се намерят в нея. Ще обвиняват поколението за безброй абсурдни неща, без никога да си признаят, че самите те са причина да ги има - поколението с неразбираемите им постъпки и мислене.
  ... 45 ...

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 10. 10 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#4:"dogwoman"]моята гордост[/quote]
  Може би става въпрос за това, че броят на такива семейства като вашето, нямат условията създадени от "елита", да стават преобладаващи в обществото ни, а онези другите да станат пренебрежимо малко.

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#8:"Дедо Либен"]За тези млади хора НЯМА ДРУГ ИЗХОД, ОСВЕН УСПЕХ[/quote] Нямаше изход за нас, когато свободното пътуване беше възможно само за "избраните". Те имат изход, даже много: Терминал 1 и 2, Кулата, Калотина, Дунав мост и пр. Аз им пожелавам да изберат да живеят в България и да я направят такава, че да не се чувстват емигранти в родината си.

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Слаба статия, в която логиките са обърнати наобратно!
  Младите не искали да произвеждат материални блага, защото искали да си работят у дома. И това според автора е супер.

  Цялата статия е написана в един неадекватен патосен стил, който най-много да обърка още повече младите.

  "Любимите работни места на тези хора са в организации като Google".

  Естествено! Човек остава с импресията, че едно 40-50% от младежите работят за Гугъл. Да не са луди да работят на полето или в някой завод !
  Предлагам на автора да слезе на земята, ама на българската и да се поогледа малко. Дали ще иде в някое село или малък провинциален град, дали в метрото, дали във влак, дали сутрин в рейса, няма значение. Нека се поогледа къде и как работят младите хора. Просто съвет.

 13. 13 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#1:"novina"]Какво ли казва тази статия?[/quote]
  На мен тази статия ми каза, че независимо от това, че съм роден през 1951г.аз съм от поколението "Y"! Защото:
  отговор на въпроса как големите търговски марки да достигнат до младежите, който не се поддават на обичайната рекламна стратегия. Той смутено обяснява: "Просто бъдете съвършени човешки същества, които никога не биха направили нещо нередно."

  Ако намирате това обяснение за естествено, и вие принадлежите към това поколение, независимо от възрастта си.

 14. 14 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 829 Любопитно

  децата на прехода = децата на чалгата ,нищо оптимистично няма в тях !

 15. 15 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  При цялото ми уважение към авторката, може би е по добре да се насочи към дописки или репортажи , опитът и за политическа публицистика е направо трагичен. Социалната тематика не означава само приповдигнати фрази и сантиментални заклинания - дайте да, стига вече, нека се разтревожим и т.н. Ето и цитат : "защото са на работа, дори когато не са". И стилистично и фактически това не е вярно, освен ако не се отнася за "бойците от тихия фронт". За тях така пишеха едно време.

 16. 16 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Изминаха десет месеца от оригиналния манифест на протеста, написан от студента Георги Деянов. http://www.dnevnik.bg/analizi/2012/06/18/1848514_dobro_utro_nie_sme_decata_na_prehoda/

  Периодично се появяват негови ерзаци, някои интересни, други - не дотам. Симпатичната вятърничавост понякога напуска здравия разум, но като цяло стремежът към нормалност май надделява. Което е достатъчен повод за подкрепа.

 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "След като с доста усилия получиха добро образование, те отказват да работят нещо, което не им носи радост..."
  И къде го получиха това добро образование? Във ВСУ, тракийския или пернишкия "европейски" университет? И защо отказват да работят нещо, което не им носи радост? Как преживяват все пак? Мама и тате ли ги хранят, крадат ли, проституират ли? Как се справят?
  Някои почнаха да забелязват, че страната ни е кочина, или "турски" клозет, но медиите продължават да ни внушават, че няма виновни, че ей така се е получило, и нито Първанов, нито Доган или Станишев имат вина, да не говорим за светата вода ненапита ритниторковеца от Банкя и калинките му.
  Каква информация имат за света тези младежи, разхождащи се с червени тениски със сърп и чук, и надпис СССР, или с лика на Че Гевара, и да тичат след оня рубладжия Волен?

 18. 18 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#14:"Stewie"]децата на прехода = децата на чалгата ,нищо оптимистично няма в тях ![/quote]
  Много крайно "равенство". Според мен, преди да коментираме качествата на политиците и младите, трябва да застанем лице в лице с тези, които ги създават, т.е. да погледнем себе си. Е, сега вече, поглеждайки характеристиките на създателите, може да се коментира свободно, без осукване на действителността.

 19. 19 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 675 Разстроено

  Децата на прехода нямат личният опит и реален поглед на миналото, и на бъдещето, и поради това са лесно уязвими!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 20. 20 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#2] от "пуц муц":
  До коментар [#5] от "Apolon ot Tiana":
  До коментар [#7] от "exteras":
  До коментар [#8] от "Дедо Либен":

  Ха ха
  Някои хора не разбират и тази статия.

  Мисля, че поколението точно преди това У беше употребено в протестите. Според статията има един "Орлов мост".

  Оф, без неучен бандит.... Оф оф
  И политиката има понякога нужда от малко проста селска логика измежду всички, които се изказват с научните си титли... Колкото и да не вярваме на социологическите проучвания, някои хора не могат да анализират ситуацията и врещят от името на народа... Оф

  Лек и приятен ден!

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 21. 21 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#12] от "4u4o":

  аха, и нито думата за децата от поколението "Ъ", които емигрират за да се препитават, които са безработни ,безимотни и нямат шанс да предпочитат работно място,
  бахти маниерното писание е спретнал автора.
  и защо примерно, шофьор или продавачка да не са еколози, каква е пречката и кому е нужна професионална или класова дискриминация?

 22. 22 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Способност, която придобиха не с ходенето на бригади, а от компютърни игри като World of Warcraft, в които сътрудничеството с други играчи е водещо за постигането на резултат.

  исусе, автора е изгърмял тотално май...

 23. 23 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Способност, която придобиха не с ходенето на бригади, а от компютърни игри като World of Warcraft, в които сътрудничеството с други играчи е водещо за постигането на резултат.

  исусе, автора е изгърмял тотално май...

 24. 24 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  "Но този бунт не се превърна в революция. Инстинктивно, умело и сравнително бързо той беше кастриран"

  Един истински бунт не може да бъде кастриран, най-малко инстинктивно. Никой не може да кастрира нещо, което стои вътре у човека и ври и кипи, търсейки отдушник. При последните протести мишената на гнева беше симбиозата монополи-олигархия , създавана повече от две десетилетия. Хората отлично знаят, кой стои зад тази симбиоза, чии интереси обслужва. Когато авторите й се опитаха да обърнат острието на протестите и да имитират бунт в свой интерес, бяха поставени на място.
  Това се случи реално. Сега този предизвестен провал се обгрижва и облизва от всички страни, с надежда да му се създаде някакъв ореол на значимост. Напразно, насила хубост не става, целите на мнозинството и тези на подстрекателите на "бунта" се разминават в корен. Докато това е така, революция няма да има, колкото и да се пънат платените й апологети. А когато наистина назрее революция, тях никой няма да ги пита, тоест пак умно ще гледат отстрани.
  Такива са особеностите на националната "революция" (да напомня, че в България такава не е имало). През 97-ма бяхме близко, но ни се размина (оказа се, напразно?!). Но, както и да е, сегашните събития са на светлинни години от ситуацията тогава.
  Но организираният в нета артел "напразен труд" може да продължи да си функционира- ако не друго, има поне някаква полза- намалява безработицата.

 25. 25 Профил на vestonosec
  vestonosec
  Рейтинг: 665 Неутрално

  "Способност, която придобиха не с ходенето на бригади, а от компютърни игри като World of Warcraft, в които сътрудничеството с други играчи е водещо за постигането на резултат."
  -Колко познати имам ,които си прекъснаха обучението с тази игра...и станаха социопати..за други умения..

 26. 26 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1240 Разстроено

  [quote#1:"novina"]Какво ли казва тази статия?[/quote]
  ===============
  Поколението Y.
  Игрек.
  И - греко.
  Гръцко И.
  Видяхме на какво е способно това поколение в Гърция.
  То било произвеждало най-големия принаден продукт. Само че моето поколение, което е преди Поколението Y, не е съгласно...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 27. 27 Профил на Sevdelina Boikova
  Sevdelina Boikova
  Рейтинг: 829 Неутрално

  " Не се страхуват да задават въпроси, ако не знаят или нещо им е неясно. И са на път да спечелят битката с предишните поколения, доказвайки че питането не е признак на слабост или мързел, а умение за работа в екип"
  Точна констатация,говоря от личен опит.Аз попаднах някъде между епохите.Тъкмо започнаха да ни промиват мозъците и комунизъма падна.Възпитаваха ни да си мълчим.Притеснявахме се да задаваме въпроси в училище, щото можеш да питаш нещо елементарно и всички да ти се смеят. Другарката те скастряше строго - внимавал ли си в час(мързел), че се интересуваш от нещо преподадено вече. Резултата,траеш си.Много време ми трябваше да преодолея това си възпитание.
  Аз не бих поставила всички родени в този период под един знаменател, заклеймявайки ги като чалгализирани лумпени.Обидно е.Ако бяха такива, как щеше да се произвежда този част от БВП-то,който принадлежи на тази възрастова група.
  Има и чалга, има и класика в този времеви отрязък.Чалгата е с превес, тя е трупана исторически почти две десетилетия.МНого беше трудно да отсееш истината от лъжата.Аз си спомням как на моменти сме си задавали въпроса - какъв е смисъла от ученето,виждайки как мутри с анцузи и силиконови кухарки преуспяват и водят луксозен живот.Даже сега живеем в някаква нормалност,знам колко еретично звучи казаното,но на фона на ония години поне знаем, че в белите страни се преуспява с акъл и знание.И това никак не е е малка градация.

 28. 28 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  От коментарите до момента ми се струва, че средната възраст на коментиращите е 55+(с 1-2 изключения).
  Просто наблюдение...

  Зная доста, не всичко казвам - вадя каквото преценя. :-) не ме поканиха на договорките САЩ-Русия и се мъча да отгатна по коствени признаци какво са договорили. dark'star, 02.12.22, https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2022/12/02/4423244_putin_e_otkrit_za_dialog_spored_kremul_no_i_toi_ima/comments#comment-225
 29. 29 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Децата на прехода? Не! Те са деца на изгубеното поколение. На поколението, което остана капсуловано в миналото, защото настоящето не намери място за тях.23 години хората родени и образовани през това време губеха позиции и въпреки това отглеждаха децата си. Нямаха друг избор. Колкото и образовани да са, колкото и активно да допълват знанията и уменията си, не могат да излязат от старата матрица и да влязат в новата.Скрупулите, насаждани по време на израстването им са нещо много трайно. За това и в това ново време, новата матрица беше изработена от изгубеното поколение, успяло да се освободи от скрупули и предразсъдъци. Децата на прехода са нагодени към новата матрица, но поради факта, че тя вече е обсебена от предишното поколение, те трябва с борба да си заемат мястото. Прави са, че старите муцуни трябва да си отидат. Няма да е лесно. Те са станали виртуози в обсебване на власт и ресурси. Явното оттегляне от активни позиции не означава фактическо оттегляне, а просто стъпка назад, в сенките. От там ще дърпат конците. Но, да си мислят, че лесно ще смажат младите - грешка! Те могат да избухват и да притихват, но няма да спрат. Времето е с тях, енергията е с тях, новите средства на общуване, техника и технология, глобализма - всичко е с тях. Те ще си натаманят матрицата така, че да им е удобна, въпреки досегашните " силни". Ако те не искат преждевременно да минат в историята, трябва да се съобразят с младите и да им дадат нужния простор за изява.

  goblenka
 30. 30 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#4] от "dogwoman":

  Има един автор (руски) - любим ми е от дълги години, напоследък го филмираха. Написал е книгата "Поколението П" и няколко други книги. Щом децата ти са умни и желаещи реализация - предложи им да го прочетат в свободното си време за забавление.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 31. 31 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Ще ви кажа само, че като представител на т.нар. поколение У, мразя някой да ме групира, да ме категоризира по първични признаци (година на раждане), да ме счита за част от общото и масовото.

  Делете си се на стари и млади, на левски и цска, на черни и бели, само не ме замесвайте и мен в ограниченото си биполярно разбиране за света.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 32. 32 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 442 Неутрално


  Виждам, че много хора във форума отхвърлят съществуването на такава група от хора. Е, съществуваме…и не всички носим адидас и ходим по чалга дискотеките, въпреки, че не виждам връзка между това каква музика се налага да слушаш и какви ценности носиш. Чалгата не е прищявка на 80-ти до 95-ти набор, а на тези преди тях, които продължават да ни душат с примиреност, заблуденост, желание да бъдеш просто в строя, а не незаменима част от обществото. Кой млад човек ще иска да прекара живота си в монотонността на българското ежедневие, такова каквото е днес? Да бъда част от някаква по-скоро комуна и да прекарвам денят си според чуждите убеждения, да го прекарвам така, че да бъда мачкан, неоценен, ограбен, притиснат. Кога хората ще се опитат да разберат, че младите също имат свои разбирания за света и повечето няма да позволят те да бъдат променяни…и кога ще се опитат да ги проумеят. И не, не живеем на гърба на обществото дори тези, които са безработни, защото повечето не могат да понесът бюрокрацията и подигравките на бюрото по труда и НОИ и предпочитат да намират алтернативни начини за оцеляване ( не включвам престъпност, въпреки някои изключения). Има по-висока безработица при това поколение, не защото е мързеливо, а защото насреща няма нормални условия, които да му предложат нормалната и искана работа. Колко анкети е направила държавата за това какво иска да работи един млад човек и как той вижда развитието на страната си? Излиза 60-70 годишен (с извинение) чичка и ми казва как трябва да се развивам аз и е със силното убеждение,че аз който съм току що излюпен специалист нямам разсъдък, че не мога сам да се запазя като индивид и той сега ще ми обясни как трябва да бъде. Моите благодарности, но виждаме резултата от 5-6 поколения назад…. И това, че аз съм с магистратура и съм завършил един куп курсове и обучения също няма значение, защото чичкото, който е много възможно да е с фалшива диплома, знае много по-добре аз какво искам….въпреки, че никога не ме е питал. Човек, ако е правилно мотивиран може да върши чудеса. Разчупено работно време, за да не вкарваме всичко в рамки и да не се чустваме толкова роби, колкото сме. Повече свободно време, за да обръщаме внимание на любите хора и занимания, които повдигат духа и мотивират. По-голям избор на работа и такава съобразена с нуждите на обществеността – тази която ще е водеща след 5-10-20 години, защото всяко нещо трябва да узрее определено време. Трябва да спрем да пълним дупките, а да започнем да градим нови пътища….

 33. 33 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 819 Весело

  Поредното претакане от пусто в празно, май се получава!!!
  Докато безработицата гони 400000 души и то особено сред младежта, "децата" на прехода си остават деца...
  От тях зависи да пораснат...... щото могат и да си умрат като "децата на прехода"

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 34. 34 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#26] от "Депутат 241":

  Искаш да кажеш, че масата хора в Гърция са поколение Y? И какво общо има Гърция с България....май нищо. И ако не искаш да се съобразяваш с младите, с поколението след теб - скоро ти ще си последното поколение в страната....

 35. 35 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#34:"hinhril"] скоро ти ще си последното поколение в страната[/quote]
  ---------------------
  Споко, аз и поколението ми отдавна сме извън страната...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 36. 36 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#30] от "marquis":Благодаря, на мен самата ще ми бъде интересно. Даже вече я открих (книгата). Пак мерси.

  Доброто е заразно
 37. 37 Профил на thorgrim
  thorgrim
  Рейтинг: 394 Весело

  До коментар [#28] от "herbaltea":

  Е значи излиза, че поколението на 55 се грижи да е по-информирано от твоето. От което автоматично следва, че авторката лъже. Елементарна математика

 38. 38 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Разстроено

  Известно е, че кравата никога не суче от телето!
  Аз обаче се надявам нашите деца да направят нещо, щото в края на живота си да живнем малко и ние, защото ние не успяхме да направим нищо !!!!

 39. 39 Профил на maka
  maka
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Посланието на статията ми се разми някъде между протестите на младите българи на "Орлов Мост", "морето от сини знамена", извадките извън контекст от различни Generation-Y изследвания, доброволците в Африка, и алтруистичните залитания от последна инстанция ("Младите хора разглеждат работата си като още един начин да допринесат към живота на другите" ). Сериозно ли??

 40. 40 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1179 Любопитно

  До коментар [#38] от "Дедо Либен":

  Аз обаче се надявам нашите деца да направят нещо, щото в края на живота си да живнем малко и ние, защото ние не успяхме да направим нищо !!!! "

  -Аз се опитвах-участвах в протести,организирах протести,после бяхме избутани от по-ловките с лактите и не 9ъм удовлетворен,но все пак правехме нещо.
  Сега младите имат по-добри възможности и дано ги реализират,дори не толкова за нас,колкото за себе си и поколенията,че сега е безнадеждно.

 41. 41 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  До коментар [#37] от "thorgrim":

  По никакъв начин не излиза, че поколението 55+ е по-информирано.
  Също не си отчел факта, че не съм споменал аз от кое поколение съм.
  Което автоматично обезмисля разсъжденията ти.

  Try again!

  Зная доста, не всичко казвам - вадя каквото преценя. :-) не ме поканиха на договорките САЩ-Русия и се мъча да отгатна по коствени признаци какво са договорили. dark'star, 02.12.22, https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2022/12/02/4423244_putin_e_otkrit_za_dialog_spored_kremul_no_i_toi_ima/comments#comment-225
 42. 42 Профил на trayan.petkov
  trayan.petkov
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Е, то това е ясно. Ама защо пък да им позволяваме да продължават да ни крадат! ГЕРБ се чудят какво да направят само и само да не си загубят имунитета и възможностите за крадене

 43. 43 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#4] от "dogwoman":

  Натрупаха се и немалко години, откакто и аз станах пълнолетен, но брат ми е точно в тези години. В момента при тийнеджърите просто има две групи, които драстично се различават и разликата се увеличава, в зависимост в каква среда са порастнали. Едните са въпросните неграмотни, чалга-агресивни нехранимайкоци, докато другите са нормални средно-интелигентни деца с ценности. Пожелавам ти синовете ти да ти носят радост и щастие. Ако си ги възпитала добре, няма да те разочароват, но има много родители, чийто деца просто са от гореописаните нехранимайковци (много от обкръжението ми и до ден днешен висят по кафетата, играят карти и пият, а някои вече започнаха да се занимават и с нелегални неща, като разбира се нямат нито един работен ден).

 44. 44 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#41] от "herbaltea":

  Някакъв проблем ли има?

  goblenka
 45. 45 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#41] от "herbaltea":

  Някакъв проблем ли има?

  goblenka
 46. 46 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Към пост 457 извинявай! Трябваше да посоча друг пост:37.

  goblenka
 47. 47 Профил на nightowl
  nightowl
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Тая статия дали не е рипната и компилирана оттук-оттам? Че нещо началото звучи по един начин, а после...Като реч на Георги Пирински-след един час приказване, накрая не можеш да кажеш за какво ставаше дума.

 48. 48 Профил на lyubos
  lyubos
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Не ми стана ясно за какво иде реч. Може и да съм загубил интелектуална форма. Всяко поколение си търси място под слънцето си подръчни средства и всяко претендира то да е най-най-най-поколението. Проблясъкът за мен е, че най-подир изскочихме от границите на Мамковината и погледнахме наоколо.

  http://stefanovl.wordpress.com/

 49. 49 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Автора да се засрами! Стила е под всякаква критика:
  "Тези компании поощряват играта на билярд или пинг-понг по време на мозъчна атака"
  Какви мозъчни атаки бе другарко?? Епилепсия или апоплектичен удар?? Господи... брайн сторминга има и по-добри преводи със сигурност...
  А в България чак толкова гъвкави работни места или работни места на гугъл няма. Тази статия прилича на копи/пейст от някой чужд вестник поради липса на оригинална мисъл.

 50. 50 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#31] от "NPaine":

  Ще се минат (то много бързо) още няколко години и сам няма да усетиш как ще се наредиш в поредното подмножество.

  Ние всички се раждаме на коне, но животът полека - лека ни спешава.

 51. 51 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Ех, тотално объркан съм, след като прочетох статията и коментарите. Според авторката съм поколението У, което работи в Гугъл, цъка Уарквафт- за усъвършенстване, изработва много прибавена стойност с малко усилие и т.н. Според коментиращите съм див селянин, живеещ само, за да слуша чалга, прекланящ се пред Голф 3 и готов да убие за анцуг Адидас. Междувременно, основната движеща сила в живота ми е да се наливам в градинките и да развалям рахата на мъдрите възрастни, които са градили тоя "просперитет" с години и ако не бяхме толкоз некадърно поколение, къде ли щяхме да сме, според тях.
  Явно авторката и 80% от коментиращите са виждали поколението У/Ъ само по телевизията, но пък за сметка на това претендират, че мнението им има тежест и е издържано.

 52. 52 Профил на zoro_stefanov
  zoro_stefanov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Дневник, БРАВО. А вече има за кой да гласуват: ЗЕЛЕНИТЕ с бюлетина 26

  www.bulgariangreens.org www.wwf.bg
 53. 53 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  До коментар [#44] от "goblenka":

  Няма бе, няма проблем.
  Както написах още в началото - само наблюдение...

  А иначе се лее слово безспир как било употребено поколението. От едни доста поупотребени и поовехтели люде с конкретни задачи за деня.

  Зная доста, не всичко казвам - вадя каквото преценя. :-) не ме поканиха на договорките САЩ-Русия и се мъча да отгатна по коствени признаци какво са договорили. dark'star, 02.12.22, https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2022/12/02/4423244_putin_e_otkrit_za_dialog_spored_kremul_no_i_toi_ima/comments#comment-225
 54. 54 Профил на sib
  sib
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Тази статия съм я чела - и в края на 80-те години на 20-ти век, след това - към 96-97 също, след това пак имаше някакви моми, протестирали полуразсъблечени пред президентството и пак бяха "напредничавата младеж на България, оптимизмът" и други бла-бла.

 55. 55 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  [quote#4:"dogwoman"]Това от лични наблюдения ли? Аз съм на абсолютно противоположно мнение. Имам две прекрасни деца, едното от които отскоро пълнолетно. Те са моята гордост и нямат нищо общо с описаното от теб. [/quote]
  Абсолютно подкрепям горното като родител и като гражданин,възпитал Граждани.Дано децата ни успеят повече от нас - те са много по-малко обременени с комплекси и подчинености,по-непримирими към неправдите и управленските лъжи.

 56. 56 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 636 Неутрално

  www.zelenite.bg
  До коментар [#1] от "novina":

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 57. 57 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 473 Неутрално

  И в крайна сметка тунелът е пак без светлина . Няма и нов появил се ездач с бял кон , за да си помечтаем . Колко празнодумие , колко неща лишени от смисъл . Липсва идея , липсва живот .

  .... never say never ..... !
 58. 58 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#51] от "patladjan_1991":

  е що не си намериш някаква работа вместо да се наливаш по градинките, ще видиш че не е толкова лошо, а и ще си разнообразяваш ежедневието + пари за още повече пиене?

 59. 59 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#51] от "patladjan_1991":

  е що не си намериш някаква работа вместо да се наливаш по градинките, ще видиш че не е толкова лошо, а и ще си разнообразяваш ежедневието + пари за още повече пиене?

 60. 60 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#32] от "hinhril":

  О, я стига се превзема, не харесвали стандартния начин на работа, пречели 60- 70 годишни чички без дипломи, НОИ се подигравал и какво ли още не за оправдания... изобщо само се мрънка у нас. Точно тия дипломи и кусрсове и магистратури имат единствено значение за чичките и лелките срещу които мрънкаш и за никой друг дори за теб. Излез виж света, хората живеят, работят и изобщо всичко си върви, ако голяма част от младите си пропускат живота в чакане и носене по течението си е само техен пробле... земята продължава да си се върти...

 61. 61 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Много красиви илюзии на авторката. Откъде ли е взела материал за слагане на цели поколения под един знаменател?

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 62. 62 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#58] от "lol":

  В момента студентствам, бачкане за жълти стотинки ще има цял живот, не бързам да се наредя на опашката. Пък като гледам някой от връстниците, които предпочетоха да работят, с 300-400лв месечно, не ще е кой знае колко по-хубаво пиенето.

 63. 63 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#61] от "Мария":

  Не е ли прекалено сълзливо това писане? Питам само.

 64. 64 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 4406 Неутрално

  [quote#4:"dogwoman"]Това от лични наблюдения ли? Аз съм на абсолютно противоположно мнение. Имам две прекрасни деца, едното от които отскоро пълнолетно. Те са моята гордост и нямат нищо общо с описаното от теб. [/quote]Всички ние имаме завидно образование и най-прелестните деца които са върхът на света. Нашият кръг от познати е цветът на интелигенцията. Да погледнем обаче "другите"! На ниво държава обаче е кошмар = "Това е материала с който разполагаме"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 65. 65 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  "Това поколение само се научи да измъква от живота повече, отколкото той иска да му даде. "

  Правилно. Това поколение просто ще се научи да заобикаля ДС, мутрите, дори България, интегрирайки се в глобалния свят.
  Вместо да се бориш за живот в България, бори се просто за живот.

  ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
 66. 66 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#63] от "bobop77":

  Свръхсълзливо. Когато го прочетох, първата ми мисъл беше "patético".

  Както вече коментирах, изразила е красиви илюзии; красиви, но илюзии, и много вредни поради това. Вероятно наблюдава нещата много отстрани.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 67. 67 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1678 Весело

  [quote#26:"Депутат 241"]Поколението Y. [/quote]
  http://www.funnyordie.com/articles/5e7b2c0ffa/generation-y

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 68. 68 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#60] от "lol":

  О, я не ме занимавай
  Ето за това говоря.....
  Точно от там идва проблема, че излязох и видях света. Кажи ми за света - къде е като в България?
  Общо взето ме съветваш много, много да не си отварям устата ами да си налагам парцалките и каквото такова....?
  Ами успех със справянето с младежката безработица тогава.
  И само за протокола - работя от 17 годишен и не съм прекъсвал от тогава, плащам си данъците в реален размер на приход над средния за страната. Ако скоро не се види светлина в тунела и хора като теб продължават с това "О, я стига" - чао и благодаря за рибата!

 69. 69 Профил на roooster
  roooster
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Преди много време се опитах да внуша на логопеда (автора), че не се пише "боабаб" в така впечатляващото CV... МИ НЕМА ЧУВАЕМОСТ!!!

 70. 70 Профил на roooster
  roooster
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Да добавя - тая селска пръчка да оценява Толкин, като "мъдър", ми идва в повече!

 71. 71 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#15] от "Каишков": Отдавна отмина работното време от 8.00 до 17.00. Сега се иска да дадеш това, което можеш и наистина все повече фирми се приемат, че работниците им са личности, а не просто човешки ресурс (мат'рял).

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 72. 72 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Разликата между "онези" протести на Орлов мост и "тези" е че първите на бяха манипулирани а вторите са. Първите не обслужваха нечии политически интереси а напротив бяха против определени бизнес интереси докато вторите съвсем определено обслужват политически и скритите зад тях бизнес интереси. Не по-малко важно и геополитически интереси.

  А че разлика в поколенията има това си е съвсем очевидно. Младото поколение има и своите предимства но и своите слабости. От слабостите ще наблегна на липсата на политически опит и спомени за реалното лице на социализма което ги прави лесни за манипулиране с леви идеи. Също и материални претенции които доста надвишават ценността на знанията и опита които имат, залитане по имиджови професии а не към такива свързани с реален материален принос към обществото.

  Може да е парадоксално, но като предимство виждам един от недостатъците му - т.е. склонността да иска много. Ние сме необратимо деформирани от социализма защото сме свикнали безропотно и мълчаливо да мъкнем хомота за жълти стотинки. Мрънкаме, но тихо и под сурдинка, на масата сред приятели.

  За щастие младите не са такива, ясно и категорично заявяват че не са съгласни да работят за мизерно заплащане. Тъкмо те ще накарат родната ни имитация на капитализъм да се съобразява поне малко с интересите на хората които използва. Но за да стане това за съжаление ще трябва да минем през още доста емиграция за да опре ножът на трудовият пазар до кокала им. Все пак известни признаци вече има и това много ме радва.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 73. 73 Профил на Никола
  Никола
  Рейтинг: 418 Гневно

  Поколението Y? Оптимистично?

  Това е поколението, което беше изгонено от страната. Това е поколението, което сърба надробеното от поколението Х(примерно), защото през 1989 на протестите не бяхме ние, младите, а вие, старите. Не ние докарахме България дотук, но ние сме принудени да се примиряваме и да избираме между мизерия в родината, където на млади хора шанс не се дава за нищо, или да ходим по чужбина, където толкова много ни обичат вече, че и за обслужващ персонал пак не ни взимат. Какви са тия глупости, че сме искали работа, която да харесваме !? Ние просто искаме работа, каквато и да е, но в България няма.
  Само от ГЕРБ се сетиха да направят нещо за младежката безработица, и то с някакви идиотски програми, които осигуряват временна заетост за сметка на евро и държавни фондове, и като мине срока, в който държавата плаща, работодателя казва - "Чао, да идва следващия".
  Ние сме от поколението, което трябва да понесе мизерията, донесена ни от "прехода". Само че не говоря за прехода от комунизъм към демокрация, ами прехода на парите от държавата в частните монополи. Поколението ми е толкова затъпено от всичкия този упадък, не само материален, но и морален, че дори едните ш*бани протести не можа да направи като хората. Вместо да се излезе с явни искания, там излязоха хора без идеи, без знания, само с някакво втълпено самочувствие, че могат нещо, ама и те не знаят какво. Почти всички събрали се на Орлов мост, а предполагам и по площадите в другите градове, бяха сеираджии - дошли да гледат какво ще стане. Нямаше идеи, имаше само викане и заплахи. Когато и да се чуеше едно нормално предложение, след него идваше море от простотии, които да го заглушат(като например да се разпусне съдебната власт).
  Ние сме поколението, което никой не го иска. В България на млади хора не се дава шанс никъде и за нищо. Навсякъде всичко става с връзки, и в държавния, и в частния сектор. С подаване на CV нищо не става, трябва да познаваш някого, който да познава някого, иначе пак на опашката в бюрото по труда.

  Единствено и само IT сектора е някаква искрица надежда за млади хора, и то не заради друго, ами понеже много чуждестранни фирми изнасят дейността си тук, заради изключително ниския стандарт на живот. Само че държава на ИТ не може да се закрепи. Това ще се види много ясно, след 10-15 години, когато щ е пълно с 30+ годишни хора, които или не са работили изобщо, или са се занимавали с нещо, колкото да преживяват. Тогава вие, сегашните работници, бъдещи пенсионери, ще видите защо младите трябва да работят. Както вие не ни давате нищо сега, така и ние няма да ви дадем нищо като се пенсионирате.

 74. 74 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#72:"Fred"]докато вторите съвсем определено обслужват политически и скритите зад тях бизнес интереси. [/quote]
  Естествено имам предвид не хората по площадите а "лидерите" им. Достатъчно е да видиш физиономията на Ангел Че (Гевара) и всичко става ясно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 75. 75 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#53] от "herbaltea":

  " От едни доста поупотребени и поовехтели люде с конкретни задачи за деня. " Кой това? Младите, "наречени деца на прехода", или техните родители, които аз наричам " изгубеното поколение"? Мисля, че поколението, което наричате 55+ не е "овехтяло и с конкретни задачи". То е дотолкова очукано и научено да се справя с предизвикателствата, че... Добре е да се ослушваме и внимаваме в техните думи.

  goblenka
 76. 76 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#71] от "Gopeто":

  Съгласна съм, че работодателите трябва да проумеят,че наемат личности, но... Сега имаме работно време от 9 до 17 часа. Не ми се побира в главата такова късно работно начало! Е! Има и много работни места, в производството на малки частни фирми, където работното време започва много по-рано и свършва много по-късно. ОК! Но, нека там бъдат така добри да отчитат тия часове и да ги заплащат съобразно кодекса.

  goblenka
 77. 77 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Откровена ТЕМА и сполучлив АНАЛИЗ!
  Причините са МНОГО и изглеждат НЕОБЯСНИМИ, защо протестите СПРЯХА въпреки, че НИЩО не е спечелено. Нека всички сме НАЯСНО, че България СЕ НУЖДАЕ от едно истинско ПРОЧИСТВАНЕ, нещо което и протестите го доказаха. Но въпреки, че се делим на МЛАДИ и СТАРИ, ние сме и СЕМЕЙСТВА. Поразително е дори и да си помислиш ХАОС. Спиране на пенсии, нова вълна от емиграция, без храна и без битови услуги за дълъг период от време. В Русия в момента, НАЦИОНАЛИЗМА е на много по-високо ниво от комунизма, нещо което в България НЕ СИ ЛИЧИ. Какво прави бившия президент Георги Първанов от няколко дни в Москва? Има една сила, която от раз може да изглади нещата, но тази сила НЕ ПОЗВОЛЯВА това да се случи.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 78. 78 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#8:"Дедо Либен"]Затова младите, които все още останаха в Родината ни решиха, че има и друга алтернатива, различна от тази, завещана от родителите им. [/quote]
  Де да беше така! Първи щях да си посипя главата с пепел и да призная, че те ще оправят провала който им оставихме. За съжаление видях един огромен хаос и пълна невъзможност да се формулират ясни искания и излъчат лидери. Нещо повече, много лесно позволиха да бъдат яхнати от подставени "лидери". Е, и при нас го имаше но поне да бяха се поучили от нашите грешки. Сега поне има Интернет където всичко може да се каже.

  Ние поне имахме ясни искания: "долу член първи", демокрация, свобода на словото, свободни избори, частна собственост, НАТО, ЕС... Макар и с доста провали това все пак беше постигнато. А сега? Какво се иска - национализация? Че мен от тази дума направо тръпки ме побиват, веднага си представям тълпата държавни чиновници ръфаща последните остатъци от нещо съществуващо. Обществени съвети? И кой ще ги определя кои ще са в тези обществени съвети, кой ще ни предпази от тълпите службогонци и кариеристи които веднага ще ги налазят? Какво друго освен безкрайни приказки ще произведат, нали ги виждаме току що направените "обществени съвети".

  Изхода аз го виждам в това което казах в първото си изказване - борба за КОНКРЕТНИ ясни искания а не за някакви мъгляви лозунги. Което обаче означава не еднократни излизания на улицата а реални действащи организации. Нещо много трудно за българина.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 79. 79 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#73:"Никола"]Вместо да се излезе с явни искания, там излязоха хора без идеи, без знания, само с някакво втълпено самочувствие, че могат нещо, ама и те не знаят какво. Почти всички събрали се на Орлов мост, а предполагам и по площадите в другите градове, бяха сеираджии - дошли да гледат какво ще стане. Нямаше идеи, имаше само викане и заплахи. Когато и да се чуеше едно нормално предложение, след него идваше море от простотии, които да го заглушат(като например да се разпусне съдебната власт).[/quote]
  Изключително ТОЧНО описание на станалото. От една страна съм с протеста на хората защото действително положението е много тежко. От друга страна като ги виждах как се люшкат и лесно оставят да ги манипулират много се ядосвах. Много точно забелязано, в това море от хаос всичко разумно потъваше докато крещящите лумпени лесно се налагаха.

  И специално за съдебната система, за мен това е Виновник №1. Дори при сегашното положение ако тя си вършеше работата поне 60% от престъпниците включително на високите нива щяха да са затвора. Само че тя съзнателно е създадена така че да ги защитава и това е част от сценарият на "прехода". Последната и най-важна защитна система на престъпният ни преход.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 80. 80 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Аз вярвам на статията,,че ги има.Аз имам четерима като тях около мен.И четеримата бяха на Орлов мост и протестираха за да запазят българската природа.Естествено,че това не е характеристика на масата от млади хора у нас.Малко са ,но ги има.И са различни от крещящите по улиците и замерващи с камъни и др.,овили се в българското знаме като с парцал.Те гледат към бъдещето и може би не знаят,че ще осъществят неосъществените мечти на свойте родители.Тяхто знаме не е Чегевара,не се прикланят пред Уго Чавес,не палят цигански домове,не се бият по стадионите,не отричат "системата",но искат да я подобрат.Те са надеждата на нацията.Така разчитам статията и поздравлявам авторката.

 81. 81 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Доста объркана и неубедителна статия!Че и ти излиза в топ новините..това е несериозно.

 82. 82 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#43] от "peron":Съгласна съм напълно с казаното, има и "мърша", разбира се, обаче ето и ти посочваш две групи, а не все пак само една, и то лошата. Само с черногледство, викаше баба ми, човек и филия хляб не може да си отреже.

  Доброто е заразно
 83. 83 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#11:"dogwoman"]Те имат изход, даже много: Терминал 1 и 2, Кулата, Калотина, Дунав мост и пр. [/quote]

  Тези изходи всъщност не водят до никъде; рано или късно ще бъдат използвани в обратната посока. Защото човек има и други потребности, освен задоволяването на елементарните си материални нужди. Дори и най-закоравелите материалисти и консуматори се нуждаят от близки, роднини, приятели и КОРЕНИ.

 84. 84 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#31] от "NPaine":

  Напълно споделям мнението ти. Подобни категоризации нямат никакъв друга функция, освен да дадат повод за нескопосни и безсмислени статии като горната.

 85. 85 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Лично аз смятам, че няма нищо лошо в това да работиш нещо, което не ти харесва(поне за известно време).Работих две лета спасител в САЩ, (въпреки, че се надявам скоро да проектирам сгради) но тези 2 лета ме направиха по-силен, отговорен и оправен.Сега помня само доброто от тях, но тогава не ми беше много леко, щото в щатите си се бачка, всеки, който е бил там знае.Близките ми приятели (всички те правят добри пари с честен и здрав труд тук в България) се бъхтаха и те на различни мизерни работи през студентските години - кой сервитор, кой мияч на прозорци, но съм сигурен, че това им е помогнало.Не става въпрост да го правиш цял живот, но е хубаво да минеш през такава работа.Няма срамен труд.А и в крайна сметка е по добре да се хванеш да съградиш нещо, било то и кокошарник, отколкото да кибичиш вкъщи и да се оплакваш, че за високо квалифицираната ти специаллност няма реализация.

  The things you own end up owning you
 86. 86 Профил на MC Hammer
  MC Hammer
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Децата на прехода, кучета ги яли, както и много други деца, според ДС мафията !

  ДА ВИ ЕБА МАЙКАТА ПРОСТА, ПРОДАЖНИ, ЖАЛКИ ГЪЗОБЛИЗЦИ !!!
 87. 87 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  25-годишните по естествен начин отхвърлят сегашното управление на политици и олигарси, повечето от които са с червена закваска. До няколко години политическият модел на страната ще бъде коренно променен - процесът вече започна през февруари и въпреки жестоката съпротива, той е обречен да продължи напред. Иначе ни чака гибел като нация и държава.

 88. 88 Профил на R VMarkov
  R VMarkov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Авторът на тази статия живее в друго измерение, някъде в Зоната на здрача.

  "Проучвания показват, че поколението Y иска да прекарва от 30 до 70 процента от времето си у дома. Което означава гъвкави работни места или творческа професия, която не изисква нормирано работно време."

  Да Y поколението сега прекарва дори 100% от времето си у дома. Отгатнете причините?

  http://bulgaria-mmt.blogspot.com

 89. 89 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#86] от "Трън":

  Това не бива да се допуска! Това ще е второ изгубено поколение, ако се допусне!

  goblenka
 90. 90 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Статията започва добре, но после се превръща в ода на Y поколението. Как пък не бях забелязала, че това поколение имало само качества и нито един недостатък?! Да не говорим, че е трудно да сложиш цяло поколение под един знаменател.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 91. 91 Профил на Archer
  Archer
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  [quote#6:"РАМ"]Интересна работа.
  [/quote]

  Ако искаш мога да се опитам да ти я обясня Аз примерно бях на протестите на Орлов Мост, работя работа, която ми носи удоволствие ( interactive developer, ако ти говори нещо ), ходя на работа наистина когато си пожелая ( понеже нямаме работно време, имаме само срокове ) и тъй като ми е интересно, в нас чета постоянно компютърна литература. Често се случва да работя събота и неделя по интересен проект, без допълнително заплащане, само защото ми харесва. И хората около мен са като мен - четат много литература, предимно на английски, работят за западни компании и са пътували доста и могат да направят доста добра съпоставка между България и нормална държава. И да, почва да ни писва много от червените издънки на вашето поколение ( без значение в какъв цвят са се пребоядисали ). И най-важното : хората от моето поколение не правят разлика между герб, бсп и бкп... За нас партията се състои от хората в нея, а на ръководните постове на герб са само видни комунистоиди. Както казва банкси, Laugh now but one day we'll be in charge

  Idiots doing idiot things, because they’re idiots.
 92. 92 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2610 Неутрално

  Отново досадни и плоски обобщения.
  Видя се, че и тези на Оролов мост покриват доста широк спектър от групови интереси, основно в лявата половина на политическата координатна система - еко, наци, соц беднота не можеща да плати тока и подобни.
  Млазите хора в България са много по-шарен конгломерат, каквото е и самото общество.
  За какво поколение У можем да си говори в гетата или селата в Родопите?
  Или поколение У в малките градчета на около 100км от Черноморието, където всичко живо се изнася май-сепетември "по морето" да работи от сутрин до мрак, а останалото време пак се прибира по роните места да прибере гроздето, заколи праситу и дорде отпразнуват именните дни през зимата пак дошло лято.
  Дали е точно поколение У, тези дето залягат здраво над учебниците с целта да се класират и учат навън и веднъж излязли се може да се върнат само като предтавители на външни фирми, зарязали най-безотговорно българския милиционерски бизнес да се пържи в собствен сос.
  Извинявайте, ама да се приписват някакви значими политически перспективи на маргиналните агитки от нереализирани неудачници с еко, наци или соц плам в очите е малко пресилено.
  Тяхната дейност и активност не е обусловена от осъзната политическа нужда, а от желание за признание. И поради тази причина пристават на първия който имм предложи да ги дават по телевизията, включи в някакъв съвет или въобще запълни дупките в празния им живот.

 93. 93 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2610 Неутрално

  До коментар [#91] от "Scaramouche":
  в монготочието ли включвате ДСБ, ГОРД, Атака, ВМРО, БЗНС и другите политически организации и партии?
  Всъщност хората избрали и посветили живота за работа с компове влизат в един малко скучен (поне за мен) виртуален свят и от време на време изпушват, но бързо им минава защото след няколко дена отново са във виртуалтното пространство.
  Не че е лошо - те вършат много полезни неща, за да направят живота на обещството по-удобен, но политически са невежи, просто защото не живеят в реалния свят.

 94. 94 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#66] от "Мария":

  Да. Надявахме се това поколение да е освободено от клишета, да не хленчи, да е напористо, критично, свръхкритично и дори цинично към всичко, защото има защо. Онази система ни позволяваше да си изработим антиотровата, защото беше тоталитарна, сега полутоталитарната система използва същата стара идеология, за да фрустрира младежи на по 20-25, да им ъссипва бъдещето. Неясни правила, суматоха, псевдокапитализъм. Та, само сантименталността ни липсва на всичкото отгоре. Жалко, нека авторката да бъде по-агресивна, това ще й спечели позиция.

 95. 95 Профил на plb234
  plb234
  Рейтинг: 367 Весело

  Има идея в статията, но явно за толкова пари- толкова. Имаме нужда от подобни анализи, но нямаме сили. Не става за една статия- еднодневка време, колкото да се даде повод за коментари.

  В третата част статията откровено отлита от Орлов Мост обратно към родината на идеите, с които започва.
  Много се смях, благодаря!

 96. 96 Профил на Archer
  Archer
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  [quote#93:"k_"]политически[/quote]

  Завършил съм право между другото Програмирам от много време и избрах да се занимавам с това поради много причини и определено не се смятам за политически невеж. Имам много приятели от университета, които са на доста високи места в по-големите партии покрай разговорите с тях смятам, че доста точно преценявам ситуацията в момента. Волен сидеров за мен е един смешник хамелеон, от вмро нямам лични наблюдения, останалите партии даже не заслужават да изброявам какво в тях не е наред.
  За мен най-показателното беше приемствеността - бсп-арци към ндсв-арци към гербаджии. Още когато се създаваше герб, когато видях кои са им избранниците ( хора, които познавам лично ) се прекръстих и си казах, че посмъртно няма да гласувам за това ново проявление на бкп.

  Idiots doing idiot things, because they’re idiots.
 97. 97 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2610 Неутрално

  Към края на статията с примера от професионалния рекламист подсказва леко, според мен без да го осъзнава откъде се е появило това "поколение У".
  Термина се ползва от работещите в рекламата и с него обозначават на професионалния си език таргет групата от млади хора от сравнително заможни семейства (горна средна класа и нагоре), които до трийсетгодишната си възраст, често и по-нагоре, не им се налага да работят за съществуванието си. В смисъл да плащат базовите сметки - харна, покрив, топло.
  Те разбира се, правят нещо, но то не е жизнено необходимо за тях, тъй като е налице кой да им покрива ежедневните разходи.
  Тези от тях, които имат някакъв талант могат да постигнат много сериозни успехи в областта, тъй като не им налага да си губят време и сили за ежедневната прозаика.
  Повечето, обаче са имитатори и бездарници, пропиляващи живота си опитвайки се да имитират талантливите. Ако наследството е значително могат да прекарат целия си живот докато го ошушкат. Голяма част, обаче се изпраяват пред реалността в късните след 40-та си година и тогава става трагедията.
  Подобна прослойка е имало във всички общества от време оно.
  В момента те са таргет група за рекламната индустрия, защото разполагат с доста повече ресурси от останалите млади, нямат толкова опит в реалния живот, лесно се поддават на внушения и идеи, но пък са непостоянни. Докато за рекламистите е елементарно да зарибят матряла с палмово сирене - малко цици и чалга, поколението У им избягва като грипен вирус ваксина.
  Да се очаква някаква политическа значимост на поколението У е наивно. Най-малкото поради все още валидния принцип на демокрацията - един човек-един глас, а матряла определено е мнозинство. И затова оптините политици знаят, че избори се печелят в гетата, а не с тия дето спират движението на Орлов мост. Щото тия последните са променливи като мартенското време - могат и да те аплодират и в следващия момент освиркват, според зависи кой с каква идея ще ги зариби.
  А те са много податливи на идейно влияние, защото по-голямата част от живота им минава света на сенките.
  Не че, е лошо. обществото се нуждае и от такива хора, но при демокрацията нямат шанс. Ако случайно някой от тях се докопа да властта - става страшно, ако няма кой да го озапти.

 98. 98 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 565 Неутрално

  [quote#32:"hinhril"] Моите благодарности, но виждаме резултата от 5-6 поколения назад…. И това, че аз съм с магистратура и съм завършил един куп курсове и обучения също няма значение,[/quote]
  Опитай да бъдеш по-обективен. Просто опитай. Магистратурата и куп курсове , очевидно не ти пречат на иронията...
  И още.
  "Трябва да спрем да пълним дупките, а да започнем да градим нови пътища…. "
  Ами спрете . И започнете
  Чудесен апел ! Звучи като от " Кеменарче"

  http://www.youtube.com/watch?v=5cbQrRXvHv4

  Искрено ти желая успех! Без ирония ...

  С поздрав

  Stupid people make me sick
 99. 99 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#90] от "Lady Zeppelin":

  Добро утро! Лейди, това е поколение като всички предишни. Изпъстрено с различни индивиди: добри, лоши, перспективни, образовани и напротив, такива, които работят за бъдещето си и са готови да го усвоят и такива, които са разрушителни и само разрушителни. Общото е, че и те, както и предишните, са неразбираеми за родители, баби и дядовци. Другото общо е, че те имат думата за бъдещето. То зависи от тях. Ние трябва да направим последно усилие, да им предадем щафетата така, че те да не губят време да ни чакат, или да забавят темпо. То, не че в момента има темпо. След като врящият уличен казан се успокои / сега къкри на тих огън / и институциите се успокоиха. Голяма грешка! Но, това е за главите им! Да ви предупредя: която и партия да изберете, ще направи същото. Ще си се кротнат по кабинетите и ще работят тихо, като пчелички по старя начин и ще си чакат заплатите и бонусите. Ако искате да реализирате контрола, който може да ни вкара в сметките им и да ги форсирате да работят по поставени от нас задачи, да ни се отчитат, ако не всеки ден, то всеки месец за отметнати задачи, нека гласуваме така, че големите партии да влязат с малко депутати. Нека вкараме максимален брой представители от малките партии. И, да не спираме да жужим над главите им!

  goblenka
 100. 100 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#92] от "k_":

  А, не се ли замисляш, защо точно тези са на протестите? Да ти отговоря: защото останалите не са притиснати до стената, а тези са! И то, от години! Защото толкова правителства и политики ги изключваха от сметките, че не им остава друго, освен да си запалят сметките! Много егоистична гледна точка имаш и това е голяма грешка! Тези, за които говориш с толкова презрение, беднотата, са толкова много, че само да тръгнат в марш, ще прегазят всички останали! В тях е силата на многото! На масата! На първичното! Друго не им е останало, защото, обичаните от теб: образовани, реализирани и тем подобни, са им го отнели.

  goblenka
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK