Двадесет години по-късно - откъс от "Варварите. Управлението на ГЕРБ (2009-2013)" на Евгений Дайнов

Корицата на "Варварите. Управлението на ГЕРБ (2009-2013)" на Евгени Дайнов

© Издателство "Милениум"

Корицата на "Варварите. Управлението на ГЕРБ (2009-2013)" на Евгени ДайновПредставяме ви откъс от новата книга на Евгений Дайнов "Варварите. Управлението на ГЕРБ (2009-2013)", предоставен ни от издателство "Милениум". Премиерата й е на 18 април, четвъртък, от 19 часа в зала "Мати", НДК. Водещи ще са политологътТатяна Буруджиева и социологът Цветозар Томов.


Въведение


Двадесет години по-късно
В една тъмна и мразовита вечер в средата на декември 1989 година обикаляхме около храма "Св. Александър Невски" с приятел – тогава най-известния противник на режима. Той бе сред създателите на Комитета за защита на Русе, Клуба за гласност и преустройство, "Екогласност", КТ "Подкрепа", СДС и т.н. Обикаляхме черквата, посветена на руския княз, който в началото на XIII век започва решителното отделяне на Русия от Европа и обвързването ù с татарските ханства, и търсехме отговор на въпроса: "Къде искаме да свърши сегашната бъркотия?". Имахме предвид вече стартиралата политическа буря, която не след дълго щеше да получи прозвището "прехода".


Моят приятел бе максималист: "Почваме на чисто. Имаме уникалния шанс да направим първото истински щастливо общество – да направим държава по подобие на хипарското братство от големите фестивали на 60-те години. За това се боря". Аз бях минималист: "Аз пък се боря за това, в края на бъркотията, където и да се намирам в центъра на София, в рамките на петминутна разходка в която и да е посока, да намеря някой, който да ми направи джин с тоник".


Бях истински вбесен, когато (около два месеца по-рано, когато приближаващата буря само тътнеше, Берлинската стена си беше здрава, а Тодор Живков беше заплашил българския народ, че ще го управлява до стогодишна възраст) в една късна слънчева сутрин се бях озовал на жълтите павета с пет лева в джоба – огромна сума за тогавашните ми възможности. Исках да похарча тези пет лева в някое спретнато кафене, където да почета вестници, да хапна кроасани, да пийна кафе и после, към пладне – да дръпна един джин с тоник. Но столицата на Народна република България не предлагаше подобен лукс. И тогава реших, че в крайна сметка искам нещата да се преобърнат надолу с главата най-вече за да се появи джин с тоник. И кроасани. И истински кафенета. И истински вестници...


Навръх Коледа 1989 година въпроса "Къде ще свърши всичко това?" вече си задаваха стотици хиляди българи. Всеки имаше свой отговор до момента, в който в началото на 1992 година Филип Димитров, тогава министър-председател, не лансира тезата, че в крайна сметка се борим да бъдем "нормална западна страна".


Окей, казах си, приемам това като цел. По-скромна е от правенето на общество по модела на фестивала в Удсток, но е по-амбициозна от това сред софийската кал – "и тъмна, и страшна", както пееше тогава Богдана Карадочева – да има заведения с джин и тоник, каквито и бездруго към тази дата вече имаше.


Нормална западна страна, с всичките си плюсове и минуси – няма лошо!


Две и повече десетилетия по-късно България вече бе, поне на хартия, доста повече от онова, което си представяше Филип Димитров – можеше да докаже с документи, че е в най-елитния клуб на нормалните западни страни – член на НАТО, член на ЕС и т.н. Извън хартията обаче се случваха странно познати и напълно незападни неща. Към края на 2012 година медиите бяха под контрола на правителството и приятелските му кръгове. Цензурата се беше върнала на нивото от края на 80-те, а също и полицейският тормоз. В рамките на няколко месеца за "показания" в РПУ бяха привикани: музикантът Мишо Шамара (за да го тормозят за текст на негова песен); дотогава никому неизвестен варненец (да се оправдава, че е снимал трима полицаи, спящи в патрулката по време на дежурство); моя милост (да се обяснявам защо съм казал еди-какво си в телевизионен сутрешен блок); Пламен Даракчиев, един от основателите на "Подкрепа" (за да се защитава, че организира протест).


Поетът Николай Колев-Босия пък, трън в петата на режима на Тодор Живков, в есента на 2012 година беше арестуван от четиридесет полицаи, защото бе обявил намерението си да нацели парламента с гнил домат.


Из цялата страна квартални полицаи обикаляха домовете, за да питат различни граждани кой ги е накарал да се подпишат под еди-каква си петиция или да отидат Варварите на еди-кой си протест. Подразделенията на МВР за борба с тероризма проверяваха айпи адресите на новинарски електронни сайтове, останали по някаква причина извън контрола на властта. В селата, градските квартали и големите институции отново се появиха "слушалки" на властта, които докладваха кой какво прави и говори. Срещу това властта закриляше въпросните "слушалки", които иначе си бяха локални разбойници и мародерстваха на пълна воля, тъй като внезапно бяха се оказали неприкосновени.


Масово се подслушваха телефони. Повечето хора в България се върнаха в режима на страх, налаган между 1944-1989 година: "Шшшт, това не е за телефон! Ако искаш да говорим, да се видим в парка". През есента на 2012-та имах толкова срещи по парковете на София, колкото през есента на 1989-а...


В края на премиерския мандат на Бойко Борисов гледахме и други познати от миналото филми. Хищническото разграбване на природата, провеждано от близки приятели на властта, през 2012 година доведе до повторение на природозащитните протести на "Екогласност" от 1988-1990 година. Отново имаше окупация на кръстовището на Орлов мост, шествия, обсада на парламента и скандирания "Мафия!". Междувременно властта демонстрираше близост с режима в Москва, като подписа – 
напук на изрични забрани от страна на ЕС – заробващ договор с руския монополист "Газпром" и тръбеше, че търси начини да изгради АЕЦ "Белене", тази "рожба на българо-съветската дружба", чието строителство бе забранено точно двадесет години по-рано.


За да стане България "нормална западна страна".


Очаквайте утре епилога на книгата, озаглавен "А сега - накъде?"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "През есента на 2012-та имах толкова срещи по парковете на София, колкото през есента на 1989-а"

  За тези, които още се чудят дали наистина е имало подслушване и дали гражданите се чувстват спокойни и сигурни.

 2. 2 Профил на ASTYLE
  ASTYLE
  Рейтинг: 660 Весело

  Тези леваци не спират да бълват еЙ ! Ще ни затрупат до изборите...

  EU now have 1 GB empty space
 3. 3 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Това трябва да е втората част от трилогията: "Насилниците на България". Първи том ще да бъде "Генералите: БКП - управлението от 1944-та до 2009 и напред"

  За да бъде точна хронологията, де.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 4. 4 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Почваме на чисто. Имаме уникалния шанс да направим първото истински щастливо общество – да направим държава по подобие на хипарското братство от големите фестивали на 60-те години. За това се боря".

  Защо се провалил прехода, едните реваха за соца и държавните предприятия, а другите си мечтаят да превърнат България в хипарска комуна.

 5. Водещи ще са политологътТатяна Буруджиева и социологът Цветозар Томов.

  Комунисти представят книгата на друг комунист. Колкото продаде Григор Лилов с неговата „Тайният проект Бойко Борисов”, толкова ще продаде и Евгений Дайнов. Жалка история.

 6. 6 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#4] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":

  Евгени Дайнов не е "другите".

  Той, подобно на повечето социалисти, е просто встрани от истинския живот.

  Иначе не е лош човек.

  Просто не трябва да бъде приеман насериозно.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 7. 7 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1386 Весело

  Откакто прочетох някакво изказване на Дайнов, че Станишев бил олицетворението на модерната лява политика или нещо подобно, загубих интерес към писанията му...

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 8. 8 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Малко по-късно се разбра, че същият приятел бил и доносник на ДС, но това е съвсем друга история, нямаща нищо общо с настоящето.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 9. 9 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Мил родна картинка!
  Още от времето на Баязид "Светкавицата", българският народ е усвоил метода "преклонена главица сабя не я сече"!
  И по най-безтговорен начин дава властта на башибозука с едната едничка цел, да му остави фенера от пилето за чорбица и буренце шльакявица в мазето. Иначе е направил такъв сервилен поклон, че чак се е обърнал със задните части към властимащите (нищо, че те уж вече са българи) и тихичко моли - "не с рог"!
  Та г-н Дайнов вече си има джина с тоник, да вземе да не се коси повече!

  ура и да живей!!!
 10. 10 Профил на petar_georgiev
  petar_georgiev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Книга "ВАРВАРИТЕ..." автор: Конан Български (Е.Д.)

 11. 11 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  Хубаво написано, ще се чете

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 12. Дайнов, как не си се сетил да напишеш, че властта е ударила и замундата, бе? Ама нещо фантазия ти липсва, а?

 13. 13 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Тази книга май е част от предизборната кампания на комунистите.

  bezsmyrten
 14. 14 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Водещи ще са политологътТатяна Буруджиева и социологът Цветозар Томов

  Евгени Дайнов го подкара вече през просото и не си крие комунистическата същност щом водещ ще е кандидат депутат от БСП Татян Буроджиева, която е дъщяря на партизанин замесен в атентати.

 15. 15 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1386 Весело  Да си дойдем на думата...

  http://www.focus-news.net/?id=n1764706

  "Председателят на БСП Сергей Станишев си „разчиства” пътя, за да превърне БСП в партия, каквато той смята, че трябва да бъде – нормална лява партия. Това коментира пред Агенция „Фокус” политологът Евгений Дайнов. „

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 16. 16 Профил на kapablanka
  kapablanka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Дайнов е типичен пример на ляляджия - от всичко разбира. Скоро може би ще дава и съвети на Любо Пенев относно състава на националния отбор по футбол.

  Ето как Дайнов се преобръща на 180 градуса относно ГЕРБ)

  http://www.glasove.com/evgeniy-daynov-ili-za-podrunkvaneto-na-dve-struni-25924

  Същият Дайнов, който сега излиза с разните претенции още навремето напълно антизаконно стана "професор" в измисления НБУ.

  А и вижте колко разбира от политика:

  http://www.glasove.com/prognozite-na-politolozite-sled-izborite-prez-2001-g-14140

  "Сакскобургготски няма да е премиер. Правителството на НДСВ няма да изкара мандата си."

  Както е известно Сакскобурготски стана премиер и правителството изкара мандата си.

 17. 17 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Татяна Боруджиева и Цветозар Томов?! WTF?! Полудял ли е нещо Дайнов?

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 18. 18 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Весело

  Яко комисионни

  Що нямаше такава книга след мандата на Тройната Коалиция

  А, Дайнов?

  Така се създава илюзията, че Гнойната коалиция става за нещо...

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 19. 19 Профил на Miloslava
  Miloslava
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Очевадно е някак, че книга, която открито оплюва ГЕРБ (като почнем от заглавието още, което доста сензационно звучи обаче, нали?) е платена от БСП. Мисля, че това би трябвало да е ясно за всички след 4 години престрелки в ефира, вестниците, радиата и прочее. Жалко за автора, ако все пак претендира, че е някакъв авторитет...

 20. 20 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#17:"Един Градинар"]?! Полудял ли е нещо Дайнов? [/quote]

  Полудял е .... по парите.

 21. 21 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Хубаво е, човек да бъде последователен, а не фурнаджийска лопата. Дайнов беше от онези които лееха дитирамби за ГЕРБ и Буда в началото на мандата на избягалото правителство...

  Доказателства в стари интервюта безброй... кога узря Дайнов, че и успя книга да напише???

 22. 22 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Цяла книга на тема "Как да се върнем в концлагера, като си изберем пак БСП и ДПС"? Не си заслужава парите.

 23. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Не мога да го разбера Дйнов! Сигурно иска да се върне БСП на власт, да почнат да харчат пари на поразия, като повечето ги откраднат, да си строят Белене, а ние да плащаме 50 години след тях!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 24. 24 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Евгени ,
  Евгении !
  Всички знаем и ти на кой цвят и на коя партия си поклонник !
  Не се прави на ампидикуку !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 25. 25
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 26. 26 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално
 27. 27 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#26] от "bta":
  Какъв филм бе... сакън недей

 28. 28 Профил на branimirs
  branimirs
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Тоя пък кой ще го подслушва. Много го вълнува някой какво е мнението на Евгени Дайнов. Все едно едно е кой знае какъв лидер на обществено мнение. Аман от това преекспониране на темата с подслушването. Който иска да добие популярност - все обявява, че е подслушван.Този Евгени и той...

 29. 29 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Евгений Дайнов - единственото дясно хипи на света!

 30. 30 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 497 Гневно

  Честито на Дайнов. Явно много е впечатлил комунистите, щом му оказват тази висока чест - политологът Татяна Буруджиева си е зарязала преизборната кампания на БСП (а тя им е водач на листата!!), за да му рекламира книжлето.
  После пак се чудете защо всички десни хора зарязаха "традиционните" десни партии и ще гласуват за ГЕРБ.

 31. 31 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1374 Весело

  До гербавите във форума:
  Можете да плювате колкото си искате срещу Дайнов, на него със сигурност не му пуказа меродавното ви мнение, но можете ли да кажете, че написаното не е истина?
  М?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 32. 32 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#5] от "Wornoxmaniak":

  Моят приятел Гришата Лилов направи 5 /пет/ допечатки на книгата си "Проектът Борисов" с общ тираж повече от 20 000 бр., което повярвай ми е огромен тираж за България.

 33. 33 Профил на kapablanka
  kapablanka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#23:"lz2"]Не мога да го разбера Дйнов! Сигурно иска да се върне БСП на власт,[/quote]


  Че нали татко му беше кореспондент на "Работническо дело" в Лондон, а и самият Дайнов по времето на комунизма е учил в Англия.
  Дайнов и др. като него са расли в саксия. До 1989 г. със силните си татковци за тях нямаше невъзможни неща. А след това пък отидоха на западни хранилки. Нека Дайнов да обясни колко пари налапа по времето когато премиер бе Костов. Тогава той и още двама-трима от сутрин до вечер величаеха Костов.

 34. До коментар [#32] от "comtec":

  Боже опази! комунисти в тази държава колкото щеш. Свестните са малко.

 35. До коментар [#31] от "rapidfire":

  Не го плюваме бе докторе. Подиграваме му се. За синьо сърце като твоето Буруджиева как я намираш?

 36. 36 Профил на katar
  katar
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Хахахахааааа.... Водещи Татяна Буруджиева и Цветозар Томов. Тия даже вече не се крият кой хвърля л.йната по вентилатора

 37. 37 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  [quote#17:"Един Градинар"]Татяна Боруджиева и Цветозар Томов?! WTF?! Полудял ли е нещо Дайнов?[/quote]Не. Просто някои по погрешка го припознаваха за "десен" и "либерал".

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 38. 38 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  [quote#18:"Distributed"]Яко комисионни. Що нямаше такава книга след мандата на Тройната Коалиция. А, Дайнов? Така се създава илюзията, че Гнойната коалиция става за нещо...[/quote]Ако някой си е мислил, че изявленията и писанията на Дайнов нямат нищо общо с предизборната кампания на БСП, то значи е бил наивен.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 39. 39 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ле леее ле, тоя изперка съвсем. Да напишеш цяла книга в чест на любимата червена партия...
  Явно хонорара е добър.
  БСП обезумяха съвсем, какво ли не измислят вече.
  От два дена не са ревали че изборите ще са платени, но пък с това вече избиха рибита

 40. 40 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#27] от "yori756":

  За оскар

 41. 41 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  "Исках да похарча тези пет лева в някое спретнато кафене, където да почета вестници, да хапна кроасани, да пийна кафе и после, към пладне – да дръпна един джин с тоник. Но столицата на Народна република България не предлагаше подобен лукс. И тогава реших, че в крайна сметка искам нещата да се преобърнат надолу с главата най-вече за да се появи джин с тоник. И кроасани. И истински кафенета. И истински вестници..."

  Евгений Дайнов. "Варварите. Управлението на ГЕРБ (2009-2013)"  “Имах навика да се събуждам много рано, още преди пет часа сутринта. В моята къщичка имаше много мишки. И аз често им оставях корички хляб или кокалчета, около които още от ранна сутрин мишките отчаяно се боричкаха. Събуждайки се, обикновено лежах с отворени очи в кревата и наблюдавах играта на тези зверчета. В живота ми се наложи порядъчно да гладувам и аз много добре разбирах, какво голямо удоволствие доставяха тези корички хляб на гладните мишлета.

  В деня, следващ описаното събрание, се събудих около пет часа. Тъй като не можех отново да заспя, започнах да мисля за вчерашното събрание. Изведнъж си спомних за брошурката, която ми пъхнаха в ръцете. Потърсих книжката и реших веднага да я прочета. Това беше малка брошурка. Неин автор беше същият работник, който ми я беше дал. В брошурата той описваше по какъв начин му се беше удало от хаоса на марксистките и профсъюзни фрази да се върне към националните идеи. Оттук и заглавието на книгата: „Моето политическо пробуждане“.

  Адолф Хитлер. “Моята борба”

 42. 42 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  обикаляхме около храма "Св. Александър Невски" с приятел – тогава най-известния противник на режима.
  ====================================
  Пропуснато е "И той като мен беше чедо на стари номенклатури - баща му беше генерал от ДС, бивш верен маркс -ленинец -живковец, на който обаче властта беше се усладила и безкрайните привилегии не стигаха. Пред него, аз , завършилият в Лондон с пари на ЦК на БКП, бях начинаещ дЕсидент".

 43. 43 Профил на бай Тодор фон Правец
  *****
  Неутрално

  Тази книжка от предизборните димки на Станишев ли е?

  Като гледам кой ще представя книжлето е ясна работата!

 44. 44 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#19] от "Miloslava":
  Мило, може би ще е полезно да погледнете извън черно-белите стени и сенки на капаците.
  Светът е шарен - зелен, син и всякакъв друг. Шарен. Даже за далтонистите

 45. 45 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#5] от "Wornoxmaniak":

  Ааа, ти не се безпокой - те тези книги се плащат предварително от някой спонсор))
  Аз пък се чудя кой ги лансира тези втръснали на всички лица на т. нар. "политолози", които бродят от тв на тв и ръсят идиотщини?!!! И то при положение, че никой не се интересува от тяхното мнение. Едни такива дърдорковци, които се чудят как да осерат екрана със своите "прозрения". И после водещите се оплакват, че рейтингът им падал - ами да спрат да развеждат тези втръснали мутри и да предложат нещо интересно на зрителя.

 46. 46 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1212 Весело

  Лъсна му червения задник на Дайнов. Да беше поканил и Румен Овчаров заедно с Буруджиева, да си спретнат другарски клуб по интереси на премиерата на червеното пропагандно книжле.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 47. До коментар [#41] от "Митридат":

  Ах, мръсният плагиат. Как го залови по бели гащи! На негово място бих изтеглил тиража на секундата.

 48. 48 Профил на kirka
  kirka
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Авторът на тази книга дали е взел съгласието на Бойко Борисов да отпечата негова снимка на корицата на тази книга?

 49. 49 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 505 Неутрално

  "Обикаляхме черквата, посветена на руския княз, който в началото на XIII век започва решителното отделяне на Русия от Европа и обвързването ù с татарските ханства" !!! Дайнов, Дайнов, да беше попрочел малко история и щеше да знаеш защо руските князе избират да са васали на ордата, а не на германци и шведи. Ама явно историята не ти е силната част. Защо просто не отидеш някъде да си свириш на китара, а не да пишеш глупости!!!

 50. 50 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Гледам доста гербави потребители с внушителен рейтинг между 30 и 70 са вкарани под строй да коментират книгата на Дайнов. Сопкойно комунета, другата седмица излиза от печат новата книга на Иво Инджев "Премиер на РъБъ", в която обзалагам се, ще прочетете още по-нелицеприятни неща за Мутротиквата. тогава вече ще трябва сериозно да се потрудите по форумите.

 51. 51 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 573 Разстроено

  Щом рецензенти са Татяна Боруджиева и Цветозар Томов, двама псевдо социолози и толкова червени шамани, явно Евгени Дайнов се е продал за жълти стотинки /а преди това си е продал душата хамелеонска/.
  Ще ми е интересно след изборите каква песен ще запее.
  Дали хард рок или италиански канцонети.
  Явно е едно: и тримата са от проруската пета колона.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 52. 52 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Тоя него ли е срам да казва, че искал да има промяна само за да си изхарчи 5-те лева и да чете вестник.
  Как може да публикувате такъв откъс,от една тъпа книга.

 53. 53 Профил на kapablanka
  kapablanka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#42] от "Каишков":

  Дайнов едва ли е чул за Илия Минев, който 23 години бе по затворите. Ама и как да чуе това създание на червената принцеса:

  http://www.bolgari.net/dostena_lavern:_dainov_e_uchil_s_pari_na_fondaciia_%E2%80%9Clyudmila_zhivkova_-el-1131.html

 54. 54 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  "Моят приятел бе максималист: "Почваме на чисто. Имаме уникалния шанс да направим първото истински щастливо общество – да направим държава по подобие на хипарското братство от големите фестивали на 60-те години. За това се боря". Аз бях минималист: "Аз пък се боря за това, в края на бъркотията, където и да се намирам в центъра на София, в рамките на петминутна разходка в която и да е посока, да намеря някой, който да ми направи джин с тоник".

  Както се казва - БЕЗ КОМЕНТАР. Каквито приятелите му, такъв и човекът. Дайнов има нужда от лечение, а не от издатели.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 55. 55 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Няма по-голяма фурнаджийска лопата от тоя. Въобще не ми е ясно кой ще му прочете парцала.

  Няма лоша реклама!
 56. 56 Профил на Sann
  Sann
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Значи на тоя Дайнов, така пък да не мога да му повярвам! Забрави как довчера ги величаеше ГЕРБ, днеска му бутнаха малко пари от БСП и вече играе по тяхната свирка (последното да не се възприема като намек...?) Ето да се ограмотите: http://www.glasove.com/evgeniy-daynov-ili-za-podrunkvaneto-na-dve-struni-25924

 57. 57 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Публицистиката на Дайнов надали ще е интересна, а е и вадене на нож на умряло куче. "Тайният проект Бойко Борисов" се появи през 2009 г., веднага след изборите и дори сега е повече от актуален и пълен с неизвестна информация - от калинките, та чак до Буда, работата в ДС на Борисов (и Цветанов), гангстерските екшъни, в които е замесен премиера и ИПОН, финансиреното на политическия му възход и да не изборявам повече. Явно четивото на Дайнов е предизборно и поръчково като всичко, излязло напоследък за Бойко - от книгата на Иван Бакалов до тази със скечове на сценаристите на Слави.
  "Два модела - доста различни, но добри за страната, са тези на Иван Костов и на Бойко Борисов" - цитат от Дайнов, но от март 2010 г. Не е единственият, който може да се посочи.

 58. 58 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1957 Весело

  И всичко това заради ДЖИН С ТОНИК. Срамота е ако се е продал толкова евтино. Поне му се е изпълнила детската мечта.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 59. 59 Профил на gigow
  gigow
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Много гербери са се събрали да плюят тука. Как ви събра Цветанов? С 'окръжно" по телефона ли?
  Каквото и да плюете по книгата, истината е че

  ГЕРБ са варварите на 21 век в България!

  И всички които подкрепят ГЕРБ са варвари!

 60. 60 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 981 Неутрално

  [quote#18:"Distributed"]Що нямаше такава книга след мандата на Тройната Коалиция[/quote]


  Защото Бойко още не беше внушил на електората,че тройната коалиция е нещо ужасно.Това си е интелектуална собственост на бившия премиер.На тази тема никой не може да го надвика.
  А да помагаш на Борисов да си прокарва лъжите е недостойно дори за такъв лекомислен човек като Дайнов.

 61. 61 Профил на alexthesun
  alexthesun
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "Distributed":

  Имаше такава книга след Тройната. Казва се "Моделът "Станишев": путинизацията на България".
  Хубаво е да ги проверяваш нещата преди да говориш/пишеш

 62. 62 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#59] от "gigow":

  Айде да не се обиждаме, много съм далече от ГЕРБ-ерите. Но само като го видиш какво е говорил преди няколко години за ГЕРБ няма как да не ти стане ясно каква е цялата картинка.
  Явно ни имат за много глупави. Който му кихне на тоя и си продава задника. Обидно е да си мислят, че като видим един автор политолог няма да му пуснем една търсачка.

  Няма лоша реклама!
 63. 63 Профил на gigow
  gigow
  Рейтинг: 495 Неутрално

  [quote#62:"еМа"]Айде да не се обиждаме, много съм далече от ГЕРБ-ерите. Но само като го видиш какво е говорил преди няколко години за ГЕРБ няма как да не ти стане ясно каква е цялата картинка. [/quote]

  Много добре знам как в началото на герберското управление Евгений Дайнов неистово хвалеше Бойко. И тогава беше любим автор на герберите. Сега ги разлюби и взеха да го плюят ОРГАНИЗИРАНО.
  А Дайнов е прав или преди, или сега. Според мен е прав СЕГА.
  ГЕРБ СА ВАРВАРИ!
  А Бойко Борисов е криминален престъпник и скоро ще се озове в затвора!

 64. 64 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  "...В рамките на няколко месеца за "показания" в РПУ бяха привикани: музикантът Мишо Шамара (за да го тормозят за текст на негова песен); дотогава никому неизвестен варненец (да се оправдава, че е снимал трима полицаи, спящи в патрулката по време на дежурство); моя милост (да се обяснявам защо съм казал еди-какво си в телевизионен сутрешен блок); Пламен Даракчиев, един от основателите на "Подкрепа" (за да се защитава, че организира протест).

  Поетът Николай Колев-Босия пък, трън в петата на режима на Тодор Живков, в есента на 2012 година беше арестуван от четиридесет полицаи, защото бе обявил намерението си да нацели парламента с гнил домат."

  Другари милиционери, да допуснем, че Дайнов има повече дефекти отколкото достойнства, но какво от горния цитат не е вярно? И не само от него.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 65. 65 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1957 Весело

  До коментар [#59] от "gigow":

  [quote#59:"gigow"]Много гербери са се събрали да плюят тука. Как ви събра Цветанов? С 'окръжно" по телефона ли? [/quote]

  Ами то няма нужда. Отваряме си сутрин очите и нещо ново от Дайнов се е пръкнало. Постоянно сме в бойна готовност.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 66. 66 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 823 Неутрално

  и така за едни джин с тоник , кроасани и кафенета предадохте и продадохте България без спир , без срам всеки ден по няколко пъти и я подарихте в лапите на варварите , на които вие служите понеже ще сте долнопробни същества без идеал , само стомаха да напълним и парата да дрънчи .

 67. 67 Профил на mart.in
  mart.in
  Рейтинг: 442 Весело

  Ххахаххаха, ох не мога! Тоя Дайнов де не го садиш, там никне! Смешен е, смешееен! До оня ден лиза задника на Бойко и ГЕРБ, днеска са му лоши. Мине се не мине време и ги сменя Тоя път червените са бутнали някой лев, утре ще друг... Тежка е най-древната професия!

 68. 68 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#63] от "gigow":

  И точно това разлюбване ми разклаща доверието във всеки.
  Въпрос на усещания за хората, моите в такива ситуации са, че не вярвам на фурнаджийски лопати. Затова и съм отвратена от 99% от политиците ни.

  Няма лоша реклама!
 69. 69 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  "Повечето хора в България се върнаха в режима на страх, налаган между 1944-1989 година: "Шшшт, това не е за телефон! Ако искаш да говорим, да се видим в парка"

  Ако всеки си сложи ръка на сърцето и честно си каже дали това изречение е истина, от това може да си направи извод колко и останалите написани неща са близо до реалността. Нищо от това което беше на въоръжение за громенето на класовия враг в периода 1944 - 1989 не е останало чуждо и ненаучено от Дайнов. Всъщност първоопределяща е посредствеността. Най-яростните громители на класовия враг бяха посредствениците, които с друго не можеха да си пробият път. Посредствен Дайнов!

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 70. 70 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 892 Весело

  в една късна слънчева сутрин се бях озовал на жълтите павета с пет лева в джоба – огромна сума за тогавашните ми възможности.
  ........................
  Очевидно и за сегашните... Произведението Дайново не струва и пет лева.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 71. 71 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Издаването на книгата вероятно се финансира от БСП или от някой от приближените и олигарси.

 72. 72 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Бре, много голем интерес към Дайнов. Не съм чел статията, ма влезнах да вида с кво е предизвикал интереса на коментиращите. Оказа се, че те искали да споделът, че не се интересуват от него...

 73. 73 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Мене и Вучков ми беше много, ама сега и този ветрогенератор... Цв. Томов не би трябвало да представя памфлета на бизнес-ориентирания политически палавник, а да колекционира реплики и контра-реплики на Соломон Паси от лекциите му по площадна реторика.

 74. 74 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2615 Весело

  "Очаквайте утре епилога на книгата, озаглавен "А сега - накъде?"

  Този се чуди накъде да тръгне, но ние си го знаем, при това отдавна. От няколко месеца Дайнов дава недвусмислен отговор на въпроса , който едва сега се досети да си зададе. А този отговор е : към четвърти километър!

 75. 75 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Герберчета, истината боли, а?

 76. 76 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 757 Весело

  Дайнов,нека тия които плащат за простотиите написани от Теб,си забият един план Ян-Рът където трябва.
  Чак вони......

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 77. 77 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Тази откачалка и джин с тоник+лимон не го оправят!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 78. 78 Профил на Максим
  Максим
  Рейтинг: 721 Весело

  Леле, леле... Дайнов надминава себе си. Бахти проскубаното хипи, а ми се изживява като политолог...

  Sic transit gloria mundi...
 79. 79 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  [quote#63:"gigow"]Много добре знам как в началото на герберското управление Евгений Дайнов неистово хвалеше Бойко.[/quote]

  Е, чак пък неистово...

  В началото на управлението на ГЕРБ и аз намирах по някоя добра дума за Бойко, при цялата му воняща на чесън и кецове НАТУРАЛНОСТ - толкова ми беше писнало от тройната, че дори той ми се струваше приемлив в сравнение с нея.

  Казвах си: по-лошо не може да бъде.

  Оказа се, че можело.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 80. 80 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Уточнение:
  Ако някои мисли от книгата на лицето Дайнов ви звучат странно, не се чудете. Авторът е син на АБпФК, отраснал е в тази среда, имал е всичко, получил е отлично образование и затова се опитва да съвмести несъвместимото - първосигналните генерични инстинкти с модерни възгледи за демокрация и т.н.... Но пак опира до стандартните пропагандни клишета на Станишката: "Помощ, демокрацията загива, подслушват ни мафията, взеха ни благата..."
  Който не знае: лицето Дайнов е шаманът-заклинател на Човека с Черното Сърце и негов Главен фен и пропагандатор - каква единосъщност нали - и двамата са лишени от съвест.
  П.С.
  Книгата беше приета с голям ентусиазъм от Червената Генерична Мафия, а авторът беше наречен "сериозен изследовател"

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 81. 81 Профил на andro31
  andro31
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Пеунсионерче съм на83г.Къакто каза един ,,велик журнарист,, че еживял в три епохи.Иаз байновото съм ги живял. При Семиончо Бай Тошо развит неповит с-зъм и сига при ,,социален,,капитализъм.За какво да споря Г-н или др.Дайнов.А виж за управлението на ГЕРБ те са вече бита карта.У-нието на мълценството го процакаха а уедноличното у-ние ги чакат хората от улицата.Т както е казъл един бивш милицшонир сиго полицай-ЖЕ МЕ НЕ ИТЕРСЕ ПА МОСЮ

 82. 82 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Бг комунисти си личат отдалеч- както палтото, което е стояло в нафталин, и мирише "виновно", изказващо само ( без "разпит" местопребиваването си.

  "Нормалност" за комуниста е да се шляе от ранно утро, да се прави на Балзак, и да пие по обяд "джин с тоник".
  Е, бачкането е за раята... ние сме "интелектуалци".
  Комунистите телефони не подслушваха- те бяха образец на праведност и божепослушание.

  Поредните отвратително миришещи повърнати маси на Бг плебеи и простаци, с име- "Бг комунисти".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK