Изборният борд се оплаква от липса на комуникация с ЦИК

Изборният борд се оплаква от липса на комуникация с ЦИК

© ДневникВярваме, че на следващото заседание на Изборния борд ще има представител на ЦИК, тъй като са се натрупали въпроси към комисията. Това каза пред журналисти Емилия Друмева, която председателства поредното заседание на гражданския борд за честни избори към Министерския съвет днес.


На заседанието членове на неправителствени организации, които ще наблюдават изборите, изразиха притеснението си от липсата на представител на Централната избирателна комисия в работата на борда. Основните въпроси са свързани със забавянето на методическите указания за работата на избирателните комисии. Според хронограмата срокът беше 45 дни преди изборите, или 27 април. Гражданските организации чакат указанията, за да започнат обучения на наблюдатели.


"При положение, че нямаме комуникация, въпросът е можем ли да продължим напред", каза по време на заседанието Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда и добави: "Ако ЦИК саботира или бойкотира този формат, нашето участие започва да става бутафорно. Ние не можем да поставим истински въпроси, да потърсим истински решения."
Калин Славов от асоциация "Прозрачност без граници" посочи, че хронограмата на комисията не е просто поредица от дати, а решения с логическа последователност във времето, чието спазване гарантира прозрачността на изборите.


От ЦИК коментираха за "Дневник", че бордът е създаден като орган, който да консултира Министерския съвет, и участието в него е извън правомощията на комисията. "Нашата дейност е достатъчно публична и прозрачна. Всеки български гражданин може да следи работата ни. Изборният борд не е втора избирателна комисия", каза говорителят на ЦИК Бисер Троянов.


От комисията са поканили на среща в петък, 19 април, представители на всички организации, регистрирани с наблюдатели за предстоящите избори.


На днешното си заседание изборният борд обсъди отразяването на предизборната кампания в медиите. Присъстваха представители на националните радио и телевизия, както и председателят на СЕМ Георги Лозанов.


Очаква се другата сряда отново да се обсъжда въпросът с подписките на партиите за изборната регистрация. След като ГРАО провери подписите, се оказа, че в списъците фигурират хора без избирателни права.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1288 Весело

  Къде бяха всичките тия организации на предишните десетки избори?
  Сега явно борбата за кокала е на живот и смърт. Кошера се е разбунил яката!

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Любопитно

  Тези май се усетиха ,че ги позват за замазване на очи

 3. 3 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#1] от "4u4o":

  Тези избори са във формат:

  "Дайте ми отвЪртка и ще ви спечеля всякакви избори".

  (перифразирам Роси Кирилова, а тя - Архимед)

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 4. 4 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Аз им свалям шапка,че се стремят да помогнат на държавните органи да проведат едни нормални избори.Не вярвам да са на заплата.Заслужават повече уважение от страна на ЦИК.Дори и когато не са съвсем прави в претенциите си.

 5. 5 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Нека изборният борд слага на масата истинските проблеми на малкия бизнес който е довършен!Няма време за губене!

  Четиво за желаещите да ни управляват и министри в служебния кабинет. Помагало за читави програми на партии желаещи да влизат в Парламента.

  Ето ви конкретният проблем:

  Касовите апарати с GPRS връзка.

  Това и в Харвард го няма в учебниците, защото е анти-пазарна мярка. България е най-бедната държава в европа и е с най-драстичните системи на контрол. Толкова е стегнат коланът около вратовете на малките фирми, че повечето вече са удушени.

  Преди година всички 300 000 фирми бяха задължени да дадат средно по 300 лв. и да си закупят. Това доведе до изтегляне от малките фирми на 90 млн. лв. Тези пари отидоха към няколко монополисти фирми производителки на такива апарати и трите мобилни оператори.

  Проблемът обаче е,че освен тези 90 млн. изтеглени от малкия бизнес всяка година рекетът ще продължава със задължителното годишно сключване на договори с фирмите обслужващи касовите апарати в размер на 90 лв. като забележете сумата е разпределена 30 лв. за сервизната фирма и 60 лв. за мобилния оператор! Това прави всяка година да се изтегля по чисто мутренски начин - 27 млн. лв. от малките фирми. До сега беше разходът само за договор със сервизната фирма.

  Това е реален пример от живота как се унищожава малкия бизнес с едни напълно рекетиращи изисквания. Как така сервизната фирпма взима 30 лв. само за това да ти издаде задължителния договор без да дава вкл. поне една профилактика на апарата? Как така мобилният оператор ще взима по 60 лв. за една напълно наседена функция изпращане на ежедневни СМС съобщения към НАП? Всичко това е напълно безсмислено и безполезно, то само ще източва живо месо от мъждукащите фирмички.

  Коя политическа партия ще се ангажира да премахне това изискване задължителната GPRS връзка на касовите апарати?
  Така ще бъдат спестени минимум всяка година 27 млн. лв. и ще направи сервизните фирми по-отговорни към клиентите си. Сега всяка сервизна фирма е сигурна че клиентите им са до гроб. Комисията за защита на портребителите трябва да се самосезира и да провери всички сервизни фирми на касови апарати!

  Проблемът GPRS касов апарат източващ по 30 млн. лв. от малките фирми нека стане част от дневния ред на гражданския изборен борд.

  Нека го видим в програмите на партиите.нека да видим нещо на практика което ще подпомага малките фирми. За 10 години мобилните оператори и сервизните фирми с помоща на НАП ще източат от малките фирми 300 млн. лв. Сега разбирате ли защо в България белият бизнес трудно ще вирее?

  Очакваме решаване на проблемите и спиране на рекетът на малките фирми!

 6. 6 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Интересно, но изведнъж като с магическа пръчица изчезнаха призивите за всеобщо и задължително гласуване на "борда" от Български граждани, а всички проблеми на Родината произтичат от това, какви са предимствата:
  1. Ще се окаже, че избирателните списъци са поне с 1 мил. гласа "сгрешени" в полза на мъртви души;
  2. Никой престъпен калтак няма да може да купи толкова гласове на неграмотни и/или бедни, колкото са му необходими за да "влезе" в парламента;
  3. Няма да има нужда от подобни на този "борд" структури, които се правят според желанието на ирландската овчарка на Борисов за да официализира "честните" избори.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 7. 7 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 808 Весело

  До коментар [#1] от "4u4o":
  Къде беше СДС от 45 до 89 г.?
  Къде беше НДСВ от 89 г. до 1 г. ?
  Къде беше ГЕРБ от 89 г до 9 г. ?

  Пък ако питаш къде беше Буда когато държавата фалираше през 90-те.

  Отговора е много весел. Охраняваше правешкия тиранин, пазеше го от народния съд.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 8. 8 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 488 Весело

  Комуникация няма, защото Цвък-и я преХвана с Крайслера !
  От утре пускаме ... Гълъбите !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 9. 9 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 488 Весело

  ЦИК са администратори, които изпълнява закона. С тях диалогът е безсмислен.
  Диалогът с ЦИК минава САМО през изборният закон.
  А пък Изборният борд е създаден само и единствено да замаже очите на хората!
  Нали не очаквате това упражнение да генерира нещо друго освен едно голямо НИЩО?

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 10. 10 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#5] от "newmind":

  Подкрепям!

  В допълнение да кажа, че освен връзката през мобилен оператор с НАП се попълват един куп дублиращи книжа. Абсолютно ненужно и безмислено занимание.

  С него по НИКАКЪВ начин не се "лови" сивата икономика, а само се оказва финансов натиск (направо преса) на всеки ДРЕБЕН и СРЕДЕН бизнез у нас. Големите (ЛукОйл) не ги закачат.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 11. 11 Профил на byal_negar
  byal_negar
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Изборни бордове, НПО-та и всякакви комунистически сателитни измишльотини - кого ще заблудите?

  "Истината е винаги посредата!"
 12. 12 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Всичко това се прави с цел. Ако не им харесат резултатите ще ревнат, че са фалшифицирани и ще потрошат още барем 20 милиона за нови избори, за да могат да докопат поне част от далаверката.

 13. 13 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Изборен борд? Сигурно тотално сме закъсали, след като такова животно няма никъде другаде по света. И като гледам представителките на ИБ, съвсем се отчайвам от положението - и те ръждясали като мен, но дават акъл. Вярно, те дават акъл на двора, аз в обора, но резултатът е все този - кой ни бръсне. В една държава няма ли законност, отпиши я!

 14. 14 Профил на staphane
  staphane
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Е, те ГЕРБ се готвят за масови фалшификации. Ако има комуникация, все някой ще изпее, че фалшифицират! ДОЛУ ГЕРБ! Никога повече милиционери на власт!

 15. 15 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#1] от "4u4o":

  Ти си идиот бе! Всички тия НПО-та си бяха на мстотото и на предишните избори, ама им бяте запушили устата, както се опитвате да го направите и сега. Като гледам, ти си от другата страна на барикадата.

  Любомир
 16. 16 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#4] от "vjacho":

  прави са в претенциите си , освен това не са на заплата

  Любомир
 17. 17 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#15:"Любо"]Ти си идиот бе![/quote]
  Изказа ти те прави истински интелектуален колос !
  Кои сме "ние", дето сме запушвали устата на някой? Хората, които си спукване д-то от работа, които си плащаме данъци и осигуровки съвестно, които ни е писнало от политическата класа, които не приемат, че може съществува професия "депутат", които не искат държавата да се източва от съмнителни сдъжения, комисии, стотици партии, фондации и т.н..
  Ако на тези хора казваш идиоти, е тогава да, идиоти сме, но ти явно имаш някакъв проблем с ценностната система.

 18. 18 Профил на trayan.petkov
  trayan.petkov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ГЕРБ се готвят за масови фалшификации. Въобще не ме учудва това. Време е да спрат да фалшифицират всичко!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK