Изборният борд се оплаква от липса на комуникация с ЦИК

Изборният борд се оплаква от липса на комуникация с ЦИК

© ДневникВярваме, че на следващото заседание на Изборния борд ще има представител на ЦИК, тъй като са се натрупали въпроси към комисията. Това каза пред журналисти Емилия Друмева, която председателства поредното заседание на гражданския борд за честни избори към Министерския съвет днес.


На заседанието членове на неправителствени организации, които ще наблюдават изборите, изразиха притеснението си от липсата на представител на Централната избирателна комисия в работата на борда. Основните въпроси са свързани със забавянето на методическите указания за работата на избирателните комисии. Според хронограмата срокът беше 45 дни преди изборите, или 27 април. Гражданските организации чакат указанията, за да започнат обучения на наблюдатели.


"При положение, че нямаме комуникация, въпросът е можем ли да продължим напред", каза по време на заседанието Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда и добави: "Ако ЦИК саботира или бойкотира този формат, нашето участие започва да става бутафорно. Ние не можем да поставим истински въпроси, да потърсим истински решения."
Калин Славов от асоциация "Прозрачност без граници" посочи, че хронограмата на комисията не е просто поредица от дати, а решения с логическа последователност във времето, чието спазване гарантира прозрачността на изборите.


От ЦИК коментираха за "Дневник", че бордът е създаден като орган, който да консултира Министерския съвет, и участието в него е извън правомощията на комисията. "Нашата дейност е достатъчно публична и прозрачна. Всеки български гражданин може да следи работата ни. Изборният борд не е втора избирателна комисия", каза говорителят на ЦИК Бисер Троянов.


От комисията са поканили на среща в петък, 19 април, представители на всички организации, регистрирани с наблюдатели за предстоящите избори.


На днешното си заседание изборният борд обсъди отразяването на предизборната кампания в медиите. Присъстваха представители на националните радио и телевизия, както и председателят на СЕМ Георги Лозанов.


Очаква се другата сряда отново да се обсъжда въпросът с подписките на партиите за изборната регистрация. След като ГРАО провери подписите, се оказа, че в списъците фигурират хора без избирателни права.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK