"Алфа Рисърч": ГЕРБ запазва преднината пред БСП, избирателната активност расте

"Алфа Рисърч": ГЕРБ запазва преднината пред БСП, избирателната активност расте

© ДневникПо-висока готовност за участие в изборите, запазваща се преднина на ГЕРБ пред БСП, укротяване на устрема на "Атака". Това са някои от основните тенденции, които показва изследване на "Алфа Рисърч" по поръчка на "Дневник" в началото на предизборната кампания. От агенцията отчитат и продължаващ спад в подкрепата за партията на Меглена Кунева и насочване на повече гласове към т.нар. "малки партии".


Ръст в избирателната активност


За по-малко от месец намерението за участие в изборите нараства с около 7-8% и достига до около 60% от интервюираните, или приблизително 3,5 – 3.6 млн. души, посочват от "Алфа Рисърч". Според социолозите политическата мобилизация, до която зимните протести не са довели поради неуспеха им да излъчат силни лидери и послания, започва да нараства с покачване градуса на напрежение между познатите основни политически парти.
С по-висока мобилизация и този път се открояват най-възрастните поколения и жителите на по-малките населени места. Обратно, най-младите, особено в големите градски центрове, продължават да не намират мотивация или адекватно политическо представителство и затова сред тях отказът от гласуване остава висок.


Според социолозите разочароването от политиките на прехода, както и икономическите трудности от последните години правят от поколението на 40-50-годишните най-несигурната група. Сред тях колебанието кого да подкрепят на предстоящия вот и неувереността в избора са най-силни (36%). От нагласите на тези групи в много голяма степен могат зависят крайните резултати, особено за прескачане на 4-процентовата бариера и при евентуално ожесточаване на спора за първото място, твърдят още от "Алфа Рисърч".


Привържениците на БСП - слабо мотивирани


В дните около официалния старт на кампанията дистанцията между ГЕРБ и БСП е в рамките на 5.6%, сочи изследването. Спрямо март подкрепата за ГЕРБ нараства от 21.9% до 22.5%, а тази за БСП спада от 17.4% на 16.9%. Ръстът на доскорошните управляващи се дължи основно на мобилизацията на техните симпатизанти в столицата и в по-големите, управлявани от кметове на ГЕРБ градове. Партията на Бойко Борисов е най-силна в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора. В редица региони с икономически трудности обаче и в малките населени места ГЕРБ са изправени пред спадаща популярност, пишат от " Алфа Рисърч".


Гражданското недоволство, вместо до консолидиране, доведе до разпиляване на протестния вот, сочат социолозите. Според тях това стои в основата на по-слабите позиции, с които влизат в предизборната надпревара основните конкуренти на ГЕРБ.


БСП започва кампанията със слаба мотивация на своите привърженици и неспособност да привлече по-широка електорална периферия. Отказът на Сергей Станишев от премиерския пост и новите лица в листите се възприемат противоречиво от традиционните избиратели на левицата, казват от "Алфа Рисърч". По-устойчиви позиции социалистите запазват в малките населени места, но пък отстъпват в най-големите градове, където са концентрирани и най-висок брой избиратели.


Гражданското недоволство разпиля, вместо да консолидира протестния вот.

© Юлия Лазарова

Гражданското недоволство разпиля, вместо да консолидира протестния вот.


След бурния подем на "Атака" по време на протестите - почти тройно по-висока подкрепа в сравнение с периода преди демонстрациите, сега се наблюдава известно забавяне на този процес, твърдят от социологическата агенция. За момента "Атака" събира 4.9% от гласовете на пълнолетните избиратели, без да увеличава електоралната си тежест, сочи изследването.


Националистическият вот се отлива обаче и към други формации – 1.3% за НФСБ, 1% - ВМРО-БНД, ГОРДа България – 0.7%. Други партии, с които представители на протестиращите участват в изборите, събират между 0.3% и 1% привърженици.


Проблемите около съставянето на листите на "Движение България на гражданите" и напускането на местни организации, на фона на общата слаба консолидация на неговите симпатизанти, се отразяват отрицателно и върху позициите на партията, пишат социолозите. Партията на Меглена Кунева губи около процент подкрепа за месец - в началото на април за нея биха гласували около 2.9% от общия брой избиратели.


Незасегнати за момента са партиите с най-твърди ядра от симпатизанти, казват от "Алфа Рисърч". ДПС има традиционните си 4.8% последователи, но с висока готовност да гласуват. Заради силно мотивираните си последователи, ДСБ засега могат да разчитат на 1.8% от гласовете, дори след скандала около несъстоялата се коалиция със "Синьо единство".


Задача с много неизвестни


Високата, но недостатъчна подкрепа за постигане на абсолютно мнозинство на ГЕРБ или БСП, заедно със силната фрагментация на вота към по-малките партии, очертават редица интерсни интриги, твърдят от "Алфа Рисърч" и подчертават, че е възможно до 15- 18% от гласовете да отидат към партии, които не прескачат изборната бариера. Така все още не е ясно ще запази ли ГЕРБ аванса си пред БСП, ще вземат ли социалистите част от протестния вот, достигнала ли е своя таван "Атака". Не може да се каже и дали партията на Меглена Кунева ще спре ерозията си и ще могат ли по-малки партии да преминат 4-процентовата бариера.


От този въпроси ще зависи балансът на силите в следващия парламент, управленските формули, а вероятно – и колко дълъг живот ще има той, обобщават от "Алфа Рисърч".По поръчка на "Дневник" "Алфа Рисърч" провежда две проучвания на електоралните нагласи за Парламентарни избори 2013г. - на старта и в края на предизборната кампания.


Настоящото изследване е реализирано в периода 10-14 април 2013г. сред представителна за пълнолетното население извадка, стратифицирана по тип населено място. В допитването участват 1030 пълнолетни граждани, подбрани по метода на квота въз основа на признаците пол, възраст и образование.


Анкетирането е приключило преди оповестяване доклада на прокуратурата за нерегламентираното използване на СРС от МВР и не отразява евентуалното влияние, което този скандал ще окаже в хода на кампанията.


Алфа Рисърч и "Дневник" носят отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на техните страници. Те не носят отговорност за частично или манипулативно използване на тези данни.


Съгласно чл. 137а от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (410)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 778 Неутрално

  12-13% максимум избирателна активност.

  Под 1 милион души (предимно купени) ще отидат до урните.

  Тези агенции са социостратези, а не социолози.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Изборите ще се решат окончателно, като излезе списъка с офшорците. И активността ще е на ниво.

 3. 3 Профил на Snoopy
  Snoopy
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Серго сега да каже че Алфа Ресърч манипулира изборите, и ще му олекне.

 4. 4 Профил на barmalei
  barmalei
  Рейтинг: 367 Весело

  "ДСБ засега могат да разчитат на 1.8% от гласовете, дори след скандала около несъстоялата се коалиция със "Синьо единство".

  Ей тва е най-хубавата вест

 5. 5 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 572 Неутрално

  И кой им вЕрва на тези?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 6. 6 Профил на Snoopy
  Snoopy
  Рейтинг: 511 Неутрално

  [quote#1:"Reveal"]12-13% максимум избирателна активност.
  [/quote]
  Я стига си се напъвал да пишеш глупости, позитанче. Ще ви се ниска активност, ама няма да я бъде вашата.

 7. 7 Профил на barmalei
  barmalei
  Рейтинг: 367 Весело

  Костов само как разчисти дясното за Герб, направо майстор

 8. 8 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Бой по комунистите със всички средства...
  Дори те да се Бойко Борисов и Иван Костов.....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 9. 9 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Весело

  Брях! С тия темпове до изборите ще минем стоте процента избирателна активност.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3325 Неутрално

  Настоящото изследване е реализирано в периода 10-14 април 2013г. ...

  Толкоз!
  Преди скандалите ...
  Може да се вземе само за база за сравнение за следващи изследвания.

  Прочее ... ей ви го и тук потвърждението с колко мат'ряла работят социолозите. Под 6 милиона гласоподаватели.
  А ГРАО, по които и ЦИК "смята", ви ги води ...

 11. 11 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Лошо за Командиря! Високата избирателна активност означава,че ротносителната тежест на неговата завера намалява!

 12. 12 Профил на barmalei
  barmalei
  Рейтинг: 367 Весело

  След разцепване на дясното, остана само Иван Костов да се разцепи на Иван и на Костов

 13. 13 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 432 Неутрално

  герберите ако спечелят пак, ще бъде голям майтап.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 14. 14 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Бас ловя, че ГЕРБ ще имат поне с 5% по-нисък резултат от всички проучвания правени до момента...

 15. 15 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Не мога да схвана плювките по Костов! Слушайте и гледайте внимателно, ако имате уши и очи за това. С всичките му недостатъци той е най-смисленият и умен политик в България. Всичко останало е комунист, милиционер, комунист, милиционер....

 16. 16 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 420 Неутрално

  [quote#15:"dragalevski"]С всичките му недостатъци той е най-смисленият и умен политик в България. [/quote]

  Забравил си да добавиш и нещо съществено, което обезмисля първите две характеристики, и НАЙ НЕИЗБИРАЕМИЯТ!

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2709 Гневно

  Малко е гладувал народа!Трябва му още!

 18. 18 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Нищо ново под слънцето и в леглото.

 19. 19 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Ей, глупав народ! Заслужава си да го управляват престъпници и малоумници. Догодина, Февруари да го видя как ще си плати надутите сметки.

 20. 20 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#12:"barmalei"]пване на дясното, остана само Иван Костов да се разцепи на Иван и на Костов
  [/quote]

  Добре дошъл... застъпили...?!

 21. 21 Профил на Тракатака
  Тракатака
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#14:"hinhril"]Бас ловя, че ГЕРБ ще имат поне с 5% по-нисък резултат от всички проучвания правени до момента... [/quote]
  Зависи кой плаща за проучванията. В платените от БСП те са рамо до рамо с ГЕРБ.

 22. 22 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 778 Весело

  [quote#6:"Snoopy"]12-13% максимум избирателна активност. [/quote]

  На всички от правешкия герб може да им викаш позитанчета, но не и на Reveal.

  Къде беше правешкия герб когато държавата фалираше? А, къде беше? А? Точно така - охраняваше правешкия тиранин, пазеше го от народния съд.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 23. 23 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1562 Весело

  До коментар [#11] от "reakzioner":

  Не си познал. Този път липсва разпределението на порциите, което да накара хората да гласуват. И по-добре си угрижвай вашите, които след всеки избор губят гласове в полза на Атака и малките партии.

 24. 24 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Борисов ще бъде излекуван от болестта "Вожд на червенокожите" с лекарството приложено на Костов - "Вожд на синьогъзите" доносници на ДС. Големи рейтинги, чупки и пластики, а на финала народът кротко ще го накаже да мълчи 5-10 години, надяваме се зад решетки.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 857 Весело

  До коментар [#13] от "инж. Филип":Дали ГЕРБ ще спечели??Това НИКОГА не е стояло като въпрос.Почти сигурно ГЕРБ ще има над 120 депутата,а позитанската мафия около 50.А само от София,Бургас,Пловдив и Ст.Загора ГЕРБ ще вземе повече отколкото мафиотити от ЦЯЛА България.

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 27. 27 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#19] от "bilbotorbins":


  [quote#19:"bilbotorbins"]Догодин, Февруари да го видя как ще си плати надутите сметки. [/quote]
  Ба, февруари. Още юли, за Честити избори...

 28. 28 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#24:"marquis"]Борисов ще бъде излекуван от болестта "Вожд [/quote]

  Аз например страдам от ГЕРБ 2-степен:

  Гастро-езофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) се характеризира с появата на симптоми или увредa на лигавицата на хранопровода, причинени от противоестествено връщане (рефлукс) на стомашно съдържимо в хранопровода. ГЕРБ е заболяване, което може значително да влоши качеството на живот на човек.
  Заболяването се предизвиква най-често от временни или постоянни промени в долния езофагеален сфинктер, чиято функция е да пропуска храната еднопосочно – от хранопровода към стомаха. В резултат на рефлукс, произведената в стомаха солна киселина попада в хранопровода и причинява възпаление, ерозии и дори язви.

 29. 29 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 514 Неутрално

  самият факт, че от 23 години са едни и съще означава, че изборите се фалшифицират така, че да има място за всички радетели на прехода. и иван костов пак ще е депутат, и сидеров, и дпс, бсп, ндсв, всички ще са там.

 30. 30 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1562 Весело

  [quote#11:"reakzioner"] означава,че ротносителната тежест на неговата завера намалява! [/quote]
  Знаеш ли какво е завера, или просто ти се вижда близко по звучене с далавера?

 31. 31 Профил на vaboman
  vaboman
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#12] от "barmalei":


  [quote#12:"barmalei"]След разцепване на дясното, остана само Иван Костов да се разцепи на Иван и на Костов [/quote]

  Ха-ха-ха, това ми хареса. След това ще гледаме титанична битка кой да вземе тялото и кой - духа десебарски.

 32. 32 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Лично за мен, Движение България на гражданите на Меглена Кунева заслужава и има поне двуцифрена подкрепа в проценти. Не вярвам на тези статистики поради простата причина, че тези "социолози" взимат пари от най-мощните и уяли се партии, а именно - ГЕРБ и БСП. Кунева няма пари и държавни партийни субсидии и не плаща за "любов". А Бойко обича любовта. Да на гражданите и на деморкацията, не на мутрите, агресията и ограбването на хората!!!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 33. 33 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Дрън дрън, питайте ги тия агенции след изборите кои от тях са познали!

 34. 34 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#26] от "Аксел":

  Нека имат 240 депутата, аз вече съм го преместил у другия крачол.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 35. 35 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  До коментар [#17] от "hodounski":


  [quote#17:"hodounski"]Малко е гладувал народа!Трябва му още! [/quote]
  Вярно е...като чуя Костов и се сещам за глад...но има 1,8% КОИТО СА ГО ЗАБРАВИЛИ...

 36. 36 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 873 Любопитно

  За останалите не знам, но за сЕрГея давам най-много 10% ...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 37. 37 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#23] от "Роси Кирилова":

  Не разбрах каква точно ти е мисълта! Заклчючението ми е логическо,не политическо. Щом Командиря ти има сигурен, но константен процент подкрепа, увеличението на гласуващите е негативно за него, защото ще отиде в полза на другите партии респ. ще увеличи техните проценти!

 38. 38 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#17:"hodounski"]Малко е гладувал народа!Трябва му още![/quote]
  ===========
  Имаш пълната ми подкрепа!
  И не само че малко е гладувал, ами и малко бой е ял...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 39. 39 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  Повече от елементарна ТЕХНОЛОГИЯ НА ПОДМЯНАТА.
  Първо се пускат "социолозите
  Те РАЗКУДКУДЯКВАТ ПРОЦЕНТИТЕ.
  За да СВИКНЕ МАТРЯЛА С ПРОЦЕНТИТЕ.
  После,каквито и да са резултатите от изборите,ПРАВИЛНАТА КОМПЮТЪРНА ПРОГРАМА на преброителите току виж ПРЕБРОИЛА СЪЩИТЕ ПРОЦЕНТИ.
  И на МАТРЯЛА му е кеф,че лъжа и измама нема....ха-хааааа.....

 40. 40 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#14] от "hinhril":

  еми айде да го ловнем този бас, аз мисля, че даже повече ще изкарат. Да уточним, най-честно ще е да се познава в депутатски места. Аз казвам над 85.

 41. 41 Профил на kipe
  kipe
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "ГЕРБ запазва преднината пред БСП..."

  Е така ще е...От Дневник, още повече трябва да се стараете в писанията си за ГЕРБ...Поне още една две статийки от Дайнов ще трябват, а... и още от снимките на Борисов и Цветанов, които често приличат на карикатури...

 42. 42 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 521 Гневно

  До коментар [#17] от "hodounski":

  народа е прост нека гладува .Щом ББ може да се гаври с целия народ и пенсионери и пак да гласуват за него значи народа си иска мизерията която получи за 4 години от ГЕРБ .Честито за 30 лева ще гладувате 4 години ..

 43. 43 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#28] от "moni56":


  [quote#28:"moni56"]Гастро-езофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)[/quote]
  Неправилното гласуване ще докара гАстрит на много хора, но и гЪзтрит после няма да помогне...

 44. 44 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Тя идеята е проста: правят се платени проучвания и матриала си вика аз сега за какво да гласувам за тоз или тоз, като те няма да влязат в парламента, по-добре да гласувам да си остана/стана крепостен селянин. Ама аз на кого обяснявам на тези гласували за Командира, Царя и Пожарникаря ли? - Истинският матриал

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 45. 45 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  До коментар [#15] от "dragalevski":
  Ми ти сам си написал отговора - никой не иска да имаме политика в истинския й смисъл.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 46. 46 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 521 Неутрално

  С тази разлика между ГЕРБ и БСП, ще управлява коалиция на БСП. Като се вземат в предвид резултатите и на другите партии, които ще бъдат представени в следващия парламент, БСП и коалиция ще имат 60 % , което ще се изрази в 144 депутата.
  Това е положението. Леко розаво, но доста по перспективно.

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 47. 47 Профил на Мирабела Катрова
  Мирабела Катрова
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Прогнозите на "Алфа Рисърч" са доста по-оптимистични от тези на ГАЛЪП, но ми се струват и доста по-нереални!

 48. 48 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Кои бяха тия Алфа рисърч ?

 49. 49 Профил на stefan_kozirov
  stefan_kozirov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  За мен разликата в процентите между първите три партии, България на гражданите, ГЕРБ и БСП ще бъде на по-малко от 4% отстояние една от друга. Помнете ми думата. ГЕРБ няма да видят тези 20 и проценти....те са около 16-19%. БСП са може би 16....ДБГ са 12-14%.....ловя се на бас, дори мога и коефициент да ви направя!

 50. 50 Профил на krista_p
  krista_p
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#32] от "Wizard":

  Заслужава, само че народът в България иска да си го управляват мутри, ченгета и комунисти. Не иска образовани, културни и умни хора. Че току-виж станем нормална европейска държава... явно някой много го е страх от това. Затова и толкова плюят по Кунева.

 51. 51 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 623 Неутрално

  - Колкото по-голяма е една лъжа, толкова по-лесно ще и повярват.
  - Никога не пиши едно нещо, когато можеш само да го кажеш.
  - Човек вярва на това, което му се иска.
  - Никой не пита победителя дали е говорил истината, или не.

 52. 52 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  "Денят е близо, безкрайно близо
  аз вече виждам първите лъчи..."
  ... из популярна българска песен

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 53. 53 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 476 Неутрално

  ходих да се проверя на http://www.glasovoditel.eu/ - за мое голямо учудване най-си паснахме с герб, после ванята костов и накрая с пръмова.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 54. 54 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Мисля, че тези избори ще бъдат пълна изненада за социолозите. Очаквам много по-нискъ резултат за ГЕРБ, въпреки финансовите им възможности, с които могат да купят целите избори. Избирателите на БСП и ДПС са относително твърди. Партиите СДС и ДБГ на Кунева имат само една цел - всичко против ДСБ, да заблудят избиратели, че са десни, но всъщност да обслужат ГЕРБ и БСП. Вредното явление Атака явно ще успее да влезе в парламента, което е още едно краче за БСП и ДПС.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 55. 55 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 857 Весело

  До коментар [#32] от "Wizard":Пръмова и гражданска любов???Хаха,ами тя се крие от гражданите като мишка,а те бягат от нея като прокажена.!!

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 56. 56 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#49] от "stefan_kozirov":

  Колко процента ще има дСБ?

 57. 57 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 572 Любопитно

  НЕКА ЗАПИТАМЕ ЕКСПЕРТИТЕ,СИГУРНИ ЛИ СА КАТО СПЕЧЕЛИ герб,ЧЕ НЯМА ДА ИМА ВОЙНА В БЪЛГАРИЯ.

 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  [quote#35:"BGman1"]Вярно е...като чуя Костов и се сещам за глад...но има 1,8% КОИТО СА ГО ЗАБРАВИЛИ...[/quote]Точно само 1.8 % не са гладували при Костов ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#37] от "reakzioner":

  Предпоставки за по-високо гласуване спрямо миналите избори липсват, негативният вот е разпилян, не привлича колебаещи се, което се вижда от разногласията в протестите. Но ти твърдиш обратното. Къде виждаш тези условия?

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#28] от "moni56":

  е, поне не е венерическо при теб, щото на някой им протичало доста ебателно -
  на Цвъко любовницата от Търново ли беше - заплодената уж, на Цвъко жената с оня галош с вид на запъртък от ДАНС, на Боко конкубината му избягала, а ползвали сересета да я следят с кой му слагала рога, толкова страда тиквата, че чак заприлича на шопар във фейса, а в дупето на вдовица, да не говорим за Мони, който цункаше Джиджи или обратно, за Лъчо Мозъка - виден полов атлет на партията, както и виден ум - леко кален, Калинка - калинката, която като една мадона успя да надуе тумбак от шофьорчето си, невидимо до деня преди раждането и т.н. ...

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 62. 62 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#54:"soave"]Очаквам много по-нискъ резултат за ГЕРБ, въпреки финансовите им възможности, с[/quote]
  Няма как да прогнозираш,.... при възможността чувалите да танцуват!

 63. 63 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  Така е. Докато младите не могат да намерят мотивация да гласуват, дъртите ще им определят живота, гласувайки под строй за Позитанската престъпна групировка.

 64. 64 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#59] от "Роси Кирилова":

  Както винаги плещиш глупости! Аз лично нищо не твърдя. Увеличената изборна активност се твърди от авторите на статистическото изследване. Ако твърдиш, че са в грешка, направи свое такова и ни покажи как реално стоят нещата!

 65. 65 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Приканвам да се гласува за малките партии... Всички стари са ни омръзнали и опротивели. Нищо ново и хубаво не ни очаква с тях!

 66. 66 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 857 Любопитно

  До коментар [#58] от "t' Ankus":Какво въобще спрягате тоя Костов,създателят на червената олигархия.Той се бори за 1% да лапа субсидията докато си чепка теменужките.Станишко ще загуби верният си партньор.Остават му Волен и Доган за смях и срам.

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 67. 67 Профил на trayan.petkov
  trayan.petkov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ГЕРБ се готвят за масови фалшификации. Въобще не ме учудва това. Време е да спрат да фалшифицират всичко!Герб доказаха, че ако не са престъпници, са милиционери или пък с калинчести особености! Не искам милиционери да ни управляват и крадат!

 68. 68 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Единствено е сигурно, че

  хунтата ДСБ и вождът и Гаргамел Драгалевски

  няма да влязат в Парламента.

  Това е добра новина за българската демокрация!

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 69. 69 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  [quote#56:"reakzioner"]Колко процента ще има дСБ? [/quote]Аз съм последния човек който би харесал Костов, но все си мисля, че ще хване 6 -8 % най-малко ... При тая всеотблъскваща политика на ГЕРБ, всички НЕ желаещи да гласуват за БСП/ДПС ще се изсипят при Костов. Изненада !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 70. 70 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1264 Разстроено

  Мнозинството от матрияла е с ясно изразени самоубийствени наклонности (в пряк и преносен смисъл).
  Поне не ни остава още дълго да се мъчим

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 71. 71 Профил на todoriadis
  todoriadis
  Рейтинг: 372 Неутрално

  А нали си знаем, че окончателните решения за кого да гласуват хората ще вземат в последните 4 дни, т.е. 8-12 май? Там ще е голямата борба, там ще са кървавите (компроматни) писма. Очаквам България на гражданите да обере гласовете на разумните хора, които не искат а изхабят гласа си на вятъра, но не биха гласували за статуквото.

 72. 72 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#57:"mentra65"]НЕКА ЗАПИТАМЕ ЕКСПЕРТИТЕ,СИГУРНИ ЛИ СА КАТО СПЕЧЕЛИ герб,ЧЕ НЯМА ДА ИМА ВОЙНА В БЪЛГАРИЯ.[/quote]
  ----------------
  Да, пенсионерите със зелени чорапи ще хванат Балкана и ще отарашат мандрите.
  А Станишев, Овчаров, Петков и др. другари ще потърсят политическо убежище в Северна Корея. А Мая Манолова ще развява знамето на революцията като свободата от картината на Делакроа...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 73. 73 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#61:"marquis"], поне не е венерическо при теб, щото на някой им протичало доста ебателно - [/quote]
  Сериозно-имам епикриза!
  Баннаха ме , щото написах, че Борисов има нужда до се лекува...
  Всички сме болни като гледам!

 74. 74 Профил на strandjata
  strandjata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Последната седмица преди изборите -
  куманизите ще бъдат неприятно сюрпризирани
  ... - Цветанов ще изкара "незаконните" СРС-та...

 75. 75 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Е да бяха написали кой е поръчал изследването и после да коментираме, то така няма смисъл.
  Иначе БСП-арско ми звучи с тия 17%, по реалистично ми се вижда да са 10%.

 76. 76 Профил на getso
  getso
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Никога!...
  Никога няма да гласувам за ГЕРБ...

 77. 77 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#26] от "Аксел":

  [quote#26:"Аксел"]Дали ГЕРБ ще спечели??Това НИКОГА не е стояло като въпрос.Почти сигурно ГЕРБ ще има над 120 депутата,[/quote]

  Дали ще хвърли пак властта, до една година? И това никога не е стояло като въпрос - материала видя, че властта се взима с протести.
  Не знам дали помните резултатите от парламентарните избори 2009 г.? Всички партии си запазват резултатите, с изключение на герб и сините. Къде са отишли тези 20%???
  http://portal.cik.bg/

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#47] от "Мирабела Катрова":
  [quote#47:"Мирабела Катрова"]но ми се струват и доста по-нереални! [/quote]
  Много правилно. На ГЕРБ 22.5% са им много, аз им давам не повече от 17.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 80. 80 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1180 Весело

  Партизанщината, черният пиар, гьобелсщината на тъпанаря Станишев се проваля с гръм и трясък! Народа не е прост за да не вижда простите комунистически номера на този лъжец!
  Но хубавото на "скандалите" сътворени от политическото недоразумение Сергей Станишев е, че те развързаха ръцете на следващото правителство! Та предстоят решаващи реформи в сектора на енергетиката и националната сигурност, а и не само там!

  Машини прости, народ неук.
 81. 82 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  [quote#64:"reakzioner"] Увеличената изборна активност се твърди от авторите на статистическото изследване.[/quote]
  Напротив, интерпретираш в посока на по-голям брой дадени гласове. На миналите избори активността беше 4.3 млн. в проучването се казва, че тя ще е 3.5-3.6 млн. с около 0.6 млн. по-малко.

 82. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 84 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 730 Неутрално

  "В допитването участват 1030 пълнолетни граждани, подбрани по метода на квота въз основа на признаците пол, възраст и образование."

  Защо ми се струва че 1000 човека е твърде малка извадка ? Тук 50 гласа могат да променят драстично нещата. И въобще винаги със се чудил как точно подбират хората, които да интервюират. Ясно ми е че те са подбрани пропорционално на населиението по пол, възраст, местоживеене и т.н., но как избират кои точно хора да питат ? Мен примерно за 23 години никой не ме е питал, а и май не познавам такъв когото са питали. Струва ми се, че тези проучвания "изпускат" голяма част от активните и работещи хора. Това донякъде обяснява и несериозно ниските проценти за десните партии.

 84. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 86 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#72] от "Депутат 241":

  Мандри нема, ма ако превземат фотоволтаиците и сме го закъсали

 86. 87 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Чудесно! С подобни нагласи българският народ отново ще направи мощна крачка към бездната към която уверено се е отправил.

 87. 88
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 88. 89 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#76:"getso"]Никога!...
  Никога няма да гласувам за ГЕРБ...[/quote]
  ===========
  Ти просто иди и гласувай. И ако искаш да убедиш някого, кажи му защо гласуваш ЗА еди-коя си партия...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 89. 90 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  [quote#66:"Аксел"]Какво въобще спрягате тоя Костов,създателят на червената олигархия.Той се бори за 1% да лапа субсидията докато си чепка теменужките.[/quote]Костовацие са по-фанатици и от Костов
  Кефят ме как реагират ... като болшевики.

  Срещу червени ескадрони
  стоят сини легиони.
  Костомолците заклети
  на всички лепат етикети.

  Кой не е за Гаргамел
  път погрешен е поел ...
  Вред крещят като маймуни
  не "авари" са, а хуни ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 90. 91 Профил на Мирабела Катрова
  Мирабела Катрова
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#79] от "ПАВЛА":

  Не обичам хазарта, но този път за себе си си направих прогнозни резултати, ако ги позная, ще започна да играя тото.

 91. 92 Профил на kranush
  kranush
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не знам дали резултатите съответстват реално на нагласата на гласоподавателите, но ме притесняват процентите за ГЕРБ и БСП. Тези партии показаха, че не могат да управляват добре България и са подвластни на интересите на определени кръгове. Гласовете за Атака са гласове на отчаянието и желание за връщане на лентата 23 години назад, което си е даже опасно. Неприятно е, че интелигентните партии, като ДБГ на Кунева, не получават достатъчно гласове за влизане в парламента, което би довело страната ни до перманентна и тотална политическа криза.

 92. 93 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 674 Гневно

  Дневник , много внимавайте да не покажете предвиждане за вота на СДС!
  Току виж ако ги игнорирате може и да се излъже някой десен да гласува за сектата , за която се трудите. Малко е вероятно , но все пак...

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 93. 94 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Костаците и другите издънки на комунистическата партия са ми много забавни.

  Още се надяват, че депутатски стол ще огрее драгалевския шмекер.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 94. 95 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  [quote#68:"Български патриот"]Това е добра новина за българската демокрация! [/quote]
  Нали? Сега няма да има кой да пречи на ГЕРБ (к) и БСП(к) да си разпределят порциите, а за пред матрияла да се правят на врагове.

 95. 96 Профил на idiotche
  idiotche
  Рейтинг: 370 Весело

  До коментар [#13] от "инж. Филип":

  къв инженер си с това :ако" бе, драги!

 96. 97 Профил на strandjata
  strandjata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Рейтингът на ГЕРБ направо се срина... - имам
  чувството, че няма да минат 52-та процента...

 97. 98 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Това са някои от основните тенденции, които показва изследване на "Алфа Рисърч" по поръчка на "Дневник" ?????

  Като знам с каква стръв се критикува тук Борисов се сещам каква е била поръчката!

  Впрочем черногледството на Станишев, с неговите димки по отношение на послушването / знаем как слухтеше той като премиер журналисти!!/ , вероятно фалшифициране на изборите, в което само неговата партия има вековни традиции, му носят само негативи.

  Разликата от ГЕРБ в омента е повече от 10 % в полза на ГЕРБ, тенденцията клони към 15-18 % повече за ГЕРБ!

  Имаше една статия от западен експерт по предизборни кампании в дневник. Та той говореше, че само позитивни кампании имат шанс за успех в България!

  Станишеф, вземи най-сетне да я прочетеш!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 98. 99 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  ГЕРБ забрани на пушачи да влизат в заведения
  ... Да им забраним да влизат в парламента

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 99. 100 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 726 Весело

  Супер. Само се чудя защо Герб са толкова загубени да искат да спечелят изборите. Та сега категорично ще имат по-малко гласове, ще имат още по-малък професионален капацитет (няма Трайков, няма Плевенлиев, няма даже Дянков, само калинки)... Следващата зима ще бъдат пометени след декемврийската сметка за ток.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK