Станишев: ГЕРБ създадоха империя на злото

Станишев: ГЕРБ създадоха империя на злото

© Красимир ЮскеселиевС безкомпромисен тон Сергей Станишев, лидерът на БСП и на Партията на европейските социалисти (ПЕС), обвинява управлявалата до неотдавна партия ГЕРБ в създаване на режим, който застрашава демокрацията в страната. С тези думи Маркус Бернат започва интервюто си за сайта Europolitics със Станишев в навечерието на парламентарните избори на 12 май. Пред всекидневника на Европейската информационна служба в Брюксел той говори и за създаване на "правителство на националното спасение".


Първият въпрос е защо предлага за премиер Пламен Орешарски, който дори не е партиен член, и Станишев отговаря, че този ход е предприет, "защото ситуацията в България е необичайна". Той изрежда, че за 4 години управляващите са създали политически и икономически монопол, подкопали са демократичните институции и функционирането на обществото, спрели са икономиката и 400 000 работни места са се изпарили. В такава ситуация за нормализиране на страната и рестарт на икономическия растеж е нужно правителство със солидна програма и широка парламентарна подкрепа, обяснява социалистът.


Запитан защо самият той не оглави правителство, Станишев отвръща, че в момента който и да е партиен лидер, дори най-популярният, е пречка за нужната широка подкрепа за реформи. Освен това нямало как да комбинира ръководството на един кабинет в сегашната тежка ситуация и ангажиментите си като европейски лидер на социалистите.
"Но най-важното е посланието ни към избирателите - че БСП не се стреми към властта заради някакъв собствен интерес, а че искаме промяна и правителство на националното спасение. Става дума за спасяване на демокрацията в България. На тези избори мнозинството хора ще осъзнае, че ГЕРБ трябва да си отидат, защото създадоха империя на злото. Социалистическата партия е единственият гарант това да се случи."


Обяснението на Станишев за данните на социолозите е, че хората са уплашени да споделят политическите си предпочитания. Той дава пример, че неотдавна в проучване 28% са казали, че се опасяват да споделят симпатиите си, защото може да ги преследват заради това.


"Бившето правителство създаде полицейска държава. Можете да бъдете сигурни ,че 70% от българите не искат втори мандат на ГЕРБ", допълва Станишев.


В интервюто той изброява част от предизборните обещания на партията, включващи подкрепа за дребния и среден бизнес, но и по-строги държавни регулации в енергетиката и ВиК сектора срещу прекалените печалби.


Категорично ще запазим 10% корпоративен данък, за да има предвидимост и да привлечем инвестиции, ще определим необлагаемия минимум доходи на 310 лева, но за 30 000 българи с високи доходи ставката ще се вдигне от 10% на 20%, за да покажат те малко солидарност на фона на бедността в България, обяснява Станишев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK