Томислав Дончев: Не бива да се подценява интелигентността на избирателя

Томислав Дончев

© Георги Кожухаров

Томислав ДончевВ следващите дни "Дневник" ще публикува серия от интервюта с представители на основните политически партии, които имат шанс да влязат в парламента, както и тези, чиято политика вълнува читателите. Потърсихме лидерите на ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака", "Движение България на гражданите", ДСБ и "Зелените".     


Започваме с ГЕРБ. Тъй като от пресцентъра на партията съобщиха, че председателят Бойко Борисов няма да дава интервюта по време на кампанията, разговаряхме с бившия министър по еврофондовете и един от основните автори на програмата на ГЕРБ Томислав Дончев.


Четири години магистрали, детски градини, ниски данъци. Правителството пада. Обещавате в новата програма магистрали, детски градини, ниски данъци. Какво е новото и кой е най-силният аргумент да се гласува за ГЕРБ?
- Правителството не пада, подава си оставката. Има разлика. Не беше свалено. Има фундаментални неща, които не могат да бъдат подлагани на съмнение. Подобряването на инфраструктурата е императив. Може би не е редно да бъде най-първият от всички приоритети, но eдва ли някой ще спори, че всички видове инфраструктура – и пътна, и железопътна, зелената инфраструктура и т.н., имат нужда от подобряване. Има сектори, където нуждите са от порядъка на милиарди и дори при интензивен режим на инвестиране, какъвто има през последните години, ще са необходими десетилетия. За пример мога да дам ВиК сектора. Там нуждите са от минимум 10 млрд. евро, които дори да бъдат усвоени европейските фондове до последния цент, дори да бъде добавено два пъти по толкова държавно финансиране, пак парите, които ще се отделят, ще са два пъти или три пъти по-малко от необходимите. Това е императив.


Това, което също не може да бъде подлагано на съмнение, е добрата бизнес среда. Голямата тема на тези избори е доходи и заетост, съвсем основателно, не само заради "гражданския дневен ред" и всички драми на всички политици от улицата. Като че ли има и консенсус между политическите сили по този въпрос. Разликите са как стигаме до доходи и заетост. Единственият път според нас за по-високи доходи и заетост е повече икономика. Това означава повече инвестиции, повече производителност на труда, повече фирми. Нелепо е някой да твърди, че ще генерира доходи и заетост на база по-добро преразпределение. Още по-нелепо е някой да твърди, че ще генерира повече доходи и заетост, като иззема повече от хората.


Един политически нюанс – тръгваме от убеждението, че разумният човек знае как да управлява парите си. Той може да ги управлява в масовия случай по-добре, отколкото може да ги управлява държавата. Ние не излизаме с претенцията, че ще съберем нови пари от хората, примерно, че ще вдигнем данъците и по този начин ще гарантираме нови работни места и заетост.


Всички сякаш ги е страх да вдигат данъците в тази кампания. БСП започнаха с по-крайни идеи, за да стигнат до 20% данък за доходите до 4500 лв.


- Не съм забелязал страх. Колегите от БСП започнаха с тези за национализация и съм много радостен да видя, че поне в последния вариант на програмата, не знам дали ще е последен, няма нищо в тази посока. Това е добра новина.


Повтарям - повече икономика означава запазване на ниските данъци, както и добра инфраструктура, работна сила с добра квалификация, означава и добро административно обслужване, работеща съдебна система, прогнозируема среда.


Това беше и фокусът през последните години. Очевидно е, ако има префокусиране, къде е то. Влизайки в жанра на признаване на грешките, такава беше недостатъчният замах при намаляване на административната тежест по отношение на фирмите и на второ място по отношение на гражданите.


Акцентът върху еврофондовете е силен.


- Това не е вследствие персоналните ми сантименти към еврофондовете.


До каква степен еврофинансирането може да гарантира растеж?


- До много голяма. Не е нормално за десетилетия растежът в една държава да е базиран на приходи от европейските фондове. Те по-скоро би следвало в преходната фаза, когато държавата намалява разликите с другите, да имат основна роля. Не е нормално десетилетия наред европейските фондове да генерират растеж.


Но точно държава като България, следвайки алгоритъма, сработил в други европейски държави, в момента трябва много да разчита на тях и трябва да ги ползва максимално – и като обем, и като качество. А пък и ако погледнете данните от последните години, очевидно е, че ако не са основният мотор на растежа, то определено са адреналинът.


Две трети от ръста на БВП, колкото и да е скромен, по изчисленията, базирани на математическия модел SIBILA, се дължат на европейските фондове. 60% от инвестиционния ресурс на държавата изобщо се дължат на еврофондовете. Няколко реформи в няколко ключови сфери също се дължат изцяло на финансирането с европейски пари. Няма как да нямат водеща роля.


Как си обяснявате нарастващото доверие в ГЕРБ след протестите, което опонентите ви намират за нелогично?


- Не е нелогично. На първо място, наред със справедливите искания на протестиращите част от дневния ред на улицата включва по-добра държава. Наред с това се появи и масовият страх, че в стремежа си да създадем по-добра държава някой иска да я разглоби съвсем. В този смисъл, особено с акта на подаване на оставката и, претендирам, държавническото поведение, което беше демонстрирано, ГЕРБ утвърди образа си на сила, свързана с разума и с конструктивизма. От друга страна, според мен голяма част от политическите опоненти сбъркаха, предлагайки абсолютно екзотични, нереалистични послания, подценявайки в това число интелигентността на избирателите.


Това между другото - не мога да разбера защо - е циклично повтаряща се грешка. Аз, макар и да не съм типичният политик, имам по-скоро експертен профил, но по една или друга причина от 2007 г. няколко пъти ми се налага да участвам в избори, съм научил един урок, който не знам защо никой не учи.


Първото е, че с черен PR не се печели кампания. Второ, не бива да се подценява интелигентността на избирателя. Знаем как сработва механизмът – някой за пръв път излиза от лъскавия си кабинет, разхожда се сред хората, те го питат за пенсиите, питат го защо ВиК им е наложило запор на апартамента и още два-три такива въпроса и той решава, че трябва да атакува от ниско, с най-примитивни послания. Такова поведение се наказва. Виждал съм го неведнъж.


Като казахте пенсии, пише, че сте вдигнали пенсиите с 40% и се опитах да изчисля как се получава точно такова увеличение. Не успях.


- Размер на средната пенсия за 2008 г., сравнено със средната пенсия сега. В номинално изражение.


Ако по този начин ги вдигнете с още 40...


- Пенсиите са голяма тема и тук има и емоционални, и политически, и чисто икономически аргументи. Емоционалните и политическите – и аз имам баба, да е жива и здрава, имам и майка, и двете са пенсионерки. Иска ми се всички български пенсионери да взимат по-високи пенсии.


Това са социални аргументи.


- Това са емоционални, хайде, да кажем, и социални аргументи. Има и икономически, разбира се, по-високи пенсии означава повече потребление. Наред с това си дайте сметка каква е чисто демографската ситуация в България и състоянието на социалните фондове. Само ще припомня, че в България работят 2.1 млн. души при 7 млн. население. Изключително неблагоприятна демографска структура. Всички искания за вдигане на пенсиите в крайна сметка трябва да се съобразяват с реалната икономическа конюнктура. Може да звучи сурово, но това е реалността. Не бива да забравяме, че освен пенсии публичните разходи трябва да финансират и други неща, включително реформи и подобряване на инфраструктурата. Защото, освен да изплаща пенсии, българската икономика трябва и да расте. Само така можем да станем по-богати.


Томислав Дончев: Не бива да се подценява интелигентността на избирателя

© Георги Кожухаров


Ако не успеете да съставите правителство, в парламент с БСП, ДПС, "Атака" и "България на гражданите", с кого бихте се коалирали, за да управлявате?


- Никой в момента не се занимава с коалиционни валентности.


От гледна точка на кампанията това е важно. Хората искат да знаят какво да очакват.


- Откровено казано, от началото на кампанията никой не ме е питал с кого ще се коалирам. По-скоро ме питат какъв ще стана. Това, за което работим, политическата цел е по възможност самостоятелно управление. Най-чистият вариант. Един носи отговорността. Коалиционният формат е европейски, има създадена коалиционна култура, има практики в тази посока. Българският политически живот не е достатъчно зрял по много причини, най-вече с латентното размиване на отговорности.


Колкото до това аз какъв ще стана – аз съм универсален войник. В момента работим за цели, не за позиции.


Ще има ли оставки в ръководството на партията, ако ГЕРБ загуби изборите?


- ГЕРБ ще спечели изборите. Можем да разгледаме и други хипотези – какво ще се случи, ако завали градушка, а не е слънчево. ГЕРБ ще спечели изборите. И го казвам не защото внимателно следя социологическите изследвания, а защото поне по 6 часа на ден си говоря с всякакви хора. Не на събрание – по улиците, по пазарите, навсякъде, със собствениците, с работниците, с мениджърите.


В последния месец Цветан Цветанов излиза на преден план в кампанията – много повече от Бойко Борисов. Не се ли притеснявате, че хората ще си помислят, че Цветанов е истинският лидер на партията? Или поне че има някакво раздвоение?


- Не съм забелязал нещо подобно. Завчера и вчера бяхме с г-н Цветанов в избирателния ми район. Фактът е, че ГЕРБ има няколко ключови фигури, с които се идентифицира, нормално е той да е една от тях. Не съм забелязал нюанси от подобни настроения.


Казвали сте, че ГЕРБ е единствената партия, която признава грешките си и не се страхува да прави промени там, където е сбъркала. Останаха ли ви "кадри"?


- Нека да разчоплим въпроса с кадрите. Партията е колективна структура, в нея има десетки, даже хиляди хора, няма как всички да са съвършени. Няма как в някои случаи да нямаме изненади, в това число неприятни. Това се случва навсякъде по света. Разликата е, когато има проблем или компрометирана фигура, как се реагира по отношение на нея – дали се замазват нещата, или имунната система се задейства веднага и проблемът бива решен. Имали сме и кадрови, и политически грешки, но сме реагирали винаги безкомпромисно.


Изненада ли беше Мирослав Найденов?


- В някаква степен да.


Не сте срещали критики към него, когато говорите с хората и с бизнеса?


- Няма някой, по отношение на когото да не съм срещал критики. Работата на хората е да критикуват, а работата на политиците е вследствие на критиката да стават по-добри. Дали има кадри – само екипът, с който готвим програмата, е почти 20 човека, по-скоро млади, по-скоро експерти и професионалисти и по-малко политици, които покриват целия спектър от сектори. Това не е единственият отбор. Не бих казал, че има дефицит от кадри. А и изобщо не искам да коментирам нещата в сравнителен план.


Как ще коментирате скандала с подслушването (интервюто е направено на 18 април, преди освобождаването на шефа на ГДБОП Станимир Флоров - бел.ред.)?


- Това е част от серията скандали, които предстои да гледаме до края на изборите - къде истински, къде инсценирани. Мнозина не се научиха, че вариантът за печелене на изборите е с печелене на доверието на избирателя, а не с очерняне на противника. А и филтърът на доверието на хората в предизборна ситуация се запушва и става силно критичен към всякакви подобни сензации, които излизат.


А принципният коментар е дали е необходима реформа в тази част от службите и националната сигурност. Вероятно да. "Скандалът" е силен аргумент в тази посока. Няма силна държава в света без силни служби - организирана престъпност, тероризъм, използването на специални разузнавателни средства е част от инструментариума. Няма разумен държавник, който би се отказал от този инструментариум.


Наред с това трябват всички гаранции, че с него не се злоупотребява. Очевидно системата, която съществува последните две десетилетия в България, не дава достатъчно гаранции, че някой, бил той служител на МВР, на службите или какъвто и да е, няма да злоупотребява с този инструментариум. Трябва реформа, не съм специалистът в сектора за сигурност. Има няколко модела в света, въпрос на дебат е, включително и след изборите, каква точно да бъде реформата.


Тук е труден балансът между запазването на ефективността на подобен инструмент и гарантирането на граждански контрол - знаете, че в голяма степен двете си противоречат. Но съм убеден, че има потенциал за подобрение и, дай боже, "скандалът" да има оздравяваща роля. Да може държавата, с всички гаранции за запазването на гражданските права, да ползва този инструментариум.


Ако ГЕРБ спечели изборите, как ще гарантира независимостта на съдебната власт?


- Съдебната власт, разбира се, е важна тема - голяма част от упреците към страната са отправяни натам, и абсолютно справедливо. Особено през последните 10 години критиките от европейските ни партньори са за състоянието на съдебната власт.


От законодателна гледна точка претендирам, че реформата на съдебната система е завършена. Това е много tricky (от англ. в смисъл на "крие опасности") обаче. Приемането на един акт, на една норма не гарантира, че процесите след това произхождат обезателно от плътно съответствие с нормата. Както съм казвал и преди - ако беше така, наличието на семеен кодекс би гарантирало, че всички семейства са щастливи.


Оттук нататък е необходима още воля и енергия, очевидно политическа такава, реформата да бъде завършена в съответствие с приетата нормативна база. Да не забравяме и най-силното лекарство, което се "изхаби" в тази предизборна надпревара - електронното управление. Когато се прилага електронно правосъдие, това означава един постоянен вътрешен натиск по отношение на всички правораздавателни органи да работят според правилата - бързо, акуратно, без да зависи от нечия воля, всичките им действия да са прозрачни.


Съдебната система има и изключително сериозни трудности, свързани с материалната база - сгради, зали, оборудване и т.н. Не говорим за помощ и съдействие от страна на държавата, но не можем да пренебрегнем и този ангажимент.


Добрата съдебна система е ключов фактор и за бизнес средата.


- Несъмнено. В скоба - във всички анализи, от Световната банка до българските анализатори, се посочват няколко проблема пред развитието на бизнеса. А и когато си говоря с предприемачи - и български, и чуждестранни инвеститори - отговорите са сходни.


Чуждите инвеститори харесват това, че данъците са много ниски, че земята е евтина, че цената на работната сила не е толкова висока, част от тях признават и че България им харесва като място за живеене.


Големите болки са нивото на административното обслужване, и то не обезателно корупцията. Много служби с недобре координирани ангажименти. И в един момент се оказва, че ти ако си съвестен предприемач, трябва да минеш през всички тях, да трошиш един изключително сериозен процент от времето си да попълваш бланки, документи и прочее.


Втори проблем - квалификацията на работната сила. Не става въпрос специално за старшия персонал -инженери и тежки специалисти, макар че и това е проблем. Което няма как да не бъде коментирано като отговорност на държавата. Говорим за работниците. Повечето фирми поддържат вътрешнофирмена система за обучение, което е показателно. Това е свързано и с нивото на доходите, и с производителността на труда. Често мениджърите казват, че има адаптационен период от три месеца и той изобщо не е свързан с квалификацията, а изобщо със способността да полагаш системен труд. Дали ще издържиш на темпото, или просто ще се откажеш. Поради тежките турбуленции на прехода един от основните проблеми на работниците е в умението изобщо да полагат системен труд.


Третата болка е съдебната система - по-скоро на трето място, ако трябва да ги степенуваме.


Томислав Дончев: Не бива да се подценява интелигентността на избирателя

© Георги Кожухаров


Външната политика - не се очертава нова фигура, а е и слабо застъпена в акцентите от програмата ви. Николай Младенов не е в листите...


- На първо място, не се предвижда геополитическа преориентация на страната. Чуваме за нови вектори на стратегическо партньорство, в посока Южна Америка, посока Иран, подобно нещо няма.


Това е в програмите, които излизат напред с икономическия план "Ран - Ът" от началото на 90-те (изготвен от американския икономист Ричард Ран за прехода към пазарна икономика - бел. ред.)като причина за бедите на България. Говорим сериозно.


- Първо, от опита в последните години, когато България се опита не само да бъде член, а да бъде активен член на Европейския съюз, има един фокус по отношение на по-активно и ефективно участие в процеса на вземане на решение в европейските институции. Съвет, парламент, комисия - натрупахме опит, тази линия трябва да продължим. ЕС е колективна структура, там се вземат решения, които са най-добри за съюза. Това по никакъв начин не противоречи на това всяка държава да гони специфичния си национален интерес. Той невинаги противоречи на общоевропейския. Капацитетът на самите държавни институции и отвоюването на силни позиции на България трябва да продължи.


Второ, през 2018 г. имаме председателство. Подготовката за него трябва да започне минимум три години преди това, а в по-добрия случай - 4 години преди това, което означава, че буквално догодина страната ни трябва да започне да се подготвя. Тук има и много политическа работа. А председателството не е само изпълнение на ротационен ангажимент, то е шанс за насочване на фокуса към страната, за активен външнополитически PR, но най-вече политически шанс. Само обучението на експертите, които ще имат конкретни ангажименти, свързани с председателството, трябва да започне минимум 2 години и половина преди самото председателство.


Трето - в рамките на мандата България трябва да завърши процеса по приемането и в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Има кандидатура, която трябва да бъде подготвена, защитена, няма как специален акцент да не е изграждането на по-адекватна система за закрила на правата на българите, които са в чужбина. По същество има две различни геометрии - едната е в държавите, които не са членове на Европейския съюз, но ситуацията от последните месеци налага и нов акцент - защита на правата на българите, които работят в други европейски държави. Нека не забравяме, че ЕС е едно отворено пространство. Не можем да ограничим многото българи, които предпочитат да учат, работят и живеят в чужбина.


Здравеопазването също присъстваше слабо в акцентите от програмата.


- С две думи - реформите в здравеопазването трябва да продължат. В последните години, къде поради кадрови грешки, къде поради липса на воля или недостатъчен външен натиск, голяма част от реформите не бяха реализирани. Тук можем да коментираме нивото на профилактиката, спешната помощ, спешните центрове, времето и техническата осигуреност за транспортиране на място, до което пациентът може да получи качествено обслужване.


Можем да коментираме и нивото на контрол от страна на НЗОК по отношение на разходите, усилията за подобряване на инфраструктурата в здравеопазването, включително снабдяването с високотехнологична апаратура, което трябва да продължи. Има, разбира се, технически нюанси - като водещ преговори с Европейската комисия допреди месец знам, че България може да получи още милиони финансиране за високотехнологично оборудване за големите болници. Но само на базата на детайлна, ясна 4-годишна програма за сектора за здравеопазване. Здравеопазването в последните години е ярко доказателство какво се случва с един нереформиран сектор - увеличава се финансирането, едва ли има някой икономист, който да отрече, че парите за здравеопазване са повече, но задоволеността на потребителя е по-ниска. Даваш повече пари и получаваш по-малко.


Какво ви звучи реалистично от програмите на основните ви опоненти?


- По отношение на БСП, ако съм видял последната им програма - няма национализация, това е добрата новина. Премахването на плоския данък всъщност означава връщане на скалата с прогресивното подоходно облагане, а не просто въвеждането на наказателен данък над 4500 лева. Това не може да бъде окачествено като добра новина, но е по-малко лошата спрямо наказателния данък.


Малко ми е чудно - знам, че в БСП има грамотни икономисти, как са се съгласили изобщо да бъде артикулирана подобна мярка. Тя няма да доведе до повишаване на благосъстоянието на българите по няколко причини.


Основната част от бедните не са сред работещите, а сред безработните. Намаляването с малко на данъчната тежест няма да ги направи по-богати, но ще отвори огромна дупка в бюджета - над 1 млрд. лв. Засега не е ясно по какъв начин ще бъде компенсирана.


Отделно, разбира се, предложеният вариант ще доведе до изсивяване на икономиката. Това е свързано с абсолютно всички форми на наказателен данък, където има стръмно изкачване над определен доход. Мога да ви обещая, че ако някой иска да въведе подобна система, лицата със заплати над 4500 лв. ще започнат да намаляват, намаляват и накрая ще изчезнат.


Всичко останало са едни добри думи - не бих могъл да кажа лошо нещо за електронното управление, но бих коментирал, че в някаква степен е заимствано от други програми, включително от нашата. Но добрите идеи нямат авторско право. Трябва да бъда доволен от подобно предложение.


250 хиляди работни места - това е малко. България има нужда от повече - 300 хиляди. Само че някой да ги обещае тези места, не е адекватно. Не държавата, а бизнесът трябва да ги създаде. Иначе това означава разходи от 1-1.5 млрд. В момента ние поддържаме субсидирана заетост на 150 хил. души, от които 25 хил. от държавния бюджет, а останалите по ОП "Развитие на човешките ресурси".


Субсидираната заетост има своята роля, която не можем да отречем, но тя е близо до границите, които имаме към момента. Тя е насочена към обезкуражените, които не трябва да губят трудови навици, и към младежите, които все още нямат такива. Категоричен съм, че там трябва да се поддържа субсидирана заетост, не обезателно чрез публичните институции, а например с оперативните програми - чрез стимули за предприемачите да наемат млади хора. И тук свършваме.


С програмата на "България на гражданите" не съм се запознавал подробно, видях там 32 хрумвания или нещо подобно, някои от тях са, пак казвам, добри. Няма значение, дори да се повтарят точки в програми, това означава, че има консенсус по темата.


Някои от нещата са не особено сериозни. Една добре звучаща мярка като осигуряване на безплатни лекарства за децата до 7-8 години звучи хубаво, но не се знае колко ще струва и откъде ще дойдат парите.


Нашата програма е много по-сурова - ние не обещаваме чудеса, всяко нещо, което е поето като ангажимент, е изчислено. Спирали сме до нещата, които могат да се случат.


Надявам се това, че сме се придвижили към това, че честността е най-добрата политика, да не ни изиграе лоша шега. Все си мисля, че българите ще оценят разума и честността. Чудеса се случват на фестивала на магическото изкуство "Златна котка" в Габрово, не в политиката и икономиката.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 690 Весело

  Специално на Вашите - не бива и да я надценявате

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 2. 2 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 915 Неутрално

  До коментар [#1] от "Daniboy":
  На всички не бива да се надценява!

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4457 Неутрално

  Тези говорят,сякаш до вчера са били в опозиция.
  И обещават КАКВО БИХА НАПРАВИЛИ ако дойдат на власт ?!?!?!

 4. 4 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Дончев, прогнозите показват, че от гласувалите, около 40% ще гласуват за БСП, ДПС, АТАКА и МКУНЕВА.
  и само около 3-4% за ДСБ. за каква интелигентност говорим? половината от населението в тази държава е просто като г*з и иска само да лежи и да му слагат храна в устата...

  РЕФОРМИ !
 5. 5 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Още 3 - 4 месеца здраво политика ....

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Много смислено интервю, без пяна по устата и мълниеносни погледи към съперниците. Дончев е на ниво.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 803 Неутрално

  [quote#3:"Hawaii"]

  Тези говорят,сякаш до вчера са били в опозиция.
  И обещават КАКВО БИХА НАПРАВИЛИ ако дойдат на власт ?!?!?! [/quote]

  Не бива да идват на власт!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 8. 8 Профил на nsu16354744
  nsu16354744
  Рейтинг: 443 Весело

  [quote#0:"ДН"]Томислав Дончев: Не бива да се подценява

  интелигентността на избирателя [/quote]

  о не , не бива да се подценява ,

  как ще се подценява

  точно тази интелигентност осигурява място на софрата

  Само трябваше да се сложат кавичките и статията щеше да е обективна на 100 %

 9. 9 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело

  Да бе , болшинството от избирателите са с по- ниска интелегентност от делфин...

 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2269 Весело

  "Подобряването на инфраструктурата е императив. Може би не е редно да бъде най-първият от всички приоритети..."

  Последно, кой е първият по приоритетност "императив" бе, байно, че се изгубихме в мислите ти къдрави.

 11. 11 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Точно ваща партия и да ме подцени, няма се трогна...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 12. 12 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2269 Весело

  "Това, което също не може да бъде подлагано на съмнение, е добрата бизнес среда."

  Туй го реди един от удушвачите на средната класа в страната. Тези същите, които унищожиха дребния бизнес и изкараха 400 хиляди на улицата, сега се загрижили за бизнес средата. Сметайте какво още готвят.

 13. 13 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  Добро интервю...не видях никъде истеричните крясъци на комунетата,очерняне на противника,хеперболизиран , и черен пиар...изказване с мисъл за следващо управление и реалистично представяне на проблемите пред страната...

 14. 14 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  До коментар [#8] от "Decadente":

  Вземи прочети цялата статия и тогава коментирай заглавието...

 15. 15 Профил на nsu16354744
  nsu16354744
  Рейтинг: 443 Весело

  [quote#14:"BGman1"]Вземи прочети цялата статия и тогава коментирай заглавието...[/quote]

  преди малко ми изтриха пост.........

  но смисъла беше:

  "Ако власт се сменя с Избори-щяха да са забранени"

  докато има гласуващо/псуващи-ще има Томислав Дончевци и

  "Финансова стабилност" .........без Упойка

 16. 16 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2269 Весело

  "Всички искания за вдигане на пенсиите в крайна сметка трябва да се съобразяват с реалната икономическа конюнктура."

  Това как да го разбираме, че пенсионерите чакат на опашка пред банката да ви възстановят фискалния резерв ли бе, Томе, или ще изчакат да дойдете на власт, та тогава? Ее-ееех, мъко герберастка!

 17. 17 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Нa този ме е нaй-много яд, зaщото не е глупaв и имa желaние дa промени нещо. Но е принуден дa пее в общия мутро-ченгеджийски хор. Всичките му слaдки прикaзки не струвaт 5 пaри кaто се знaе кой го комaндвa

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 18. 18 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  "Само ще припомня, че в България работят 2.1 млн. души при 7 млн. население."

  Това при 4.7 млн. души в трудоспособна възраст... Ъ-ъъъ, и през 2008 все пак работеха 2.45 млн, а след мутротайфуна 2.05, с 400 хил по-малко. Калине, Калине, що ти трябваше на баир лозе.

 19. 19 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2269 Весело

  [quote#17:"kr"]общия мутро-ченгеджийски хор[/quote]

  Родина, сине, казал старият глист.

 20. 20 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1499 Любопитно

  Много интелигентен човяек , мноягоя смислено интервю. За съжаление май се очертава той да дава интервютата ,а после друг да води парада.
  В смисъл той е много готин , различава се от фатмашката дружинка , ама те в крайна сметка ще взимат решенията

  15.02.1989 - 07.02.2018
 21. 21 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#4] от "Rage Against":
  Не половината,а поне 70%-80%...

 22. 22 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#20] от "Karelson":
  Да,и аз смятам,че този министър беше едно много добро изключение в предното правителство и един от малкото,който вършеше работата си на ниво...

 23. 23 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Не били паднали,ами си подали оставките. Пък на мен ми се струва, че си подадоха оставките,щото кукловодите им казаха да ги подадат, че протестиращите искат мажоритарни избори и работата с назначаването на депутати ще се закучи. Подадоха оставки и протестиращите бяха оставени с пръст в уста. Избори при старите правила и ... погледнал се Илия, пак в тия. Изборът пак между стадата на Бойко, Сергей, Доган ,Кунева и Болен.

 24. 24 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#6] от "dogwoman":

  [quote#6:"dogwoman"]Много смислено интервю, без пяна по устата и мълниеносни погледи към съперниците. Дончев е на ниво.[/quote]

  Дончев е на ниво, но менторите му са нагли, надменни и некадърни лъжци.
  А, той що ще в компанията на милиционерски "разум", да си отговори всеки разумен форумец.

  В ГЕРБ има и видимо свестни хора, но когато се равняват и принизяват до фуражките и титаничната милиционерска мисъл, става гротеска.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 25. 25 Профил на iq146
  iq146
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Соц. Агенция ЕСТАТ:
  ГЕРБ - 31%;
  БСП - 17%...
  Наистина не бива да се подценява интелигентността на избирателя. Прав е Дончев!

 26. 26 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Томислав Дончев: Не бива да се подценява интелигентността на избирателя. Както и не бива да се надценява интелигентността на соросута Томислав Дончев от Институт „Отворено общество“. А дали не е по-правино фондация "Институт Отровено общество"? Институт? Соросиада. Какво е институт?

 27. 27 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#26:"latcho59"]А дали не е по-правилно фондация "Институт Отровено общество"? Институт? Соросиада. Какво е институт?[/quote]Томислав Пейков Дончев през 1997 година е обявен за “дървен философ” от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Но пък през 2004-2007г. работи в Центъра за кариерно развитие - Институт „Отворено общество“. През 2005 година завършва едномесечен курс по бизнес нагаждачеството, гъзолизничество и предателство в Академията по бизнес мониторинг в Оксфорд, Великобритания. През 2006 година получава за това награда - магистърска степен и вече е набеден за “магистър” (от лат. magister - 1. началник, управител, водач, надзирател. 2. учител. 3. ръководител, съветник) по стопанско управление пак от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Обезличена напълно човешка личност с миризмата на нафталин.
  Est rerum omnium magister usus - Опитът е учител на всичко (Цезар).

 28. 28 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 506 Разстроено

  Както са казали: прост народ - слаба държава! И последните 20 години точно това наблюдаваме.

 29. 29 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 506 Любопитно

  [quote#24:"nuzzo"]В ГЕРБ има и видимо свестни хора[/quote]
  На мен само Трайков ми направи такова впечатление, ама бързо го изгониха. Ти сещаш ли се за някой друг "свестен" гербер?

 30. 30 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#22] от "eurogi":

  Ако бяхте работили по евро проекти друга песен щяхте да пеете. Не, поредния който не си вършеше работата.

 31. 31 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#29] от "Нощен ястреб":

  Плевнелиев, Трайков(също), и Дончев

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Весело

  [quote#29:"Нощен ястреб"]Ти сещаш ли се за някой друг "свестен" гербер?[/quote]
  Румяна Желева. Особено известна стана със статията „Една гангстерска невеста за Европейската комисия?“ на популярния немски ежедневник „Ди Велт“.

 34. 34 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 630 Весело

  [quote#0:"...."]" ...ДСБ и "Зелените". "[/quote]
  Ми де го Каба-та ве? Или викате вече и колкото Зелените няма шанс да вкара %)

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 35. 35 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Томислав Дончев: Не бива да се подценява интелигентността на избирателя"
  Парадоксът е, че ГЕРБ прави точно това и на това разчита

 36. 36 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1461 Любопитно

  "Томислав Дончев: Не бива да се подценява интелигентността на избирателя"

  За същите ли избиратели, наречени МАТЕРИАЛ, става въпрос?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 37. 37 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Може би е редно Т. Дончев да прочете "Наръчник за предназначението и ползването на тоалетната хартия".
  Защото, той е като че ли свестен, възпитан и интелигентен човек, но ако, и когато ГЕРБ успеят да съставят следващото правителство, то "милицюнерите" отново ще се развихрят. Макар, че сега главният такъв се спотайва...

 38. 38 Профил на Урко
  Урко
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Велики. Добре че е ГЕРБ и хора като Дончев та да спасят тая държава. Добре че го има и Борисов , дано да благоволи да управлява втори път , иначе сме загубени.

  С Бойко напред, 10 пъти подред. Ревете синьо-червени комунета
 39. 39 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#25:"iq146"]Наистина не бива да се подценява интелигентността на избирателя.[/quote]

  До коментар [#25] от "iq146":Наистина не бива да подценяваш интелигентността на форумистите на Дневник, "iq ≈1,46". Тук не ти е форума на Dir.bg!

 40. 40 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#38:"Урко"]Велики. Добре че е ГЕРБ и хора като Дончев та да спасят тая държава. Добре че го има и Борисов , дано да благоволи да управлява втори път „Планетата на маймуните“, иначе сме загубени.[/quote]

  До коментар [#38] от "Урко":Всякакви сравнения, алюзии и прочие с Урко от „Планетата на маймуните“ не са случайни.


 41. 41 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 672 Неутрално

  ГЕРБ е изхабена партия. Подкрепям "България на гражданите" и смятам, че ще получат двуцифрен резултат в проценти на изборите.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 42. 42 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#38] от "Урко":


  [quote#38:"Урко"]Добре че е ГЕРБ и хора като Дончев та да спасят тая държава. Добре че го има и Борисов , дано да благоволи да управлява втори път , иначе сме загубени.[/quote]
  Добре че е ГЕРБ и хора като Дончев та да спасят тая държава. Добре че го има и Борисов - Докладът на държавния департамент на САЩ за човешките права: Корупцията в България се шири безнаказано и в изпълнителната, и в съдебната власт
  Цветан Цветанов: Вие не сте го прочели целия доклад. Когато прочетете целия доклад, тогава ми задавайте въпроси, "Урко".
  http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=30595

 43. 43 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#4] от "Rage Against":

  Говориш за ДСБ нали. Партията която на вътрешни избори издигна за председател само един кандидат. Демократично нали? Тоя човек е избран със 100%. 100%. При тоя председател листата е 90% непроменена- старата. Тоя човек за 20 години не научи една дума английски. Най- интелигентни, а другите прости.

 44. 44 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално
 45. 45 Профил на ispor
  ispor
  Рейтинг: 506 Неутрално

  И не бива да се надценява интелегентността на избранниците!

 46. 46 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#38] от "Урко":
  Плевнелиев се надява разследването за подслушванията да стигне и до присъди.
  http://new.legalworld.bg/show.php?storyid=30597
  Тежки присъди, "Урко".

 47. 47 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#39:"latcho59"]Наистина не бива да подценяваш интелигентността на форумистите на Дневник, "iq ≈1,46". Тук не ти е форума на Dir.bg! [/quote]
  http://dnes.dir.bg/user_comments.php?id=5488713924

 48. 48 Профил на chiefwhitecloud
  chiefwhitecloud
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#20] от "Karelson":

  тъжно е да гледаш как кадърни хора застават зад грешните лидери, но явно кариеристичното его надделява над здравия разум.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 838 Неутрално

  "Не бива да се подценява интелигентността на избирателя"
  --------------

  Като гледам кои са трите най-рейтингови партии, ми се струва, че Дончев не е никак прав.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 450 Весело

  Много добро интервю!
  Надявам се Дончев да е следващият министър на финансите.

 53. 53 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2433 Любопитно

  "Томислав Дончев: Не бива да се подценява интелигентността на избирателя"

  Кой го казва?!
  Интервюто заявява в прав текст, че ГЕРБ са доволни от себе си, ще се освобождават от хора с присъщата им лекота (няма човек, няма проблем) и биха управлявали по същия начин, ако интелигентността на избирателя остане на същите нива.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 54. 54 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#52] от "georgi_val":

  Аз също се надявам на това. Време е и той да докаже, че от философ икономист не става.

 55. 55 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2433 Весело

  До коментар [#35] от "kr":

  Човекът е философ, парадоксите за нищо си ги няма.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 56. 56 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1461 Любопитно

  До коментар [#49] от "iq146":

  Разделянето на НАШИ и ВАШИ, на НИЕ - умните, можещите, честните и ВИЕ - крадливите, биещите, безотговорните.... не е добра практика...мисля. Извинете, но Вие с партийна книжка на ГЕРБ ли се родихте или прескачате от партия в партия?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 57. 57 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Гневно

  До коментар [#43] от "grayeagle":

  има ли значение дали Иван Костов знае английски, или не знае? Сергишев като знае руски и украински, а Борисов като знае: "конграчулейшън Борисов" удачен пример ли е?

  ако не беше Костов в края на 90-те, днес щяхме да сме в най-добрия случай като Косово. една преходна територия с преплитащи се интереси и конфликти за Турция, Русия, САЩ, и с лагери с косовски бежанци и косовска мафия... и за капак, БКП-то щеше да властва в условия на постоянна инфлация и икономически хаос.

  но нали, Костов е най-големият злодей и е ограбил държавното имущество, авторитарен тип и само той е издигнат за кандидат за председател на ДСБ...

  РЕФОРМИ !
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#49] от "iq1,46":Вземи напиши нещо ново, това вече ми е скучно и не го чета! Все пак уважавай четящите коментарите ти!
  Контакт за нов текст:
  София,
  Пл. България 1,
  НДК Административна сграда,ет. 17.
  Тел: 02 490 13 13
  Факс: 02 490 09 51
  Историята на Младежката организация на ПП ГЕРБ (МГЕРБ) започва през април 2006 г. Тогава тя подпомага дейността на Сдружение ГЕРБ с множество инициативи и забавни текстове за форуми.

 60. 60 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  [quote#18:"Lemmy"] Ъ-ъъъ, и през 2008 все пак работеха 2.45 млн, а след мутротайфуна 2.05, с 400 хил по-малко. [/quote]Панаир на глупостта. Май не разбрахте, че през 2008-ма светът влезе в най-тежката рецесия от Голямата Депресия насам? България е от страните в ЕС, които се справят що-годе добре.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 61. 61 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#42] от "latcho59":

  Някакви несвързани неща бръщолевиш.
  Успокой малко логореята. На няколко пъти даже сам се цитираш и си отговаряш. Това е сигурен признак на някои душевни състояния.
  Ние наистина не сме във форума на Dir.bg, ама и не ни се четат едни и същи плювки.
  Интервюто е нормално и с конкретни отговори на въпросите, без истерична злоба и характерни милиционерски обвинения.
  Ако можеш да кажеш нещо по него - давай. Ако не - бегай у лево, че ми писна от чугуни, маскирани като сини каски, да спамят по цял ден под всички статии. Егати безделниците сте, наистина!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 62. 62 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  [quote#53:"etty1"]ГЕРБ са доволни от себе си, ще се освобождават от хора с присъщата им лекота[/quote]Вие май предпочитате подходът на Станишев, който отлагаше до последно уволнението на Батко, Ептем Крадем и Пикаещият ( а Масларова си я запази докрая)?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 63. 63 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 597 Весело

  До коментар [#29] от "Нощен ястреб":

  А ти за дървено желязо чувал ли си?

  pastor
 64. 64 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#52:"georgi_val"]Надявам се Дончев да е следващият министър на финансите.[/quote]
  Човекът е завършил философия.
  Със същия успех може да е и третия български космонавт

 65. 65 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 450 Гневно

  До коментар [#60] от "Nikolay UK":

  Тъпо, сега пък рецесията виновна. Чети и кажи кой е виновен на ГЕРБ, че не четат какво са писали.
  http://ikonomika.org/?p=2906

 66. 66 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#61:"Чичи (Ice Man's fan)"]Някакви несвързани неща бръщолевиш. [/quote]

  До коментар [#61] от "Чичи (Ice Man's fan)": Кой си ти да ми даваш оценки, уродливо Квазимодо?!

  [quote#61:"Чичи (Ice Man's fan)"]Интервюто е нормално и с конкретни отговори на въпросите, без истерична злоба и характерни милиционерски обвинения. [/quote]
  Интервюто е взето от извършител, подбудител и помагач в извършването на умишлено престъпление. Съгласно чл.20, ал.1 от НК: „Съучастници в извършването на умишлено престъпление са извършителите, подбудителите и помагачите.” Съучастието е задружно умишлено участие на две или повече лица в осъществяване на едно умишлено престъпление.
  [quote#46:"latcho59"]Плевнелие се надява разследването за подслушванията да стигне и до присъди.
  http://new.legalworld.bg/show.php?storyid=30597
  Тежки присъди ги очакват, дон Чичи, а първата от поредицата, ще е на изборите на 12 май. Следва продължение. [/quote]

 67. 67 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#64] от "kr":

  Философ или не, човека се справи с управлението на еврофондовете и то доста успешно, от това по-добра реклама не виждам.

 68. 68 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "Чичи (Ice Man's fan)"]Ако можеш да кажеш нещо - давай. Ако не - бегай до...
  [quote#59:"latcho59"]Контакт за нов текст:
  София,
  Пл. България 1,
  НДК Административна сграда, ет. 17.
  Тел: 02 490 13 13
  Факс: 02 490 09 51
  Историята на Младежката организация на ПП ГЕРБ (МГЕРБ) започва през април 2006 г. Тогава тя подпомага дейността на Сдружение ГЕРБ с множество инициативи и забавни текстове за форуми.[/quote]

 69. 69 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#67:"georgi_val"]Философ или не, човека се справи с управлението на еврофондовете и то доста успешно, от това по-добра реклама не виждам.[/quote]
  кой го казва?
  попитай стотиците малки фирми, кандидатствали по европроекти да видиш какво ще ти кажат.

 70. 70 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Такива статии действат на костоваците като валериан на котарак!

  Ся ща има:"прости сте,тъпи сте,ууу,гербери,ууу-никой не ни разбира /избира/ вече!"

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 71. 71 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#69] от "kr":

  И кво ще кажат-че ти не си успял да се класираш и ся някой ти е виновен.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 72. 72 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2433 Любопитно

  [quote#62:"Nikolay UK"]Вие май предпочитате подходът на Станишев[/quote]

  И как стигнахте до това нелепо умозаключение? Аз коментирах ГЕРБ и неодобрението, което долавяте не е одобрение за БСП. Светът има богата палитра от цветове и моят не е синьото на фалшивата десница, още по-малко е червеното на корумпираната левица.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 73. 73 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#69] от "kr":

  Знам, аз съм част от такава малка фирма, без познати и връзки и се класирахме. Нещата започнаха да се случват по правилният начин, което може само да ни радва.

 74. 74 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#72] от "etty1":

  Виолетово?

  България се нуждае от ясно определяне-от едната страна-силите на Злото-БСП и ДПС,от другата страна-силите на Доброто.
  Всеки е добре дошъл,ако иска да спре Злото и да го остави в опозиция 2-3 мандата още!
  Поне!

  Инак няма оправяне.

  Всяко разкрачено положение в стил Костов обслужва само и единствено Злото!

  Такива приказки"не одобрявам БСП,ама не одобрявам и тоя и ония" са ала-бала.
  Валидни са в едно по-добро бъдеще,но не СЕГА!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 75. 75 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#68] от "latcho59":

  Луда работа! Само си преброй постовете под тази статия! Дори не е нужно да ги чете човек.
  После всички се подигравате на Уорни.
  Понякога мълчанието е злато.

  Това ти е адреса на офиса ли?

  А ето ти и един, който подозирам че посещаваш редовно:

  МБАЛНП "Свети Наум"
  София 1113, ул. “Д-р Любен Русев” № 1
  тел./централа: 02/9702300,
  e-mail: [email protected]
  http://www.svnaum.com

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 76. 76 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#66:"latcho59"]Интервюто е взето от [/quote]
  Цветан Цветанов на разпит в следствието
  [quote#61:"Чичи (Ice Man's fan)"]Интервюто е нормално и с конкретни отговори [/quote]Томислав Пейков Дончев, който през март 2010 година бе избран за министър без портфейл, отговорен за управлението на субсидиите от Европейския съюз?
  Най-напред по отношение на терминологията. В Законът за администрацията е споменато, че политическите кабинети провеждат - освен че предлагат и подпомагат органа в разработването на стратегии и цели - те провеждат политика. Това е едно понятие, което допълнително създаде хаос в администрацията. Защото това е именно Законът за администрацията. Кой провежда политиката? Политиката се провежда от администрацията. Но другият въпрос е кой я формулира. Така че този закон не подобри взаимоотношенията, а тази тънка демаркационна линия между политическия кабинет и администрация е само допълнително замърсена. Аз не знам дали това е въпрос на неразбиране по тази тема или една желана грешка. Но каквото и да е - и първото, и второто - не считам, че това доведе до положителни резултати. Другата тема, която се нуждае от много по-дълбок коментар, е темата за създаването на нови структури към министрите, които са министри без администрация или така наречените министри без портфейл. Това че се създава една дирекция към министър дефинитивно означава, че този министър вече не е без портфейл. Действащата Конституция не предвижда и не допуска длъжността „Министър без портфейл”. Позоваването на чл. 108, ал. 3 Конституция на Република България е превратно тълкуване на Конституцията в услуга на едно партийно мнозинство (което и да е то). Може би ще бъде добре да се сложи точка след "от министър" - със, без портфейл, според състава на Министерския съвет някак си да се урежда. Абсолютно нелепо е да има министър без портфейл, да има такъв запис в закона. Такова нещо просто не трябва да фигурира. Може ли да има министър без портфейл, който да бъде шеф на една-единствена дирекция? Мисля, че този български принос е твърде безпринципен. Конституцията на страната, казва така: "Министрите ръководят отделни министерства, освен ако Народното събрание реши друго. (Тоест, да са без портфейл?) Те носят отговорност за своите действия." Това означава само, че тези сфери и сектори, които не се подчиняват в отделен ресор, могат да се управляват от Министерският съвет, примерно - както инспекторатът, който контролира изпълнението на Закона за държавния служител и въобще взаимоотношенията в тази област, е дирекция в Министерския съвет. Как ще работи добре управлението на субсидиите от Европейския съюз без администрация, без да се не знаят кои са принципите на този европейски модел? Къде е тук ориентацията към резултатите, къде е качеството на управлението, къде е въвеждането на хората - най-важният фактор във всяка администрация? Явно те изобщо нямат хабер от това. Всяка администрация всъщност е една организация и се подчинява на определени правила, които са отдавна известни, отдавна утвърдени. Хората вече се стремят не към елементарно спазване на тези правила, а към усъвършенстване на тези правила и затова говорят за организационно съвършенство.
  Когато има администрация и бъде направен подбор, когато тези хора в нея имат абсолютни гаранции за кариерното си развитие, за заплащането, че техните възможности се оценяват както трябва, това е естествената защита срещу корупционни практики.

 77. 77 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#75:"Чичи (Ice Man's fan)"]А ето ти и един, който подозирам че посещаваш редовно:

  МБАЛНП "Свети Наум"
  София 1113, ул. “Д-р Любен Русев” № 1
  тел./централа: 02/9702300,
  e-mail: [email protected]
  http://www.svnaum.com[/quote]
  Явно, че го посещаваш редовно, но резултата при теб е НУЛЕВ.

 78. 78 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  г-н Дончев е умен мъж който силно се откроява на фона на останалия материал в ПП ГЕРБ ЕООД.
  Много хора биха изглеждали великолепно, поставени до Бъ и Цъ.
  Същото се отнася и за дами в компанията на Цвецка и Искрето...

  Просто някои са създадени, в тяхна компания другите да греят!

  I Want To Believe
 79. 79 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  "Често мениджърите казват, че има адаптационен период от три месеца и той изобщо не е свързан с квалификацията, а изобщо със способността да полагаш системен труд."

  Това е много опасна констатация. Щом Томислав Дончев я казва, вероятно наистина има мениджъри, които са му казали нещо подобно. И все пак, на човек му се иска това да не е вярно.

 80. 80 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Весело

  До коментар [#61] от "Чичи (Ice Man's fan)":Цветан Цветанов на разпит в следствието
  Спецпрокуратурата също е призовала бившия вътрешен министър днес, този път заради подслушването.
  http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=30602
  Почват ви...отърване няма.

 81. 81 Профил на stivy
  stivy
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#73] от "georgi_val":

  Надявам се да успеете в бизнес начинанието. И съпругата ми участва в подобен проект, вярно, одобрена е- наистина няма връзкари и т.н., но не мога да си затворя очите пред забавянето вече от осем месеца, липсата на яснота по ключови въпроси не само от страна на изпълняващите проектите, но и от страна на държавните органи, които за половин година си извъргяха позициите по ключови въпроси. И за това смятам, че е отговорен Томислав Дончев- липса на организаторски умение(само с думи не става, трябват и дела).

 82. 82 Профил на mak1951
  mak1951
  Рейтинг: 452 Любопитно

  [quote#74:"mr.wonderworld"]Българя се нуждае от ясно определяне-от едната страна-силите на Злото-БСП и ДПС,от другата страна-силите на Доброто. [/quote]
  и с това кого ще проагитирате тук?

  mak1951
 83. 83 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#1] от "Daniboy":

  Та че голяма част от избирателите не са достатъчно интелигентни е ясно. Ако бяха щяха да разберат защо ботевградския кмет комунист - гербер раздава навръх изборите по 30 лв на пенсионерите над 65 г. А защо? За да изберат неговото неуко синче-риба Даниел Георгиев отново за депутат.

 84. 84 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "Интервюто е взето от
  - цитат на коментар #66 от “latcho59”
  Цветан Цветанов на разпит в следствието
  Интервюто е нормално "

  Това ти е излишно напълно - нищо не казваш.
  До коментар [#76] от "latcho59":
  За останалото в поста ти - благодаря.

  Ето, че като се поуспокоим малко, можем да говорим нормално и да споделяме интересни и важни неща, които другите да четат с интерес. И да научат нещо ново.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 85. 85 Профил на mak1951
  mak1951
  Рейтинг: 452 Неутрално

  "Тъй като от пресцентъра на партията съобщиха, че председателят Бойко Борисов няма да дава интервюта по време на кампанията"
  А ще грейне ли Слънцето ББ на дебати?
  На Орешарски има как да откаже - няма да му е на ранга, но как ли ще се измъкне от Костов, Кунева, Станишев и Сидеров?
  Ще е голямо шоу, не че вярвам да повлияе някакси на матряла, но за нас останалите ще е интересно....

  mak1951
 86. 86 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#80] от "latcho59":

  Цветан, за съжаление е глъмпер и не съм му фен още от 03.12.2006г
  Нека да разпитват когото преценят за нужно, само да излязат някога с недвусмислен резултат. Не знам защо, като чуя "прокуратура", единственото за което се сещам е: "много пари на вятъра".

  Кои сме "ние", че да ни почват и кои сте "вие", дето никога не ви почват, май не ти е съвсем изчистена от съмнения позицията?
  Нормално, такава е "конюнктурата".
  Звучиш като убеден, че я познаваш...

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 87. 87 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Естествено, Томислав Дончев няма да каже, че хората са тъпи. Според мен всяка партия трябва да се придържа към правилото, никога да не се подценява човешката тъпотия. Цели партии съществуват и точат пари, само от това. Само Атака и ДПС, за начало.

  Хората са много по-глупави, отколкото си мислим.

 88. 88 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Ех, господин Дончев - понеже говорим за интелигентността. По време на управлението на ГЕРБ, СЕМ избра нов генерален директор на БНТ. Как? С политическо решение! Моля да ме поправи някой, ако греша.
  По времето на управлението на ГЕРБ държавата даде пример за това, как може да не се разплаща с бизнеса - и нищо не и се случва. Големите фирми погледнаха, бързо се научиха и прилагат този подход - за да се разсипят малките фирми по-бързичко. Да, интелигентни сме, не забравяме.

 89. 89 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 518 Неутрално

  в последния коментар включвам и себе си, да уточня.

 90. 90 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Весело

  [quote#86:"дон Чичи (Ice Man's fan)"]Кои сме "ние", че да ни почват и кои сте "вие", дето никога не ви почват[/quote]Двете страни на Луната - "вие" сте „тъмната страна“, а "ние" - светлата страна.

 91. 91 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 701 Весело

  Туше!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 92. 92 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 450 Весело

  "Не бива да се подценява интелигентността на избирателя"
  На теория е така! Но тукашният избирател, я опрпвергава тотално!

 93. 93 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 555 Неутрално

  ГЕРБ може да направиха някои грешки, но положителните неща не могат да се отрекат. Всичко е видно и ще остане за бъдните поколения. Да, имаше моменти, в които се издъниха, но какво от това. Не може да се поправят грешки и не могат да се връщат дългове, натрупвани с години. Да вземем БДЖ – компанията от 20 години е оставена на самотек. Сега някой трябва да плати 700 млн. лв. Защо тези пари да излизат от моя джоб.... Евала на Герб и на министри като Московски и Павлова.

 94. 94 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  [quote#3:"Hawaii"]Тези говорят,сякаш до вчера са били в опозиция.
  И обещават КАКВО БИХА НАПРАВИЛИ ако дойдат на власт ?!?!?![/quote]

  Феноменално е!
  Даже се учудвам колоко работи. Сякаш Дянков е бил у редиците на опозицията, а опозицията е причината за всички неудачи на управлението...
  Това обаче е свръх моето разбиране за аргументация: "Само ще припомня, че в България работят 2.1 млн. души при 7 млн. население."
  Простете, ама Томислав е бавноразвиващ се.
  Толкова са наетите. Заетите са 3 милиона и кусур, ако ГЕРБ удачно са се справили през първото тримесечие с около 100 000 такива.
  http://prikachi.com/images/470/5967470D.jpg
  "Това, което също не може да бъде подлагано на съмнение, е добрата бизнес среда."
  Баф маа му..
  Верно?
  БСК излезна с едно становище: http://www.bia-bg.com/uploads/files/positions/Marin_Raykov-book-12.04.2013.pdf
  "Единственият път според нас за по-високи доходи и заетост е повече икономика. Това означава повече инвестиции, повече производителност на труда, повече фирми."
  Ма верно ли?
  Този тук е на фазата " У всеки двор - говедо" и "Всички комунисти под земята"
  "До каква степен еврофинансирането може да гарантира растеж?

  - До много голяма. Не е нормално за десетилетия растежът в една държава да е базиран на приходи от европейските фондове. Те по-скоро би следвало в преходната фаза, когато държавата намалява разликите с другите, да имат основна роля."
  Дончев, как основна роля на подаянията за развитието бе, гербер...
  Да кажем все пак, че нетният принос на фондовете е около 1.5% от БВП. Те са за политики в области, където държавата и бизнеса са немощни и без интерес.
  Гербер.

  Ecrasez l’infâme
 95. 95 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#93] от "moti":

  Да, така е, наистина има неща, които са видни и не могат да се отрекат. Но това, което, понеже сме интелигентни и не можем да забравим, е арогантността и търпението, даже по-конкретно - толерирането към Дянков, калинките-малинките-кадровичките, Веселин Маринов, непрозрачните назначения в държавните фирми, подкрепата за Корпоративна търговска банка и т.н.

 96. 96 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Томислав Дончев: Не бива да се подценява интелигентността на избирателя :)
  ...........
  Не бива , не бива да позволяваме на "селски" тарикати , мутри около ИПОН и СИК , вифаджии, дс- фуражки и...слугите им - като ТОЗИ , пак да ни управляват ...:))
  Няма по- жалко нещо от ТОВА- да бъдеш слуга на явни неандерталци , недоразвити , кратуни и....да се гордееш , с това :)))

  BIG AL
 97. 97 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Ако Рапона си остриже главата - АЗ ще си я ОБРЪСНА ...Ако ТОЙ - водачът си я обръсне, АЗ - ще си изстържа скалпа - кожата по главата ..)
  Това се казва ВЯРНОСТ и подражание на .."върховния" ...мутант :))

  BIG AL
 98. 98 Профил на lyubos
  lyubos
  Рейтинг: 416 Любопитно

  Бедни, бедни Дончев, защо не си остана кмет на Габрово?
  А за мъдростта и "ентелекта" на избирателя не се кахъри - всички ваши прелести огледал е той добре и ще ви сподели какво мисли по въпроса след двайсетина дни!

  http://stefanovl.wordpress.com/

 99. 99 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 506 Любопитно

  "Томислав Дончев: Не бива да се подценява интелигентността на избирателя"

  Аз съм прост, вие сте прости, затова се разбираме !
  Оригинален-Тон: Боко Т.
  Това е Target- групата на ГЕРБ !
  Гарантирано (от ГЕРБ)

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 100. 100 Профил на ncuxonam
  ncuxonam
  Рейтинг: 672 Разстроено

  [quote#4:"Rage Against"] половината от населението в тази държава е просто като г*з и иска само да лежи и да му слагат храна в устата...[/quote]
  и повече.. много повече от половината..

  Животните отвън се взираха от прасе към човек, от човек към прасе и отново от прасе към човек; но вече беше невъзможно да се каже кой какъв е.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK