Сайтове и горещи телефони събират сигнали за изборни нарушения

Сайтове и горещи телефони събират сигнали за изборни нарушения

© Надежда Чипева, КапиталНяколко сайта, мобилно приложение и две телефонни линии дават възможност гражданите да подават сигнали за нарушения по време на предизборната кампания, както и в деня на гласуването за парламент на 12 май. Това облекчава работата на МВР, тъй като сигналите, които министерството получава от различни неправителствени организации, са по-достоверни, а и много граждани предпочитат да подават такава информация през посредници, обясни преди седмица заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. "На горещата линия за сигнали за нарушения често получаваме информация, която не е от компетентността на МВР", посочи той.


Сайтът "За честни избори" (www.fairelections.eu) за четвърти път от 2011 г. насам ще помага на потребителите да сигнализират за изборни нарушения. Освен че позволява подаването на сигнал от приложение за мобилен телефон и с помощта на социалните мрежи, платформата събира и показва подробна информация за всяко нарушение - по кое време е направено, при какви обстоятелства и къде, като сигналите са поставени на карта, така че може да се проследи концентрацията им по места. Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда - организацията, която поддържа сайта - увери, че потребителите, подали сигналите, остават анонимни, тъй като данните за подателя се криптират. От 12 март досега на картата са нанесени 13 сигнала. Сред тях има предупреждения от граждани за организирана търговия с гласове в Лом, натиск върху избиратели в Хасково и миньори в Бобов дол, агитация сред непълнолетни в Стралджа.


От института на Антоанета Цонева са разработили и платформа за мобилни устройства - "Аз гласувам" (glasuvam.net), която съдържа информация за изборните права на гражданите и също позволява подаването на сигнали за нарушения, като препраща към сайта "За честни избори". Мобилната страница съдържа и видеоматериали и анкети за предстоящото гласуване, както и информация от медиите. Сигнали могат да се подават и в twitter с тагове #bgizbori2013 и #izbori2013.
От асоциация "Прозрачност без граници" също са се ангажирали с голяма информационна кампания за парламентарните избори. Инициативата "Сам избирам" (samizbiram.bg), финансирана от фондация "Америка за България", освен наблюдение на изборния процес и обществен договор за честни избори между партиите и неправителствените организации, предлага e-mail - [email protected], и гореща телефонна линия - 0800 11 224, на които да бъдат подавани сигнали за нарушения. На същия номер избиратели могат да получат и информация къде и как да гласуват. "На предходните избори голяма част от гражданите се обадиха, поставяйки проблема какво да правят, когато не присъстват в списък, или се намират в забранителен списък", припомни председателят на "Прозрачност без граници" Калин Славов и уточни, че сигналите се обработват от Центъра за пострадали от корупция към асоциацията, който има разширени функции по време на изборите. След това те се предават към компетентните органи.


Част от кампанията на "Прозрачност без граници" е и нашумелият видеоклип, в който героите от сериала "Под прикритие" Куката и Косъма отказват да купуват гласове за мафиотския бос Джаро.


От МВР също ще открият телефон, на който ще могат да се подават сигнали за изборни нарушения. Това ще стане на 25 април.
Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK