Нова серия записи заля медиите: замесени са Бойко Борисов, Мирослав Найденов и прокурорът Николай Кокинов (аудио)

Парламентарен контрол. Мирослав Найденов, Бойко Борисов.

© Красимир Юскеселиев

Парламентарен контрол. Мирослав Найденов, Бойко Борисов.Нова серия аудиозаписи са на път да разпалят пореден скандал в средата на предизборната кампания. 


Повечето централни медии получиха тази нощ по електронната поща 18 писма с прикачени файлове, за които се твърди, че съдържат разговор между бившия премиер Бойко Борисов, земеделския министър в кабинета му и настоящ обвиняем за подкуп, злоупотреба със служебно положение и принуда Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов. До момента няма потвърждение за автентичността на записите.


"Дневник" опита да се свърже през последните два часа със замесените в разговорите, но никой не отговаря на мобилния си телефон. Единствено Бойко Борисов беше цитиран от агенция "Фокус" с лаконичен коментар, гласящ: " Има паралелна структура на МВР в държавата, която работи и подслушва, и зад това стоят Станишев и хората му".
От МВР и прокуратурата също отказват коментар. От пресцентъра на вътрешното ведомство казаха само, че по-късно ще изпратят нещо или ще съберат журналистите. 


Главният прокурор Сотир Цацаров е с изключен телефон. Липсата на реакция от прокуратурата засега е изненадваща, защото през последните седмици в скандала с подслушването, тя реагира почти светкавично. Когато през миналата седмица по аналогичен начин в пощите на медиите пристигна информация за разработките за шефа на ГДБОП Станимир Флоров, прокуратурата веднага започна проверка на автентичността на документите, потвърди я, срещу Флоров започна разследване и беше отстранен от длъжност.


Ако сега автентичността на записите се потвърди ще трябва да последват различни проверки и разследвания, както и някои оставки.


Какво се чува в записите:


От записите (мъжете, които разговарят звучат като гласове, а и като стил на изразяване като посочените Борисов, Найденов и Кокинов) става ясно, че се търси информация какво може да се случи с разследването срещу бившия земеделски министър и как да се повлияе. Обсъждат се свидетели по делото.Градският прокурор изнася към събеседниците си информация за отворени разследвания (това е престъпление - бел.ред.), а бившият премиер получава нерегламентирано информация от прокуратурата - има доклада за подслушването преди неговото обявяване.Прокурорът търси съдействие да стане апелативен прокурор на София.


Има информация за как работят ПР екпертите с разпределението на парите за медиите. Както и персонално обсъждане на прокурори, политици, други публични лица. (Четете след малко на "Дневник" - най-интересното от записите).

Подателят: Бойко Найденов Кокинов


Писмата, получени между полунощ и 2ч. сутринта, са подписани от подател, нарекъл се с комбинация между имената на тримата "герои" от записите - "Бойко Найденов Кокинов". 


В едно от писмата подателят се описва като служител на  Специализирана дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО), който е участвал в записването на разговора, провел се по думите му в началото на април. Изрично уточнява, че той и колегите му били изпратени на тази, както сам я нарича, "тренировъчна мисия" по разпореждане на доскорошния вътрешен министър  Цветан Цветанов, въпреки че начело на МВР от 13 март насам е Петя Първанова. "Защо се съгласихме да отидем?! Мисля, че мога да ви го обясня с една дума – СТРАХ", се посочва в писмото.


"Ако мислите, че след 20.02.2013 г. Цветан Цветанов е спрял да ви подслушва сте се объркали. Но почти сигурен съм, че си го знаете. Защото аз съм един от тези, които ви подслушват. Служител съм на СДОТО, продължавам да работа там и върша каквото ми наредят началниците. А те вършат каквото им  нареди Цветанов. В този майл, защото аз не пускам сигнал, ви уведомявам за последния случай на
нерегламентирано подслушване , в който аз участвах", пише подателят на писмото (запазен е автентичния правопис - бел. ред.)


Авторът подчертава, че е решил да разкрие случая, след като вчера бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че Цветан Цветанов се е заклел в децата си, че не го е подслушвал. Повод беше телевизионното интервю на Мирослав Найденов, който обвини Цветанов, че нерегламентирано е подслушвал всички министри от кабинета "Борисов" и президента в продължение на години


"След като се случиха всички неща в службата, на която съм отдаден, честно казано ми писна, посочва
Бойко Найденов Кокинов. Допълва, че се е консултирал с юристи, които тълкували какво би следвало от този запис от законова гледна точка. "И ние, и разговарящите сме извършили престъпления. За нашите е ясно – подслушвали сме незаконно, без значение дали е бившият министър председател или сервитьора от "Двете Халби". Но от това което ми казаха юристите мисля, че по важното е какви престъпления са вършили докато са си говорили Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов", посочва авторът на писмото и допълва:


"И тримата са съучастници в извършването на престъпление по чл. 288, във връзка с чл. 18 ал. 1 от НК: "Орган на властта който...по друг начин осуети наказателно преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години." Не разбрах дали само Кокинов, или съвместно с Борисов и Найденов е извършил престъплението по чл. 357 ал. 1 от НК:"Който разгласи информация, представляваща държавна тайна, която му е била поверена или станала известна по служба или работа, както и този, който разгласи такава информация, като съзнава, че от това може да последват вреди за интересите на Република България, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години." Юристите ми казаха, че според тях в този разговор са извършени и други престъпления, но в крайна сметка си има прокуратура, която трябва да прецени", завършва писмото. 


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK