Градският прокурор на София Николай Кокинов подаде оставка

Николай Кокинов

© Георги Кожухаров

Николай КокиновГрадският прокурор на София Николай Кокинов е заявил пред главния прокурор и заместниците му, че подава оставка от длъжността административен ръководител на Софийската градска прокуратура, съобщиха от държавното обвинение.


Оставката е подадена чрез главния прокурор до Висшия съдебен съвет, който трябва да я гласува.


По повод публикувани в средствата за масова информация записи на разговори, за които се твърди, че са проведени между лицата Бойко Борисов, Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов, от прокуратурата обявиха още, че аудиозаписите, както и текстовото възпроизвеждане на част от тях, са представени на главния прокурор от г-жа Диляна Димитрова - главен редактор на Информационна агенция "ПИК".
Незабавно във ВКП е образувана проверка, която следва да установи автентичността им, както и наличието на данни за евентуално извършени престъпления против правосъдието и престъпления по служба.


До настоящия момент е установено, че аудиозаписите не са резултат от прилагане на специални разузнавателни средства по предвидения в закона ред спрямо посочените по-горе лица.


Градският прокурор на София беше замесен в скандала "Подслушване", след като тази нощ медиите получиха записи, за които се твърди, че съдържат разговор между него, бившия премиер Бойко Борисов и земеделския министър в кабинета му и настоящ обвиняем за подкуп, злоупотреба със служебно положение и принуда Мирослав Найденов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK