"Новите дрехи" на "старите" партии

"Новите дрехи" на "старите" партии

© Цветелина Белутова, Капитал
Има ли за кого да гласувате или още мислите - четете в специалната тема "Не виждам за кого..."
За да направите информиран избор за 12 май.

Препубликуваме текста на Даниел Смилов от портала "Култура":


Протестите не бяха пряк продукт на политическите партии, но безспорно имат и ще имат последици за тях и за цялата политическа система. Парадоксално, протестите не доведоха до значителни размествания в доверието към основните политически сили: ГЕРБ отново останаха първи (с над 20% електорален потенциал), БСП ги следват на около 3-4% разлика. Протестите съживиха "Атака" и най-вероятно ще я пратят в следващия парламент, за сметка може би на "България на гражданите", която загуби част от подкрепата си.
За първи път от дълго време насам, тези избори като че ли няма да доведат до създаването на нов, мощен и траен политически субект: засега поне, партиите на протестиращите не изглеждат достатъчно сериозни кандидати, а и времето за активна кампания е доста ограничено. В този смисъл, най-силният политически ефект от протестите трябва да бъде търсен в програмите и организацията на съществуващите партии, които условно наричам "стари" – макар някои от тях да не са съществували повече от десетилетие.m


БСП – пременил се Илия…


В левицата като че ли се случиха най-много промени, породени от протестите. Първа символична жертва бе дадена с отказа на Станишев от бъдещ премиерски пост. Освен че е странно партия да печели гласове с това, че лидерът и ще остане на заден план при победа, този ход ясно показа, че БСП се готви по-скоро за опозиция, или за сложни коалиции с много неизвестни. Също така, доста необяснимо е, че партията, която би трябвало да спечели от неуспешно завършилия мандат на ГЕРБ, загуби лидера си като кандидат-премиер още по време на протестите. Нещо повече, самият Станишев заслужаваше по-сериозен кредит на доверие, защото въпреки липсата на харизма по български вкус, успя да изведе БСП от доста тежка ситуация.


Втората голяма промяна дойде с изпадането от партийните листи на Румен Овчаров и Румен Петков. Трудно това може да се тълкува като обновяване на партията, защото техните заместници – хора, като Румен Гечев, например – са нови лица само за хората с по-къса памет. Но в тези ходове може да се търси някаква последователност в политиката на Станишев, която се характeризира с два елемента: скъсването на националистическата опашка (което отвори пространство за "Атака" и други "патриоти") и постепенното отстраняване на старата гвардия во главе с Първанов.


Вторият от тези процеси не е завършен и изходът му не е предрешен, но така или иначе те дават възможност на БСП да се включи в търсенето на нови лица. Третата сериозна промяна беше в програмата на партията и обещанията към избирателите. Някои определиха тази програма като "радикален" завой наляво и преосмисляне на основни политики (част от които самата БСП е въвела). Завоят бе провокиран от ескалацията на протестите през последните дни, които показаха нива на обществена енергия, отдавна немислими за левицата.


Отмяната на плоския данък изглежда "радикална промяна", но това, което БСП предлага е умерено увеличение до 15% за по-високата категория доходи (запазването на корпоративния данък на ниво от 10% е ясна индикация за това). "Обсъждането на въпроса с национализацията на ЕРП-тата" може да означава всичко – тук БСП просто опипва почвата. Същото може да се каже и за обещания от рода на създаване на 250 000 работни места – човек може само да се чуди, защо са се спрели на това число, а да речем не на половин милион?  Полезни идеи, като забраната за притежаване на медии от офшорни компании, което би допринесло за по-голяма прозрачност на медийната собственост, също присъстват в предложенията на левицата.


Към момента, новите дрехи изглеждат достатъчно атрактивни за приличен резултат на парламентарните избори.


Скритите опасности са в следното. Първо, учудва реактивността на БСП – новите дрехи бяха надянати в последния момент и под натиска на улицата. Това ясно показва, че партията до голяма степен действа ситуационно и в това отношение не се отличава много от опонента си ГЕРБ – ветропоказател на народните настроения. Второ, не само, че БСП закъсня с нагаждането си към народните настроения, но на практика не взе и участие в организирането на протеста. Това означава, че партиите не само че не диктуват модата в идеите, но са загубили и организационния си потенциал. В една такава ситуация, спокойно може да се говори за криза на партийността като цяло: добавената стойност, която партиите дават и в идеен, и в организационен смисъл, не е висока, и заменяемостта им със социални мрежи започва да изглежда не чак толкова абсурдно.


ГЕРБ – всичко е същото, но без Дянков


ГЕРБ са се изправили пред трудната задача да обяснят на хората, как една политика е била сгрешена, заради Дянков, но все пак трябва да остане същата и през следващите четири години. Запазването на плоския данък, фискалната стабилност и строенето на магистрали като приоритет маркират сериозната приемственост в програмите на ГЕРБ от 2009 г. и  2013 г. Т. нар. "радикална" промяна на БСП даде възможност на ГЕРБ да запазят приоритетите си и все пак да изглеждат различни и разпознаваеми.


Новото в ситуацията не е толкова в съдържателен план, а във вътрешно партийните размествания. Очевидно е, че партията се концентрира около Цветанов и Борисов, разбира се, като от листите отпадат независимите експерти, хората на Дянков, гравитиращите около президентството и т.н. Това прочистване протича в момент, в който Борисов се е оттеглил от медийната сцена – нещо, нетипично за него – и е оставил Цветанов като основен играч. Тази тактика е доста странна, но така или иначе за момента работи в полза на партията. Въпросът е дали оттеглянето на Борисов е временно или ще характеризира евентуален втори мандат на ГЕРБ във властта. Възможно е това да е тактическо отдръпване, което да подчертае завръщането на лидера на сцената в края на предизборната кампания (един вид драматичен ефект); по-малко вероятно е да бъде подготовка за нова геометрия във властта, като Борисов се стреми към президентството, а Цветанов към изпълнителната власт.


Останалите…


Сред програмните документи и заявки на останалите партии трудно могат да се намерят оригинални елементи. "Атака" е може би изключение: тя наистина радикализира исканията си, така че те да резонират с настроенията на протестите. Отвъд реториката на Сидеров за отхвърляне на "колониалния модел", обаче, в конкретните идеи на "Атака" за управление не може да бъде видяна достатъчно солидна управленска платформа. Национализирането на електроразпределителните дружества е нещо, на което Сидеров ще заложи. То ще му гарантира различност, но едва ли ще се превърне в решаващ въпрос на изборите: така или иначе национализацията е скъпа и сложна процедура, чийто ефект върху цените на тока е непредвидим.


Партията на Меглена Кунева също потърси своята идентичност в 31 предизборни обещания, които обаче са вариации на познати теми: като намаляване на административната тежест върху бизнеса, създаването на стотици хиляди работни места и пр. България на гражданите като че ли е притисната от радикализма на улицата, който резонира по-добре с националистки и популистки партии, и привлекателността на баналното и утвърденото, където предимство имат ГЕРБ и БСП.


Новите дрехи на политическия елит


Протестиращият в момента е човек от притиснатата среда – този, който е загубил надежда за предвижване нагоре към света на големите доходи, но и този, който се страхува, че и малкото, което има, започва да се топи и да не достига за едно все пак цивилизовано съществуване. В този смисъл е обяснимо, че новите дрехи на партиите много приличат на старите им одежди или пък са съвсем прозирни и символични.


Фундаменталният страх е от драматична промяна на статуквото, от загуба на статус, спестявания, елементарна житейска сигурност. Това не е контекст на революционна промяна, дори част от гласовете на улицата да искат открито именно това. Затова и не може да бъде направен твърде радикален завой в смисъл (например) на рязко увеличаване на данъците, силно преразпределение към най-бедните слоеве и т.н. Всички тези мерки няма да са по вкуса на притиснатата среда, защото все пак тя е тази, която плаща данъци, трепери за работните си места, има някакви спестявания в банките, които не иска да се обезценят. На фона на тези дълбинни нагласи, новите дрехи на партийния елит може да се окажат леко и прозрачно наметало, под което тоалетът си е традиционен.


* Даниел Смилов е политолог и специалист по сравнително конституционно право. Програмен директор на Центъра за либерални стратегии, гост-преподавател в Централно европейския университети в Будапеща и доцент по теория на политиката в катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски". Специализирал е в University of California, Berkeley, Boalt Hall School of Law и European University Institute, Florence. Автор е на редица академични публикации в областта на конституционното право, финансирането на политическите партии и антикорупционната политика.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Абе изводът е - гласувай по съвест и по възможност (интелектуална) в затворения интервал [26, 27].

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Не гласувайте за горепосочените партии!!!!!

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Статията май е писана преди 3 дни..........
  Ситуацията е доста променена

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 5. 5 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 766 Весело

  Майната им на всички! Днес си обещах, че за политика няма да дрънкам.
  Празник е! Цветница е!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 6. 6 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  И какво ни казва авторът? Точно нищо! Общи приказки, които ние си ги знаем. Явно е трябвал хонорар.
  Та господине, пишете си, пишете си, не ми пречите!

 7. 7 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 624 Неутрално

  има и нови алтернативи, които вече вдигат рейтинг и се говори сериозно за тях

  "Е@ати та6ака. Слави Бинев да има по-висок рейтинг от Костов"

 8. 8 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 484 Любопитно

  "Протестите не бяха пряк продукт на политическите партии, но безспорно имат и ще имат последици за тях и за цялата политическа система."

  Още с първото изречение ме убеди, че хабер си няма за какво пише и ме накара да се замисля дали да продължа.

 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  ГЕРБ са се изправили пред трудната задача да обяснят на хората, как една политика е била сгрешена, заради Дянков, но все пак трябва да остане същата
  _________________
  Това което е трудно на герб е да обяснят как политиката им е изцяло подвластна на СБ и такива като Дянков им ги назначават за да взимат решения от тяхно име а нев името на народа !


  Също така им е трудно да обясняват как заедно в техните "врагове" от БСП заедно като съдружници и съучастници източват общините и държавата в успешни схеми за шуро-баджанаци в общинските фирми коитпо крадат по няколко милиарда на година !

  Иначе като гледа човек изказванията им излиза ,че се дебнат един друг за корупция!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 624 Неутрално

  все си мислех че на БСП ще им се налага да обясняват защо са в коалиция с Евророма и с ДПС, но сигурно това е за доброто на България и техния електорат го разбира това

 11. 11 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2996 Весело

  Що пък тактиката на Борисов да се оттегли медийно и да остави Цветани като гръмоотвод да е странна - още повече както пише и работи ? Това какво значи ,че "тиквата" май не е съвсем тиква и си е ентелигентен и без да е пидал !!!

  И на кои опозиц.тъпанари им е хрумнало ,че ако разбият гръмоотвода - "лошият ЦЦ" лайната ,които и без това целят ББ няма да го засегнат?
  Ама те и затова злобеят с/у физкултурника , ама тои човечецът (и без да е пръв любимец на любителите на ГРОБ-а за старата помия) си е физкултурник а мъдреците са казали здрав дух (партия) в здраво тяло !!!
  Що отделям толкова писане за един прост физкултурник ли ?
  Ами за Бате е писано всичко - ТОЙ е извън категорията !!!

 12. 12 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 615 Весело

  Аха - да кажа нещо, но се сетих, че всеки знае всичко

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 13. 13 Профил на Sdoto...to
  Sdoto...to
  Рейтинг: 367 Весело

  "Здравейте , едни и същи "
  - казали Озлобени българи на кандидат депутатите !

  "Здравейте , едни и същи "
  -казали Радостно кандидат депутатите на озлобените българи

  ..........
  докато има...........българи
  ще има Едни и Същи депутати
  и ще свирят една и съща песен

  спечелете 6+1 от сдото...то
 14. 14 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Кога ще публикувате нещо от Едвин Сугарев. Четем всякакви врели-некипели, а от Едвинчо нито дума. Дайте дачуем и различно мнение от това налагано тук.

  http://www.svobodata.com/page.php?pid=11329&rid=20

  Няма шики-мики.
 15. 15 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  В момента президентът говори по радиото. Ако имате запек - слушайте го - моментално ще ви се прис....е. ...

 16. 16 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 822 Неутрално

  ГЕРБ е в тотален идеен вакум. Където всъщност винаги са били. Програмата на самата ГЕРБ по същество е без значение, тъй като това което променя рейтинга и е по същество същото което променя популярността на чалга звезди.
  -колко често ги излъчват по медиите
  -какви мокри сънища събужда вожда и в електората
  -какви емоции създава
  При ГЕРБ няма нищо рационално. Като те нарочно бягат от този фокус, просто защото там са напълно слаби.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Чисто манипулативна статия.
  На тоя "политолог" ако му бях професор - щях да го скъсам. По-добре е да си пее за унгарския модел, защото българската политика му е чужда...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 19. 19 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 822 Неутрално

  БСП от друга страна се опитва да влезе в образ на революционна лява партия. Революционна от гледна точка на това че се опитва да налага образ на радикални промени. Така програмата на БСП всъщностт цели да засили медииния образ на противопоставяне на статуквото на ГЕРБ.
  ГЕРБ подържа олигарси и монополи - БСП подържа малкия човек
  ГЕРБ е партията на Вожда - БСП подържа експерти и шефа им се дърпа назад
  ГЕРБ търси електорална подкрепа като използва агресивни, дори силови послания - БСП търси подкрепа като се опитва да обединява, като се опитва да създаде нагласа че прехвърля силата на избирателите си.

 20. 20 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "...новите дрехи на партийния елит може да се окажат леко и прозрачно наметало, под което тоалетът си е традиционен."
  Засега е тъй, но не след дълго някой от него и с качулка на голо ще видим...

 21. 21 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Атака - Волен се цели към най-радикалната част от народа и съвсем естествено им предлага това което те искат да чуят.

  Наказания за всички, които им взимат пари.

 22. 22 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 486 Любопитно

  Абе що всички гореописани още не са в затвора ?

 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  В многото приказки се губи смисъла.Или това е целта?

 24. 24 Профил на Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Посредствена и изсмукана от пръстите статия!!!

  На прикрит комунист и неосъзнат шовенист, вяра да нямаш!!!
 25. 25 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 814 Любопитно

  [quote#6:"razlichen123"]
  И какво ни казва авторът? [/quote]
  -Едно голямо "откритие":"Очевидн е, че партията се концентрира около Цветанов и Борисов,...". Интересно,кога не е била "концентрирана" около тях двамата?

 26. 26 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#14] от "daniel defoe":

  Учудващо, това мнение е в полза на ГЕРБ. Въпреки това човек има над какво да се замисли, като чете написаното от Едвин. Склонен съм да се съглася с всичко, ако го нямаше финала. ГЕРБ са по-малкото зло, ако ги сравниш с БСП. Но по-голямо от БСП за мен не може и да има. Та затова не мога да приема този финал, в който ни се казва: "Гласувайте за ГЕРБ, защото е по-малкото зло".

 27. 27 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мария (№27 - разумният избор на българина)":

  Един плюс е малко! ++++++++++++++++++++

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Колкото се е промени "средностатистическия" българин, толкова ще се променят и производните му - партиите. Едно към едно. На какво отгоре са критиките срещу партийците, като всички мило и драго биха дали да се вредят на държавната софра. "Подлец, архиподлец ти ставам! Ама де тоя късмет! " ( А. Константинов) Каквото долу, такова и горе - стар херметичен закон.

 30. 30 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Харесвам "България на гражданите" на Кунева и им желая успех! Няма друга нормална партия за гласуване в дясното политическо пространство. Приятен ден на всички граждани! Цветница е най-готиния пролетен празник!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 31. 31 Профил на krista_p
  krista_p
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#28] от "SS":

  Простащина. Ако не си гербер, тичай да се записваш при тях - както всички чухме, на такова ниво си общуват всички там, начело с Шефа, та ще си точно на място.

 32. 32 Профил на perperikon
  perperikon
  Рейтинг: 470 Неутрално

  В много первезна ситуация ни поставя серГея-скъса се да лъже,маже и ухажва народа да му пристане,ама не искал да е премиер.Това е все едно да сваляш старо гадже,което те е натирило преди 4 год. и когато то пак се съгласи,да му кажеш-ей сега ще дойде един,приятел, дето много хубаво ще те оправи,отвсякъде.Ние с него сме комбина-аз съм само по свалките,а той по оправянето.Аз ще гледам и ще му давам съвети,как по-хубаво да те оправи.Моля,моля - такива перверзии на българина не са му по сърце!

 33. 33 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Отделено е място на Кунева- Пръмова, а автентичното дясно на ДСБ го няма. Грешка, Смилов, грешка

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 34. 34 Профил на svejarov
  svejarov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  №33 Движение България на гражданите !

 35. 35 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До # 1 virtual_brain
  Какво значи "гласувай по съвест"?! Трябва да се гласува с РАЗУМ! С визия какво ще стане след изборите! Да се анализира, от "старите партии", кой какво е дал на България до сега и кой е лъгал! Кога си имал "елементарна житейска сигурност"! За това има статистика! Официална и лична! И е доста подличко, авторът да слага в кюпа и партията на Кунева! Все пак тя не имала възможност за изява!

 36. 36 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#14] от "daniel defoe":

  Тъй като тази статия на Едвин не е отворена за коментари, ще се възползвам от това, че постваш линка, за да го попитам (знам, че чете форума): "Едвине, споделям всичките ти твърдения, но не споделям извода в последните три абзаца. Наистина ли се виждаш представляван от тези субекти от записите?"

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 37. 37 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 470 Неутрално

  в едно е прав този, иначе повърхностен тривиален текст на поредния НПО-празнодумец - "тоалетът (на партиите) си е традиционен"

  ерго, катастрофалното пропадане на страната ни продължава...

 38. 38 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#35:"laundromat"]И е доста подличко, авторът да слага в кюпа и партията на Кунева! Все пак тя не имала възможност за изява![/quote]
  Нима? Та казваш, водещите в тази партия лица като самата Кунева или Даниел Вълчев са нямали възможности за политическа изява

 39. 39 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До № 38 petrov9
  Иде реч за партия! А изявите на Кунева и Вълчев, досега, са пълен успех!

 40. 40 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  [quote#6:"razlichen123"]И какво ни казва авторът? Точно нищо![/quote]
  Напротив, казва нещо важно. Има мълчаливо мнозинство което не иска радикални промени. Него не го виждаме на шумни протести по улиците, него не го обсъждат в ТВ предаванията, и по форумите не е много активно. Но то с гласуването си определя кой ще влезе в парламента.

  И това не са само пенсионерите както много смятат, има и не малко работещи хора които имат какво да губят. Давам важното в тази статия явно много не са го разбрали.

  [quote#0:"Дневник"]Затова и не може да бъде направен твърде радикален завой в смисъл (например) на рязко увеличаване на данъците, силно преразпределение към най-бедните слоеве и т.н. Всички тези мерки няма да са по вкуса на притиснатата среда, защото все пак тя е тази, която плаща данъци, трепери за работните си места, има някакви спестявания в банките, които не иска да се обезценят. [/quote]

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 41. 41 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  [quote#35:"laundromat"]И е доста подличко, авторът да слага в кюпа и партията на Кунева! Все пак тя не имала възможност за изява![/quote]
  И самата Кунева-Пръмова и много от хората и са прелетни птички от други партии. Хората добре го помнят това също изявите им там. Така че всякакви опити да се представи партията и като нещо ново което няма нищо общо със ставалото досега са наивни. Не подценявайте хората, не са толкова глупави. Лъжата е лоша политика и бързо се обръща срещу автора си.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 42. 42 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До 41 Fred
  Едва ли за Кунева може да се каже, че е от "много от хората"! Тя, и тези около нея, имат сериозен потенциал, и ще е грехота, ако не го използват! А изявите им, досега, са донесли само добро за България! Да се надяваме, че хората наистина помнят, и че ще има още такива!

 43. 43 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#32:"perperikon"]В много первезна ситуация ни поставя серГея-скъса се да лъже,маже и ухажва народа да му пристане,ама не искал да е премиер.[/quote]
  Оцени мъдростта на станиШеф. Той си дава сметка, че заедно с БСП са опротивяли на цяла България. За да примами наивници пробутва "безпартиен експертен" кабинет начело с "гениалния десен" ренегат Орешарски. На практика разбирай пълна мобилизация срещу ГЕРБ командвана от БСП. Тук вече тройната коалиция търпи развитие защото ще бъде подкрепена от Костов, Сидеров, НФСБ и тем подобни боклуци ако попаднат в парламента. Ако не попаднат като ГОРД и пр. червени клонинги те ще се борят за 1%. За целта са споносрирани /познай от кого/ за да допълват предизборния фон на хора на плювачите. Геят е велик стратег, полага му се да командва много по-голями партии от БСП и ПЕС, и ако не успее други ще операт пешкира. Тепърва има да му се радваме и гордеем с него следващите десетилетия.

 44. 44 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Реално в тази статия липсва нещо много важно - анализ защо десните партии реално липсват на днешната политическа сцена. Всички знаем защо, но беше нормално да прочетем какво казва политологът, автор на статията.

 45. 45 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "Протестите не бяха пряк продукт на политическите партии, но безспорно имат и ще имат последици за тях и за цялата политическа система."
  Силно ще възразя. Азбучна истина е, че когато липсва Гражданско общество някой трябва да раздаде пари и предостави автобуси за да организира видим протест. Месеци преди да се състоят протестите станиШеф се заканваше, че ще ги генерира, не се криеше, дори се гордееше с това. След като протестите отшумяха натрупаните впечатленията и отзивите потвърдиха, че са партийно инспирирани, финансирани, и за съдействие са поканени професионални "протестиращи".
  По ирония събитията не се развиха както стратезите от Позитано очакваха. Кабинетът изненадващо подаде оставка и ескалиращият гняв вместо към ГЕРБ се разпростря към целия досегашен политически "елит".

 46. 46 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 418 Весело

  До 45 4i40ti
  Причината за протестите, е бедността на хората, за които плащането на сметките стана невъзможно! А тя е следствие от некадърното управление на ГЕРБ - 0-ев ик. растеж, ниски доходи, безработица, корупция! Оставката на Б. Борисов, не беше изненадваща! Наблюдателните, за тези 4 години, разбраха, че като "гръмне пушка", тий замирисва на ряпа, изоставя всичко и всеки, и бяга! Зер кожата си му е скъпа!

 47. 47 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#39] от "laundromat": Иде реч за партия! А изявите на Кунева и Вълчев, досега, са пълен успех!

  Нима?! Но за кого са успех – за народа, или лично за тях? Защото България доста отдавна вече върви според известната детска песенчица: ... уж напред потегля, а назад ѝ спори! ...

 48. 48 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Гневно

  До коментар [#40] от "Fred": Има мълчаливо мнозинство което не иска радикални промени.

  Глупости на таркалета! Напротив, народът иска радикални, и то много радикални и много сериозни промени. Но нищо не може да направи, защото ръководствата на почти всички, или поне на всички сериозни партии, не иска, а и не може нищо да направи в тази насока. А политическата ни система е такава, че народът може да наложи своята воля само ако поне една сериозна политическа партия е на негова страна.
  И точно тази е причината за пасивността на народа.

 49. 49 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#42] от "laundromat": Тя (Кунева) и тези около нея, имат сериозен потенциал, и ще е грехота, ако не го използват!

  Сигурно е вярно, че имат потенциал. Въпросът е за какво и как ще го използват. Защото хората, които са сключвали заробващи за държавата и народа договори, както и тези, които продължават да я ограбват наедро и до сега, също имат сериозен потенциал, нали? И даже прекалено успешно го реализират - но в свой личен користен интерес и във вреда на интересите на народа и на държавата.
  Така че ...

 50. 50 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Статията е можело спокойно и да не се публикува - в нея няма нищо, което да е ново или да заслужава коментар. Освен може би едно: Очудването на автора, че протестите не променили изборните нагласи. при което не е много ясно, за кои протести дстава дума - за тези от улицата ли или за компроматите, които се вихрят в медиите и предизвикват нещо като протести.
  Всъщност няма нищо странно и в двете. Уличните протести бяха пряко или косвено целенасочено предизвикани и частично манипулирани, разнопосочни и с неясни, постоянно променящи се искания, някои от които неизпълними, а други несериозни и просто неефективно, дори ако се реализират.
  Колкото до медийните, в които всички политически партии и гравитиращите около тяхтях Сульовци и Пульовци и техните приятели, събрани от кол и от въже, се нахвърлят само върху ГЕРБ, забравяйки и отричайки собствения си принос за това, България да бъде докарана до сегашното си дередже, те нямат нищо общо с реалните основни интереси на обикновените хора от народа. И затова не могат да променят техните изборни нагласи. Поне не и в мащаба, който биха искали създателите и предизборните разпространители на компромати.

 51. 51 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#48] от "glog":
  Народът иска радикални промени без съмнение - но ги иска в посока която ще доведе до обратен на желания резултат
  Нужно е правов ред-повече пазар - повече и железни правила- по-малко държава - да събира и харчи много по-малко пари за всичко
  А хората си въобразяват че е нужна повече държава -да се меси във всичко - естествено с ангели начело -да осигурява мед и масло
  Оттам - цялата пара в свирката на желанията на избирателя е управляващите да са морални- а не да се залага на такива които ще правят неприятни реформи и ще налагат законите
  Защото връщането към правова държава ще засегне и народа - например ще трябва да се спре ранното пенсиониране през ТЕЛК- неплащането на сметки и данъци - и др

 52. 52 Профил на Нервната акула
  Нервната акула
  Рейтинг: 1315 Неутрално
 53. 53 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Не гласувайте за БСП и нейните клонинги, чиято роля е да създйвйт впечатлението, че са различни! Това са БСП, ГЕРБ, АТАКА, ДПС и ДБГ.Особоено недостойна група са правещите се на нови и почтени политически лица: М.Кунева, Д. Вълчев и др.

 54. 54 Профил на Meglena
  Meglena
  Рейтинг: 367 Неутрално

  На Кунева новите дрехи никак не могат да я скрият. В тая приказка царят е гол.

 55. 55 Профил на petkanka
  petkanka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "цялата политическа система"-такова нещо няма. Никой ,никога,никъде ен е създавал никакви "политичеси системи".Който не е съгласен,нека да изброи теи "политически системи".

 56. 56 Профил на petkanka
  petkanka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Нито един честен и достоен човек не трябва да гласува. След четвртвековно гласуване изводът е един- С ГЛАСУВАНЕ НИЩО НЕ СТАВА.
  Ако може някой да измисли нещо друго,различно от гласуването,което да работи в името на българския народ,нека го предостави. Гласуваш или не гласуваш,все свирката на комунистите надуваш.

 57. 57 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#51] от "janeausten": Народът иска радикални промени без съмнение - но ги иска в посока която ще доведе до обратен на желания резултат.

  Това изобщо не е вярно! Народът иска да е добре - и той, и неговата държава. Той не знае, как може да бъде направено това, а не е и длъжен да знае - той иска да бъде направено. Той няма нищо против това и неговите капиталисти да печелят, и политиците да имат високи доходи, но и него да не го забравят. При нашата система обаче той е подложен на жестока експлоатация и докато политиците и едрите капиталисти стремително увеличават своите богатства, той прогресивно обеднява до степен да не може да си плаща тока.И затова е недоволен. И затова гласува срещу всички, които не зачитат неговите интереси, независимо дали те са демократи или предпочитат личния режим. И ще подкрепи всеки, който се съобръзява с неговите интереси, независимо дали нарушава принципите на демокрацията или не.
  С една дума, народът се интересува да е добре, а политическите партии са тези, които решават какви управленчески средства и методи да прилагат, за да постигнат тази цел. Те, а не народът е този, който отговаря за методите на управление. Затова не прехвърляйте проблема от болната глава на здравата.

 58. 58 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#55] от "petkanka": цялата политическа система"-такова нещо няма. Никой ,никога,никъде ен е създавал никакви "политичеси системи".

  Това е твърдение, което звучи доста дилетантски за човек, който е седнал да пише политически коментарии. И веднага ще го опровергая, като му изредя поне три политически системи, които принципно се различават една от друга: комунистическата, нацистката и сегашната наша политическа система - системата на политически и правно глобализирания капитализъм.
  А може би авторът на коментирания от мен коментар не е съгласен, че или по своите цели, или по своите методи на управление, тези три системи не се различават коренно помежду си? докато разлика между сегашното управление на Англия и сегашното управление на Германия има, но те все пак са толкова близки по принцип, че лесно магат да превинат една в друга?

 59. 59 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#57] от "glog":
  Чудесно
  Само дето - за танго са нужни двама
  Лъжливите обещаващи всичко некадърни партии- банди могат да виреят само при избирател който им вярва че ще му дадат на пачки - па дали може-не може - редно е- не е- това са демократични дивотии
  Какъвто е народът - такъв е и елитът Тъжно е но е факт


 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Аз кат гледам автора НАЙ-ДЕТАЙЛНО познава БСП...за тях най-мноу писал...да не би да е от тях, или пък просто другите и толкоз да не предлагат...питам просто...прави ми впечатление питам...докога ЩЕ ПЪЛНИТЕ ДНЕВНИК СТРАНИЦИТЕ СИ С ПЛЯВА...грам, ама грам разсъждения НЯМА вурху нещо което тревожи Европа , поне онази част от нея , която не е побългарена , а то е ЗЛОУПОТРЕБИТЕ С ЕВРОСРЕДСТВА, КУПУВАНЕТО НА МЕДИИ И СРАСТВАНЕ НА СЪДЕБНА С ИЗПЪЛНИТЕЛНА ВЛАСТ...кат ВРЪТНАТ КРАНЧЕТО НА ЕВРОПОМОЩИТЕ, ей тоя дет писал ще го питам КВИ ДРЕХИ, КВИ ПЕТ ЛЕВА

 62. 62 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1839 Весело

  [quote#36:"Мария (№27 - разумният избор на българина)"] Наистина ли се виждаш представляван от тези субекти от записите?" [/quote]
  Проблема е че трябва да избереш от кого да си представляван и както винаги си поставен пред избора да гласуваш за по-малкото зло. В никой случай не трябва да се гласува за комунисти (червени или сини). Комунистите са хубави само когато са зад решетките. Мога да им се любувам до насита

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 63. 63 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Ама то със стари такова нов онакова не става ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 64. 64 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#57:"glog"]Народът иска да е добре - и той, и неговата държава. [/quote]

  Народът не иска това и никога не го е искал. Ако го искаше щеше да избере Тройната, като минимум БСП или НДСВ, а поне според седерунгелите и СДС. Народът не прави това, защото не иска да му е добре. Народът иска сеир и някой да му обещава как ще види сметката на политиците. Народът иска някой да даде урок на "онова момченце" дето са го хранили със сребърна лъжичка и не е работил един ден докато той, народът, е маал пръжки с лук и копал на полето, зер след толкова омаана мас и кубици с пръст е редно той да е като минимум министър на финансите, а ония вместо да се гване някъде стругар или кравар като ората взел та станал председател на ПЕС.
  Народът не търси кой ще му даде възможност да работи и забогатее, а кой ще оправи хитреците, мошенниците, крадците и въобще всички дето крадат, лъжат и мамят малко повече от него самия или поне той мисли, че е малко повече.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 65. 65 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Точно, защото " Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия", не се очаква промяна в политиките и поведението на " традиционните" партии. те се погрижиха, чрез постоянни скандали, да оставят в зоната на мрака малките, новите, непознатите партии. Може би се страхуват от тяхната алтернативност! Време за нов субект, защитаващ интересите на недоволните не остана. но, има шанс, те да си структурират контролни органи и да договорят контролни функции. Всяка институция, на всички нива трябва да бъде контролирана! Това е възможни и необходимо! От някъде трябва да се започне! Защо не от тук! От обществения контрол?

  goblenka
 66. 66 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ЦЛС и лично Смилов нищо не са разбрали. Поне в тази част: "Също така, доста необяснимо е, че партията, която би трябвало да спечели от неуспешно завършилия мандат на ГЕРБ, загуби лидера си като кандидат-премиер още по време на протестите. Нещо повече, самият Станишев заслужаваше по-сериозен кредит на доверие.."
  Самият Станишев има други лични приоритети, а в тях не влизат ситуации и рискове, които се стоварват на премиер на страната. Еле пък на страна в ситуацията на България след цунамито ГЕРБ. Поведението на БСП е детерминирано от личните интереси на Станишев, а те не са свързани с България и избори 2013, а с избори 2014. Смилов е останал провинциално втренчен в полето на българската политика, а е забравил, че България вече е част от една по-голяма и интересна политическа арена - европейската. Поне за някои от местните играчи, чиито амбиции са далеч по обхватни от амбициите на Цветанов примерно.
  "Отмяната на плоския данък изглежда "радикална промяна"" само в очите на местните либералстващи "мислители". В контекста на европейските амбиции на Станишев "радикалната промяна" е само опит за одеждово "нормализиране" на либертарианската БСП, поне в очите на партиите посестрими от ПЕС.
  Останалата част от текста е "засегнало" задължителното от благоприличие споменаване на "останалите", където, поне като обем се е сгушил и ГЕРБ, но този факт ще оставя да го коментират местните герберунгели.
  Съвсем да изпуснеш от поглед класическото и нормално дясно в България, представено от ДСБ и СДС си е късогледство от всякъде, а това прави "анализа" на Смилов и лековат и глуповат.
  Изкарало е някой лев момчето, но въпросът е защо?

  Ecrasez l’infâme
 67. 67 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Новите дрехи на партиите са същите стари рубашки. Всички са мутанти на БКП и целта е оцеляване на комунистическия вид в непрекъснато променящите се условия на природната среда. За тази цел им се появяват нови органи и функции , нови разцветки, нови форми докато примамят жертвите си за да паразитират върху тях или ги изкормят. Единствения инстинкт ,който ги води е да са на върха на хранителната верига...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 68. 68 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 521 Гневно

  Нищо добро не чака България ако не се извърши всеобхватна декомунизация на обществото ,Лустрация на комунистическите и агентурни кадри за срок от 30 г.,Национализация на богатства и пари на около 400 хил.червени и агентурни бандити ,разпределени в 350 разбойнически клана по мафиотски тип/данни по Еростат/ и Народен съд над всички мерзавци разграбили държавата и нацията ненаказуемо без срам и капчица морал.Всички държави ,които извършиха този оздравителен процес в обществата си са далеч напред с име и авторитет пред света.На Бъллгария е нужна дълбока хирургическа намеса ,а не хабчета за температура ,казва националния Омбудсман.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK