Време за истинско политическо лидерство

Време за истинско политическо лидерство

© Надежда Чипева, КапиталКогато едно общество не функционира по правилата, по които множеството негови граждани биха искали, то получава шансове да се промени, реформира и устрои по тях. Тези възможности се отварят сравнително рядко – най-често веднъж на поколение. Българите обаче сме щастливци, защото ги получаваме значително по-често – грубо казано веднъж в началото на 90-те години, втори път през 1997-а, а може би такъв шанс имаше и през 2009-та. Смея да твърдя, че още веднъж историята избързва и ни дава тази възможност точно днес, тук и сега.


Две събития ме водят към тази идея.


На първо място протестите, които заляха страната през изминалите месеци. Не че протестиращите имаха кой знае колко много обмислени и реализируеми искания, но пък масовостта им стресна целия спектър на политическите елити. Това само по себе си беше и е крайно недостатъчно за каквато и да е промяна.
Политиците усетиха това и масово - и управляващи, и опозиция -


решиха да избягат от своята дефинитивна отговорност към лидерството


Стори им се, и с право, че е много по-лесно да лидират тесните партийни апарати, или както някои ги наричат "машини за печелене на избори", наместо да поведат цялото общество – с неговата изконна хетерогенност, подвластност на емоционалността и, да си го кажем честно, непредсказуемост. Кодираната отчасти в така недолюбваната на моменти съвременна Конституция, българска политическа система обаче недвусмислено разпределя политическата отговорност в момента, в който партиите се откажат да я носят, директно и еднолично към фигурата на президента.


Това доведе и до второто събитие, което ме кара да вярвам, че пред страната в момента се открехва още един исторически прозорец. Президентът назначи служебен кабинет, който безспорно има ограничени функции, но по всичко личи, задава правилния тон за бъдещото развитие на страната.


На първо време в служебния кабинет попаднаха лица със сравнително чисти биографии и със сравнително симпатично излъчване. Първите послания, които обществото чу от тях бяха, струва ми се,


съвсем нормални и съвсем адекватни на ситуацията


Така например в средата на март Юлиан Попов, министър на околната среда, обяви, че ще организира обществен дебат по въпросите на екологията, а скоро след това изказа и позицията си по промените в плана за Националния парк "Пирин", която недвусмислено беше на страната на устойчивото развитие и спазването на законите и правилата. Тук трябва да бъде отбелязана и активната дейност на всички природозащитници в страната, както и на партия "Зелените", които многократно се бориха за точно този конкретен казус. Дотук добре – доколкото обществото може да разчита на министъра да не задвижва процедурата и на природозащитниците да бдят над въпроса, ще бъде много сложно за всеки следващ партиен или коалиционен кабинет да не се съобрази с общественото мнение. С това кабинетът показа, че може да застане, поне временно, на страната на гражданите и обществеността.


По-трудното за един министър обаче е да каже тежката истина в очите на тези, които не искат да я чуят. Това направиха премиерът Марин Райков  - с изказването, че индустриалците трябва да поемат по-голяма част от тежестта на икономическата криза и да проявят солидарност, и вицепремиерът Деяна Костадинова - с думите, че повече пари за майчинство няма да имат директен положителен ефект върху раждаемостта. И двете послания не са най-лицеприятните, но пък са едновременно верни и десни.


До края на месец март се представиха и няколко правителствени инициативи с ясна стратегическа значимост – анализ на енергийния сектор, подпомаган от Европейската комисия, създаване на универсални правила за управлението на парите в държавните фирми и реформа в методологията изчисляваща финансирането на болниците.


Три мерки, които, ако заработят


ще дадат възможност за решаване поне на най-належащите проблеми в съответните сектори.


По кажи-речи същото време се видя и тенденция други, несвързани с правителството институции да заработят с повишена ефективност. Прокуратурата, например, повдигна обвинение срещу Мирослав Найденов по разследване, което допреди това беше водено срещу неизвестен извършител, а по-късно показа невиждана увереност с разследването си в МВР по повод сигналите за нерегламентирано подслушване. Последва образуване и на дело за подкуп срещу шефа на ГДБОП Станимир Флоров. Разбира се, по тези въпроси обществото трябва да прояви необходимото търпение и да не забравя презумпцията за невинност, но по всичко личи, че в този отрязък от време прокуратурата се чувства достатъчно свободна за да прояви инициативност. (текстът е писан преди вторник следобед, когато прокуратурата обяви, че Цветан Цветанов е извършил престъпление - бел.ред.)


Други институции, които проявиха изненадваща активност и ефективност в последните седмици, са митниците (с проверката на складовете на "Лукойл"), Комисията за защита на конкуренцията (с няколко инициативи в сектора си на действие)...


На фона на това раздвижване в институциите дойде и последната новина, която може да


няма никакъв практически характер, но пък има символен


– министърът на културата Владимир Пенев ходи на работа с колело, а не със служебен автомобил. Така между другото се придвижват много министри в развитите европейски общества, които сравнително еднозначно българското общество възприема като правилен модел. Искрено се надявам от еднократна пиар акция, това да се превърне в истинска традиция.


Всички тези събития ме карат да мисля, че точно днес пред българското общество е отворен кратък исторически шанс за реална промяна. За да има промени обаче най-важното нещо, което трябва да се случи след изборите е, партиите и техните водачи, да не си позволяват да избягат от отговорността да водят.


Казано по друг начин, сега е моментът за истинско политическо лидерство. Дали ще има и от кого ще дойде то, предстои да се види след изборите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Кой е този и защо постоянно му давате думата?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 2. 2 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Прекрасен материал!
  Проблемът с мен на изборите е, че нямам избор.
  Сега смятам да гласувам за ГЕРБ от немай къде.
  Не, че съм им фен, но на фона на БСП, ДПС и т.н. тези ми се виждат най-малкото зло.
  Защото апатия на изборите може да ни доведе до виденовата зима, а комунистите са доказани човекомразци и може да ни докарат много проблеми.

  Та стискам палци да се появят нови партии с умни и честни лидери, за да имаме избор в бъдеще.

  Любов и светлина!
 3. 3 Профил на kokobo
  kokobo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  27 Коалиция за Сингапур. Там е човека. Иво премиер.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5135 Неутрално

  има много да се прави ! оборите на държавата са тотално задръстени !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5135 Неутрално

  До коментар [#2] от "petranica":

  тия са най-лошият избор !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Събитията през последния месец не са първият път когато българската прокуратура се използва за политически цели. Нека напомня позабравените комунистически похвати за да помним защото знаем че вълкът си мени козината, но нравът не. Тъжно е че това се забравя от днешните колаборационисти на БСП и довчерашни сини.

  На 5 юни 1947 г. американският сенат ратифицира подписания на 5 февруари мирен договор с България, което е първата стъпка към признаването на тоталитарния режим на Г. Димитров от страна на САЩ. Същият ден е снет депутатският имунитет на Никола Петков и още в сградата на Народното събрание е арестуван. Освен това са касирани 23 депутата от опозицията, с което на практика представителството на опозицията в законодателната власт е разгромено. На 5 август същата година започва режисиран съдебен процес с измислени обвинения срещу него и на 16 август е осъден на смърт чрез обесване по обвинение в шпионаж. На 19 септември Държавният департамент на САЩ информира София, че предстои дипломатическо признаване на Димитровия режим – 72 часа по-късно Никола Петков жестоко е убит. На 23 септември 1947 г., въпреки протестите на западната общественост, смъртната присъда е изпълнена.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 7. 7 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Гледам снимката и ми се иска да питам Първанов - Колко е часът ? :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 8. 8 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  "На фона на това раздвижване в институциите" - наистина има "кратък исторически шанс за реална промяна" и протестиращите загатнаха, че са готови да подкрепят, тези които са достойни да го направят, НО къде са те сега и дали не "слушат" повече традиционните ментори, отколкото себе си?! Колкото до велосипеда на ВлП, не случайно не бяга от себе си, може би трябва повече увереност, че е на прав път да отстоява възгледите и морала си, въпреки "обществените" нагласи, следващи статуквото. Куражът липсва на всички, не само заради обвързаности, а и заради малкото "отпуснато" време. Истината ще спаси България, очаквайки лидерът, който ще я отстоява и наложи, като политика, като действие. Има наченки, пролет е, избуяването предстои...

  Коментиране на анализираното, вече...
 9. 9 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Поведението на много голям процент от населението-непредсказуем.Идва от несигурността.От Европа казват кризата още 10 години най-малко,като съвсем и те не са сигурни.

 10. 10 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Едвин Сугарев
  1 Май 2013

  Българската прокуратура като предизборен инструмент

  http://www.svobodata.com/page.php?pid=11348&rid=20

  http://bnt.bg/bg/news/view/100175/skandalyt_sys_srs_ta_prochityt_na_intelektualcite

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 11. 11 Профил на R VMarkov
  R VMarkov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Политическото лидерство ще се появи, когато спрем да бъдем страната на плоските. Кога?

  http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/05/blog-post.html

 12. 12 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#2:"petranica"]Та стискам палци да се появят нови партии с умни и честни лидери, за да имаме избор в бъдеще.[/quote]

  До коментар [#2] от "petranica":

  Нови партии има. Друг е въпросът, че вие не искате да ги видите, и второ за да разберете, дали са умни и честни, те трябва да се доказват не само на приказки, а и на дело.
  Но от трета страна виждам, че сте намерили "умните и честни" ГЕРБ.
  [quote#2:"petranica"]Сега смятам да гласувам за ГЕРБ от немай къде. [/quote]

  та, заради критерия, който сте си заложили -"умни и честни", ако ще е за ГЕРБ, по добре НЕ ГЛАСУВАЙТЕ.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  "Марин Райков - с изказването, че индустриалците трябва да поемат по-голяма част от тежестта на икономическата криза и да проявят солидарност, и вицепремиерът Деяна Костадинова - с думите, че повече пари за майчинство няма да имат директен положителен ефект върху раждаемостта" -Така е. Следващото правителство, което и да е то, трябва да пристъпи от думи към действия!!! Ако бездейства като Боковото - нищо добро не ни чака...

 14. 14 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Това, че има възможност за промяна е повече от добре! Но прекалено честите възможности за промяна говорят много лошо за нас като народ. Явно не знаем какво искаме и как го искаме и от кого го искаме, а може би и защо го искаме!
  А промяна трябва да има и гласувайте, гласувайте всички, за когото искате, но не и за ГЕРБ. Тези ни върнаха 20 години назад, там откъдето започнахме началото на промените и началото на бизнесите си!

 15. 15 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  [quote#2:"petranica"]смятам да гласувам за ГЕРБ от немай къде. [/quote]

  Да не би някой да те изнудва?!

 16. 16 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 609 Неутрално

  [quote#1:"Nikolay UK"]Кой е този и защо постоянно му давате думата?[/quote]

  И аз това се питам. 880 думи текст, изпълнен с кухи фрази.

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  По-безлично служебно правителство не сме имали!Празни думи и замазване!Резервната пейка на герб-безлична и бездарна!Походът на калинките!

 18. 18 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Някак не ми хареса статията, не защото е слаба, а защото е грешно формулираща ситуацията. На РБ не и е нужен политически лидер по причина, че в РБ не съществуват политически партии, няма ги елементите на държава и държавност, няма общество, а само сбор от разни индивиди без общи интереси и социални обвързаности в полза на идеи и платформи. Какво има - една разнолика група от "политици", които карат хората на правят избор между лица, а не между политики. Това се дължи на много фактори, най-основният е, че обществото няма механизъм, чрез който да наказва "избраниците си", държавата няма ресурс да накаже престъпниците, защото престъпници са всички, които участват в изпълнителната, законодателната и съдебната власт. Макар и крайно, когато се замислите ще намерите доста ярки примери за познати вам лица, които, работейки на издържани от вас "работи" са или посредствени некадърници или не работят, а получават заплащане. Темата е дълга.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 19. 19 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#17] от "hodounski":

  Но е по добро от Боковото правителство!.......

 20. 20 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 624 Неутрално

  по принцип не взимам на сериозно хора които полагат толкова усилия за вънвшния си вид, но този материал ми хареса, защото има позитивизъм в него.

  иначе аз смятам че ГЕРБ са най лошият избор и смятам да гласувам за БСП + Евророма, или за малка партия за да може ГЕРБ да загубят и да имаме широка коалиция БСП + Евророма + ДПС, защото това е единствената приемлива алтернатива

 21. 21 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 741 Любопитно

  [quote#1:"Nikolay UK"]
  Кой е този и защо постоянно му давате думата?[/quote]

  ???..... това... апел да не се говори не е? Не ти ли се струва някак.... милиционерско?

  Колкото повече, толкова повече!
 22. 22 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2229 Любопитно

  по какви причини по-малко от 10 дена преди изборният ден "лидерите" на двете водещи партии не са провели и един директен телевизионен дебат пред изберателите както това става в цивилизованият свят ?

 23. 23 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#21] от "Meчо Пух":

  А твоите коментари все ми се струват хамелеонски./като приказките на Съсела/.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 24. 24 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#22] от "Stewie":

  Защото всеки от тях се е вторачил в собствения си електорат, чийто език няма нищо общо с електората на другата политическа сила. Привържениците на ГЕРБ откровено си желаят фашистко управление тип Мусолини, докато тези на БСП за 16-та република.

 25. 25 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#22] от "Stewie":

  +++++++++++++++++!
  Добър въпрос!

 26. 26 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  [quote#2:"petranica"]Не, че съм им фен, но на фона на БСП, ДПС и т.н. тези ми се виждат най-малкото зло.[/quote]

  Нарушаването на Закона и свободите на гражданите, купуването на медии, манипулиране на изборите- най- малкото зло? Интересно!

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 27. 27 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#2] от "petranica":абе всите ли сте толкова елементарни в демагогията от ГЕРБ, ъ...и кое е по-малкото зло- муцините БОКУ-АДА и ЦЕЦО НАГЛОТО ТЪПО ли...да не би да ги изхвърлиха, да се очистиха от тях, далее...по-малкото зло следва да ВИЖДАМ В АБСОЛЮТНИ НЕКАДЪРНИЦИ и тимът им от КУХИ Калинки, ъ...във всички случаи ПРЕД ТЕЗИ ДВАМАТА дори СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ, ПРОГРАМЕН КАБИНЕТ е решение и спасение.....

 28. 28 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 316 Неутрално

  "Други институции, които проявиха изненадваща активност и ефективност в последните седмици, са митниците (с проверката на складовете на "Лукойл""

  Авторът, вероятно е пристигнал в страната преди седмица, защото ние които живеем постоянно тук, знаем за 4 годишните усилия на митниците и НАП да сложат данъчен намордник на руският петролен питбул-лукойл. Между другото, последното правителство беше първото с подобен опит, а именно съдебната власт слагаше винаги прът в тях.

  Странни материали се появяват във издание с претенции. Жалко, чащото не чета друго освен Капитал и Дневник.

 29. 29 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ЧОвекът отправя призив за ЛИДЕРИ...кви лидери са БОКУ И ЦОКО...мицивайски лидери, ма и за това не стават..МВР е пропищяло от Цветанов- заради това и си отмъщават с пропявания, със записи, далее

 30. 30 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#2:"petranica"]Сега смятам да гласувам за ГЕРБ от немай къде.
  Не, че съм им фен,[/quote]
  Няма да сбъркаш! Стани ми фен! Ас прес фтория мандат какви чудесии ще извърша, ум ше ви зайде! Заслужен фтори мандат! Обещавам, покрай чуждите езици, да науча и граматиката!

 31. 31 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#29:"БОКУ И ЦВИНОКИО НА ЛАЙНОМЕТ И НА ЕВЕРЕСТ"]ЧОвекът отправя призив за ЛИДЕРИ...кви лидери са БОКУ И ЦОКО...мицивайски лидери[/quote]
  Натъжи ме много. Черна несправедливост струи от всяка твоя дума! А Ас толко са старая! Гласувай с #27 и ще видиш звездите не по пладне, а отпред на фона на големия хоризонт, който ще открия като първия обект от новото ми строителство!

 32. 32 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  [quote#28:"Trutru"]4 годишните усилия на митниците и НАП да сложат данъчен намордник на руският петролен питбул-лукойл.[/quote]

  хехехехе.....Пък междувременно Боко и Златев плющят белот заедно!? Посмали, Манго....

 33. 33 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#10] от "emil":тоЯ едвин пак ли са го пуснали от лудницата..леле, баш по празниците

 34. 34 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#28] от "Trutru":

  Хайде, нека бъдем по-конкретни - опита се Танов с подкрепата на началника си Дянков. Цветанов твърдо се противопостави, а Тиквоча заплаши Дянков с последно предупреждение.

 35. 35 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 741 Весело

  [quote#20:"jackdaniels"]иначе аз смятам че ГЕРБ са най лошият избор и смятам да гласувам за БСП + Евророма, [/quote]

  Ще то го обясня... по-просто.... Изборът за/против ГЕРБ на десния избирател не е за или срещу БСП, а за/против манталитет и усещане за цивилизованост. Никоя партия в прехода преди ГЕРБ не си позволи откровенно и безцеремонно да купува депутати от други партии и да се хили нагло на постъпката си. Никоя партия в прехода, дори БСП, не си посволи нагло и откровенно да заговорничи, сплетничи във вътрешнопартийни отношения на политически противник или конкурентни партиии и да разбива съюзи на принципа и нагло да се хили с лозунга 'целта оправдава средствата'. Това не може да се прости. За мен, като десен избирател, различията с БСП за политически, а с герб - културно цивилизационни. За мен е първи приоритет е да се отстани тумора герб от политическия живот, да се изчигърка до основи и прати на боклука, и след това мястото да се дезинфекцира...
  така че мантрите ти по-горе.... не хващат дикиш, ама нинак...

  Колкото повече, толкова повече!
 36. 36 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#35] от "Meчо Пух":

  не ти е лесно май, ама не се отказвай

 37. 37 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 470 Неутрално

  това с ЛУКОЙЛ И ТАНОВ си беше чиста проба нескопсан предизборен ПИА Р , къвто апропо мже да се очаква от митничар...сетил се ТАНОВ, че има закон..при това от миналия път тъпите му юристи следваше да ся наясно, че съдът пак ще спре предв. изпълнение, защото обст. са идентични-същите...как да не е ПИАР, като само изчака съдът да спре предв. изпълнение, за да ПОЧНЕ ДА ВРЯКА КАК СЪДЕБНАТА СИСТЕМА работи в полза на МОНОПОЛИСТА...ПИТАМ- СЪДЕБНАТА ВЛАСТ ЛИ Е ТАЯ КОЯТО РАЗБИВА МОНОПоЛИ, или НС И МС, и евент. КЗК, ъ...от ТЪПО ПО-ТЪПО ..и що- ми щото ЛАЙНИНЦАТА ги беха изстреляли в началото на мандата и ДАЖЕ ЛУДОТО ЯНЕ нищо не успя да им докара, което поне за тапет на целоглавците да става...били за полож. кампания- да бе да, въй че им повярвах...

 38. 38 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  До коментар [#19] от "dobrich":

  Малко по-лустросани,но са страхливи и конюнктурни

 39. 39 Профил на asen.bosev
  asen.bosev
  Рейтинг: 391 Неутрално

  По фирмите (имам предвид истинските) постоянно се организират обучения, за да може служителите да бъдат още по-конкурентоспособни. Едно от важните обучения е и това за лидерство (leadership)...

  Колко ли от нашите самородни таланти - "политически лидери", ако не обучение, то поне книга по въпроса са прочели?

 40. 40 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Значи по добре служебно правителство , а не политическо!

 41. 41 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#38] от "hodounski":

  Така е, но поне показват проблемите и категорично са по добри от Боковия кабинет...

 42. 42 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 741 Неутрално

  [quote#36:"jackdaniels"]не ти е лесно май, ама не се отказвай[/quote]
  За разполагам с един глас - моя. На изборите ще броим докъде сме я докарали....

  Колкото повече, толкова повече!
 43. 43 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "За мен, като десен избирател, различията с БСП за политически, а с герб - културно цивилизационни. За мен е първи приоритет е да се отстани тумора герб от политическия живот"

  иначе това е гениално, и целия ти коментар си е направо шедьовър на Марксистко-Ленинското творчество

 44. 44 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 741 Неутрално

  [quote#43:"jackdaniels"]иначе това е гениално, и целия ти коментар си е направо шедьовър на Марксистко-Ленинското творчество[/quote]

  ...това ли ти е аргумента? както забеляваш обяснявам собственото си разбирне и не те прозовавам да гласуваш за който и да е.... ако искаш да коментираш нещо по нещата за които писах - моля....

  Колкото повече, толкова повече!
 45. 45 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  До коментар [#41] от "dobrich":

  Страхливи са!

 46. 46 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Доста слаба статия! Започва с безмислица. Лидерстви, така и не разбрах, кой според автора и ще е бъдещият лидер, Райков, министърът с колелото или страхливкото Плевнелиев, който стои зад всичкото това?

 47. 47 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ЛЕЛЕЕЕ , КОЛКО СЕРИОЗНИ РАБОТИ СТАВАТ .??????

  БОЙКОТ , БЪЛГАРИ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 48. 48 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#44] от "Meчо Пух":

  това не е аргумент а мнение. иначе от коментара ти разбирам че си десен избирател и предпочиташ да ни упраявляват БСП с Евророма и ДПС отколкото ГЕРБ заради
  "манталитет и усещане за цивилизованост" както си казал. и ти е приоритет да се премахне ГЕРБ и после не си казал какви са ти приоритетите. общо взето аз съм десен, братя да премахнем ГЕРБ, а за после не се притеснявайте. чувам го това много често и много силно ми смърди, но лошо няма. гласувай си за който си решил и аз така

 49. 49 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 741 Неутрално

  [quote#48:"jackdaniels"] и ти е приоритет да се премахне ГЕРБ и после не си казал какви са ти приоритетите. общо взето аз съм десен, братя да премахнем ГЕРБ, а за после не се притеснявайте. [/quote]

  Общо взето така е... когато организма ми е доста болен, пневмония и висока температура, и живота ми е в опастност, вземам силни лекарсвтва да се спася независимо от страничните ефекти на антибиотиците....с тях ще се справям после....

  Колкото повече, толкова повече!
 50. 50 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 741 Неутрално

  [quote#49:"Meчо Пух"]....с тях ще се справям после....[/quote]
  ... до там ни докара ГЕРБ.... а през 2009 коментарите тук ми за ББ бяха пълни с надежда и одобрение...

  Колкото повече, толкова повече!
 51. 51 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#2] от "petranica":

  и аз съм на това дередже - за герб с отвращение.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 52. 52 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  [quote#24:"nikero"]Привържениите на ГЕРБ откровено си желаят фашистко управление тип Мусолини, докато тези на БСП за 16-та република.[/quote]+++ Така е !!! Само че докато Бойко им дава нещо дучесто поне на приказки, в БСП ръководството либерастее от всякъде и скоро няма да се разбира даже със собствения си електорат. БСП пее някакво песни в полза на "бизнеса" ... защото номенклатурката се изживява като пишман бизнесмени, а за останалите леви симпатизанти "бизнес" е направо равно на "спекула и престъпност" !
  Как да се разберат едните с другите в БСП ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 53. 53 Профил на Несъществуващата социаллиберална партия
  Несъществуващата социаллиберална партия
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "индустриалците трябва да поемат по-голяма част от тежестта на икономическата криза и да проявят солидарност...
  ...И двете послания не са най-лицеприятните, но пък са едновременно верни и десни."
  ---------------------------------------
  Това послание си е от векове левичарско послание (дори да не е искрено в случая със служ.-премиера).

  Ако е учил авторът примерно четири-пет години политология, само от този му бисер можем да направим някои изводи за целесъобразността на тези години.

  http://www.facebook.com/NesashtestvuvashtataSocialliberalnaPartiya
 54. 54 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  [quote#24:"nikero"]Защото всеки от тях се е вторачил в собствения си електорат, чийто език няма нищо общо с електората на другата политическа сила. [/quote]Българите нямаме чувство за общност и за общо минало ... поради егоизъм всеки взема от миналото единствено което му изнася и се прави на идиот, че не разбира другото ... Сегашните реваншисти представящи се за "демократи" по времето на соца в Папуа-Нова Гвинея ли бяха ...или пак подлизурничеха и дори бяха активисти на БКП ??? ... или само използват плюенето за да са актуални към новия доминиращ фактор, както преди това са лакейничели и на Райха и на Султана ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 55. 55 Профил на Несъществуващата социаллиберална партия
  Несъществуващата социаллиберална партия
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "За да има промени обаче най-важното нещо, което трябва да се случи след изборите е, партиите и техните водачи, да не си позволяват да избягат от отговорността да водят."
  -----------------------------------------------------------------------
  ТОЧНО така ли ще настъпят промените? ТОЧНО това ли е условието за такива промени? УААУ! Казионно момченце, и пара са му дали да пише тез' хави.

  Ееееми, ние в НСЛП пък нямаме мераци да водим никого.
  Само гледаме сеир и даваме периодически акъл!

  http://www.facebook.com/NesashtestvuvashtataSocialliberalnaPartiya
 56. 56 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  Новите лидери вече идват .... Окатай Енимехмед беше само първият от новото поколение ..., но няма да е последният Просто феодално - олигархичният натиск при нашите съграждани е малко по-силен и реакциите им по-първични ... Българите започнахме да си правим светци - тези които се самозапалиха, после ще дойдат и мъчениците, а накрая и лидерите, когато вълната е готова да отнесе боклука на прехода ! С времето си ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 57. 57 Профил на basist4ovek
  basist4ovek
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Подай лопатата :Р Светльо Витков е добър вариант от гледна точка, че засега поне не е омаскарен А Бай Ганьо е правил избори много много пъти. И журналист е бил Бай Ганьо. А Светльо Витков му е все едно. А още по-добър вариант е да се гласува с недействителни бюлетини, за да не си разпределят гласовете партиите. Който и да направи, ако направи, правителство - то ще падне до година

 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  [quote#55:"Несъществуващата социаллиберална партия"]Ееееми, ние в НСЛП пък нямаме мераци да водим никого.[/quote] Май само ние = социал-либералите се вълнуваме от тоя въпрос .... ЗАЩОТО МИСЛИМ !!! ... няколко хода напред, докато другите гледат да крадат сегаХи-хи-хи

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на Несъществуващата социаллиберална партия
  Несъществуващата социаллиберална партия
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#58] от "t' Ankus":

  Да Ви попитам Вас, господине, какво е вашето мнение за едновремешната партия на широките социалисти на Сакъзов, Коста Лулчев, Пастухов и Людмила Славова? Социалдемократическата или общоделска още известна.

  За предпочитане ли е била пред царските слуги или пък пред БКП?

  Сега според Вас БСП има ли въобще нещо общо с тогавашните широки социалисти като идеология?

  http://www.facebook.com/NesashtestvuvashtataSocialliberalnaPartiya
 60. 60 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 631 Неутрално

  [quote#2:"petranica"]Защото апатия на изборите може да ни доведе до виденовата зима,[/quote]

  и като дойде, след това пак ще гласувате за Костов - засега не се е появил друг, който да е в състояние да оправи нещата.

  Само че междувременно още няколко стотин хиляди ще избягат от страната.

  Път без препятствия не води до никъде.
 61. 61 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#51] от "512":

  А не може ли за Костов с отвращение?

  Път без препятствия не води до никъде.
 62. 62 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 508 Неутрално

  "Така между другото се придвижват много министри в развитите европейски общества..."

  Пешооо, Пешо... много щурм, много дранг нах Вестен. Личи ти, че никога не си се качвал на велосипед.
  Преди да влезе в кабинета си, министърът ще трябва да мине през банята. В противен случай цял ден ще вони на пот. Предвидени ли са бани към кабинетите на нашите министри?

  По-добре да беше казал, че в развитите европейски общества опозиционните партии не викат, че гражданите не ядели асфалт, когато правителството строи пътища и велоалеи. Никак не е нужно у нас министрите да ходят на работа с велосипеди (дори е опасно), а трябва гражданите да имат условия за каране на велосипед, което ще облекчи градския транспорт.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 63. 63 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  [quote#59:"Несъществуващата социаллиберална партия"]Сега според Вас БСП има ли въобще нещо общо с тогавашните широки социалисти като идеология?[/quote]Не ... БСП в момента няма нищо общо с никакви социалисти като идеология, а само като фразеология използва ляво говорене. Електората на БСП са предимно "сталинисти", а ръководството либерастее. Имал съм щастието да се уча на социализъм от съратници Сакъзов. За това и не се разбирах на времето с чугунарията в БКП, а сега с БСП -хептен Хроничното им заболяване е, че здравите сили системно надвещват здравия разум и здравомислещите биват системно изтласквани от примитивни фанатици или използвачи когато са на власт.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 64. 64 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Дайнов , Минчев , Щурм. Чудесен отбор "аналисти" , пардон "анализатори". Кой от кой по-умен и умерен. Да се радикализират радикалите винаги е водело само до едно - отблъскване на по-нормалните и загуба на кредит за защитаваната теза.
  Всъщност Дневник прави услуга на страната с грешната си редакционна политика , не се оплаквам.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  [quote#59:"Несъществуващата социаллиберална партия"]За предпочитане ли е била пред царските слуги или пък пред БКП? [/quote]В обществото има разни хора с разни разбирания както в ляво, така и в дясно ... Според мен е генетично заложено какво да му харесва на човек ... На определени хора им харесва радикализация и екстремизъм, на други не им харесва. Някои предпочитат сляпо да изпълняват и да вярват, други да мислят и да имат собствена позиция ... От дистанцията на времето не мога да давам еднозначни оценки за нищо, защото не съм бил ТАМ и ТОГАВА ... и мога само да гадая - това граничи с фантастика "какво би могло да бъде" Най- вероятно всеки е бил прав и е направил възможното за момента според разбиранията си И сега е така .... !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 67. 67 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#61:"Еколог"]А не може ли за Костов с отвращение? [/quote]

  Не може. Отвращението към другаря Костов е прекалено силно , пък и смисъла да гласуваш за извънпарламентарна партия-секта е нулев , гласовете за невлезлите се разпределят пропорционално. От такъв избор печели например Кунева(к) или Атака(к).

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 68. 68 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 631 Неутрално

  [quote#67:"Karla за СДС c Nº10!"]Отвращението към другаря Костов е прекалено силно[/quote]

  И защо? Защото вдигна страната на крака? Или защото каза неприятната истина, че няма да ни "оправи", а ние следва да се оправим с бачкане. Ама на българина не му се бачка!!!

  И не ми пробутвайте пинизите с приватизацията на туй или онуй, или с корупцията.

  Да не споменавам за разните концесии на царо, далаверите на Р.Овч. и тям подобни. Те по-добри ли са? И свършиха ли поне нещо в държавата?

  Ще речете, ББ бил построил магистрала. Не, тя беше построена въпреки него, или поне му подсказаха да не пречи. Иначе нищо добро не е направил. Но не сте обективни, няма да си признаете.

  А за Кабанамкойси, не му поня дори името, няма какво да говорим.

  Път без препятствия не води до никъде.
 69. 69 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#68:"Еколог"]Те по-добри ли са? И свършиха ли поне нещо в държавата? [/quote]

  Не. Никой от споменатите не свърши НИЩО. Говориха много , люспеха се и се делиха , плюха се , правиха си услуги и лъгаха , но не свършиха НИЩО.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 70. 70 Профил на Несъществуващата социаллиберална партия
  Несъществуващата социаллиберална партия
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#66] от "t' Ankus":

  Благодаря за отговора.

  А щом БСП е (и по мое мнение) абсурдна смеска от ръководещи компрадорски буржоа и хард сталинисти по низините,

  тогава кой представлява наемния труд и бедните?

  http://www.facebook.com/NesashtestvuvashtataSocialliberalnaPartiya
 71. 71 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#24] от "nikero":

  а ти си убеден ,че на един такъв дебат Гея ще блесне с нещо небесно... никеро , никеро защо сте толкова заблудени овце..къде видя фашизъм братче .... Да те питам ако имаше фашизъм , щеше ли така свободно да драскаш наляво и надясно и щеше ли да си такъв ербап....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 72. 72 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  [quote#24:"nikero"] ГЕРБ откровено си желаят фашистко управление тип Мусолини, докато тези на БСП за 16-та република. [/quote]
  Така, че нито една от двете. Също и Атака, тоталитарната партия на съществото с извратени сексуални наклонности. Заминават в историята

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 73. 73 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2008 Весело

  До коментар [#22] от "Stewie":

  Добър въпрос, единият предпочита "изповеди" пред приятели-журналисти на големи празници, а другият речи пред симпатизанти, характерна за които е възраст под 14 или над 64 години.
  Не бих го споменала, ако не мислех, че е показателно.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 74. 74 Профил на pavlov10
  pavlov10
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Смях в съдебната зала:
  Съдията към Борисов:Какво се слу4и Борисов?
  -Ами обади ми се ген.Танов за Мишо-Бирата и ми каза,4е
  отива за Македония за 2-3 дни.
  -Друго?
  -Обадиха ми се и Дан4о-Ментата и Стой4о-Мастиката.Казаха,
  4е митни4ари ги тормозят.Попитах ген.Танов за това.
  -А,той шефе споко контабандата е под наш контрол.

 75. 75 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 631 Неутрално

  [quote#69:"Karla за СДС c Nº10!"]Никой от споменатите не свърши НИЩО. [/quote]

  Именно, само Иван Косто свърши това, за което беше избран. И трябва човек да е със силно промит мозък за да не признае, че ако не беше Костов сега щяхме да сме хептен наникъде. Сега поне имаме основата, върху която да се изгради разрушеното след него. Между другото, и дедо, и ББ признаха в началото, че той е спасил държавата. Което не им попречи после да се включат в плюенето.

  Път без препятствия не води до никъде.
 76. 76 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#71] от "too_many":

  Ако ги нямаше формалните атрибути на демокрацията, България щеше ли да получава евросредства, с които да пълни джобовете на цецовите и боковите приятели? Страната ни не е Русия с нейните природни богатства.

 77. 77 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#76] от "nikero":

  тези формални атрибути ги имаше и преди "боко и цецо" , а евросредствата ги поспряха, тези които си пълнеха джобовете също ги имаше и не знам да са били приятели на "боко и цецо" ..

  а и тези объркани твои мисли не ми дадоха отговор "Има ли фашизъм в България....?"

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 78. 78 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#2] от "petranica":
  А защо смяташ, че изборът трябва да е само между Дпс, Герб и БСП?

 79. 79 Профил на america1332002
  america1332002
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#70] от "Несъществуващата социаллиберална партия":
  Циганската Евророма

 80. 80 Профил на Vladimir
  Vladimir
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#1] от "Nikolay UK":

  Както обикновено, в България няма значение КАКВО се казва, а КОЙ го казва...

 81. 81 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#78] от "shumkar":

  И на мен това ми стана странно. Предполагам не е неинформираност, а резултат от упоритата кампания да се намали подкрепата на ДСБ и ДБГ чрез изкарването им все едно са сателити на ГЕРБ и БСП респективно.

 82. 82 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#77] от "too_many":

  Усилено сме се запътили към него, особено след лютите закани, за това какво щяло да се случи след изборите. В Русия също пишат свободно по форумите, но това не прави путиновия режим по-малко брутален, защото смачква в зародиш всякакви организирани прояви на опозиция. При нас преди половин година когато една банка почти успя да превземе "Икономедия" немалко твои колеги злорадо обръщаха внимание на другите пишещи, да внимавали в картинката, защото истинските им имейладреси щели да станат достояние на когото трябва.

 83. 83 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 525 Неутрално

  "индустриалците трябва да поемат по-голяма част от тежестта на икономическата криза и да проявят солидарност...
  ...И двете послания не са най-лицеприятните, но пък са едновременно верни и десни."
  Твърде невярно.
  Изглежда, автора сие повярвал твърде много.
  И какъв е резултата от призива? Много от т. н индустриалци /ако не и всички/ просто го преместиха от единия крачол в другия. Държава не се управлява с призиви - това е по-скоро присъщо на левите. Или ако нямат законова възможност - какъвто е случая със служебното правителство, Райков е по добре да не се прави на популист и лъжец - какъвто беше Борисов /и то много успешно/
  Сега остава и той остава да обяви сексуалната си преориентация - за да спчеèли още имидж...

 84. 84 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#35] от "Meчо Пух":

  срам ме е от това изказване, сляп ли беше, когато БСП внедряваха кадри в сдс/одс??!! Не били купували депутати? Помниш ли 2005-та? Курумбашев? Орешарски? Това, че го правят с повече финес от милиционерите не значи, че не го правят. Генното инженерство на цели партии? (ДПС, Атака, вероятно до някаква степен рзс и куневската?)??????

 85. 85 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1317 Весело

  До коментар [#10] от "emil":

  "И първият от тях е безкрайно елементарен. Днес е очевидно, че цялата предизборна кампания на БСП и компания – сиреч на БСП плюс всички опозиционни сили – леви, десни и всякакви – се крепи върху черен ПР, формиран от два фактора: анонимни сигнали от неизвестни лица, лансирани с много шум от пределно известни политически фигури, както и от единодушни и единаогласни медийни платформи – и от техните формални потвърждения, лансирани от българската прокуратура на най-високо равнище. Въпросът е – върху какви реални данни се базират тези потвърждения?

  По този въпрос прокуратурата мълчи. Главният прокурор мълчи. И се ослушва като глиган в тръстика."

  Много ми хареса сравнението за глигана в тръстиката

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 86. 86 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#35] от "Meчо Пух":

  Ами тогава гласувай за БСП. Защото гласувайки за ДСБ, туй като те няма да минат 4%, гласа ще отиде при победителя, а той макар и с малко е 4 буквена абривиетура.

  Та гласувайки за ДСБ, ако не прескочат бариерата, гласуваш за Герб

  Изборите са си чиста математика, проумейте го. Професора ви го каза, няма емоции, вие сте просто цифри!

 87. 87 Профил на ok
  ok
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#19] от "dobrich":

  Всеки е по- добър от Боковото правителство. Лично аз ще гласувам за Зелените. Защото е тъпо ДС гласуваш за ГЕРБ, за да не дойдат БСП, или за БСП, за да не дойдат ГЕРБ.

 88. 88 Профил на conservativebg
  conservativebg
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#10] от "emil":

  името на Едвин Сугарев е достатъчен мотив да не се обременявам с което и да е псевдоинтелектувално, предубедено, угодническо и герболизническо четиво.

 89. 89 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  [quote#86:"niakoi_si"]Защото гласувайки за ДСБ, туй като те няма да минат 4%, гласа ще отиде при победителя, а той макар и с малко е 4 буквена абривиетура. [/quote]

  Да бе. Точно тъй шъ стане. Да даде около 12 лева годишно на БСП.
  Щото са мноо убави..
  Твоята обаче бие в друга посока. Да даде 12-те лева на Боко и Цоко, евентуално, а онзи после да вика "Аз платих..".
  И що Мечо Пух да изпрати на Цоко и Боко едни 12 лв. на година, а не на ДСБ?

  Ecrasez l’infâme
 90. 90 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  [quote#86:"niakoi_si"]Защото гласувайки за ДСБ, туй като те няма да минат 4%, гласа ще отиде при победителя[/quote]
  Ми да забраним партиите и да оставим БСП и ГЕРБ , а? Мое ли сте толкоз ефирни.Човек гласува по съвест и заради собствените си убеждения.Не задължително за да е в отбора на победителите.Това последното издава свръх комплекси.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 91. 91 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  [quote#86:"niakoi_si"]Ами тогава гласувай за БСП. Защото гласувайки за ДСБ, туй като те няма да минат 4%[/quote]

  Социолозите ли слушаш или манипулираш?

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 92. 92 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1073 Разстроено

  [quote#10:"emil"]Българската прокуратура като предизборен инструмент

  http://www.svobodata.com/page.php?pid=11348&rid=20

  http://bnt.bg/bg/news/view/100175/skandalyt_sys_srs_ta_prochityt_na_intelektualcite[/quote]

  Просто е страшно! Няма нищо по-опасно от прокурорска държава.
  Не зная само, как не се намери един нормален юрист, в тази държава, който бъде избран за главен прокурор, без да изпълнява политически поръчки.
  Или държавата е сбъркана, или юристпрюденцията.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 93. 93 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1126 Весело

  [quote#91:"№27- Синята шапчица"]Социолозите ли слушаш или манипулираш?[/quote]
  Само дето днес 2 социологически агенции дават ДСБ вътре , а по една от телевизиите дадоха и резултати по депутати с и без ДСБ.Тъй , че , вътре сме на 101%.На 12 с 27 ма / между другото , рожденната дата на дъщеря ми /

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 94. 94 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1126 Весело

  [quote#92:"grand funk railroad"]Не зная само, как не се намери един нормален юрист, в тази държава, който бъде избран за главен прокурор, без да изпълнява политически поръчки[/quote]
  Ми нали Шефа си го избира..Мноу ясно , че ще му изпълнява поръчките.Само на герберастията още не и е ясно / или не иска да го верва/ , че Вожда застреля зам.Вожда.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 95. 95 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  [quote#93:"Sion,С бюлетина 27 за нормална държава!"] днес 2 социологически агенции дават ДСБ вътре[/quote]
  Не съм видяла днешните, но и преди не съм се съмнявала. Костов си има твърди привърженици

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 96. 96 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  [quote#94:"Sion,С бюлетина 27 за нормална държава!"]Ми нали Шефа си го избира..Мноу ясно , че ще му изпълнява поръчките.Само на герберастията още не и е ясно / или не иска да го верва/ , че Вожда застреля зам.Вожд[/quote]

  Хайде напиши нещо смислено, без селташки изрази.
  Винаги съм глаувал за Иван Костов и пак ще го направя, но такива лумпени като теб, не му правят услуга.
  Успокой топката и мисли.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 97. 97 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 981 Любопитно

  "....На първо време в служебния кабинет попаднаха лица със сравнително чисти биографии и със сравнително симпатично излъчване...."

  Хм, сравнително умен анализ от Петър Щурм Константинов.
  Сравнително, но не абсолютно. Сравнено с кое? С биографията на Тиквата Слънце или с тази на българския "Татко Шулц"? Или ако е по-малко мръсен, вече си е направо чист? Или "симпатичното" излъчване на П.Първановица, която щяла да "преценява" разпорежданията на служебния премиер.
  Не виждам особен смисъл да правя по-задълбочени анализи. Мазалото е пълно и скоро не му се вижда краят.

 98. 98 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  [quote#96:"grand funk railroad"]Хайде напиши нещо смислено, без селташки изрази.
  Винаги съм глаувал за Иван Костов и пак ще го направя, но такива лумпени като теб, не му правят услуга.
  Успокой топката и мисли[/quote]
  Твоя работа за кого ще гласуваш.И услуги не правя на никой.Каквото мисля , това казвам.Убеден съм че Цацата е човек на Боко, и че Боко поръча цялата постановка за да отстреля Цветанов.Това е.Едвин Сугарев за мен е един изключително болен човек от 2-3 години насам.Мисля , че наистина му става нещо.Неадекватен и буди единствено съжаление у мен.А беше човек , когото искрено уважавах.До такава степен се е самозабравил , че ни препоръчва да гласуваме за БКП , щото били по-добрият вариант от БСП.Мерси.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 99. 99 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#0:"статията"] Казано по друг начин, сега е моментът за истинско политическо лидерство.[/quote]
  Мдаа. Така е. Но само информативно - тиквите не са лидери. Те са просто тикви.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 100. 100 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Весело

  Херр Щурм, България си има истински лидер, Борисов!

  Няма лидер БСП, нямат лидери останалите маргинални партии, или лидерите им са изхабени в 24 години преход!

  Питайте изхабените лидери защо прехода трае толкоз дълго! Нищо не могат да кажат, ще мълчат кат комунета на разпит! Или ще мрънкат по костовски или станишевски!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK