Reuters: Бедните българи са готови веднага да тръгнат за чужбина

Александър Ангелов от Враца е имал само 25 работни дни през последните 7 месеца.

© Stoyan Nenov, Reuters

Александър Ангелов от Враца е имал само 25 работни дни през последните 7 месеца.Беднотията в България толкова е отчаяла хората, че те са готови при най-малката възможност да потеглят за чужбина. Управлението на предходното правителство да се държи ниска задлъжнялостта на държавата предизвика протести и вещае нестабилен парламент и въпроси относно икономическата политика, на която се основава валутният борд.


Безработицата не е 12% (както твърди официалната статистика), а поне 18% (както твърдят предприемачи) и до 40% при младежите.


Прогноза на финансовото министерство сочи, че след едно поколение - през 2030г., делът на българските граждани на възраст над 64 години ще скочи от 19 на 25 процента, което още повече ще натовари системите за социална сигурност.
Това разказва Reuters в репортаж за притиснатите от кризата българи, за които е по-добре в която и да е друга страна от Европа, но не и в родината им. От това печелят популярност националисти и популисти като "Атака", допълва агенцията.


Разказът започва от Враца с изоставените химически и металургични предприятия, надупчени улици и олющени сгради в най-бедния регион на Европейския съюз. От 1989г. насам градът е изгубил 20% от населението си до под 60 000 души и е станал умален вариант на най-бедната държава в ЕС, изоставена от над 2 млн. свои граждани.


Александър Ангелов на 27 години е учил бизнес администрация и е работил в строителството, продажбата на автомобили и монтирането на соларни панели. 


Радостина Петкова на 21 години живее с Александър във Враца.

© Stoyan Nenov, Reuters

Радостина Петкова на 21 години живее с Александър във Враца.


Но непрекъснато работата трае по няколко дни и парите не стигат да се издържа домакинството с приятелката му и малкото им момиченце. Помага майка му, която изпраща 300 евро от Гърция, където гледа възрастна жена.


За седем месеца Александър има само 25 работни дни, за които е спечелил 700 лева. Храната и памперсите на бебето струват 300 лева на месец, а токът за декември - 345 лева. Двамата не отговарят на условията за социална помощ.


"Ще изтраем още малко докато бебето порасне малко и проговори и ще заминем нанякъде в чужбина", казва той пред Reuters. 


Радостина и Александър разчитат единствено на парите, които майка му изпраща от Гърция.

© Stoyan Nenov, Reuters

Радостина и Александър разчитат единствено на парите, които майка му изпраща от Гърция.


Работим за жълти стотинки


Официалната безработица е по-ниска от тази в Гърция или Испания, но въпреки това тези страни остават привлекателни за българите с техния жизнен стандарт под средния за ЕС и средна заплата от 400 евро, която е под минималната за гърци и испанци. Затова по данни на Deloitte 70% от учениците и студентите смятат да заминат, стига да си намерят работа зад граница.


Сервитьорката Мариана Цветкова оставя през януари двете си деца и заминава за Испания да мие чинии и да чисти в Малага, защото и това е по-добре, отколкото живота у дома.


Двамата имат момиченце и чакат да порасне съвсем малко, за да търсят късмета си в чужбина.

© Stoyan Nenov, Reuters

Двамата имат момиченце и чакат да порасне съвсем малко, за да търсят късмета си в чужбина.


"В България нещата отиват от зле на по-зле. Трудно е да се намери работа в София, а когато я намериш, ти предлагат жълти стотинки", разказва тя по телефона от Испания.


Служебният кабинет пренасочи 20 милиона лева за създаване на 16 000 временни работни места, а Европейската комисия казва, че са нужни по-координирани усилия, включително реформи на трудовия пазар и в образованието. Но това идва твърде късно за Александър: "Ако се появи и най-малък шанс да намеря работа в Гърция, потеглям веднага".


За чужбина са готови да тръгнат българи от всички възрастови групи, но и 13% от хората над 55 години.

© Stoyan Nenov, Reuters

За чужбина са готови да тръгнат българи от всички възрастови групи, но и 13% от хората над 55 години.


Ще останем колкото може по-дълго там


Разпространено миналия месец проучване на "Витоша рисърч" за Би Би Си показа, че 37% от анкетираните българи са обмисляли през последните 5 години да търсят късмета си в друга страна от ЕС като са посочили Германия, Великобритания и Испания като първи избор.


Запитани дали сега са готови да потеглят, с "да" отговарят 26%, а 15% вече са започнали конкретна подготовка.  


От анкетираните обаче 69% казват, че имат намерение да заминат, но някъде след 2014г. Едва 17% някога са живели или работили в друга страна, между 22% и 40% са готови да отидат в чужда държава само срещу обещание на приятел или роднина да помогне да си намерят работа там, а до 9% разчитат първо да отидат в чужбина, пък там ще видят какво ще се намери.


Около и над 80% са готови да приемат всякаква работа, която е под квалификацията им.


Хората обаче са решени да се задържат зад граница колкото може повече - така отговарят между 51 и 65 процента от анкетираните с намерение да работят в друга държава. Всеки трети е посочил, че ще замине с партньора си, а всеки пети - че би взел и децата си.


Кой иска да емигрира


Профилът на желаещите да работят в чужбина показва, че:


- това са поравно мъже и жени; 


- разпределени равномерно във всички възрастови групи като три четвърти са на възраст до 45 години; 


- разпределени почти равномерно по местоживеене между селата (24%), малките градчета (26%), по-големи градове (32%) и столицата (19%)


- повечето са от домакинства с 2-4 души; 


- 82% са етнически българи;


- 63% са семейни; 


- 61% са със средно, а 27%  с висше образование; 


- половината (43%) имат елементарни познания по английски език;


- повече от половината анкетирани (52%) всъщност вече са заети в България на пълно работно време;


- но всяко трето домакинство не печели повече от 800 лева нетен доход, а най-голямата (15-17 процента) група, канеща се да замине, са тези с доход от 1000-1500 лева в домакинството;


- всеки трети (34%) е отговорил, че парите не му стигат за елементарни неща, а други 36% - че доходът покрива само основни нужди.


Животът в Северозападния район на България стана умалено копие на проблемите на България.

© Stoyan Nenov, Reuters

Животът в Северозападния район на България стана умалено копие на проблемите на България.


300 милиона безработни младежи


Темата за младежката безработица е основната и в последния брой на сп."Икономист" Авторите му изчисляват, че по света 300 милиона души на възраст 15-24 години са без работа, включително тези, които нито са заети, нито учат. Това прави всеки четвърти от тази възрастова група на планетата.


В развитите държави всеки трети младеж с работа всъщност е на временна работа или замества някого. В бедните страни всеки пети работи за семейството без заплата или е в неформалната икономика. Като цяло, половината от младежите по света са или в сивия сектор, или произвеждат по-малко, отколкото биха могли. Изчисление от 2011г., цитирано от "Икономист", стига до извода, че заради неспособността да даде работа или да използва потенциала на младите си хора, Европа губи по 153 млрд. евро всяка година.


Щетите от младежката безработица са по-малки в динамични икономики, но тежки в стагниралите държави в Южна Европа, където има несъответствие между образованието и нуждите на бизнеса, трудовият пазар е скован и невъзможността да се намери работа трае дълго. 


Дори в развитите държави работодателите почти не обучават персонала си или така преструктурират и автоматизират фирмите и персонала си, че и при стабилен растеж на икономиката няма да наемат същия брой хора като преди кризата.

Коментари (168)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1139 Весело

  Абсолюти глупости!
  Значи аз съм някакъв богаташ!

 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Двамата имат момиченце... Хъски?

 3. 3 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  От статията личи. че по-богатите българи са по-готови процентно да заминат за чужбина ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 4. 4 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Българите дотолкова ще се свием като брой население щото да можем да караме на социални и пенсии-работа няма и децата го знаят.

 5. 5 Профил на Димократ
  Димократ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пропаганда за вътрешно политическа употреба от политиците в Англия.

 6. 6 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 908 Любопитно

  "Бедните българи са готови веднага да тръгнат за чужбина"...а умните българи вече отдавна са сторили това

 7. 7 Профил на ermahttt
  ermahttt
  Рейтинг: 388 Разстроено

  Ами да хората искат да бягат от БГ заради "хубавия живот" тук, който ни осигуряват всичките досегашни правителства. Направо благоденстваме и така сме се разглезили, че ще тичкаме всичките в чужбина да по-хубав живот.
  Истината е, че всичките досегашни политици естествено със съвсем малки изключения трябва да бъдат изгонени от политическата сцена, да се изгонят и старите муцуни от правоохранителната и правораздавателната системи и да дойдат нови независими от нищо хора и едва тогава можем да тръгнем напред. Иначе няма бъдеще тази държава.

 8. 8 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Цитат "Дори в развитите държави работодателите почти не обучават персонала си" ??? Как тогава се задържат върха на технологиите богатите държави ... ? ... с "копане на картофи и гледане на овчо" няма как да стане или под "работодатели" се разбира само собственици на автомивки = СМЯХ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 9. 9 Профил на Хейтъромразец
  Хейтъромразец
  Рейтинг: 442 Весело

  Хъскито много готино!

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  Българската икономика се управлява некомпетентно, като се дои, огтраничава и потиска средната класа, докато огромни бюджетни средства се "преразпределят" сред приятелски и роднински кръгове. Затова цели градове се изселват - пример: Видин, който в юношеските ми години се водеше 55,000 жители, а сега няма и 20,000, всичко трудоспособно е в Испания.

  Същевременно в основата си българската нация е непредприемчива и несклонна към поемане на разумни икономически рискове в преследване на дългосрочна цел. Огромното мнозинство от хората предпочитат да "се хванат на работа" в изграден и проспериращ бизнес, вместо сами да изградят такъв. Или - още по-добре - в някое НПО, дето норвежците / швейцарците / американците / марсианците дават едни пари за "усвояване".

  Като прибавим върху всичко това огромната административна тежест - не се знае един продуктивен българин колко чиновника носи на гърба си - и ноторната корумпираност на бюрокрацията, картинката е повече от мрачна.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на ermahttt
  ermahttt
  Рейтинг: 388 Весело
 12. 12 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2798 Разстроено

  "те са готови при най-малката възможност да потеглят за чужбина" - ако съберат пари за тръгване де, което с дневна БГ надница си е повече от бонус. Условията, които са извън България дават надежда и привличат, макар че не винаги чужбина е точното място за пълноценно развитие, но осъзнаването за неангажираността на ДЪРЖАВАТА тежи много повече. Светът е голям и българите знаят как да търсят спасението си, а свободата да го правят е най-доброто, което получиха от `89, въпреки "загриженити" НИ поли(валентни)тици...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 13. 13 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  БЪЛГАРИЯ ГУБИ ТРЕНИНГ ДА ПРОИЗВЕЖДА КАЧЕСТВЕНИ УПРАВИТЕЛИ И ДИРЕКТОРИ НА ФИРМИ...за корпорации да не говорим.

 14. 14 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  [quote#4:"xalikarans"]- работа няма[/quote]Работа ще има когато пак стъпим на правилните релси и започнем да правим това което умеем по-добре от всички = роботи, компютри, електроника, оръжия (бойни роботи и дрони), енергетика, химия ... Със "картофи" и "селски туризъм" толкоз и до тук.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 15. 15 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 805 Неутрално

  [quote#10:"Norman Granz с № 27"]Като прибавим върху всичко това огромната административна тежест - не се знае един продуктивен българин колко чиновника носи на гърба си - и ноторната корумпираност на бюрокрацията, картинката е повече от мрачна.[/quote]

  Добър анализ. +++++

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 16. 16 Профил на fh11
  fh11
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Всеки нормален човек, не би искал децата му да израстнат и живеят в маймунарника, в който превърнаха България. Въпроса е дали да ги натирим самите тях или ние да поемем отговорноста и да ги поведем на вън?

 17. 17 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Дори ако човек има работа у нас, хиляди неуредици му тровят живота. При устойчивите демографски диспропорции - а тази тенденция се обръща много трудно - след немного години България няма да е особено приятно място за живот, независимо от приказките на разни като Боян Бенев и подобни. Имаме страхотна природа и известен брой читави хора, ала това е всичко. С липса на активно гражданско общество и освестила се политическа класа доникъде няма да я докараме. Безграничната алчност и цинизъм на червените елементи, както и търпението на народа, са рецепта за пълен крах. Така че опцията чужбина си остава валидна.

 18. 18 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Хъски, ламинат, модерна мебел.
  А аз карам на подкаручна синжирлийка, стар мокет и двайсетгодишни дивани.
  Обаче България не напускам!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 19. 19 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 877 Неутрално

  И да заминат , много бързо се връщат в България. Причините са много - некомпетентност , незнание на езика , не могат да се настроят към живота и най-важното не могат да си намерят работа.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 20. 20 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  [quote#13:"xalikarans"]БЪЛГАРИЯ ГУБИ ТРЕНИНГ ДА ПРОИЗВЕЖДА КАЧЕСТВЕНИ УПРАВИТЕЛИ И ДИРЕКТОРИ НА ФИРМИ[/quote]Бездарниците от "номенклатурата" сега са "бизнесмените" и ни водят към същия крах като през соца = толкова си могат и до там им стига пипето, а други не се допускат в бизнеса. Случаен бизнесмен няма, няма и да има = докато не се измете това котило оплетено от всякакви взаимовръзки, но абсолютно безидейно и безплодно. Няма начин да допуснат кадърен и способен, защото ще изчезнат за един ден и една нощ. За тях поставянето на "тапа" е въпрос на оцеляване - за това пъдят всичко качествено от България

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  [quote#16:"fh11"]Въпроса е дали да ги натирим самите тях или ние да поемем отговорноста и да ги поведем на вън?[/quote]

  Аз съм минал през емиграцията и мога да кажа, че не е пикник, макар че никога не съм мил пословичните чинии, чистил басейни или работил като пазач на паркинг.

  Върнах се в България през 2000 г., когато икономиката на страната беше във възход, валутата беше стабилизирана, стандартът на живот беше видимо пораснал в сравнение с гладните Беро-Виденови години и имах възможност да работя за себе си.

  На следващата година ми се поиска пак да емигрирам, защото с идването на мадридското плашило разбрах накъде върви България. Но ... останах. Не се оплаквам от собствената си съдба, но събирам пари за образование на сина ми, който сега е на 7. Когато стане на 18, той ще може да запише който университет си поиска в света. След като си вземе хляба в ръцете, ще продам, каквото притежавам в България, и ще си купя малка каменна къща на адриатическото крайбрежие на Словения или Хърватска, сред бугенвилии и кипариси, за да си доживея старините с младата ми (сега) съпруга.

  Какво ще се случи оттогава нататък с България, няма да е моя грижа.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 869 Неутрално

  За съжаление излиза че Фараж е прав! Може да се очаква наплив във UK!
  Въпроса е какво се надяват да работят в чужбина! Ако е на най-ниското стъпало - вероятността да попаднат в сенчестия сектор не е малка. Ако пък попълнят бройката на нуждаещите се от социално помощи - няма да подобрят имиджа на България.

  Да разлая троловете!!
 23. 23 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  Нека си говорят....Процентите пак ще бъдат същите....Вижте как се е ширнала,нека се пука от яд Станишев.....За пенсиите питаите Костов,аз мойто кот прая се вижда....Пенсионерите изхарчиха фискалния резерв....Тъй рече Боко.Неговите фенове обаче твърдят,че и при другите било същото.Които имат очи да гледат,които имат уши да слушат,които имат акъл да мислят,които имат дупе да бягат,останалите могат да гласуват за ГЕРБ.

 24. 24 Профил на ermahttt
  ermahttt
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#14] от "t' Ankus":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Много точно казано.

 25. 25 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 805 Неутрално

  [quote#21:"Norman Granz с № 27"]Какво ще се случи оттогава нататък с България, няма да е моя грижа. [/quote]

  С това не съм съгласен (без минус). Не звучи добре.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 26. 26 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#14] от "t' Ankus":

  [quote#14:"t' Ankus"]умеем по-добре от всички [/quote]

  Къде са тия които умеят?
  От 1994-та година работя само в чужбина! Работя точно по специалността си! (Завършил съм ВНВМУ-Варна). От 2004-та работя в компания със седалище в Майами, други българи няма, но преди това съм работил в компании, които имат и българи. Ами да спрем да си мислим че сме по-по-най!
  Особено от редовия състав, българите непрекъснато шикалкавят, гледат в чинията на другия, и просто трудно бих намерил нещо добро, което да кажа! Направете една анкета, и вижте колко от работещите в чужди компании искат да имат българи в обкръжението си. За твое сведение имам доста подчинени руснаци, и независимо какво отношение имам към Русия тук във форумите, има руснаци, които следят къде отивам и ме следват вече четири години.

  Да разлая троловете!!
 27. 27 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#22] от "lone_wolf":

  Образът на България се гради на първо място от политиците. Вкл. от дипломатите в посолствата. Оцеляването и препитанието на сънародниците ни е втори аспект, стига да не е в криминалните среди. Имаме примери от цялата стълбица на социалната стратификация, така че няма единен критерий за образа на българския емигрант.

 28. 28 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Демек,99%!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 29. 29 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Демек, 99%!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 30. 30 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#26] от "lone_wolf":

  Колега, като казваш Маями, там сега не е ли късно през нощта? Защо не почиваш?

  Иначе за другите оценки - за нашенеца, руснаците - вероятно е така. Тъжно, ала факт - в чужбина българите не са единни, както другите нации, и освен всичко друго - често си правят мръсно или са некоректни едни към други, доколкото съм чувал. Не знам манталитет ли е, възпитание ли е, ала не е никак приятна подобна картина.

 31. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  И сега на Боце или на Ройтерс да вярвам? Ройтерс лъжат, нали бе герберастията?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 32. 32 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#9] от "IronHead":

  И на мен хъскито ми грабна погледа. Сладурче.

 33. 33 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Значителна част от бедните българи - дори и да отидат в чужбина - ще продължат да бъдат бедни, макар и на друг фон, боя се. Струва ми се, че се надценява икономическият фактор, когато се разглежда склонността на българите да си оберат крушите. Все си мисля, че шизофренната същност на обществото, което сме създали, е далеч по-решаващ стимул.

  Свобода за Надежда Савченко!
 34. 34 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  [quote#26:"lone_wolf"]Къде са тия които умеят? [/quote]Сутринта видях един от тежките капацитети на паркинга пред блока ... доста от елитните кадри са останали и в България Има, ИМА !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 35. 35 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#14] от "t' Ankus":

  Аааааааааа нема бараш туризЪмЪ !!! Всички в един глас пеят мантрата "туристическа дестинация" - демек секи български дом - хотелче за чужди туристи дето ще идват у назе поради тва, че сме много убави. В резултат - полвинта ни народонаселение е бармани, сервитьори и проститутки и чекат да дойдат туристите.
  Те тва ни е дръжвната пУлитика !

 36. 36 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5737311 - вълната от самоубийства, породени от мизерията, навярно ще става още по-голяма. Как да не мислят за чужбина, дори да е по-нискоквалифицарана работа, ала поне да имат храна и на битово ниво да не се притесняват хората.

 37. 37 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 869 Неутрално

  От началото на Март съм тук в България. А огромните танкери, на които съм не стоят вързани около Флорида. На практика работното ми място е непрекъснато в движение .... някъде по света!

  Да разлая троловете!!
 38. 38 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#37] от "lone_wolf":

  Интересна професия имаш.

  Как ти се струва България в момента на фона на другите точки по света, на които си бил? Какъв е професионалният профил на повечето ни емигранти, които си срещал?

 39. 39 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Бедността в България е константна от .......от не знам кога. Дават ни сега разни снимки на централни улици от следосвобожденска София и от комунистически София и Златни пясъци, но това е чиста манипулация. Бедността по време на труското робство, след него и при социализма винаги е шокирала чуждите пътешественици или репортери. Даже мисля, че и по времето на първите две български царства е било така- с постоянните войни и липсата на време за труд, а и със съседите. Така че нищо ново. Аз не мисля, че са виновни политиците само. Много по- виновни са бизнесмените или всякакви там предприемачи- от едри до най- дребни. Българския предприемач не може да създава и особено да запазва успешен бизнес. Той не може да прехвърля и доходи надолу към служителите си, а ги държи на социални помощи. Напоследък мисля и че структурата на държавата ни/ стотици градове и хиляди села/ е напълно непригодна за обслужване. Имаме население за 7- 10 града. Всичко останало е от времето когато всяко семейство е правело село за да е близо до нивите си. Не може да строим постоянно инфраструктура да западащи и обезлюдени населени места. Така че проблема с бедността е при всички власти и периоди и колкото и да е смешно винаги напоследък имаме растеж, но не е достатъчен. Забелязвам обаче на по черноморието вече в семействата остава достатъчно.

 40. 40 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#38] от "Читател (също на мерника на Моди)":

  Понякога си мисля че на практика не съм запознат с действителната обстановка в България.
  Живея в Бургас, тук стандарта явно е малко по-висок, но също стещам и доста отчаяни хора. Констатирам че числото на клошарите се повишава, а когато путувам из България, особено когато преминавам през села - отчайваща работа! Не казвам нещо ново!
  А относно професията ми:
  Не сме чак толкова за завиждане! Наистина материално сме много добре, но морето дава, но и взема.

  Да разлая троловете!!
 41. 41 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  [quote#35:"bluescreen"] Всички в един глас пеят мантрата "туристическа дестинация" [/quote]Всичките им "бизнес" идеи са чекиджийски ... Тия ограничени тъпанари така и не схванаха, че в големите системи всичко е комплексно и не може само с подмяната на скандирането "КПСС + БКП" със "бизнес + пазар" да дойдат резултати от самосебе си, без да има необходимите и ДОСТАТЪЧНИ условия за това Ако някой завод не им изпрати туристи с безплатни карти от профсъюзите като през социализма ... за никакъв грездей не става туристическия ни "бизнес". С такива кадри толкова! Дай една причина да не отида в Турция

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 42. 42 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 761 Неутрално

  За една и съща позиция като developer ми предлагат 7к паунда в Англия, а тука вземам 1.3 лева на половина работен ден. Познайте дали ще остана да живея тука... Най-малкото е изнервящо хората да те гледат на лошо само защото работиш нещо свястно.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 43. 43 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#31:"Тони!"]И сега на Боце или на Ройтерс да вярвам? Ройтерс лъжат, нали бе герберастията? [/quote]

  Над 1 000 000 заминаха преди Боце да стане премиер.

 44. 44 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Само че за българите важи едно специално правило - намеренията винаги са 99 %, а реализацията - 1%.

  [quote#6:"Stewie"]"Бедните българи са готови веднага да тръгнат за чужбина"...а умните българи вече отдавна са сторили това[/quote]
  Точно тук е истината!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 45. 45 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Какво е това бедно и нещастно българско семейство, което давало 300 лева месечно за бебешка храна и памперси и още 345 за ток? Ай полека! За храна на кучето колко дава? Мамчето да се научи да пере, щом не им стигат парите.
  Ройтерс не са си направили труда да научат какъв е стандартът на живот в България и е много прав онзи, който написа, че тази статия е за вътрешнополитическа употреба в Англия.
  Докато се плюем един друг и все у нас животът бил най-лош, младите ще бягат. Само дето повечето не знаят какво ги чака навън.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 46. 46 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Гневно

  "Работим за жълти стотинки" - Толкова плащат новите капиталисти, бивши комунисти. Първата им работа е да си купят джипове, да ходят на Карибите, пък работниците им - кучета ги яли...

 47. 47 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  от седмица две насам има още един кандидат за чужбина(изкарах много кризи тук), но тази е отвратителна. И не за друго, не защото съм беден. Не, живеех сносно, но всичко около мен се свива. Този път не обвинявам политиците, този път обвинявам болшинството което поддържа и получава оргазми когато министър председателя ги пита "вие сутринта пикахте ли?", когато изпадат в екстаз че били подслушвани. Болшинство което харесва един прост човек само защото вижда себе си в него. Един народ който си казва: "Щом Борисов се е докопъл до властта значи аз мога". Дами и Господа, учех, работех и се надявах за тази страна. Отказвам предложения от чужбина от близки, приятели и съвсем непознати българи и чужденци. Вероятно съм изпуснал много шансове, но така е и по-добре. Ще започна живота си съвсем наново.

 48. 48 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#42:"Скарамуш"]За една и съща позиция като developer ми предлагат 7к паунда в Англия, а тука вземам 1.3 лева на половина работен ден[/quote]

  Ами заминавай, но 90% от хората като теб се връщат пак. Лошо няма да се пробва за да се види свят, но обикновено като те напънат с данъци и 80-100 часа работна , осъзнаваш, че тук не е толкова зле.

 49. 49 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Гневно

  [quote#39:"grayeagle"]Аз не мисля, че са виновни политиците само. Много по- виновни са бизнесмените [/quote]

  Бизнесмените плащат ниски заплати, защото държавата плаща малко на своите служители като цяло. А заплатите са малки, заради разплутата бюрокрация, издръжката на циганора, многото неоправдани разходи.....1,5 млна за рисунка наречена туристическо лого как ви се струва?! Ами 170 милиона премии за висшите чиновници от Дянков, ами 3,5 милиона за онова рекламно филмче, което отряза част от югозападната българска територия, ами огромните държавни субсидии за партиите?!

 50. 50 Профил на Sdoto...to
  Sdoto...to
  Рейтинг: 388 Весело

  [quote#19:"Satyr"]И да заминат , много бързо се връщат в България. Причините са много - некомпетентност , незнание на езика , не могат да се настроят към живота и най-важното не могат да си намерят работа. [/quote]

  Щом вота ти е 19 : 8 - значи си Почти Прав

  ако беше 27 : 0 - ще да си ОК

  Дори се учудвам,че имаш 8 плюса..


  ако позволиш един синтез на поста ти -

  българинът НЕ разбира капитализма ,
  той е комунист по душа

  той "чака някой да го оправи" , да му помогне,да му подари..

  спечелете 6+1 от сдото...то
 51. 51 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1312 Весело

  [quote#36:"Читател (също на мерника на Моди)"]дори да е по-нискоквалифицарана работа, ала поне да имат храна и на битово ниво да не се притесняват хората.[/quote]
  В "чужбина" хората не се притесняват "на битово ниво"!
  И в същата тази чужбина няма понятие "нискоквалифицирана" работа. Всеки труд е квалифициран и уважаван. А също така заплатен дотолкова, че да не си задаваш въпроси за храна, сметки и бензин, а единствено - как да живееш щастливо.
  Препоръчвам на всеки да го опита.
  Особено на кандидат-политиците...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 52. 52 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#42] от "Скарамуш":

  Защо хората те гледат лошо задет си програмистче? И аз съм програмистче и никой не ме гледа лошо. Нещо повече - вдъхновявам хора около мен да се занимават с програмиране...

  + тва 1.3к са си предостатъчни за добър живот в България (бил съм на такава заплата 2 години), а щом си на половин работен ден значи имаш достатъчно време за други приятни занимания. Животът не е само работа (и учене), пич.

 53. 53 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1312 Весело

  [quote#19:"Satyr"]И да заминат , много бързо се връщат в България[/quote]
  ===========
  Аз познавам трима, които дойдоха и след няколко месеца си тръгнаха.
  А познавам 400 (защото на предните избори си направихме и секция, а и си празнуваме редовно Коледи, пролети и т.н.), които не само са останали, ами и са се устроили. Половината от тях са с деца и с второ гражданство...
  Затова ги няма над 2 милиона "материал". Останала е почти само шлаката...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 54. 54 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 555 Неутрално

  [quote#19:"Satyr"]И да заминат , много бързо се връщат в България. Причините са много - некомпетентност , незнание на езика , не могат да се настроят към живота и най-важното не могат да си намерят работа. [/quote]
  В 60 те години много турци заминаха в Германия. Голям процент бяха неуки селяни. Тъй да се каже без да видят дори Истанбул видяха Берлин, Франкфурт ..... Обаче е под въпрос колко трябваше тези гастбайтери да са компетентни за да работят по строежите, да копаят канали или метат улиците. До колко ГОЛЕМИЯТ ПРОЦЕНТ от заминаващите българи трябва да са компетентни че да работят по строежите, да мият чинииите в някой заведение или да гледат някоя пенсионерка. Също бих споменал за умели строителни работници или добре знаещи езика на страната която пребивават сервитьори. Това са най често срещаните от мене гурбетчийски профили на българи по време на посещениято ми в Германия, Гърция и Испания. Писал съм го и по рано в коментарите че ЕС взе и продължава да взема каймака (младото и работоспособно население) на България. Язък!

 55. 55 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 607 Неутрално

  И статията очевидно е поръчкова - още в началото споменават за "икономиите на предишното правителство". Начи идеята е, че не е трябвало да имаме икономии, а да сме кат Гърция - да цоцим парички, да има работа за всички (ся кой колко ще работи и кой колко ще се отдава на сиеста е друг въпрос), но после идва моментът, в който дефицитът става огромен, няма как да се покрият нуждите на бюджета и трябва да се вземат кредити. Ето, кредитите са важна част, щото някой друг ще цоца от нашите парички като се изплащат... Ама така требе според Ройтерс... или според някой друг.

 56. 56 Профил на Стан Ангелов
  Стан Ангелов
  Рейтинг: 497 Любопитно

  82% с етническа принадлежност!... И защо след това колегите ми отвън казват "Но ти си бял, не си българин?!". Още по-лошо -- 63% семейни. Типично по български, първо да правим семейство, после да свързваме някак си двата края. А пък децата ни нека израстват в мизерия, недоимък и качествено образование.

 57. 57 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  [quote#39:"grayeagle"]Не може да строим постоянно инфраструктура да западащи и обезлюдени населени места.[/quote]

  хехехехехе.....Вие се скъсахте да строите точно до обезлюдени населени места, нали!?

 58. 58 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#39] от "grayeagle":
  Да ,прав си политиците и бюрокрацията са невинни и от тях не зависи бизнессредата в държавата.Лоши са предприемачите
  особено тия дребните и средните тръгнали от нулата ,без партийна протекция и без куфарчета раздавани по заслуги.
  Едрите олигарси /до един бивши БКП и ДС кадри/ и кадърните ни политици денонощно работят на ползу роду а тия дребни и средни чорбаджии само вода им подливат.
  А и да не забравя и чуждите мултинационални компании разпищолили се в БГ без контрол и правила как милеят за стандарта на БГ гражданите ,как печалбите им не изтичат навън
  а ги споделят с персонала тук.
  Аз викам всичкия малък и среден БГ бизнес за бъде затрит ,щото само пречи на политици ,бюрократи и чужди "инвеститори"
  да подобрят живота на българина.

 59. 59 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#45:"Избираш Костов - получаваш Станишев!"]Какво е това бедно и нещастно българско семейство, което давало 300 лева месечно за бебешка храна и памперси и още 345 за ток? [/quote]
  ==========
  Ами от снимката ясно се вижда - нов апартамент, ламинат на пода, двоендиван в хола, лаптоп (вероятно и интернет), куче, кафеварка, кана за гореща вода...
  Като оня виц за човека в автобуса, но когото му било лошо. Уъски, сьомга, чер хайвер - лошо му било...
  При доходи от майката в Гърция 300 евро (600 лв.) и сметки за памперси и ток по-големи от този приход - аз питам - а какво яде кучето?

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 60. 60 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#54:"elturco"]ЕС взе и продължава да взема каймака (младото и работоспособно население) на България.[/quote]
  ЕС не ни взема нищо, ние сами му се натискаме. А после ревем за майка България.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 61. 61 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Гневно

  [quote#49:"dobrich"]1,5 млна за рисунка наречена туристическо лого как ви се струва?! Ами 170 милиона премии за висшите чиновници от Дянков, ами 3,5 милиона за онова рекламно филмче, което отряза част от югозападната българска територия, ами огромните държавни субсидии за партиите?! [/quote]

  600 милиона за АЕЦ Белене, 3 милиарда за издръжка на циганора, покупката на мерцедеси от парламента в разгара на февруарските вълнения и още знайни и незнайни безмилостни прахосвания на парите на данъкоплатците от Боковото правителство!?

 62. 62 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#54:"elturco"] Писал съм го и по рано в коментарите че ЕС взе и продължава да взема каймака (младото и работоспособно население) на България.[/quote]
  ==========
  Европа насила ли го взема или определена група гласоподаватели с неправилната си позиция насила ги прогонва?

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 63. 63 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Гневно

  До коментар [#60] от "Избираш Костов!":

  Ти не разбираш ли, че турчето те бъзика!?

 64. 64 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#59:"Депутат 241"] а какво яде кучето?[/quote]
  Детските надбавки, ама хич не му стигат.
  Лоша държава, какво да правиш.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 65. 65 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#21:"Norman Granz с № 27"]ще продам, каквото притежавам в България, и ще си купя малка каменна къща на адриатическото крайбрежие[/quote]
  ==========
  А мислиш ли, че след 10 години ще има на кого да продадеш нещо в БГ?
  Оптимист!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 66. 66 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#63] от "dobrich":
  Като напишеш истината която тебе не те устройва бъзикане става нали?

 67. 67 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#66] от "elturco":

  Досче, не сравнявай анадолските селяни с българските емигранти...

 68. 68 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 761 Неутрално

  [quote#52:"blaf"] И аз съм програмистче и никой не ме гледа лошо. [/quote]

  Когато се прибереш във Варна те гледат на лошо, trust me Иначе да, пиша по много мои си проекти... Кеф ми е и си ходя с кеф на работа. И все пак ми се струва, че даже и в тази сфера в България са доста по-зле нещата, отколкото можеха да бъдат.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 69. 69 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Всеки човек има право на нормален живот. Щом такъв не е възможен в рождената страна всеки има право да го търси навсякъде по света!

 70. 70 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#14] от "t' Ankus":
  "да правим това което умеем по-добре от всички = роботи, компютри, електроника, оръжия (бойни роботи и дрони)"

  Абе ти наистина ли вярваш в това което си написъл? Я се събуди и виж в кой век живееш и какво правят другите! А и "по-добре от всички"!!! От къде това самочувствие? Aко не беше жалко, щеше може би да е смешно.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 71. До коментар [#46] от "dobrich":
  Що не станеш и ти един капиталист,предприемач или обикновен чорбаджия-изедник /според Жан Виденов/ и не покажеш как се плащат "европейски заплати" на работническата класа у нас?Сигурно не си продал и 2 мекици през живота си,но иначе всичко за икономиката и бизнеса ти е ясно...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 72. 72 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#67] от "dobrich":
  Не не сръвнявам само ще ти напиша разликата. Българина може да е по образован обаче анадолеца е по читав. Мисля че ще се съгласиш със мене.

 73. 73 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  [quote#71:"Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо..."]не си продал и 2 мекици през живота си[/quote]

  хехехехе.....Не съм на държавна работа и не смятам, че трябва да ти давам отчети с какво се занимавам!

 74. 74 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#72:"elturco"]анадолеца е по читав[/quote]

  Не съм изучавал анадолците....

 75. 75 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Че управленците ни са гола вода и кал по .... е ясно.

  Но и като хора сме зле. Тотална липса на предприемчивос и желание за борба за реализция.

  Въпросния младеж, седнал да се жалва. Здрав, прав мъж да ми реве, че нямал работа/доходи и да чака, майка му да го храни, ще ме извинявате, ама това си е направо срамно.

  Аман от пролетарски въжделения, да чака държавата да го изучи, държавата да му намери работа, държавата да му храни децата.... Или държавата да назначи предприемач, който да прави това.

  Съвременния свят не търпи чакащи! Бягството от БГ също е изход, но подпирането на стената и чакането на мама да сипе.... НЕ Е!

 76. 76 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#72:"elturco"]Българина може да е по образован обаче анадолеца е по читав. Мисля че ще се съгласиш със мене. [/quote]

  Читав в какво? Да пуше цигари, да играе карти и да приказва безмислици. Твоите сънародници анадолците, тук в Германия, са най големите мърлячи, мнозинството са на социални помощи. Едно обаче признавам, като хора не са лоши!

 77. 77 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#58] от "Крез":

  Това е друга бира. Ако ще ти прозвучи успокояващо, това е световна тенденция, а не българска. Големите корпорации в цял свят изземват бизнеса на дребните или просто го унищожават. А големите в цял свят назначават политиците, пишат стандартите, гласуват законите.

  Такъв е света и едва ли ние можем да вървим напреки на посоката му на въртене

  Ама с хора, чакащи на мама да прати пари от Гърция... съвсем пък няма да стане. В БГ има остър дефицит на предприемчиви хора. Масата е тотално непригодна за съвременния начин на живот, в който спасението на давещите се е дело на самите давещи се. И тая маса, ще си избира Бойко или Сергейчо, не са луди последните, че ядат баницата.

 78. 78 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#76] от "reakzioner":

  В Германия са така, защото са намерили мекото. Иди виж в Истанбул как работи турчина и после да сравним с работния режим на българина

  Преди време ми се наложи да влезна в столичен магазин за ел.техника в работно време. Вътре беше претъпкано с хора (очевидно неработещи, но не и бедни щом пазаруват техника). Щом си в Германия ще усетиш контраста.

 79. 79 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#58] от "Крез":

  Чети какво пиша, не са прави на луд- Пиша, че не са виновни политиците само. Къде видя да изключвам политиците. Да не мислиш, че и народа е честния "трудовия народ" от митовете. Питай собственици на фирми да ти разкажат за качествата на персонала си. Тия момченца с шушляците да не мислиш, че са трудов народ. Това е огромна нова прослойка , за която никой не пише- градски храненици, които нямат желание и умения да прекарват дните си в трудови занимания, а балансират между родители, приятели и разни хитрини. Такава прослойка има само на Балканите.

 80. 80 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 534 Неутрално

  БОЙКОТ , БЪЛГАРИ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ЗАЩО НИЕ . ТЕХ ДА ПРАТИМ ВЪНКА ..

  ТЕ ЗНАЯТ ЕЗИЦИ . А И ИМАТ ДИПЛОМИ ..???

  ДАЙТЕ ИМ ПЪТЯ С БОЙКОТ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 81. 81 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Статията е красноречива. Официалната цифра за безработица у нас не е реална. Дори тези, които работят не могат да получат заплата позволяваща да издържат семейство/или себе си/, младежите нямат никаква перспектива. Това са изводите.
  Хората имат право да потърсят начин да издържат семействата си.
  На тези, които искат да заминават, от опит мога да кажа: много е трудно, никой там не ки чака с нетърпение, защото и там има безработица..., не вярвайте много на приятелски обещания, понякога реалността е съвсем различна и предвидете и вариант Б, в случай, че не издържите и една сума за връщане у дома. Не е хич лесно

 82. 82 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#10:"Norman Granz с № 27"]Българската икономика се управлява некомпетентно, като се дои, огтраничава и потиска средната класа, докато огромни бюджетни средства се "преразпределят" сред приятелски и роднински кръгове. Затова цели градове се изселват [/quote]
  А не мислиш ли, че всичко това се прави от северните ни "приятели" наречени "братушки" с цел да опразнят по-лесно една територия смятана от тях за изконно тяхна Задунайская губерния, където после лесно да си нахлуят и стъпят във владение?

 83. 83 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#49] от "dobrich":

  По принцип съм съгласен с написаното от теб- това е вярно, но. ... Познавам доста хора който работиха и не са получили възнагражденията си. Това къде го има. Само в българския " ча/е/стен бизнес". Как може да използваш един човек 30 дни и да не му платиш, а да му кажеш че нямаш възможност, ако пожелае да си търси парите по съдебен ред. Знаеш ли колко " бизнесмени" държат оод- то си кухо за да не могат хората да се получат парите. И нека видим другата страна- трудовия народ. Знаеш ли колко изрядни работодатели биват окрадени или подведени от собствени служители. Да не мислиш, че огромната нова прослойка- момчета и момичета с черни шушляци и прашки са почтена работна ръка. В момента съм свидетел по дело на приятел, който си оставя колата на платен паркинг и автомивка, а служителите са я карали през нощта и счупили. / карали повечето коли/. Айде без обобщения. Политиците ни са точна извадка от населението ни- нито са по- лоши, нито по- добри. Такива са и работодателите ни- едни са свестни други напълно не са, а някои и от двете.

 84. 84 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#79] от "grayeagle":

  Ами чета .Тезата ти е ,че много по виновни са всички предприемачи отколкото политици и администрация.
  Ами не съм съгласен.И да има шушляци дето ги мързи адски
  но има и читави работници /както е по цял свят/,и го казвам от личен опит като собственик на фирма вече почти 20г,и от разговори с колеги.
  В сегашната ситуация а и преди трудно малък или среден бизнес може да даде мотивиращо заплащане.
  Ти лично би ли се скъсвал от работа изискваща образование и умения за 700-800 лв месечно?И за хиляда няма да намериш.
  При този стандарт мотивацията тръгва от 1500, и аз го знам добре но не мога да давам такава и по висока заплата в условията в които съм поставен от политици и бюрократи.
  Това е разликата в тезите ни.

 85. 85 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Тепърва БГ фирмаджиите (олигарси или бивши колбасари) ще го папат "ладен". Всичко живо що остана качестен персонал в БГ ще се изнесе. Аз самия ми текат интервютата в момента. Особено в секторите АйТи и инжинери. Тази мантра, която бг работодателие я повтарят, че каквото е можело и искало - вече се е изнесло е дълбоко неверна, повтаряйте си я по фирмените банкети и голф партийките момчета, но не знаете кво ви чака след Нова Година.

  Тепърва ще ви разберат дебелите кратуни , че ни програмист ни инженер ще видите за пикливите 1000 -1500 лв. дето ги давате.

  Ще ревете, на глас ще ревете
  !

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 86. 86 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#77] от "niakoi_si":
  Прав си по принцип ,но в по- нормалните държави се поддържа някакъв баланс между едър ,среден и дребен бизнес така ,че има място за всякакъв ,още повече ,че пазара там е в пъти по платежоспособен от тукашният/много важен аспект/
  та от собствен опит и от мнения на десетки колеги собственици на дребен и среден бизнес в БГ отговорно мога да заявя ,че тук вече не си струва да се прави дребен или среден бизнес
  просто изкарваш на края една що годе прилична заплата.
  Ми то и като по квалифициран работник ще изкарвам същото,
  а и ако си бачкам на черно допълнително екстра.Така е последните 5-6г.Преди беше друго ,наистина се правеше бизнес
  не се оцеляваше.Лошото е че тренда е дългосрочно надолу ,
  щото по света има кризи и възход ,тука е само кризи /по-големи или по-малки/.

 87. 87 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  [quote#2:"Lemmy"]Двамата имат момиченце... Хъски? [/quote]

  И момиченце, и хъски - които струват доста пари. Този пример за 'бедност' едва ли е най-удачният.

 88. 88 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#85] от "lonely_ninja":

  За всеки влак си има пътници. Има достатъчно китайци и индийци ,които ще мацат код за 1500лв.

  Но в БГ има и доста места където програмисти и читави инженери взимат от 3000лв. нагоре. Но моя опит показва, че точно там има глад на кадри, щото за тая заплата се иска бая подготовка, а повечето от "програмистите" в БГ са просто Жава драскачи със самочуствие до небето.

  Оставяме настрана факта, че като цяло никъде по света (а и у нас), чистите програмисти не са кой знае, колко високо платени. За голяма заплата се иска да носиш и отговорност, демек проектен мениджър. Просто драскачи - с лопата да ги ринеш.

 89. 89 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#39] от "grayeagle":

  Какви предприемачи са ти виновни бе? Предприемачите бяха 36% през 2000 година, и са 16% сега. Те ли са виновни, или държавата е станала леко негостоприемна за тях? Чуждите предприемачи и те ли са виновни, че избягаха с 200 от тук?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 90. 90 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#85] от "lonely_ninja":
  Прав си дори тези дето не сме олигарси или колбасари а имаме дребен или среден кретащ бизнес ,ще ви последваме.Жалко за хубавата територия ,но такава е ситуацията .

 91. 91 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#86] от "Крез":

  Ами братче с тоя матриал отдолу, не можеш да очакваш отгоре да седнат читави управници. От там и бизнес средата е на кенеф. Нормални неща са това - причинно следствени връзки.

  Ще се нагаждаме. Ако не можем, хлопваме кепенците и последния да гаси лампата. Срещу течението не можем да плуваме.

 92. 92 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#83] от "grayeagle":

  Точно такова е положението, за съжаление, и скоро благоприятен изход няма да се види.

 93. 93 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Който може да работи трябва да опита да се реализира в чужбина
  ,знам че много хора се връщат , но тяхното можене и тука си е дребно,в същото време способния и упорития човек успява навсякъде-шило в торба не стои......

 94. 94 Профил на rimohit
  rimohit
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Тръгвайте,но на север от България .
  На юг положението се запече и ще става все по зле.
  Желая ви успех!

 95. 95 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ами да това е настина бг реалността. Но за голямо съжаление в не малка степен сме си виновни самите ние защото трябваше да чакаме 23 години за да излезем по улиците и да покажем на политиците че повече гавра не може и че границата отдавна е премината. Затова на есен ако няма конкретика в мерки за чувствително вдигане на доходите веднага,, морал и ценности пак на улицата но този път много по решително защото политиците ни разбират само от бой!

 96. 96 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#91] от "niakoi_si":

  Защо бизнес средата сега е кенеф, а преди 12 години не беше? Нещо матряла затъпя ли? И като е тъп матряла, тъп ли беше и когато направи избора си 2009та, или да го отдадем на лек проблясък?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 97. 97 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#95] от "kilmer":
  Дай боже хората да се събудят накрая ама като слушам коментари
  /контактувам с доста хора от различни прослойки/ съм песимист.

 98. 98 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#88] от "niakoi_si":
  "Оставяме настрана факта, че като цяло никъде по света (а и у нас), чистите програмисти не са кой знае, колко високо платени."

  Това е абсолютно не вярно. Не знам от къде ги правите тези изводи. Имам предвид разбира се високо квалификацирани и опитни програмисти, а не някакви току що научили Java или C++ и мислещи че са Hi-tec спецялисти.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 99. 99 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#96] от "Тони!":

  Казах го и по-горе. Причинно следствени връзки, при това елементарни.

  Следващите избори също ще са плод на тях.

 100. 100 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#96] от "Тони!":

  Бе и преди 12г не беше идеално но поне що годе поносимо,сега е по-зле и от кенеф.А най лошото е както казах ,че тренда е дългосрочно надолу и тия които имахме хъс и желание да правим някакъв дори и дребен бизнес по тези територии се уморихме и обезверихме.Виж колко фирми хлопнаха кепенците последните 4-5г и армията от 400 000 безработни.
  Не може всеки да е предприемач ,трябва съчетание от определени качества и да ти стиска да рискуваш.А сега ако си с опит и направиш истински анализ на средата и перспективите
  за почти всякакъв дребен или среден бизнес извода е НЕ СИ СТРУВА.Това е проблема.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK